Batman filmek – toplista
2013. május 30. írta: Walter White

Batman filmek – toplista

1939-ben Bob Kane egy Da Vinci festmény ihletének köszönhetően megalkotta Batman karakterét. Egészen biztosan, akkor még ő sem gondolta, hogy több, mint 80 évvel később az általa kitalált karakter, a képregény-és a filmes világ egyik legismertebb kultuszszereplője lesz. Pedig az lett. Kezdetben csak a képregények fanatikusai ismerték a Denevérembert, majd később a filmvásznon is feltűnt Gotham városának védelmezője. Először sorozat, a viszonylag nagy siker után pedig már film formájában is.  Összesen nyolc egészestét film készült. Az elkövetkezőkben ezeket rangsorolom, a legvégén pedig kiderül, hogy szerintem melyik Batman mozi a legjobb.

Az alaptörténet gondolom mindenki számára ismert, így sok karaktert nem is pazarolok ennek a bemutatására. Bruce Wayne Gotham City árva milliárdosa. Wayne a szüleit nagyon korán elveszíti. Ezek után hosszú ideig nem találja a helyét az életben. Gotham városának a romlása azonban felébreszti, feleszmél, apja hagyatékát nem akarja veszni hagyni. Tudja, hogy a városnak szüksége van egy hősre. Ehhez viszont egyetlen ember kevés, egy szimbólum kell. Ami az emberek számára reményt ad, ami miatt érdemes élni. Miért pont a denevér állarc? Bruce Wayne gyermekkorában retteg a denevérektől, azt akarja, hogy ellenségei is legalább ennyire rettegjenek tőle. Emellett a denevérektől való félelmének tulajdonítja közvetett módon szülei elvesztését is. Az álarc pedig védőszerepet játszik, nem akarja, hogy szerettei miatta kerüljenek veszélybe. Batman megjelenése után rögtön felveszi a harcot a város alvilági figuráival. Nem számít, hogy Joker, Pingvin, Madárijesztő, Bane vagy a Macskanő az ellenfél. A vetélytársai a filmekben is fontos szerephez jutnak. Sőt, sok esetben Batman kerül háttérbe. A legtöbb film gonoszakra fókuszál, éppen ezért a filmek sikerességét nagyban befolyásolja, hogy az aktuális főgonosz mennyire karakteres, mennyire képes a néző érdeklődését felkelteni.

Miért van szükség erre a toplistára? Egyrészt így betekintést nyerhettek a Batman történelembe, remélhetőleg megtudva néhány érdekes információt. Másrészt így kialakulhat egy teljes kép bennetek a Batman kultusszal kapcsolatban. Ha már kialakult, akkor pedig egyetérthettek vagy vitatkozhattok velem. Lássuk a filmeket.

8. Batman és Robin/Batman & Robin (1997)

batmanandrobin.jpg

George Clooney, Arnold Schwarzenegger, Uma Thurman. Nem rossz névsor. Ők együtt is, csak az utolsó helyre voltak jók. Joel Schumacher nem egy rossz rendező, de a Batman projektbe inkább nem kellett volna belekezdenie. Említettem, hogy a filmek sikerességét nagyban befolyásolja a gonosz karakteressége. Ebben az esetben Batmannak Jéggel (igen, ez ciki) kell megküzdenie. A név sokatmondó, ehhez próbáljuk meg odaképzelni Swarzeneggert kék, ráfeszülős egyberuhában. Azt hittem az 1995-ös Mindörökké Batman a sorozat alja. Tévedtem, Schumacher még saját magát is képes alul teljesíteni. Clooney Bruce Wayne szerepében nagyon mű, Schwarzenegger pedig simán csak nevetséges.

7. Mindörökké Batman/Batman Forever (1995)

batman-forever-twoface-the-riddler-tommy-lee-jones-jim-carrey.jpg 

Schumacher első Batman mozija, Val Kilmerrel, Tommy Lee Jones-szal és Jim Carrey-vel a főbb szerepekben. Itt is imponáló a szereplőgárda, de ez ebben az esetben is kevés. Három alapvetően jó színész közül kettőre a karaktere nagyon nem illik. Bár azt is hozzá kell tegyem, hogy Kilmer játéka felértékelődik Clooney teljesítménye után. Tommy Lee Jones Harvey “Kétarc” Dent szerepében ismét csak olyan nem odavaló. Pedig egy remek karakter és egy nagyszerű színész találkozott, de valamiért mégsem kompatibilisek. Jim Carrey olyan tipikusan dzsimkeris, akinek bejön az ő játéka, az biztos ebben az esetben is jól fog szórakozni. Az összkép viszont egyrészt nevetséges, másrészt pedig olyan alpári. Mintha sem időt, sem pedig pénz nem fordítottak volna a filmre, mintha egy kezdő rendező, kétségbeesett próbálkozása lenne, ami a közönségességtől nem tud szabadulni.

