A 10 legalulértékeltebb film
2012. augusztus 28. írta: Bruse

A 10 legalulértékeltebb film

Ismét egy teljes mértékben személyes listát kreáltam, bevallottan propaganda szándékkal. Bizonyára mindenkinek vannak kevesek által ismert nagyon kedves filmjei. Na, én most öncélú módon a saját kevésbé véleményezett kedvenc filmjeimet rangsoroltam; ebből kifolyólag - az előző listával ellentétben - a sorrend maximálisan az én esztétikai ízlésem alapján szerveződik! Továbbá a szó hagyományos értelmében vett művészfilmeket nem válogattam be, és kiváló ázsia-, vagy dél-amerikai alkotásokat sem. Abszolút fogyasztható, felfogható filmek gyűjtése volt a cél, amelyekkel mindenki tud valamit kezdeni. Ezen kikötések ellenére mégsem titulálható kommersz listának, de mindegyik alkotást fémjelez legalább egy híresség. Röviden fölösleges félni; nem noname low-budget filmeket óhajtok hájpolni! Tudomásom szerint mindegyik darabhoz készült magyar szinkron, és a többségüket sugározta a televízió is. De elég is a szócséplésből, jöjjön a bálna!


10. Démoni csapda / The Gingerbread Man [1998] (Robert Altman)

http://1.bp.blogspot.com/-RojoxNlbyfk/T37eCO3fdhI/AAAAAAAADxc/wa1ijm4_NR4/s1600/the-gingerbread-man-1998-5884-1155348695.jpgMáris egy igazán érdekes alkotás, amely nem más, mint az Altman-életmű mélypontja. A neves rendező szokásához híven ismét egy sztárgárdát hívott össze. Főszerepben Kenneth Branagh, továbbiakban itt van még Robert Duvall, Robert Downey Jr., Daryl Hannah és Tom Berenger. Szerintem a többség egyből felkapja a fejét, gondolva, hogy erről miért nem hallott eddig. A válasz egyszerű: ez a film hatalmasat hasalt; Altman-hoz képest pedig egyenesen gyenge dobás. A film egyégbként John Grisham azonos című regényéből készült, mely egy sztár ügyvédről szól, aki egyéjszakás kalandját követően meglehetősen nagy bajba keveredik. A film megtekintői még a jobbik esetben is közepesnek tartják, én viszont egy eléggé jó kis filmnek tartom. A rendezővel talán picit elfogult is az álláspontom, de nem nevezném a Démoni csapdát Altmanhoz méltatlannak. Egy neo-noir, gótikus elemekkel tarkítva; mindez a mocsaras Giorgia államba helyezve. Nagyon szép szürkés a képi világ, a színészek kitűnőek, a hangulat isteni, a történet ezekkel ellentétben tényleg gyengus. Summa-summárum, egy borús őszi nap alkalmával mindenki nézze meg legalább egyszer!

9. Anyegin / Onegin [1999] (Martha Fiennes)

http://www.thefancarpet.com/uploaded_assets/images/gallery/1541/Onegin_19289_Medium.jpgMartha Fiennes (Ralp Fiennes testvére) 1999-ben úgy gondolta, hogy filmre adaptálja Puskin alapművét. Annak ellenére, hogy a rendezőnőnek ez volt az első filmje ez egy nagyon is jól sikerült darab. Anyegin szerepében Ralph Fiennes, Tatyana-t pedig Liv Tyler játssza. Ralph Fiennes egy zseniális színész, Anyegin karakterét is nagyszerűen hozza, és Liv Tyler is hiteles. Ezen film kapcsán viszont érdemesebb a képi világról és a rendezésről beszélni. A havas oroszországi tájak szemkápráztatóak, maga az alkotás pedig gyönyörűen lírai. A rendezőnő precíz érzékenységgel vetíti ki a képekre Anyegin lelkiválágát. A produkció sajnos néhol ellaposodik, összességében viszont roppant elegáns adaptáció; cseppet sem szolgai-vagy erőltetett módon átadva a gyönyörű történetet.

