Egy veszedelmes viszony / A royal affair (2012)
2013. január 27. írta: FroG

Egy veszedelmes viszony / A royal affair (2012)

https://d235gwso45fsgz.cloudfront.net/production_1/photos/125848710/A_royal_affair_large.jpgNincs rossz dán film Mads Mikkelsennel, legalább is az eddigi tapasztalataim ezt az állítást hivatottak alátámasztani , hisz úgy tűnik, amihez az északi világsztár szülőhazájában, minden arannyá válik, elég ha csak az Ádám almáira, vagy a Gengszterek fogadójára gondolunk. Ezen megfigyelésem következtében pedig nagy elvárásokkal ültem be az Egy veszedelmes vágyra, amely több nagy gálán is tarolt, és a legjobb idegennyelvű film címére is pályázik az Oscaron.

A cselekményt igaz történet szülte: A 18. században járunk, Dániában VII. Keresztély ( Mikkel Boe Folsgaard) uralkodik, akinek nem csak hatalma-, de elmeállapotának tisztasága is megkérdőjelezhető. Az Ő feleségeként érkezik a királyi udvarba Caroline (Alicia Vikander) az ifjú, ám olvasott angol lány. Azonban semmi nem úgy alakul, ahogy a fiatal királyné kigondolta; férje nem csak pökhendi és kegyetlen,de teljességgel képtelen uralkodni is. A tanács döntésére így Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen) kerül a király mellé, mint személyi orvos. Hamarosan Johann-t és Carolint több szál is egymáshoz kezdi fűzni: a felvilágosodás eszméi, és a szerelem.

Az Egy veszedelmes viszonyban az a legfurcsább, amely az utóbbi évek amerikai és angol kosztümös drámáiból hiányzott, mégpedig a történelmi intelligencia. Az első benyomás ellenére a film csak csekély romantikus elemet tartalmaz, nem süllyed egy lányregény vagy egy barokkos szerelmi dráma érzelmi szintjére, hanem a szenvedélyek mellett pontosan próbálja felvázolni a 18. századi Dánia politikáját. A rendező pedig ezt a felfogást próbálja még inkább behatóbbá varázsolni azza, hogy sutba dobja a monumentalitást és a barokkos hajcihőt.

http://static.tvguide.com/MediaBin/Galleries/Movies/M_R/Ri_Rp/Royal_Affair_a/1/a-royal-affair-04.jpgEz a "reform" részben sikeres is részéről, azonban valami még is hiányzik. Ez pedig nem más, mint egy valóban ízig-vérig szimpatikus karakter. Mielőtt felrónátok nekem, tudom hogy ez az árnyalás szintén a realitást szolgálta, mégis úgy érzem, hogy túlzottan összemosódtak a perifériák, a lezárásnál pedig már azt sem tudtam, kinek szorítok valójában. Ezek a jellemelmosások pedig valamiért visszafogják a színészeket is, mert ugyan Madd Mikkelsen és Alicia Vikander is jól teljesít, a karakterük által szabott határokat ők sem tudták átugrani. Üditő kivétel azonban ilyen téren a fiatal Mikkel Boe Folsgaard , aki anna ellenére brillírozik, hogy ez volt az első igazán komoly szereplése.


A film technikai oldalára azonban nem lehet egy rossz szavam sem, az operatőri munka nagyszerű, a fakó képek és a ritkán megjelenő nagytotálok pedig igazi hangulati elemként vannak jelen. Ezen felül maguk a kosztümök és a díszletek is kiemelendőek, hisz ezen dolgok is vérprofik, annak ellenére hogy a film költségvetése koránt sem csapkodta a mennyezetet.


Nem rossz film tehát az Egy veszedelmes viszony, csupán tartalmaz jó néhány kihagyott ziccert, a karakterek árnyalása pedig talán túlzottan visszavette a színészek teljesítményét. Ennek ellenére minden történelmi rajongónak erősen ajánlott a produkciót, hisz a 18. századi Dániával gyakorlatilag az európai koreszmét is jól vázolja fel a film.


7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr35041180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Death/Mortis 2013.01.27. 14:27:32

Nézd meg a Jagten-t. MOST!

"Nincs rossz dán film Mads Mikkelsennel..." Számomra az Esküvő után borzasztó, de lehet, hogy egyedül vagyok így.
Erre a filmre egyébként bőven ráégethető a hiánypótló szó.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.01.27. 18:15:43

@Death/Mortis: Nézném én, ha elérhető lenne már :). Majd február végén a helyi művészmoziban . :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.02.09. 13:55:15

Hatalmas, grandiózus történelmi film, több helyszínen, és sok-sok jelmezzel, bennti és kinnti felvételekkel, zenével.
A dogma filmek hazájából több, mint meglepő.
Mads Mikkelsen nagyon jó, de Mikkel Boe Følsgaard uralkodója mindenkit háttérbe szorít.
süti beállítások módosítása