A legjobb B-listás színészek
2012. szeptember 29. írta: danialves

A legjobb B-listás színészek

Valószínűleg mindenkinek megvannak azon kedvenc színészei, akik indie vagy B-filmek főszerepeinél, és nagyobb blockbusterek kisebb mellékszerepeinél sohasem jutottak tovább. Ők esetleg egy-egy sorozatban kapják meg a kiteljesedés lehetőségét, ami a mozikhoz képest általánosan szintén visszalépésnek számít (ezzel már egyre inkább lehet vitatkozni, de azért lássuk be, hogy Brad Pitt vagy Kevin Spacey nem sok sorozatszerepet vállalt be). A címmel ellentétben nem az Asylum stúdió leghűségesebb sztárjai kerülnek most bemutatásra, hanem olyan művészek, akiket kevesen ismernek, de közülük sokan szeretnek. Szóval jöjjenek azok, akikért nem állnak sorban a stúdiók, mégis érthetetlen, hogy miért. Az első mondatomra visszautalva pedig kíváncsian várom, hogy az olvasók szerint kik férnének még fel erre a listára, már csak azért is, mert inkább személyes preferencia, mint teljesítmény alapján válogattam össze az alább szereplő színművészeket.

Paul Giamatti

Ő tipikusan megtestesíti az általam előbb felvázolt kategóriát, a Donnie Brascotól a Ryan közlegény megmentésén át a Másnaposok 2-ig rengeteg mellékszerepet játszott, de valószínűleg ezen címek kapcsán mindenkinek az a reakciója, hogy "jé, ő is benne volt?". De szerepelt már Edward Norton és Jessica Biel mellett a kevéssé ismert Mágusban, szintén egy kisebb szerepet kapott Gosling és Clooney oldalán A hatalom árnyékában c. műben és feltűnt a Burton-féle Majmok bolygója filmben is. Viszont van egy (természetesen mellékszereplői és természetesen díjra nem váltott) Oscar-jelölése a Remény bajnokaiért, illetve két Golden Globe-ot is nyert egy-egy olyan mini-sorozattal és filmmel, amelyekről még életemben nem hallottam.

Amit mindenképpen ismerni kell tőle: A mágus, A hatalom árnyékában

Ahol láthatjuk majd a jövőben: többek között Steve McQueen (Hunger, Shame) készülő rabszolgás filmjében játszhat Brad Pitt és Michael Fassbender társaságában.

Damian Lewis

Neki alapvetően két sorozat határozta meg az életét: Az elit alakulat, amelynek főszerepében berobbant a köztudatba, illetve a tavalyi év egy legnagyobb felfedezettjének számító Homeland, amelynek 2. évadában holnap tér vissza a képernyőkre. Mindkettőért kapott Golden Globe-jelölést, de a napokban utóbbiért az Emmy-díjat is elnyerte. Karrierjének ezen két meghatározó szerepe között leginkább kisebb sorozatokkal és TV-filmekkel töltötte az idejét, de ebből az időszakból is kiemelhető a Rupert Wyatt-féle Menekülők, ahol egy negatív karaktert játszott el, kiválóan.

Amit mindenképpen ismerni kell tőle: Homeland, Menekülők

Ahol láthatjuk majd a jövőben: egy újabb Rómeó és Júlia adaptációban lesz Lord Capulet (egyébként Giamatti is szerepet kapott ebben a filmben), illetve a To Appomattox névre hallgató polgárháborús minisorozatban fog játszani.

Cillian Murphy

Talán őt nem kell bemutatnom senkinek, mégis azt hiszem relatíve nagy hírneve ellenére nem lóg ki különösebben az általam felállított kategóriából. Bár olyan rendezők favorizálják, mint Danny Boyle vagy Christopher Nolan, előbbi segítségével nem jutott el túl nagy közönséghez, utóbbitól pedig csak mellékszerepeket kapott. Viszont a Batman:Kezdődik remek gonosza után a következő két részben két nagyon erős cameo-t hozott, mint ahogy a 28 nappal később vagy a Napfény főszerepei is kiváló alakítások. Ezek mellé jön még a Felkavar a szél c. történelmi filmben nyújtott teljesítménye, illetve az Eredetben mutatott játéka. Mégsem halmozzák el egyelőre a nagyobb szerepekkel.

Amit mindenképpen ismerni kell tőle: 28 nappal később, Napfény

Ahol láthatjuk majd a jövőben: olyannyira nem halmozzák el szerepekkel, hogy egyelőre egy készülő produkciónak sem részese

Sam Rockwell

Halálsoron, Vasember 2, Egy veszedelmes elme vallomásai, Frost/Nixon, Galaxis útikalauz stopposoknak, Hold. Ilyen filmeket tudhat maga mögött, mégis szerintem az emberek többségének fogalma sincs, hogy ki az a Sam Rockwell. És talán valamennyire érthető is: nehéz elhinni, hogy a Galaxis útikalauz idióta Zaphod Beeblebrox-át ugyanaz a személy játssza, mint aki a Hold skizoid főszereplőjét. Kevés színész van, aki ennyire megállná a helyét mind drámai, mind komikus szerepekben, éppen ezért talán az egyik legalulértékeltebb előadóművész ma a világon.

