A magyar Piedone: Bujtor István (1942-2009)
2013. november 24. írta: FilmBaráth

A magyar Piedone: Bujtor István (1942-2009)

bujtor.gif"Közgazdász vagyok, nem művész". Latinovits Zoltán öccseként nem lehetett könnyű a színészi pályára lépni, és valóban, inkább személyiségének köszönheti a sikereit a filmvásznon. De ne ítéljünk felületesen. Én a korom miatt már nem láthattam Latinovitsot élőben színpadon, de Bujtort igen. Nagyon fiatal voltam, amikor nálunk, Tatabányán volt egy fantasztikus előadás, a Száll a kakukk fészkére színházi változata. Bujtor játszotta benne az Indiánt. Egyetlen mondat kivételével néma szerepet alakított, mégis teljes mértékben uralta a színpadot, a mai napig emlékszem jó néhány fajsúlyos pillanatra. És mindenkinek ajánlom, hogy hallgasson meg vele egy József Attila verset. Meg fog lepődni, hogy Ötvös Csöpi milyen színészi mélységekre volt képes.

1964-ben egy másodikos közgazdász hallgató éppen egy dögunalmas tanórán ücsörgött, amikor egy papírfecnit kapott, amelyen arról értesítették, hogy 12-kor jelenése van egy castingon Máriássy Félixnél. Ránézett az órájára: fél 12 volt. Késedelem nélkül Oscar-díjas rosszullétet színlelt, és már rohant is találkozóra. A próbafelvétel nem sikerült túl jól, de azért elküldték egy fotóshoz, hogy készítsenek róla egy képet. A fiatalember elkezdett beszélgetni a fotóssal, és akkor tudta meg, hogy egy Pestre szabadult vagány megszemélyesítőjét keresik, egy szép nagy darab krapekot. Már vagy 400 emberrel próbálkoztak, de még nem találták meg a megfelelőt. Hogyan került a válogatásra? Egy színielőadás plakátján látta meg a fotóját Máriássy Félix, és elkezdte keresni. Amikor Latinovitsot megkérdezte, hogy ismeri-e a fiatalembert, ő azt válaszolta, hogy természetesen, ő az öccse. Miután Bujtor (akkor még Frenreisz) megtudta, hogy mi a helyzet, nem sokat lacafacázott: szemüveg le, okos egyetemista külső el, hajat összeborzol, ingujj felgyűr, pózolás a fotósnak. Nemsokára visszahívták próbafelvételre, ami jól sikerült, így megkapta a Karambol című filmben Terpinkó Gyula, a nagyszájú súlyemelő szerepét. A több, ahogyan mondani szokták, már történelem.

Az anyuka Gundel lány volt, az első házasságából született Latinovits Zoltán, a másodikból Bujtor István és Frenreisz Károly. István felnézett Zoltánra, az ő hatására kezdett el színészkedni, de soha nem készült komolyan erre a pályára, élsportoló volt (tagja volt a kosárlabda válogatottnak, az egyetem miatt ezt fel kellett adnia, a másodosztályban folytatta), és közgazdásznak készült. Egyébként Latinovits végzett mérnök volt, Frenreisz Károly pedig elkezdte az orvosi egyetemet, mivel a polgári család elvárta a diploma meglétét a fiuktól.

Miközben folyamatosan forgatta a filmeket, elvégezte az egyemet, okleves közgazdász lett, azonban soha nem dolgozott ebben a szakmában, inkább elment vidékre színházba játszani, hogy valóban megtanulja a színészi mesterséget. Aztán visszaszerződött Pestre (saját bevallása szerint rossz döntés volt, vidéken sokkal többet fejlődhetett volna), és nem játszott sokat színházban. Élete alkonyán fordult újra a világot jelentő deszkák felé, a veszprémi színház vezetőjeként tevékenykedett. Ezen a téren a Száll a kakukk fészkére c. darab indiánjának szerepe volt legjelentősebb alakítása.