8. Szentek és álszentek / Holy smoke [1999] (Jane Campion)

PIC2801.tmp.jpgItt már valamelyest sántít a teória, miszerint "művészfilmet ne!", de a Szentek és álszentek című Jane Campion-filmet nem hagyhattam ki! A rendezőnő karriere bővelkedik kiváló filmekben, főként a Zongoralecke hozta meg neki a világsikert (még mindig annak a filmnek a skatulyájában van). Eme alkotása egy köpedelmesen ízléstelen stílussal rendelkezik, a bizarr atmoszféra ellenére csak jó emlékeim vannak erről a filmről. Jól láthatóan ketté bontható alkotás, első fele a vallási manipulációról szól, míg a második a nemek harcáról; fantasztikusan groteszk módon. A főszerepben két nagyágyú, Kate Winslet és Harvey Keitel, fenomenális szerepekben. A film maga az óriási sivatagos ausztrál tanyavidéken játszódik, amely számunkra egy meglehetősen ismeretlen terület. Vitatémák kialakításához kiváló eszközként szolgál ez a film, emellett garantáltan szélsőséges véleményt formálhatsz róla magad számára!

7. Dzsungelláz / Jungle Fever [1991] (Spike Lee)

https://m.blog.hu/ko/kobli/image/jungle-fever.jpgSpike Lee, a "black cinema" iskolateremtő alkotója pályája elején kizárólag az amerikai etnikumok viszonyait vizsgálta. Ebbe a vonalba nevezendő meg a Dzsungelláz is, melynél a direktornak jobban sikerült alkotásai is vannak, de hangulatosabb talán nem. A new york-i lepukkant negyedek atmoszférája kiválóan el lett kapva; Stevie Wonder aláfestő muzsikai szintúgy. A film eszmeiségét viszont nem kímélte az idő vasfoga, ma már ezek a tabuk le lettek döntve! De hogy legyen fogalmatok a sztoriról is: Wesley Snipes egy családos építészt játszik, ki összejön olasz származású titkárnőjével. Ennek hatására mindkettejőket könyörtelenül kiveti magából a társadalom. Szóval igen, a '90es évek elején ez bizonyára még ütős témának számított, ma már azonban tartalma okán fölösleges megnézni a filmet. Ellentétben a korhangulat és az ezzel kapcsolatos társadalomrajz igen részletekbe menő; aki tehát egy látleletet szeretne megtekinteni erről a korról, annak kötelező a Dzsungelláz, de egy próbát bárki tehet vele!

6. Amatőr / Amateur [1994] (Hal Hartley)

http://zero1magazine.com/wp-content/uploads/2010/03/amateurhartley1994.jpgEz egy vérbeli arthouse-kultfilm, kvázi csak underground-körökben ismert. Az amerikai függetlenfilm legnagyobb alakjának, Hal Hartley-nak a rendezésében. Rengeteg filmes műfajból összeollózott "valami", ha kategorizálni kéne mégis, talán azt mondanám, hogy modern-noir. Főszerepben az európai művészfilmek egyik csillaga, Isabelle Huppert, aki egy néhai apácát játszik, de túlfűtött szexuális vágyai miatt elhagyta a zárdát, hogy erotikus ponyvákat írjon. Rövidesen megismerkedik Thomas-szal (Martin Donovan), aki amnéziában szenved. Ami az erőssége az Amatőrnek, hogy tulajdonképp egy nyomasztó atmoszférával nyakonöntött krimi, és egy abszurd őrültség. A néző nem tudja, hogy merjen-e nevetni, mert akkora fatális elborultságok történnek, hogy nem bírja megállni, de közben meg a felszínen véresen komolynak adja elő magát. Végülis a rendező egyértelműen nevettetni akar, s a néhol belogó mikrofonok is talán ezt sugallják. Kitűnő szórakozást nyújtó film összességében, mely fanyar humorával megvett kilóra!

