Red Hill (2010)
2012. november 03. írta: FroG

Red Hill (2010)

http://static.thecia.com.au/reviews/r/red-hill-2.jpgA western, mint műfaj, korunk egyik legkihasználatlanabb zsánere. Sokan a 90-es évekre teszik hanyatlását, ekkor akasztotta szögre a sörétest Clint Eastwood. Azonban a mai napig is akadnak olyan rendezők és filmkészítők, akik próbálnak életet lehelni ebbe a részben elhalt stílusba, több kevesebb sikerrel. Ilyen a Red Hill is, amely bár ausztrál és modern környezetben játszódik, minden téren westernnek tekinthető.

Shane Cooper (Ryan Kwanten) és felesége nyugodtabb élet reményében költöztek a Red Hill nevű, poros kis ausztrál városkába. A helyi rend főnöke Bill seriff (Steve Bisley) aki Shanet első napján egy széttépett állattetemhez navigál. Látszólag minden idilli, azonban a híradóból kiderül, megszökött James Conway (Tommy Lewis) , aki bosszúhadjáratot indít az őt elkapó seriff és bagázsa ellen.

http://liberaldead.com/blog/wp-content/uploads/red-hill-movie-photo-04.jpgA filmet Patrick Hughes rendezte, akinek mindmáig ez az első egész estés produkciója. Ez szerencsére nem látszik a művön, Hughes szinte minden téren odaadóan egyengeti a szálakat, szépen vázolja fel a gördülékeny történetet, és biztos kézzel kezeli a karaktereket. Azonban ezen profizmus ellenére a forgatókönyv karaktervázlatainak nagy része teljesen logikátlan és elképesztő hülyeségek történnek a filmben. A seriff bagázsának nagy része ugyanis amint meglátja Conwayt, a gatyájába csinál és fél méterről képtelen lelőni, még úgy is, hogy a rettegett hidegvérű gyilkos hátat fordít neki, vagy elvakul a fénytől.Sőt, olyan is előfordult, hogy szemtől-szemben állva, körülbelül két méterről lőtt mellé az állítólag nagyon jól lövő férfi, a másik , tetőn lévő kollégája pedig még célozni sem hajlandó a gyilkosra.

Rajtuk kívül azonban szerencsére a három fő jellem nagyon szépen, részletesen kidolgozott. Conway az első 20 percben leginkább a Nem vénnek való vidék Anton Chigurhjéhez hasonlítható, és bár Tommy Lewis játéka a közelben sincs Javier Bardeméhez, a karakter mégis stílusos és lehengerlő sztoikusságával komolyan vérfagyasztó jelenség. A másik két kiemelkedő szereplőnk Shane és Bill seriff, mindketten nagyon jól felvázolt, átgondolt és teljesen emberközeli jellemek, a hozzájuk társuló színészi játékok pedig igazán kiemelkedőek.

http://images.smh.com.au/2010/11/19/2053833/red-hill-movie-420x0.jpgA film legkiemelkedőbb eleme mégsem a főhősökön, vagy a színészek elképesztő hitelességében rejlik, hanem a tűhegyesre kiélezett, feszültséggel megtöltött hangulaton, amelyet még a legprofibb amerikai vagy olasz westernek is elismernének. A fényképezés szintén a Nem vénnek való vidékhez fogható, a színbeállítások elképesztően hatásosak, az aláfestő zenék pedig igencsak epikus jeleneteket teremtenek, legyen szó lovaglásról az esőben, vagy vérmes szempárbajról két szereplő között.

A Red Hill egy elképesztően jól felépített, hangulatos és szórakoztató western, amely a logikátlansága ellenére képes lekötni és a székbe szegezni 90 percig, emlékezetes karakterekkel és zenékkel gazdagítva a nézőt. Az újkor egyik legjobb westernjének mondanám, ha nem lennének azok a fránya irracionális gondolkodású, baromira irritáló redneckek. De így is egy nagyon erős 7/10-et kap.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr664884407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.11.03. 10:17:23

szerintem a Western műfaj már a 70-es évektől hanyatlásnak indult. Ugyebár a Wester a Nagy vonatrablással indult útnak a XX. század legelején és egészen a 60-as évekig minőségi alkotások láttak napvilágot, de valami megváltozott amikor beléptünk a 70-es évekbe. Onnantól kezdve kb évtizedenként 1 max 2 film jött ki, ami értékelhető is volt. Manapság meg teljesen 0 a Western. Nagyítóval is alig lehet találni. Utolsó nagy western talán a Yuma volt Ballel és Crowe-al.

Manapság teljesen más a nézők befogadó képessége. Sajnos a western kiesett ebből a körből.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.03. 13:06:50

@REMY: Az utolsó sor valóban szomorú.. sok ilyen eltűnt műfaj van, pl. baromi kevés minőségi suspense horror készül, mostanság inkább a belezés és a vérengzés a menő a filmesek körében...
süti beállítások módosítása