A 60-as években le sem jött a filmvászonról, jött az Álmodozások kora, A kőszívű ember fiai (közkeletű tévedés, hogy nem használt kaszkadőrt a farkasos jelenetnél, eredetileg volt, aki helyettesítse, de vagányságból megcsinálta a jelenetet Bitskey Tiborral együtt, egy másik érdekesség, hogy a farkasüvöltést Alfonzó prezentálta szinkronban, mert a helyszínen az ordasok nem voltak hajlandóak "megszólalni"), a Harlekin és szerelmese, a Fiúk a térről, a Szemüvegesek a legjelentősebbek ebből az időszakból.

És persze egy fantasztikusan jó James Bond paródia, Az oroszlán ugrani készül, amelyet mindenkinek ajánlok megnézésre, aki még nem látta. A forgatás nem volt vidám pillanatoktól mentes: Papp Lacit kellett kiütnie egy jelenetben, akit annyira elfoglalt a szöveg memorizálása, hogy nem figyelt oda igazán, amikor próbálták elmagyarázni neki, hogy a filmben a pofonokat csak imitálják. Ennek következtében a jelenet felvételekor Bujtor öt métert repült, és a kamera alatt landolt. Csak annyit volt képes kipréselni magából: "a fene egye meg, kiütött az olimpiai bajnok". Mire Révész György, a rendező kivette a pipát a szájából, és beszólt a kamera alá: Háromszoros!.

sándor mátyás.jpgEzt megcsíptük Oszi! A Bors című tévésorozat hatalmas siker volt, mai szemmel nézve is nagyon szórakoztató. Koncz Gábor és Bujtor István kettőse felejthetetlen. Csupán egyetlen részben nem szerepeltek, és a közönség reakciója azonnali volt: a rendező, Simó Sándor a bemutató éjszakáján 250 felháborodott táviratot kapott. Ebből 125-öt Koncz Gábor, 125-öt Bujtor István adott fel. Pedig a forgatókönyv szerint meg kellett volna halniuk az első évad végén. Ámde Koncz Gábor inkább ellovagolt, Bujtor pedig azonnal vette a lapot, és "Jövök, Oszi!" felkiáltással tántorgott ki a képből. A rendező tajtékozott, azonban végül ez a jelent maradt benne a végső változatban.

A 70-es évek már jóval csendesebben teltek, de ebben az időszakban is olyan filmek születtek, mint a Pendragon legenda (ebben a filmben együtt játszott Latinovits-csal), A dunai hajós, a Vivát Benyovszky, a Fekete gyémántok.

Aztán 1979-ben jött a Sándor Mátyás, amelynek főszerepét úgy kapta meg, hogy Az isztambuli vonat című olasz-magyar koprodukció forgatása közben figyelte a munkáját Claudio Biondi, olasz producer, majd elhívta Bujtort egy vacsorára, ahol közölte vele, hogy őt szeretnék a következő sorozatuk címszereplőjének. Mire Bujtor rá teljesen jellemző módon közölte, hogy részéről ennek semmi akadálya nincs. Mire a producerek közölték, hogy részükről viszont van: le kellene fogyni 10 kilót egy hónapon belül. Oké, ezt megbeszéltük, mit szeretne vacsorázni? Köszönöm, semmit, fogyózom. A sorozat hatalmas siker volt, Bujtornak reális lehetősége volt a nemzetközi karrierre, azonban egy producer pénzéhségének köszönhetően ez a hajó elment.

 

Akkoriban voltak divatban a Piedone filmek, és Bud Spencer magyar hangja Bujtor volt, aki a magánéletében is vagány, sportos életet élt, vitorlázott, a Balaton szerelmese volt. Mivel vagány és bevállalós volt, és egyébként sem kapott már olyan nagy filmszerepeket, mint régen, ezért belevágott a filmkészítésbe, megszületett Ötvös Csöpi alakja, 1980-ban elkészült A Pogány Madonna, ami hatalmas siker lett.