6. Batman (1966)

Batman-Robin-1966-TV-Adam-West-Burt-Ward-Batgirl.jpg

A Batman sorozat a ’60-as években igen sikeres volt. A készítők úgy gondolták, hogy addig kell ütni a vasat, amíg forró. Éppen ezért gyorsan kidobták az első filmet is. Martinson filmjének a legnagyobb pozitívuma az, hogy nem veszi komolyan magát. Mai szemmel nézve tulajdonképpen kifigurázza Batman-t. A Denevérember cápariasztó Batspray-jel rázza le az őt üldöző gumicápákat, Batkoperrel repül, a Batman jelt pedig saját magának ragasztja fel. Egyszerűen nem létezik olyan rejtély, amit ne tudna megfejteni, pedig az ellenség komplett sereggel próbálja elpusztítatni. Még az állatok is neki segítenek, elég csak a magát a bomba elé vető delfinre gondolni. Ha helyén tudjuk kezelni, akkor egy különös filmélményt kapunk. Annyira különöset, hogy ez jelen esetben a hatodik helyre volt elegendő.

5. Batman visszatér/Batman returns (1992)

CatPenguin.jpg

Tim Burton volt az első, aki igazán magas szintre emelte Batman-t. Ő volt az, aki egy jól felismerhető egyéniséget társított a Denevéremberhez. Az 1989-es filmje nagy sikert hozott, így joggal várta mindenki a folytatást. Ami viszont közel sem sikerült olyan jóra, mint a három évvel korábbi rész. A Danny de Vito által megformált Pingvinember néha gusztustalan, néha vicces, de közel sem említhető egy lapon például a sorozat előző részében szereplő Jokerrel. De Vito-t jó nézni vígjátékokban, de mint Batman rosszfiú eléggé hiteltelen. Batmannek egy kacsahajón furikázó sárgafogú pingvint kell legyőznie? Érezzük, hogy ez jóval inkább ciki, mint szuperhősös. A történet mindenki számára ismert, így normális, hogy a néző a karakterektől várja el a nagy bummot, itt azonban ez elmarad. Gotham városának sötét, baljósló bemutatása ebben az esetben is zseniális. Burton figyel a részletekre, így a néző egy nagyon jól felépített képet kap a helyszínről. Ehhez  még hozzájön a kiváló fényképezés és a mesteri zene.

4. Batman Kezdődik/Batman Begins (2005)

batman-begins-3.jpg

A Schumacher féle ámokfutás után úgy tűnt, hogy a franchise egy jó ideig porosodni fog. Ez így is volt egészen 2005-ig. Ekkor Cristopher Nolan gondolt egyet és megalkotta a Kezdődik-et. Ezzel új lendületet adva a Batman brandnek. Nolan Denevérembere sokban különbözik az eddigiektől. Jóval emberibb, jóval törékenyebb, sokkal realisztikusabb. Batman szerepében Cristian Bale-t láthatjuk. Az első részben még ismerkedik a karakterrel, de már ebben az epizódban az egyik legdominánsabb Batman-t viszi vászonra. Nolan is kicsit még tapogatódzik, látszik, hogy számára is új a műfaj. Viszont egy ízig-vérig profi akciófilmet rendezett, ami viszont jelenleg csak a negyedik helyhez volt elég.

3. Sötét Lovag-Felemelkedés/The Dark Knight Rises (2012)

the-dark-knight-rises-bane-batman-2-610x343.jpg

Nolan trilógiájának befejező része. A Sötét Lovag monumentális sikeressége után az elmúlt év legjobban várt filmje volt a Felemelkedés. Hatalmas nyomás volt Nolanen, szinte lehetetlennek tűnt, hogy most is képes legyen szintet lépni. Ez nem is történt meg. Viszont egy korrekt befejezést azért összehozott a rendező. Az akció jeleneteket illetően sokat fejlődött az első részhez képest. Az aktuális gonosz  - Bane – azonban jokeri magasságokig nem tudott felnőni, emellett pedig a vége is kicsit szájbarágós lett. Hans Zimmer zenéi ezúttal is lenyűgözőek. Viszont hiányzik a filmből az a bizonyos plusz, de így is méltó befejezése a Nolan féle trilógiának.

2. Batman – A denevérember/Batman (1989)

237491-promo.jpg

Tipikus Burton féle mozi, a legpozitívabb értelemben. Ebben nagy szerepe van Jack Nicholsonnak, akiről tulajdonképpen szól a film. Ez nem feltétlen probléma, hiszen Joker karaktere és Nicholson játéka van annyira jó, hogy Batman igen tekintélyes háttérbe szorulása ne legyen negatívum. Az egész Batman univerzum legmarkánsabb negatív szereplője Joker, ehhez hozzájön Nicholson karizmatikus produkciója, az eredmény pedig egy színvonalas film.

Burton remekül ábrázolja a ködös, mocsoktól bűzlő Gotham városát. Nolanhez képest jóval kevesebb hangsúlyt fektet a látványos, nagy volumenű akciójelenetekre, de ezt a hangulattal többé-kevésbé sikerül kompenzálnia. Tim Burton klasszikusa most a második helyre elegendő.

