Tökéletes bizonyíték / Evidence (2013)
2014. február 13. írta: FroG

Tökéletes bizonyíték / Evidence (2013)

evi1.pngAzt hiszem kijelenthetem, hogy a found footage műfaj végleg elásta magát a szememben. A korábbi klasszikusokat még szerettem, de a mostanság cseresznyemagként kiköpködött produkcióktól már a hátamon feláll a szőr, és a megtekintésük után mindig sikerül nyugtáznom magamban, hogy ez a forgatási mód már egy jottányit sem ér. Persze a saját hülyeségem az is, hogy ennek ellenére még mindig bízom az ilyen filmekben, ezért is vágtam bele a Tökéletes bizonyíték című, tavalyi „alkotásba”.

A film középpontjában egy busszal Las Vegasba utazó, de oda el nem érő társaság áll, akik az úton elszenvedett baleset miatt egy bontótelepre kényszerülnek menekülni. Persze a szokásos sablonok szerint nincsenek egyedül: egy maszkot viselő, hegesztővel felszerelkezett gyilkos követi, majd kaszabolja le őket egyesével. Azonban mindezt telefonok és kamerák felvételei alapján láthatjuk, amelyeket egy gyilkossági csoport vizsgál, a tettes kilétét felderítendő.

Az Evidence-ben voltak lehetőségek, de a játékidő egészére érvényes a klasszikus szófordulat, miszerint a készítők sokat markolnak, de keveset fognak az adott alapanyaggal. Ez pedig most különösen szomorú, hisz a több kamera által kapott aspektusok részben a műfaj sablonjai fölé nőnek, más kérdés hogy ezt a készítők (egy-két üdítő kivételen kívül) teljesen taccsravágják a sokat mondani próbálás oltárán.

evi2.pngA film így csak egy identitászavaros darabként vergődik a vásznon, hol a slasher, hol az áldoku. stíluselemei után kapkodva, papírmasé karaktereket kezelve és baromi irritáló és amatőr színészi játékokat felvonultatva. Az egyetlen tényező, ami miatt a film nem nézhetetlen, az a néhol valóban érdekes, sőt már-már izgalmas nyomozási szál, amelyet sajnos a lezárásban lévő, meghökkentőnek szánt, de annál logikátlanabb és súlytalanabb lezárás ikszel ki a valódi pozitívumok közül.

Szóval a Tökéletes bizonyíték nem hogy a spanyolviaszt nem találta fel, de még a kezében lévő eszközökkel sem sikerült egy normális filmélményt fabrikálnia. Mert ahogy mondani szokták, a kevés itt is több lett volna, így elcsépelt vérengzés , sablonkarakterek meg idiótán felépített lezárás helyett sokkal inkább a nyomozókra és azok karakterére kellett volna figyelni, lett volna mivel dolgozni. De ezen minimális pozitívum felmutatásával a film csupán annyit ért el, hogy ne nézhetetlen-, hanem feleslegesen elkészített, szájba rágott darabként vonuljon be a köztudatba. Már ha egyáltalán érdekelt valakit.

3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr865805257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zizifull 2014.02.13. 09:51:34

Szvsz. azert nem volt annyira veszes. A legvegen a fordulat kifejezetten varatlan.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.13. 16:47:07

@Zizifull: Váratlannak váratlan, csak baromira átgondolatlan. Rengeteg logikai bakit követtek el ennek fényében a készítők. (Ha szeretnéd, spoiler jelzés mellett írok párat)

Zizifull 2014.02.13. 22:15:07

@FroG: O... Nem dicsoteni akarom a filmet. Nem valoszinu hogy valaha is megnezem meg egyszer, de azert nem is annyira rossz. (A nyomozok viselkedesen en is nagyon rancoltam peldaul a homlokom.)

Krisz101 2014.02.15. 12:33:46

Úgy látszik nem értünk Veled egyet, mert szerintem is kifejezetten pozitív csalódás volt a film, a 3/10 nagyon durva. Engem is meglepett a csavar a végén, valamint tetszett, h profik nézték, logikusan elemezték a filmet, nem a szokásos klisé, hogy tinik, család, stb találja meg és ott sikoltoznak. Az is igaz, hogy az előbbiek miatt nem sok ff filmet láttam.
süti beállítások módosítása