Amit mindenképpen ismerni kell tőle: Hold, Galaxis útikalauz stopposoknak

Ahol láthatjuk majd a jövőben: októberben jelenik meg a Seven Psychopaths című vígjáték, ahol Woody Harrelson, Colin Farrell és Christopher Walken társaságában szerepel, de 2013-ban érkezik krimi, dramedy és romantikus vígjáték is az ő nevével.

Jeremy Davies

Igazán sokoldalú színész, ő is feltűnt a Ryan közlegény megmentésében, de azóta már játszott két Lars von Trier műben is és Werner Herzog Hajnali mentőakciójában. Az igazi áttörést azonban a Lost-ban nyújtott alakítása hozta meg neki, és azóta egy másik sorozattal, a Justified-dal Emmy-t is tudott nyerni. Ez utóbbihoz, meg kell, hogy valljam, még nem volt szerencsém, de azt hiszem ennél jobb ajánlólevél nem is kell hozzá, hogy elkezdjem nézni.

Amit mindenképpen ismerni kell tőle: Hajnali mentőakció, Lost

Ahol láthatjuk majd a jövőben: jelen állás szerint úgy néz ki, a Justified kellően kitölti az idejét, úgyhogy az érkező új évadokon kívül máshol nem érdemes keresni

Ben Foster

Az eléggé korlátozott közönségsikert arató Börtönvonat Yumába zseniális főgonoszán és az X-Men 3 mellékszerepén kívül inkább csak rétegfilmekben kapott szerepet, nem is akármilyenekben. A Pandorum az utóbbi évek egyik legjobb sci-fijeként híresült el a műfaj szerelmeseinek körében, az Alpha Dog pedig az egyik leghangulatosabb drogfilmnek számít a mai napig. Utóbbinál ráadásul a látását kockáztatta, hogy kellően hitelesen nézzen ki a kitágult pupilláival. Ennél nagyobb elhivatottságot kevés emberben találni, és azt hiszem, a teljesítménye is hasonló magasságokban szokott járni.

Amit mindenképpen ismerni kell tőle: Börtönvonat Yumába, Alpha Dog

Ahol láthatjuk majd a jövőben: Ain't Them Bodies Saints: western Rooney Marával és Casey Affleck-kel, Lone Survivor: egy megtörtént afganisztáni missziót feldolgozó akciófilm Mark Wahlberggel és Eric Banával, Kill Your Darlings: dráma Daniel Radcliffe-fel és Michael C. Hall-lal.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr934809659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.09.29. 17:23:53

Jó írás és egyetértek, de nekem még ő is ide illene szerintem --> Josh Lucas

www.imdb.com/name/nm0524197/

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.09.29. 20:15:50

@REMY: Tőle csak 3 filmet láttam, de egyikben sem tűnt fel nekem. Így mondjuk már nevet-arcot össze tudom kapcsolni, de talán csak az Amerikai pszichoból rémlik valamennyire. Te melyik filmjei miatt szereted?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.09.29. 20:46:52

@danialves: Egy csodálatos elme és az Igazság ára című filmekben éreztem egy elég jó karakternek és a mai napig megmaradt bennem a személye.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.09.29. 23:03:40

@REMY: Na pont ez a két film volt még, amit láttam tőle, de eskü nem tudom felidézni, hogy kit játszott és hogyan... Gondolom nem sok játékidőt kapott egyikben sem

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.30. 09:15:05

azért cilian murphy még fiatal, és nolan komolyan dolgozik rajta, hogy ne legyen b listás, szóval nem hiszem, hogy igazából ide való, vagy legalábbis nem sokáig.

inkább "élete végéig mellékszereplő" kategóriába tenném.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.09.30. 17:20:42

@doggfather: Én is úgy vagyok vele, hogy elég régóta van a tűz közelében ahhoz, hogy ne legyen B-kategóriás, de az első Batman óta már eltelt 7 év és azóta sem sikerült kitörnie. Ellenben meg lehet nézni, hogy másik két Nolan-padavan, Hardy és Gordon-Levitt hova jutott mindössze két év alatt. És ugye pont ő a posztban szereplők közül, aki egy készülő produkcióban sem fog játszani, miközben a többiekhez már 4-5 cím is ki van listázva

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.30. 20:00:58

@danialves: azért gordon-levit előtte is ismert volt már nem is kicsit, hardy-t se nolan tette fel a térképre.

de igazad, nem tudott kellőképpen profitálni a nolan filmekkel.
süti beállítások módosítása