5. Henry és June / Henry & June [1990] (Philip Kaufman)

Henry & June - Henry & June (1990)Megint csak egy a szokásosnál szélsőségesebb film kapott helyet, mely előszeretettel dagonyázik az erotikus jelenetekben. Philip Kaufman-tól sosem állt távol a szexualitás explicit ábrázolása, ilyen téren talán itt megy el a legtovább. A mai nézőnek természetesen semmi újat nem nyújt ilyen téren, a maga korában azért megbotránkoznak számított a Henry és June. A film több aspektusból is érdekes; a cselekmény maga a II. világháború előtti bohém Párizsban bonyolódik, ezúttal egy igaz történet keretei közt. A kor egyik híres írónője, Anais Nin (Maria de Medeiros) szellemi tapasztalásaiba avat be a film, illetve a Henry Miller-rel (Fred Ward) és June Miller-rel (Uma Thurman) folytatott szerelmi háromszögébe. Érdekes kapcsolat ez, olyasféle, mikor mindegyik fél tud a dologról, de előszeretettel folytatják, mindenki-mindenkivel alapon. Erotikus filmnek korántsem lehetne titulálni, elvégre szokatlanul sok intellektuális tartalma van. A szexjelenetek is stilizáltak, bár tény, hogy nem rövidek. Az operatőri munka egészen bámulatos, káprázatos felvételekkel dolgozik Kaufman. Az extravagáns '30as évek Párizsa is kellő részletességgel van elénk tárva.

4. Cenzúrázatlanul - Háború másképp / Redacted [2007] (Brian De Palma)

Brian De Palma pacifista szellemben készült alkotása a listán a legfrissebb darab! Megközelítése jelentős mértékben rendhagyó; egyfajta ál-dokumentarista igénnyel készült el, de csak félig-meddig az. Már a film elején leszögezi Palma, hogy ez egy fikciós film, amely elkészületét egy valós történés ihletett. Őszinte, hiteles iraki háborús filmet 2007 előtt nem rendeztek, és azóta se. Noha Micheal Moore valamelyest kitér az ottani helyzetekre a Fahrenheit 9/11 című munkájában, de a Redacted volt az első darab - tudtommal -, amely feltárja a közönségnek ennek a gyalázatos háborúnak a valóságát. Amerikában érthető okokból semmiféle igény nem volt a filmre; Európában azért szerzett jelentős elismeréseket. De Palma nem ad azonosulási pontot, nem akar elkápráztatni, csupán egy háború valós eseményeit kívánja bemutatni a leghitelesebb módon, pátosz nélkül. Hálásan tisztelem Brian De Palma-t, amiért meg merte rendezni eme filmet!

3. Zenélő doboz / Music Box [1989] (Costa-Gavras)

http://image.toutlecine.com/photos/m/u/s/music-box-1989-05-g.jpgCosta-Gavras egy olyan alkotó, aki kizárólag politikai témájú filmeket rendez. A görög direktor Z című filmjét a műfaj csúcsának tartják, a Music Box-t azonban felháborító módon kevesen ismerik. Pedig egy Arany medve-díjas produktumról van szó, és meglepő módon a film egy New York-ba emigrált magyar(!) családról szól. Ann (Jessica Lange) egy tehetséges ügyvédnő, akinek édesapját perbe fogják. A vád szerint több száz zsidó családot végzett ki a legbestiálisabb módon halálbrigádjával Magyarországon a II. világháború alatt. Tehát egy jogi drámáról van szó, de ez mind csak a felszín. Maga a film arról szól, hogy az amerikai politika miként avatkozik bele más országok ügyeibe. Körülbelül a film negyede Budapesten játszódik, és Törőcsik Mari is igen komoly szerepet játszik! Must see!

2. A hitetlen / The Believer [2001] (Henry Bean)

http://i2.listal.com/image/1366738/600full-the-believer-photo.jpgÁltalánosságban - az egyébként szerintem igen túlértékelt - Amerikai história X-hez hasonlítják Henry Bean alkotását. Főszerepben a mai színészek közül leginkább kiemelkedő Ryan Gosling. Ekkor még csupán 21 éves volt, de már itt elképesztő játékot produkál! A történet egy fiatal, de kivételes intelligenciával rendelkező neo-náciról szól. A film első fele hemzseg a sztereotípiáktól, majd megtudjuk, hogy magának a főhősnek van egy komoly titka: ő maga is zsidó. Meglehetősen személyes okok miatt lett skinhead, de erről a bandája mit sem tud. A történet hallatán az embert alighanem felkapja a fejét; a film maga viszont rendkívül intellektuális. Semmiképp sem nevezhető náci-filmnek, a rendező a judaizmust helyezi a középpontba. A nagyívű akciókat, szemkápráztató dolgokat abszolút nélkülözi a darab, feltűnően látszik rajta, hogy függetlenfilmes produkció.