1. A sötét lovag/The Dark Knight (2008)

 the_dark_knight_joker_9_by_messenjahmatt.jpg

Összességében a legprofibb, legösszetettebb és egyben legkiforrottabb Batman mozi. Nolan hozza a tőle megszokott szintet, nagyszerű karaktereket választ, plusz a színészi teljesítmények is kiemelkedőek. Heath Leadger Jokerjét azt hiszem senkinek sem kell bemutatni. Nehéz összehasonlítani Jack Nicholsonnal. A leghelytállóbb talán az, hogy a maguk idejének legmegfelelőbbjét alakítják mindketten. Az adott kor társadalmának a különbségei látszanak meg leginkább a két Jokeren is. Nicholson az “örültebb”, Ledger viszont sokkal versenyképesebb, sokkal jobban illik egy akciófilmbe. Ledger mellett mindenképp meg kell említeni a Harvey Dentet alakító Aaron Echartot és a Gordon felügyelőt vászonra vivő Gary Oldman-t. Utóbbi ebben a részben kap messze a legnagyobb szerepet, igaz ezt meg is hálálja.  Nolan komplett mozija nálam elég az első helyre.

Nálatok hogy nézne ki a lista? Mi az, amivel egyetértetek és mi az, amivel nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr595317911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.30. 00:13:06

Az a baj a Batman toplistával, hogy felesleges. Ez nem ellened irányul, csak a Nolan trilógián, és a Burton 2 filmjét leszámítva hulladék az összes. Schumacher katasztrófa, míg a 60-as évekbeli még poénnak is gyenge. Persze az akkor időkben biztos jó volt, hisz sorozata is volt, de eltörpül az említett filmek mellett.

Ezeken kívül nem is készült más egész estés film. Bár a 40-es években volt egy 15 részes filmsorozat, melyből az 1943-ast láttam is (49-est nem lehetett beszerezni normál minőségben), de a jópofa jelző mellett nem lehetett komolyan venni. Persze minden kornak megvan a sajátos varázsa, és nem jó dolog összehasonlítani, de ezek alapján toplistát se lehet belőlük készíteni.

Ugyanakkor örülök a posztnak, mert imádom a denevérembert, és mindig jó olvasni róla. :)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.30. 08:17:38

Szerintem lényeges minőségbeli különbségek vannak az egyes rendezők munkáiban. Nolan mindhárom filmje magasan kiemelkedik, Burton nagyon hangulatos, Schumacher meg nagyon műanyag.

Batman és Robin - Batman visszatér - Mindörökké Batman - Batman - Batman: Kezdődik - A sötét lovag: Felemelkedés - A sötét lovag

Ez az én listám, nekem valamiért bejön a Jim Carrey-féle bohóckodás.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.30. 08:44:36

A sorozatot én nem tenném bele a listába nem érzem "fernek", vagy nem is tudom, de nem való ide. (ahogy a Hulk tv filmeket se tenném bele egy Hulk-os listába, vagy az M:I sorozatot se egy mission listába)

7. Batman és Robin csak azért kerül ide, mert... Szóval nem is tudom, hogy miért...
6. Mindörökké voltak benne jó ötletek, de nagyon elvitték amolyan vígjáték irányba.
4-5. egálban a begins, meg a felemelkedés. A begins nem rossz, de amolyan szimpla iparosmunkának tűnt elsőre, sőt sokadik megnézésre is. A felemelkedés meg túl sokat markol, és sajnos keveset fog ahhoz képest.
3.Visszatér (bár ez csak annyiban Batman, hogy szerepelnek benne a figurák, de az egész hangulata, meg látvány egyértelműen Burton-film amihez Batman csak alibi) De Pingvin annyira brutális, hogy az nem kifejezés, mikor leharapja a csávó orrát, meg a többi.
2.Batman (Nicholson zseniális, és kellően sötét a film, még ma is simán vállalható)
1. TDK. Ehhez nem kell hozzátenni semmit.

jah és +1 amit SOHA nem szabad kihagyni az a Batman:TAS, nah az a legjobb az összes közül. Nem is értem, hogy ha a sorozat ide kerülhetett az miért nem került ide a listára?!?!

És várom,hogy a poszt index címlapos legyen az lesz egy jó kis menet.:D:D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.30. 09:33:18

Viszont rajzfilmekből már összelehetne állítani egy remek listát. Ott nem lenne ennyire egyértelmű, szerintem. (hmm nem is rossz ötlet. Szerintem meg is valósítom)

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2013.05.30. 20:52:13

@doggfather: A sorozatból készült egész estés film (asszem '66ban). Arról van itt szó szerintem.

Walter White 2013.05.30. 23:51:11

@doggfather:

Igen, arról van szó. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.31. 08:06:41

@Zsoca87: @Walter White: sorry tényleg, nem olvastam elég figyelmesen. De ez tv film volt ugyi, és nem mozifilm??

(próbálom menteni ami menthetetlen)

kifordított nagyanyó 2013.05.31. 11:44:44

A lényeg az akciók minősége és mennyisége,és hogy ne legyenek benne eltúlzott baromságok.
Legyen komolyan vehető.
süti beállítások módosítása