Sherlock Holmes szülőatyja: Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930)
2013. május 22. írta: FilmBaráth

Sherlock Holmes szülőatyja: Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930)

Ugye senki nem gondolta komolyan, hogy nem tartom számon azt a becses napot, melyen kedvenc mesterdetektívem szülőatyja meglátta a napvilágot?

Skóciában történt a jeles esemény, közelebbről Edinburgh-ben. Ír katolikus családba hozta a gólya. Édesapja szerény hivatalnok volt, akinek a festés volt a szenvedélye, és elég komoly problémái voltak az alkohollal. Édesanyja fantasztikusan jó mesemondó volt, a fantáziáját biztosan tőle örökölte a kicsi fia.

Orvosnak tanult, azonban nem volt túl sikeres választott hivatásában, amelynek következtében rengeteg ideje maradt hobbijára, az írásra. Az egyetemi évek alatt ismerte meg Joseph Bell professzort, a munkamániás csodabogár sebészt, aki mintául szolgált a mesterdetektív alakjához. Az első Sherlock Holmes novella (A bíborvörös dolgozószoba) 1887-ben jelent meg, és azonnal meghozta a sikert írója számára. Az évek során 56 novella és négy regény készült a briliáns elméjű nyomozó kalandjairól. Dr. Watsont saját magáról mintázta az író, a nevet pedig egy szabadkőműves páholybeli társától vette kölcsön.

Gondolom, mindenki azt hiszi, hogy Doyle imádta írni a Sherlock Holmes novellákat. Nos, nem egészen ez a helyzet: abszolút és teljes mértékben pénzkereseti forrásként tekintett rá, egy időben olyannyira megutálta az általa teremtett alakot, hogy egyszerűen meggyilkolta az egyik novellában. Azonban a rajongók visszakövetelték, és már akkoriban is volt az a pénz, amiért az író meggondolta magát, ezért még sok kalandot talált ki az olvasók kedvéért.

Teljesen mellékesnek gondolta a Sherlock novellák írását, élete fő művének történelmi regényeit tartotta, azonban az utókor picikét másként gondolta, ezért ezek az írások ha nem lettek az enyészeté, azonban a jótékony feledés homálya borítja őket.

Meglepő módon nem a Sherlock Holmes történetek miatt kapta lovagi címét, hanem a The Crime of the Kongo című röpiratáért, melyben leleplezte a búr háború (melyben ő is részt vett katonaorvosként) borzalmait. Nem csak a krimi műfajában alkotott, írt színdarabokat, történelmi regényeket, elbeszéléseket, tanulmányokat, újságcikkeket, sőt még verseket is.

Aktív sportember volt, autóversenyeken indult, bálnavadászaton vett részt, de az igazi szenvedélye a boksz volt.

Fia halála után a spiritualizmus felé fordult, jelentős alakja lett a mozgalomnak saját korában.

Ebből a rövid kis összefoglalóból is látszik, hogy nagyon érdekes egyéniség volt, de hát egy átlagos életet élő író agyában hogyan is születhetett volna meg egy olyan rendkívüli személyiség, mint Sherlock Holmes, nemde?

A Sherlock Holmes történteteknek volt egy frenetikus televíziós feldolgozása Jeremy Brettel a 80-as években (naná, hogy az összes DVD megvan). Ahogy már többször hangsúlyoztam, Jeremy Brett volt az a Sherlock Holmes, akit Sir Arthur Conan Doyle megírt (más kérdés, hogy annyira összeforrt a neve a detektívvel, hogy soha nem fogadták el más szerepben, pedig egyébként kiváló színész volt), természetesen a többi epigon alakítás a nyomába sem érhetett.

Aztán véget értek a 80-as évek, jött az űrkorszak, Sherlock lassan idejét múlttá vált.
Aztán jött egy amerikai film, a Sherlock Holmes  Robert Downey Jr.-al, aminek nagyon minimál köze volt a klasszikushoz, de hatalmas siker lett, aminek két oka volt: Robert Downey Jr, aki  a nemzedékének az egyik legjobb színésze, végre lejött a drogokról, úgyhogy hatalmas formában van, szinte átsüt a filmvásznon, és az, hogy nagyon felpörgették a történetet, coolra vették Sherlockot.
Angliában, a BBC-nél pedig gondoltak egy nagyot: hé, Sherlock a miénk, az amcsiknál mi sokkal jobbat tudunk! És tényleg tudtak!
Sherlock Holmes szerepére nem volt casting: Benedict Cumberbatch-t kérték fel. A Vágy és vezeklés c. filmben látta a forgatókönyvíró és azonnal tudta, hogy megtalálta Sherlockot, és csak annyit tudok mondani: tökéletes választás volt.  Dr. Watson szerepére több jelölt is volt, de az első olvasópróbán annyira egymásra hangolódott Martin Freeman és B.C., hogy ez a kérdés is gyorsan eldőlt.
És milyen az új Sherlock? Nos, az alapvonások megmaradtak, de a mai korhoz igazították: van egy zsenink, akinek irtó pokróc modora van (a Scotland Yardon csak kedvenc pszichopatájuknak hívják), nagyon hangyás, épp most van leszokóban a drogról (nikotintapaszokkal rohangál, és elég komoly elvonási tünetei vannak), mindenkit lenyom agyban, minden rejtély megold, mindeközben enyhén elveszetten bolyong az emberi kapcsolatok útvesztőjében, dühösen tagadja, hogy érzelmei lennének, ehhez képest a barátaiért (akik nincsenek túl számosan, konkrétan Dr. Watsonra, Mrs. Hudsonra és Lestrade felügyelőre korlátozódnak) bármire képes. A sorozat lelke a főszereplőkön túl a zseniális forgatókönyv: ötpercenként történik valami, nincs üresjárat, lazán nyomják a szöveget, jól adagolják a humort, az akciót, az érzelmeket, beleszövik a történetbe mindennapi életünk technikáját: Dr. Watson blogot ír Sherlock kalandjairól, okostelefon, facebook, twitter stb, a mai London lüktető világába pillanthatunk bele. Jelenleg a harmadik széria forog, és negyedik évad is biztosan lesz.
Szóval az új generáció is rabja lett a Sherlock Holmes történeteknek, nem fenyeget az a veszély, hogy Sir Arthur Conan Doyle írásai a közeljövőben feledésbe merülnének.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr135308292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2013.05.22. 18:00:40

Conan Doyle egészen kiváló krikettjátékos volt, a játék pedig nagy szenvedélye volt. Tíz első osztályú meccsen játszott 1900 és 1907 között. Egyszer a legendás WG Grace-t is kidobta, amit egy 19 soros verssel ünnepelt meg. Novellát is írt krikett témában. Egyes legendák szerint a Sherlock nevet a Mordecai Sherwin és Frank Shacklock egykori Nottinghamshire játékosok insipárlták, míg Mycroftot Derbyshire játékosai inspirálták.

FilmBaráth 2013.05.22. 19:13:56

@Sledger: Köszönöm az információkat!

petru 2013.05.26. 04:28:32

Jeremy Brett. Minden idok legjobb Holmes-a. Nincs eleg dicsero szavam ra. Lattam meg nehany szerepben, alig-alig turheto. De Sherlock, mintha tenyleg o lett volna! A legparanyibb mozdulatig minden tokeletes volt.

FilmBaráth 2013.05.26. 07:33:52

@petru: Tökéletesen egyetértek veled! Jeremy Brett arra született, hogy eljátssza Sherlock Holmes-t!
süti beállítások módosítása