1. Titus [1999] (Julie Taymor)

http://image.toutlecine.com/photos/t/i/t/titus-1999-03-g.jpgShakespeare egyik korai, de minden bizonnyal legvéresebb drámáját Julie Taymor filmesítette meg közvetlenül a Millenium előtt. A rendezőnő korábban már a Broadway-en sikerre vitte a darabot egy modernizált musical formájában, majd a hirtelen jött népszerűségen felbuzdulva filmre is adaptálta. A musical formátumot teljes egészében elhagyta, de a XX. századi kontextusba helyezésnél megmaradt. A modernizált színházi (Shakespeare) daraboknak megvan a maga történelme, kezdve a '95ös III. Richárd-tól a nem is oly régi Coriolanus-ig. Ennek a stílusnak véleményem szerint a Titus a csúcsa, és anblokk az egyik kedvencem. Mélyen sajnálom, hogy a rendezőnő további filmjei sem kapják meg a kellő reflektorfényt, noha nagy értékeket képviselnek. A Titus a közel három óra hosszával parádésan szórakoztató, minden téren kielégítő élmény a megtekintése. Látvány tekintetében nagyon a toppon van, kreatívitásában méginkább. Amellett, hogy vizuálisan igen felkavaró alkotás, összességében mégis egy szép filmként hat!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr954733651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2012.08.28. 17:32:01

Az idézett Anyegin rettentő jó, kitűnő alakításokkal (Fiennes mindig Isten, de Tyler is zúz, pedig nem szeretem).

Hiányolom a listáról pl. a Traffic-ot, az ismeretségi körömben ez a legalulértékeltebb film, pedig mind sztori, mind a képi megoldás ütős, ráadásul mindegyik nagyágyú (Ferrer, Douglas, Quaid, Cheadle és Del Toro (!!!)) nagyon nagyot alakít. Szerintem ennek a filmnek nincs gyenge pontja és gyakorlatilag senkinek nem tetszik.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2012.08.28. 17:35:03

Ezt meg ("A többarcú K") ajánlom, szerintem elég kevesen ismerik, így óhatatlanul alulértékelt.

fr.wikipedia.org/wiki/K_(film,_1997)

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.08.28. 17:37:02

Köszi a felsorolást! Megvan a programom estére, jó párat nem láttam :)

fatykuluszeger.blog.hu/2012/01/15/20_film_amit_latni_kell

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.28. 17:41:20

@anyahajókabinajtóhajtogató: Nem szeretjük ha más blogot reklámoznak nálunk kommentben, de ez az első eset, még eltekintek tőle. :)

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.28. 18:00:51

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): A Traffic nagyszerű film, és valóban nem szokták rendszerint a legnagyobbakkal egy lapon emlegetni. Véleményem szerint viszont bőven megbecsültebb, mint a lista tagjai; ha jól emlékszem az "1001 filmes" könyvbe is benne van.

Az ajánlást köszönöm, eddig még hallomásból sem ismertem! :)

@anyahajókabinajtóhajtogató: Ennek nagyon örülök! :)
A listádról a legtöbb megnevezett filmet magam is láttam, túlnyomó részüket igencsak kedvelem!

aFx 2012.08.28. 18:35:28

durva, ez az első eset, hogy egyetlen filmet nem láttam a listáról, és csak három (négyről? a gingerbread man eléggé tipikus sztori) hallottam korábban.

@anyahajókabinajtóhajtogató: oké, de ezen a listán hol van alulértékelt darab? van három tarantino (true romanceben részes volt, bár én a született gyilkosokat mérföldekkel jobbnak tartom), cohen testvérektől kettő (no country, fargo), meg úgy a többi is olyan, amivel egy filmek után érdeklődő 20éves már általában látott, de legalább hallott róla.