Habár még játszott mások által rendezett filmekben (Ripacsok, Szegény Dzsoni és Árnika), azonban a 80-as évek Ötvös Csöpiről szóltak: Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, Hamis a baba.

bujtoristvan_1.jpgA 2000-es évek elején még megpróbálta újra feltámasztani a szerepet, azonban a Zsaruvér és Csigavér sorozat már nem érte el a korábbi filmek színvonalát. Belefáradt a producerségbe, nem találta a helyét a megváltozott filmes világban, visszavonult a színházba.

Saját bevallása szerint sok mindenhez értett (forgatókönyvírás, rendezés stb), azonban semmiben sem volt kiemelkedő. Ez azért enyhe túlzás, nagyon is jó színész volt, de Latinovits Zoltán zsenije mellett valóban eltörpült a tehetsége. Meggyőződéssel vallotta, hogy a közönséget szórakoztatni kell, és az Ötvös Csöpi filmek valóban nagyon közönségbarátok voltak, a mai napig jól lehet szórakozni a vidám, kedves történteken, amelyben nagy szerelmei: a Balaton és a vitorlázás kiemelt szerepet kaptak.

Hajója, a Rabonbán sajnos már hiába várja a kapitányát, de itt maradtak nekünk a filmek, a tévésorozatok, egy kalandokban és sikerekben gazdag pályafutás emlékei. Közgazdászként mondom, köszönjük Művész Úr!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1005639136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2013.11.24. 14:42:00

A múltkor ragadtam ott apámmal a Csak semmi pánik előtt, ő, aki már a tv-t csak aktív altatónak használja, még ő is végignézte :). Ragyogó alkotások, zseniális szereposztás -aki ezekben nem szerepelt, kb annyit is ért abban az időben (ezt a trolloknak), a történet se teljesen bugyutácska, máig ott ragadok ha valahol meglátom. Örökéletű idézetek: Nyomás Csucsu :); Gyere fel, gyere le; Na ezzel se szeretnék találkozni egy sötét sikátorban; Alacsonyan szálnak a stukkerek és még még még ezer más :)! De persze más irányba indulva, a Sándor Mátyás -ami valamiért soha nem volt a kedvencem -talán túl fiatal voltam még amikor először adták, de a Dunai hajós az alapmű! Szép összefoglalás, gratula!

Flankerr 2013.11.24. 19:52:08

Én a Hamis a Babát láttam vagy 10x, az is megunhatatlan, a rendszerváltás utáni bizonytalanság és öröm szolid lenyomata is benne van, frenetikus humor és jó színészek mellett. És akkor ott van még a hangja. Nagyon hiányzik.

" De hát Topolínó, minden autó rendszáma az, hogy betű-betű-szám-szám, kötőjel szám-szám!
Elég nagy baj az!"

"Semmi gond Ötvös úr, majd küldöm a BM-et"
Ne szórakozzon velem Purci úr, mit kezdjek én a Belügyminisztériummal?
Jaj nem őket! A Bögyös Macát!
Hogy néz ki?
Fel fogja ismerni."

white zimbabwean 2013.11.25. 09:56:03

A posztban említett Száll a kakukk a fészkére előadást én is láttam, megdöbbentő volt, hogy szavak nélkül uralta a színpadot!

paveway 2013.11.25. 11:56:26

Az ő filmjei is olyanok, mint a Bud Spencer filmek: aranyosak, kikapcsolják a nézőt és meg lehet nézni őket 10-szer, 20-szor. Akármikor megyek a balatonszemesi temetőbe, mindig viszek virágot a sírjára.

legelső MortalWombat 2013.11.25. 13:53:30

Nagyon jó írás!
Nem volt szó a "BUÉK" című filmről, pedig az is nagyon jó.
(Tudom, nem lehet az összeset felsorolni.)

És a BIG4 (Pogány madonna-Csak semmi pánik-Elvarázsolt dollár-Hamis a baba) utánozhatatlan.

"Doktor! Egy agyrák benned éhen halna!"
süti beállítások módosítása