Flashback: Ez történt februárban
2014. március 07. írta: FilmBaráth

Flashback: Ez történt februárban

Iszonyat mennyiségű infó zúdul naponta a filmkedvelőkre, ebben az iparágban mindig történik valami, nehéz kiválasztani a hírfolyamból a valóban fontosat, érdekest. Nekünk sem fog sikerülni, de ezért megpróbálkozunk (danialves és jómagam) azzal, hogy röviden összefoglaljuk, melyek voltak február hónap kiemelkedő eseményei és hírei. Miért van erre szükség? Egyrészt miért ne, másrészt pedig mielőtt belevágunk az új hónapba, gondoljuk végig, mit hagytunk magunk mögött az előzőben.

Íme, ezek voltak a legfontosabbak szerintünk ebben a hónapban: 

 Végre egy jó magyar vígjáték a moziban!

osvárt andrea.jpg

A  fény harcosa úgy tűnik, megtalálta az utat a nézők szívéhez: a Megdönteni Hajnal Tímeát túl van a 30 ezres nézőszámon, ami rekord az utóbbi évek magyar filmjei tekintetében. Ráadásul szeretjük is a filmet, nem csak nézzük: a neten elindult az ötletelés, nagyon szellemes képek születtek a film hatására. Az ütős poénok néhány nap alatt klasszikusok lettek, hála és köszönet a forgatókönyvírónak, hogy ismét gazdagodott gyönyörű anyanyelvünk néhány aranybecsű szóösszetétellel. Osvárt Andrea (akivel interjút is készítettünk) szép volt, Szabó Simon zseniális, Jordán Adél bájos, Simon Kornél elment, és felfedeztük magunknak Lengyel Tamást (eddig is vártam a Kossuthkiflit, amelyben ő lesz a főszereplő, de most már eggyel több okom van rá!), jókat nevettünk, hajrá magyar film! (Filmbaráth)

A legnagyobb bejelentett filmekvisszatekintő1.jpg

- Az Iron Sky agymenése már a kezdetektől fogva folytatást követelt. Bár nem közvetlen folytatás, de hamarosan megkezdődik az Iron Sky: The Coming Race folytatása. Amelyben a nukleáris holokauszt után az emberiség a Föld középpontjába megy megkeresni a Szent Grált, hogy ott gyíkemberekkel és dinoszauruszokkal találják szembe magukat. Ez a történet lehetetlen, hogy ne győzzön meg mindenkit.

- A Lego-kaland hatalmas sikere után szinte elkerülhetetlen volt, hogy bejelentsék a folytatást. Úgyhogy lehet készülni, 2017 májusában folytatódik az animációs film.

- Bár már az eredeti elkészülte óta predesztinálva volt, immár bizonyos, hogy el fog készülni a The Raid remake-je. A rendezői székbe Patrick Hughes, a Red Hill és a hamarosan megjelenő The Expendables 3 direktora ülhet be, a forgatókönyvet pedig Brad Ingelsby (Out of The Furnace) jegyzi majd. (danialves)

 Tudományos magyar Oscar díj

mudbox oscar.jpg

Nagyon közel voltunk az Oscar-jelöléshez, de A nagy füzet végül sajnos nem jutott be a legjobb 5 közé. Nem baj, idén sok magyar film kerül a mozikba, talán jövő ilyenkor már szurkolhatunk egynek közülük. De azért idén is büszkék lehetünk hazánk fiaira, hiszen az Amerikai Filmakadémia tudományos Oscar-díjat adott a Mudbox nevű szoftver fejlesztőinek (és kivitelezőinek). Az alkotó trió, Magyar Tibor (Tibor Madjar), David Cardwell és Andrew Camenisch már a Gyűrűk ura idején használták már részben a programot, de teljes egészében csak a King Kong remake készítésénél vetették be. Azóta már sok filmben alkalmazták ezt a technikát, nemcsak "élő" szereplők megalkotásához, hanem tereptárgyakhoz is. A három tervező mellett a kivitelezésben jelentős szerepet játszó Kőhegyi Csaba és Major Imre munkáját is elismerték a díjjal. Gratulálunk és köszönjük, hogy a magyarok hírnevét öregbítették a világban! (Filmbaráth)

A hónap legrosszabb filmje: Justin Bieber - Believe

justin-biebers-belie6565656ve.jpg

Ez az a darab, amelynek talán a már a címe alapján is elhiszi bárki, hogy erre a megtisztelő titulusnak méltó birtokosa. Jon M. Chu alkotása pedig nem árul zsákbamacskát, pontosan olyan rossz, mint amire számítani lehetett, többek között erről is olvashattok NY124 (Darvas Tamás) kritikájában. (Igen, tudjuk, hogy nem vele kellett volna megíratni, hanem egy 13 éves tinilánnyal, legközelebb majd igyekszünk odafigyelni.)

A hónap legjobb filmje:  A berni követ

20140220a-berni-kovet.jpg

Látványosan kezd magához térni a magyar filmipar, még akkor is, ha a hónap legjobb filmjét a tévében kell keresni. [UPDATE: Március 15-én 18:00-kor egy előadás erejéig a Puskin moziban is érdemes lesz keresni.] Napjaink legjobb forgatókönyvírója, Köbli Norbert legérettebb szkritpje, Szász Attila erős rendezése, Nagy András gyönyörűen fényképezett képei, Parádi Gergely szép zenéje, Hargittai László (=Pamacs) fantasztikus vágása, és persze Kulka János ragyogó alakítása teszik felejthetetlenné ezt a kiváló tévéfilmet.