Dr_utcai_arcos 2012.08.28. 18:37:03

@FroG: (inkább ez mint a sok küszöbmajom reklámozza a sz@rait mindenhol. Hogy a rohadás üsse meg valamennyit.)Az a durva, hogy azt hittem, ismerem a filmeket, de innen kettőről! hallottam eddig, nemhogy láttam :O.

kennyking 2012.08.28. 18:43:32

A Traffic tényleg jó film.Én Inaritu-tól a Korcs szerelmeket ajánlom.Zseniális film, egyszer tán a viasat3 adta le.A Babel-t nyomják tőle, talán Brad Pitt miatt, de a Korcs sokkal jobb.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.28. 18:51:49

@kennyking: A Korcs szerelmek egy nagyszerű alkotás; durván látszódik rajta Bunuel és Tarantino hatása. Gondolkodtam azon a filmen igazából, miszerint a listán a helye, de ha hazánkban sokan nem is látták, mondjuk bizonyos körökben már-már kultusznak örvend. Talán a fenti filmekről ez nem mondható el, imdb-n is alig szerepelnek pár személyes listán.

Alf (törölt) 2012.08.28. 19:44:34

bazeg, ezek a magyar filmcímfordítások:

"A Hitetlen" The Believer

áááááááááááááááááááááááááááááááááááá

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.08.28. 19:59:54

Az első film, ami egy ilyen tematika alapján az eszembe jut, az a 2:37. Egyik kedvenc mozgóképem.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.28. 20:04:48

Nálam az If... című 1968-as film is szerepelne, méltatlanul alulértékelt Magyarországon.

gesternmann · http://www.saller.blog.hu/ 2012.08.28. 20:07:34

Mindenekelőtt köszönet a listáért!

A filmek felét láttam, kettő a mai napig alap nálam. Hartley és Spike Lee nagy kedvenceim, és, ha nem is ezek a legjobb filmjeik - szerintem sem -, azért ott vannak. Én nagyon sajnálom, hogy Hal Hartley valahogy elfelejtődött, pedig a mai napig majd' minden komolyabban vehető amerikai "független" filmben felfedezhető a hatása. Egyébként a '90-es évek közepe-végéig itthon is király volt (művészmozi(zó)s körökben, mondjuk).

A Démoni csapda nekem csalódás volt, de inkább Altmanhoz mérve, akinek a Cuki hagyatéka című darabját például simán a legjobbjai közé teszem finom humora és az atmoszférája miatt.

A Cenzúrázatlanult és a Szentek és álszenteket láttam még... Előbbi kordokumentum, oké, de a Generation Kill mellett, hát, nehéz. Utóbbi nem tetszett, pedig Kate Winslet és Harvey Keitel rendben... Van ilyen.

A hitetlent levadászom, kösz.

Lehetne egy ilyen lista magyar filmekről is?

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.08.28. 20:08:07

@Alf: mivel az itthoni disznajkommunizmusban olyan címmel hogy a hívő senki se nézne meg egy filmet, hiszen a magyarok tudják hogy csak az ateizmus az egyedüli igaz világnézet

WérGidA_01 2012.08.28. 20:27:52

Szerintem a Titusz, a The Believer és a Zenélő doboz a "helyén van": nem alulértékelt filmek ezek; az imdb-n mindegyik 7 pont fölött van, ami ott nagyon jó "népítéletnek" számít. (Persze én is csak a saját ízlésemmel tudom mérni a számokat: azt vettem észre, hogy a 6 pont fölötti filmek a saját sztenderdjeim szerint nézhetőek.) Brian de Palma és Spike Lee lóg ki lefelé legjobban, de azokat a filmeket szerintem Európából és Amerikából is más szemmel nézik. Hogy az Anyegin gyengébb? Vessetek a mókusok elé, de susi száj ide, szép szem oda, Liv Tyler nem jó színésznő. Szerintem.

keptelen kepkeret 2012.08.28. 20:30:49

A lista remek en hozzacsapnam Ozpetek:Szemkozti ablak-jat (La Finestra Di Fronte) zsenialis mozi:-))

komolytalan samu 2012.08.28. 20:42:24

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): Nekem és az ismerőseimnek pl azért nem tetszik, mert a karakterek körző vonalzóval megrajzoltan kiszámíthatók, a sztori nemkülömben, a keménysége mesterkéltnek hat, a NAGY mondanivaló pedig szájbarágósan didaktikus és közhelyes (a drog szörnyű és a te családodat is tönkre teheti, akárki vagy: hűbazmeg).

