Másodvélemény: Oldboy (2013)
2014. március 11. írta: FroG

Másodvélemény: Oldboy (2013)

ob1.pngDanialves "dicsérő" kritikáját erre találjátok.

Ezt a posztot eredetileg egy remake-mérlegelő bevezetéssel akartam kezdeni, azonban ahogyan a jövőben (azaz most) leírt sorokat raktam össze a fejemben, rájöttem, hogy ez két szempontból is felesleges. Egyrészt, ha most valóban erről a jelenségről próbálnék pár sort írni, az a veszély fenyegetne hogy elszalad velem a ló, és egy egész bejegyzéssé duzzad a dolog. Ezt nem szeretném. Továbbá, úton-útfélen ezzel a témával foglalkoznak a filmes blogok, kritikusok, és akiket valóban érdekel a téma, már úgyis olvasott róla valahol, valami érdekeset. Ettől függetlenül nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy bár az Oldboy papíron a manga adaptációja, egyértelműen a dél-koreai verzió sikere miatt készült el, és annak elemeit használja. Meglehetősen rosszul.

Mivel ez egy másodvélemény, a történet leírásával nem bajlódnék. Vannak ennél sokkal de sokkal fontosabb dolgok is a filmmel kapcsolatban. Spike Lee-t mindig is egy tisztes és összességében alulértékelt rendezőnek tartottam, aki az alkotásai nagy részében noha egyszerű eszközökkel dolgozott, mindig meg tudott fogni egy olyan mondanivaló-fonalat, amelyet végigkövetve a játékidő végén valami elképesztő élménnyel gazdagodtunk. Nem csoda hogy az Oldboy-remake esetében felkaptam a fejem, mikor kiderült a rendező kiléte, pedig tudhattam volna, hogy valami nincs rendben a produkcióval.

Az Oldboy ugyanis az eddigi Lee-életmű tökéletes ellentétét mutatja: eszközei hangosak, látványosak és rendkívül jól megmunkáltak, ugyanakkor pont az eredeti film legfényesebben csillogó ékkövei hiányoznak a karakterek meg ob2.pngúgy az egész történet mozgatórugóiból. Ebből adódóan a film az első 30 perc kifogásolhatatlansága után átcsap egy elképesztően blőd és hatásvadász akció-hentelésbe, amelyet Copley karakterének képbe kerülése nem hogy javít, de az abszolút nullával tesz egyenlővé. Ezen persze az sem segít, hogy Brolin eszköztára kimerül két-három grimaszolásban, meg az észveszejtően idegesítő ordibálásban. A karakterét meg inkább hagyjuk is, az eredetileg állatias és bosszúvágytól elvakult jellem helyett valami morbid és szerethetetlen őrültet kapunk. A szó legrosszabb értelmében.

A film legnagyobb hibája ugyanakkor még mindig nem a fent felsoroltakban rejlik, sokkal fájóbb pont a lezárás, pontosabban annak hanyagsága. Ugyan valóban dicsérendő, hogy Lee-ék megpróbáltak csavarintani az amúgy sem épp botegyszerű finálén, de érzésem szerint pont a céljuk ellenkezőjét érték el: drámai és megrázó lezárás helyett egy abszolút átélhetetlen, hanyag és pocsék lezárást kaptunk a kezeink közé.

Az Oldboy tehát nem hogy remake-ként nem jó, de filmként sem igazán élvezhető, hisz a csilli-villi akciójelenetek, a tűhegy-precíz fényképezésen és a néhol (de tényleg elképesztő ritkán) elkapott érzelmi pontokon túl csak a sivár és értékelhetetlen pusztaság marad. Jéghideg iparos munka, annak minden velejárójával.

4.5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr35852942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.11. 18:45:56

Pff, a sok ázsiabuzi filmes kocka-blogger hipster sznob húzza a száját, hogy valami nem az ő kifacsart ízlésükhöz passzol.
Még szerencse, hogy én nem vagyok kritikus, így nem kell szükségszerűen fikáznom ezeket a filmeket.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.03.11. 19:54:23

@danialves: "Még szerencse, hogy én nem vagyok kritikus.." Valóban, ez az egészben a legnagyobb szerencse. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.11. 20:12:12

@FroG: Legalább én nem képzelem magamnak kritikusnak attól, hogy valami szar blogra odaböfögök valami fikázást néha.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.03.11. 20:13:18

@danialves: "...odaböfögök valami fikázást néha." Nem attól hogy néha, hanem attól hogy minden másnap ideböfögsz valamit. :P (Átlagban)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.11. 20:14:39

@FroG: Jaj, ne csinálj úgy, mintha nem adtad volna fel az autonómiádat...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.11. 21:23:44

Pff... kardoztok itt, de felesleges. Frog áll közelebb az igazsághoz. Én nem vagyok Oldboy rajongó, de ez a felhígított remake messze van a 7,5 ponttól.
süti beállítások módosítása