Erőnek erejével / The Last Stand (2013)
2013. január 25. írta: danialves

Erőnek erejével / The Last Stand (2013)

Elérkeztünk az első darabhoz, abból a listából, amelyben az idei év legjobban várt filmjeit soroltuk fel. Az egyre inkább jellemző hollywoodi agyelszívással (és itt most ne butításra, hanem a külföldi rendezők és írók importjára tessék gondolni) a tűz közelébe került Kim Je-Woon-tól jogosan várhattunk valami különlegeset. És bár végül talán ezt nem kaptam meg, azt mindenképpen elmondhatom, hogy egy remek akciófilmet hozott össze.

Gabriel Cortez (Eduardo Noriega) egy nagy hatalmú kartellnek a vezére, akinek saját kivégzése elől sikerül megszöknie. Egy feltuningolt Corvette-tel a mexikói határ felé veszi az irányt, és az autó gyorsaságának, illetve képességeinek köszönhetően senki nem tudja megállítani. Leszámítva a kis határfalu seriffjét (Arnold Schwarzenegger), akit komoly harci képzettsége ellenére az utóbbi időben nem állít komoly kihívások elé az álmos település. Azonban főhősünk személyes indíttatástól sem mentesen úgy dönt, hogy a macskák mentésére specializálódott csapata és egy őrült fegyvermániás (Johnny Knoxville) segítségével útját állja a bűnözőnek.

Ebben a műben minden megtalálható, ami jó akciómozihoz kell: tűzpárbajok és autós üldözések, poénok és minimális érzelgősség és egy nagy adag adrenalin. A rendezés minden szempontból profi, és hasonlóan jó a fényképezés is (itt szintén egy koreai úriembert dicsérhetünk). A hosszú felvezetés ellenére a forgatókönyv is alapvetően pörgős. A film humora kellően szórakoztató (még kapunk egy olyan poént is, amelyen szerintem csak a magyarok nevettek), a színészi játékok pedig az elvárható középszerűséget szállítják a szokásosan visszafogott osztráktól az önmagát adó Knoxville-ig.

Azonban igazából sok újat nem tud mondani az alkotás. Ez leginkább a kiszámítható karaktereken, és a hatásosnak szánt, de leginkább szánalmasba forduló párbeszédeken látszik, az ütősnek tűnő egysorosokon leginkább kínomban tudtam csak nevetni. Alapvetően tehát semmi olyat nem mutat a film (egy-két látványos akción kívül), amit már ne számítana közhelyesnek és előre láthatónak a műfajon belül.

Még ha nem is kaptam meg, amit ettől a filmtől elvártam, összességében elmondható, hogy a szégyenletes szövegkönyvet leszámítva egy jó akciómozi. Ajánlani mindenképpen tudom, hiszen ha nem is szolgál sok újdonsággal, a játékidő alatt végig remekül fogunk szórakozni. Ezen kívül pedig mi más lenne a cél?

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr795041390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.25. 13:14:52

remélem a hétvégén meg tudom nézni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.25. 13:41:18

@doggfather: Már régóta szeretnék szólni, hogy ezeket a "meg kéne néznem", "ezt is meg fogom nézni" típusú kommenteket légy szíves mellőzd, nem szeretjük az offolást a kommentszekcióban.
Viszont ha a filmekkel/kritikákkal kapcsolatban van valami észrevételed, hozzáfűznivalód, azt továbbra is szívesen várjuk.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.01.25. 15:28:58

@danialves: Már régóta szeretnék szólni (és szóltam is) hogy tedd sorkizártba a kritikád , jó lenne megjegyezni kolléga :).
süti beállítások módosítása