Vagy Soderbergh volt gyáva, vagy valamelyik stúdiófősegg, de sajnos csak egy papírízű drogtanmesét sikerült összehozni.

Kurva jó színészekkel, az tény.

komolytalan samu 2012.08.28. 20:43:04

blogmotor vagy moderáció?

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.28. 20:47:39

@komolytalan samu: Nem moderáltuk ki senki kommentjét. (Ha erre gondolsz)

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.28. 21:00:21

@gesternmann: You're welcome! :)
Biztosan lehetne magyar alkotások közül is szemezgetni, egyelőre viszont nem vállalkoznék rá semmi esetre sem!

@WérGidA_01: Igen-igen, nem rossz az imdb pontjuk. Azonban azt nem lehet elmondani, hogy irdatlan nagy tömegek szavazatai alapján állnak úgy-ahogy. A célom pedig elsősorban az volt, hogy eme - fogyaszthatóbb - filmeket népszerűsítsem amennyire azt tudom. Az észrevételeket mindenesetre köszönöm! (Szódával elmegy Liv Tyler, főként a Lopott szépségben!)

@keptelen kepkeret: Nem volt még ehhez az alkotáshoz szerencsém! Köszönöm az ajánlást! :)

komolytalan samu 2012.08.28. 21:06:05

@FroG: Nem ment át a komment. Ilyenkor vagy a köv. hsz-el rúgod be a blogmotort, vagy előzetes moderáció van. A kérdés tehát költői és önsegítő jellegű volt.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 21:48:27

@keptelen kepkeret: Özpetektől nekem a Tudatlan tündérek a kedvencem.

Hunor Levente 2012.08.28. 22:52:42

@Alf: Ebben a tetű országban, ahol vallási elnyomás van, mit vársz?

Hunor Levente 2012.08.28. 22:53:23

Amúgy a 3,4,5 elég unalmas, a Titus fasza.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.08.28. 22:56:34

Nahát, ritkaság, hogy egy véletlenszerű 10-es filmlistán a fele olyan, amit kifejezetten szerettem annak idején (9,7,6,3,1: ha az 5-öst kicserélnéd a 6-ossal, még némi számmisztikáról is elmélkedhetnék itten...).

Érdekes egyébként a Zenedoboz esete, amely szerintem nemcsak az amerikai politika beavatkozásairól, hanem pl. a nálunk (és persze máshol is) lappangó nácizmusról is szól. Ezt 1989-ben teljesen alaptalannak éreztem, manapság (Képíró vagy Csatáry után) már nem annyira.

lapointe 2012.08.28. 23:39:06

Jó kis lista, kösz! A felét láttam, a többit rövid időn belül megnézem. A szentek és álszentek nekem mondjuk szenvedés volt... A Traffic viszont kihagyhatatlan, tényleg viszonylag kevesen ismerik, de nem tudom, miért!

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.28. 23:54:15

@promontor: Valóban van ebben a filmben egy látnoki erő, amelyet a két per erősen alátámaszt. Valamelyest félelmetes; noha bizonyára ez már a Music Box keletkezési évei körül sem lehetett új-keletű dolog. Ha jól tudom Argentínába menekültek tömegével a háborús bűnösök, aztán ott is volt ebből hercehurca. De ez már aligha idevág.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.29. 00:04:05

@lapointe: Talán túlontúl magas színvonalat képvisel, hogy a nagyobb tömegek elismerjék - persze ez csak egy vélemény!

håll käften 2012.08.29. 01:22:31

A hitetlent pont a napokban kaptam el,kb. éjjel 3-kor adta egy svéd tv csatorna!Nagyon király film,most már szerintem is alap!