A hónap gyöngyszeme: Szerelempatak

szerelempatak_1.jpg

A szerelemnek nincs kora, és bármilyen hihetetlen, az idős emberek is szoktak szexelni. Sós Ágnes tabudöntögető alkotása  a trieszti filmfesztiválon elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját, Az HBO jóvoltából mindenki meggyőződhetett arról, hogy méltán járt az elismerés, valóban különlegesen szép dokumentumfilmről van szó, amelynek egyáltalán nem az a legfontosabb mondanivalója, hogy az idősek is élnek szexuális életet, hanem az, hogy a szerelemnél nincs szebb és jobb dolog a világon.

Akiket elvesztettünk a hónapban:

 Philip Seymour Hoffman (1967-2014)

hoffman_1.jpg

Egy újabb értelmetlen halál, egy kiváló színész lett a drogok áldozata, a Capote című filmmel emlékeztünk rá.

Maximillian Schell (1930-2014)

schell.jpg

Nagy Péter, Vaskereszt, Ítélet Nürnbergben. Egyik sem most volt, de attól még nagyon fáj a kiváló Oscar - díjas színész halála, akire a Sztálin c. filmmel emlékeztünk.

 Harold Ramis (1944-2014)

harold ramis.jpg

Tudtuk, hogy beteg, de akkor is nagyon megrázott bennünket Dr. Spengler halála. A szellemirtók már soha nem fognak visszatérni teljes létszámban a harmadik részben,az Idétlen időkig rendezőjének brilliáns forgatókönyvírói tehetsége nagyon fog hiányozni a vígjátékok szerelemeseinek. (Filmbaráth)

 A hónap casting hírei 

visszatekintő.jpg

- Megvan az új Fantasztikus négyes: a 2015 nyarára tervezett rebootban Kate Mara (Láthatatlan lány), Jamiel Bell (Lény), Michael B. Jordan (Fáklya) és Miles Teller (Mr. Fantastic) dolgozhat majd Josh Trank rendező keze alatt.

- Will Smith szuperhőst játszhat majd a Brilliance című adaptációban, ahol egy különleges képességekkel rendelkező terrorelhárító ügynök szerepét kapta meg. Szinte ezzel egyszerre vált hivatalossá, hogy a színész nem fog szerepelni A függetlenség napja folytatásaiban.

- A Trónok harcában és az Ill Manors-ben feltűnt Ed Skrein helyettesíti majd Jason Statham-et A szállító következő felvonásában. Egyes pletykák szerint a produkció egy előzmény-trilógia első darabja lesz, így Skrein gyakorlatilag Frank Martin fiatalkori énjét alakítja majd a júniusban kezdődő forgatás során. (danialves)

- Kíváncsian figyeltem, hogyan alakul a 2015-ben érkező Teminator:Genesis szereposztása. Jason Clarke-nak nagyon örültem, biztosan kiváló alakítást fog nyújtani John Connor szerepében, a sárkányok anyja (ha valaki nem nézné a Trónok harcát: Emilia Clarke) is jól választás volt Sarah Connornak.. Erre a producerek úgy döntöttek, hogy Jai Courtney fogja játszani Kyle Reese-t. Lányból vagyok és nem vagyok immunis a kockahasra (Spartacus első évad!!), de azért ez a hír kicsit megrázott. A legendás sorozat szerintem többet érdemel nála, de legyünk optimisták, hátha meg fog lepni egy jó alakítással bennünket, és nem ő lesz az oka, ha azt mondják a nézők a filmre: hasta la vista, baby! (FilmBaráth)

 A hónap előzetesei

- Guardians of The Galaxy: James Gunn-ban volt minden reményem, hogy valami nagyon állat akció-vígjátékot hoz össze a nyárra ebből a filmből, de az első képsorok láttán finoman szólva is lanyhult a lelkesedésem. Kétségkívül nem egyszerű feladat egy tök ismeretlen képregény bevezetni úgy, hogy az előzetes háromnegyede ne a karakterek bemutatása legyen, azonban a kínos poénokra nem sok magyarázatot lehet adni. Főleg, ha érvényesül az a törvényszerűség, hogy mindig a legjobb viccek kerülnek a trailerbe. (danialves) 

(Azért a mosómedve nagyon király, imádtuk! - FilmBaráth)

- Godzilla: Nem, ez nem a Roland Emmerich  - féle üres látványorgia. A trailer alapján egy borongós hangulatú, erős mozi várható, amiből persze a CGI sem hiányzik, de talán tartalommal is sikerül megtölteni, és akkor Aaron Tylor-Johnsonról még nem is beszéltem. Nagyon várós film! (Filmbaráth)

Ezek lettek volna tehát szerintünk az elmúlt hónap legfontosabb történései, és mint hogy ezt egy állandó  rovatnak szánjuk, kifejezetten szeretnénk kérni, hogy mondjátok el, milyen ötleteitek, gondolataitok, javaslataitok vannak a poszttal kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr155819781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razzul 2014.03.07. 07:17:30

Februárban is nagy harc volt a legrosszabb film díjáért. Én márciusban már most megelőlegezném a címet a Vámpírakadémiának.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.07. 11:09:52

@Razzul: A 3 Days to Kill mellett esélye sem lesz.

Razzul 2014.03.07. 12:03:11

@danialves: Igen, most is szoros lesz a mezőny... :D

modayeni · http://www.modayeni.net/igne-oyasi 2015.09.11. 10:20:56

Justin Bieber még mindig nagyon jóképű
süti beállítások módosítása