A sebezhetetlen / Unbreakable (2000)
2012. november 01. írta: danialves

A sebezhetetlen / Unbreakable (2000)

Nagy meglepetéssel fedeztem fel ezt a művet, tekintve, hogy nem hallottam még róla, pedig az első lépcsőfokon helyezkedik el M. Night Shyamalan karrierjében a Hatodik érzék sikere és a teljes feledésbe merülés között. Talán annyira nem is számít klasszikusnak, némiképp joggal, ugyanakkor mindenképpen nézésre érdemes.

David (Bruce Willis) egy teljesen átlagos ember, átlagos külsővel, átlagos munkával, átlagos házzal és átlagos házassági problémákkal. Elijah (Samuel L. Jackson) pedig minden tekintetben különleges: a képregények művészetével foglalkozik, és egyedi megjelenése van. Azonban másban is egymás ellentétei: Elijah egy különleges csontritkulásban szenved, amelynek köszönhetően elképesztően törékenyek a csontjai, David-en viszont mintha nem fogna semmi sem, a fegyverektől a betegségekig. David ezt maga sem akarja elhinni, de Elijah megkeresi, és mindenáron meg akarja győzni erről..

Bátran merem kijelenteni, hogy nem egy szokványos, képregényből adaptált szuperhős-filmről van szó. A rendező-forgatókönyvíró a témát teljesen más oldalról járja körbe, egy egészen más felvetéssel: mi történik, ha a hős nem ismeri fel vagy nem akarja felvállalni képességeit? Ennek megfelelően a történet szerkesztése sem a megszokott, nincsenek benne látványos ütközetek és a valóságtól elrugaszkodott megoldások. A fikció ellenére a film tulajdonképpen egy nagyon emberközeli és realisztikus hangot üt meg, egy lassabb és kevésbé kapkodó tempóban. Gyakorlatilag David karakterdrámája áll a középpontban, aki inkább hasonlít (a szexuális vágyakat leszámítva) az Amerikai szépség Lester-jére, mint bármelyik Marvel-hősre . Ebből kifolyólag a hangsúlyok is teljesen máshova helyeződnek, és inkább egy komoly drámát, mintsem egy feszültséggel teli akció-thrillert látunk. (Persze az utolsó percekre azért marad egy komoly csavar)

Ez mindenesetre azonban egy kicsit kevés, a karakter és a film nem elég egyedi ahhoz, hogy az nézőt kellően magával rántsa. Bár ami történeti szinten hiányzott, azt vizuálisan igyekezett pótolni a rendező. Itt természetesen nem nagyszabású látványra kell gondolni, hanem egészen különleges beállításokra, kezdve a nyitó, vonatos képektől David egyetlen komoly harcáig. Ritkán szoktam egy jelenetről nagyon áradozni, de Shyamalan Eduardo Serra operatőrrel (Véres gyémánt, Harry Potter 7/1-2.) együtt nagyon jól megkomponálta ezt a képsort.

Rengeteg apró dolog van tehát, ami ezt az alkotást az átlagos fölé emeli, ugyanakkor az igazi átütő erő hiányzik belőle ahhoz, hogy igazán megmaradjon az emlékezetünkben. Ez viszont ne riasszon el senkit, egyszeri megnézésre tökéletes, és jó eséllyel jobban fogunk rajta szórakozni, mint a tucatfilmeken.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr194882673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.01. 14:25:22

sokkal jobb a film, mint a hatodik érzék, nem is értem, hogy miért annak van majdnemhogy kult státusza, ez meg miért van, ahogy a posztoló is írja majdnem elfeledve.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.11.02. 15:36:26

Szerintem is kenterbe veri a Hatodik érzéket, amit én egy nagyon túlértékelt filmnek tartok. A záró mondatok tökéletesen kifejezik azt, hogy mit gondolok erről az alkotásról. Nálam egy erős 8-as.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.03. 10:33:20

@doggfather: Hát azért a Hatodik érzék minden szempontból sokkal erősebb film ennél akár a színészi játékra, akár a történetre, akár a film végi csavarra gondolunk. Annak idején lehet, hogy túlhájpolták, de nagyon nem véletlenül. A sebezhetetlen se rossz mozi egyáltalán, de azért vannak unalmasabb percei, és mindenképpen visszalépés a Hatodik érzéktől. Más kérdés, hogy a rendező későbbi filmjeihez képest még ez is egy hatalmas klasszikus.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.11.03. 14:24:55

@Powerful900: @doggfather: Érdekes, sztem a Hatodik érzékben megvolt az, amit ebből a filmből hiányoltam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.04. 09:08:40

@danialves: én a hatodik érzékben a hype-on kívül mást nem nagyon éreztem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.11.04. 17:55:53

@doggfather: Szerintem abban pont megvan az, ami ebből a filmből hiányzott (azok mellett, amik ebben megvoltak). Elképesztően erős atmoszféra, feszültség, ezekkel együtt meg már-már tökéletes.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.04. 20:41:04

@danialves: okés, elfogadom, ez már ízlés dolga sztem. nekem ebben voltak meg aminek lennie kellett benne.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.11.10. 12:48:29

Shyamalanmannaman utolsó igazán jó filmje.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.10. 14:55:23

@koimbra: még viccnek is rossz a jelek, mint jó film. :D
süti beállítások módosítása