håll käften 2012.08.29. 01:23:34

@håll käften: pontosabban:" the believer":)))

haggyadaszt 2012.08.29. 06:52:30

Erőszakik - In Bruges

Sztem ez minden idők egyik legjobb mellőzött filmje - és az egyik legvérlázítóbb címfordítása.

emzéperiksz 2012.08.29. 08:00:03

Csak halkan jegyzem meg, Larinából kettőnek is kellene lennie abban a filmben, mivel ez a vezetékneve a Larin-lányoknak oroszosan nőnemben. Szóval Liv Tyler most vagy Tatyjána vagy Olga, bár sejtésem szerint az első.

Sadist 2012.08.29. 08:34:47

En bloc, nem anblokk.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2012.08.29. 08:38:02

@komolytalan samu: leet, hogy körzővel, vonalzóval rajzolták őket, de mégis nagyon egyediek.

Salasar tábornok gesztusai, kéztördelése és asztal kopogtatása az ujja végével és nyugodt beszéde a karcos hangjával(ja, a szinkron baszott jó, ez igazi hungarikum): "Jól van fiam, igyál még." / "De ne azt mondd, hogy hol voltak tegnap, hanem hogy hol találhatók meg ma. Sőt legjobb lesz, ha megadod, hol lesznek holnap.".

Vagy Javier Rodrgiguez Rodriguez buzis ruhába öltözése és riszálva menése (a bérgyilkos elkapásakor).

Kábé olyan emblematikus és bármikor felidézhető figurái a filmtörténelemnek, mint Rafael Jiménez Valéra :)

Hell0 · http://csaladinapkozibudapest.hu/ 2012.08.29. 08:54:11

Ide illene még a Fekete Amerika (White Man's Burden, 1996) című csoda is, John Travoltával :)

arckönyv 2012.08.29. 09:05:07

A Ronda ügy (Very bad things) is egy olyan film amit tapasztalatom szerint kevesen ismernek és nekem nagy kedvencem.

borigabi 2012.08.29. 09:21:42

Köszi a listáért, talán csak egy filmet láttam róla, de most ezen változtatok. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.29. 10:10:18

index címlap, grat, nem értettem, hogy lettünk ilyen sokan hirtelen kommentelők. :D

Hencida6710 2012.08.29. 10:35:09

Köszönet a listáért és külön köszönet, hogy megemlítetted az általam végtelenül kedvelt Titus c. filmet. Eddig bárkit kérdeztem, egyáltalán nem hallott róla... én annak idején moziban néztem meg és lenyűgözött... aztán évekik kutatttam utána, hogy beszerezzem és újra megnézhessem...
Az én szubjektív listámat nem akarom leírni, de ezt a filmet és a számomra még oly kedves, de méltatlanul mellőzött és a kritikusok által nagyon lekaszált New York bandái-t mindenképpen szerepeltetném benne.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.29. 10:49:12

@arckönyv: Jó film a Ronda ügy, de nekem picikét sok(k) volt.

@Hencida6710: A New York bandáit régebben láttam, bár lehet nem végig. A különleges képi világa azért megmaradt. Scorsese-től még a Lidérces órák és az Ártatlanság kora is kevésbé ismert (meg a Komédia királya, de azt nem láttam).

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2012.08.30. 22:37:57

Én ide sorolnám a Paradise Road című 1997-es filmet is.

Death/Mortis 2012.08.30. 23:37:27

A Johnny háborúba megy egy előkelő helyet érdemelne( szigorúan a '71-es eredeti); a kedvenc háború ellenes filmem.

A Titus-t eredeti hangsávval nézted; esetleg felirat nélkül? Ha igen, akkor előrehaladott angol-ismeretre vall, hiszen az anyanyelvűek közül sem hiszem, hogy sokan megértették elsőre a gyorsan elhadart, terjengős, régies ízű mondatokat.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.31. 09:00:46

@Death/Mortis: Készült a filmhez egy roppant igényes hazai szinkron; én speciel azzal láttam.

Hattori Lazlo 2014.10.12. 15:41:57

A hitetlen tényleg egy elég furcsa és alulértékelt film...
süti beállítások módosítása