Valhalla - A vikingek felemelkedése / Valhalla Rising (2009)
2012. augusztus 05. írta: Bruse

Valhalla - A vikingek felemelkedése / Valhalla Rising (2009)

http://sorozatportal.neobase.hu/sites/sorozatportal.hu/files/users/A-fraid/valhalla_rising_photo_01.jpgNicolas Winding Refn korunk egyik legmeghatározóbb filmesévé nőtte ki magát. A szűkebb körökben kultnak számító Pusher-trilógiát követően tető alá hozta a többek által ismert Brosont, amely noha igaz történeten alapszik, Refn már-már szürreálisan adaptálta filmre. A Bronson és a Drive között azonban meghúzódik egy ezekhez képest alulértékelt alkotás, a Valhalla Rising.

A magyar cím ismét megtévesztő, ugyanis nem a vikingek történelmi felemelkedéséről szól a film, hanem sokkalta inkább a megtett útjukról Valhallához (a vikingek "mennyországa", ahová csak a csatában elesettek kerülhetnek). Félszemű (Mads Mikkelsen) egy barbár harcos, akit egy viking klán fogságban tart, azért, hogy párviadalokra kényszerítsék. Egy nap azonban sikeresen elszökik fogva tartóitól, majd egy keresztény vikingtörzshöz csatlakozik, hogy elfoglalják a Szent Földet. Útjuk folyamán azonban a megváltás helyett inkább a pokolba tartanak.


Azt azonnal le kell szögezni, hogy ez a film nem főként a vikingekről szól. Refn betekintést ad a világukba, bizonyára viking-motívumokat is alkalmazott, de ezek mellékesek. Összetéveszthetetlenül hasonlóan van átadva a tartalom, mint az Apokalipszis mostban. Akárcsak Coppola klasszikusában, itt is a hajóút a főmotívum, amely során hőseink a teljes őrületbe merülnek.

http://3.bp.blogspot.com/_Capxyw9fTy0/SzdVeEopwRI/AAAAAAAAAFA/2kViNjZLCh8/s400/Valhalla+Rising+Film.jpgRefn ezen alkotásában sem hazudtolta meg magát, ismét egy rendkívül egyedi kézjegyekkel ellátott filmet tett le az asztalra. Olyan atmoszférát hoz létre, hogy az egyből beszippantja a nézőt. Az északi hegyek festői képei egyszerűen leírhatatlanul gyönyörűek. A filmnek is végtelenül stilizált a képi világa, amely ráadásul meg van toldva a rendezőre oly jellemző naturális brutalitással, illetve a főhős álomképeivel. Szóval igen, meglehetősen egy nehéz produkcióról van szó a Valhalla Rising esetén, amelyen az sem könnyít, hogy kvázi minden idézőjelbe van téve. Ezt úgy kell érteni, hogy a szituációk és mozzanatok túlnyomó része allegorikus. Refn egyszerűen annyi ősszimbólumot (hajó, víz, sár, kő, köd) pakolt bele alkotásába, hogy az elveszik a részletekben, és üresnek láttatik.
Refn munkájára mégsem tudom azt mondani, hogy nem nyerte el tetszésem. A Valhalla Rising ugyanis hallatlanul jó film. Stílusában az orosz filmművészet nagyjait idézi, illetve Terence Malick filmjeire is lehet asszociálni.

Elképesztően elmélyült vallási és spirituális utazást hoztak össze a készítők, akik tényleg nem ismertek megalkuvást. Sem a nézőkkel, sem a színészekkel szemben. Dánia legfoglalkoztatottabb színészét, Mads Mikkelsent egy olyan szerepre szerződtetni, ahol meg sem szólal, hát felettébb meglepő húzás. Akármennyire is erős filmről van szó, azért remélem, hogy Refn a Drive vonalán halad tovább, és elhagyja ezt a művészieskedő attitűdöt, ami már a Bronsont is jellemezte.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr374696058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir August, a daliás 2012.08.05. 00:25:20

Magam is megbirkóztam már egy-két viking harcossal a lindisfarne-i apátság ostrománál, így szavahihetően, tapasztalatból állíthatom, hogy a dán idollá növő Refn nagyszerűen formálta meg ezek karakterét, akárcsak a zord ősi tájakat.

Death/Mortis 2012.08.05. 01:23:04

Nekem ezzel az a bajom, hogy rengeteg ponton az Aguirre, Isten haragját idézi;s ezt feltűnően teszi. Az északi tájak mindig megdobogtatják a szívemet, tehát képtelen lennék félresikerültnek nevezni. A pontozásoddal egyetértek s a szimbolizmussal is, ami tényleg annyira masszív, hogy először egyáltalán nem nem ötlött a szemembe.

Egyébiránt, a Pusher-nek tényleg készül az amerikai változata?

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.05. 09:16:23

@Death/Mortis: Amerikairól nem tudok, de az angol változatát már be is mutatták egy kisebb filmfesztiválon.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.08.05. 12:01:19

Az biztos, hogy nem egy élvezhető film, nekem túl bizarr és fárasztó hozzá. Rá akartam venni magam, hogy megnézzem újra, mivel telefonon nézve felirat nélkül az értése nem ment túl jól, de eddig még nem sikerült, és nem hiszem, hogy valaha is fog.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.05. 12:19:19

@danialves: Szerintem adj neki még egy esélyt, lehetőleg nagyobb képfelbontásban! :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.08.05. 16:07:54

Ez egy faja kis film, abból a fajtából, amit az ember vagy imád vagy gyűlöl, hasonló a helyzet, mint A vakond esetében.

Rozmár Úr · http://rozmarkodjunk.blog.hu/ 2012.10.28. 23:30:25

@Sir August, a daliás:
Na ide figyelj,Te Paprika Jancsi! Édesapámmal felfigyeltünk munkásságodra, és hidd el, ha így folytatod, nem lesz túl jó vége a kis "magán akcióid"-nak!

Pont úgy, mikor Édesapám az első világháborúban a franciák elleni harcban mezítelenre vetkőzött,majd körbetekerte magát alufóliával és azt kiáltotta: ROHADT CSIGAZABÁLÓK!
Azonnal le is lőtték szerencsétlent, de éppen odakapott,hogy meg tudja védeni magát,és habár túlélte, egyik újját sajnos elvesztette...na de nem azért,mert meglőtték,hanem a háború után disznóvágáskór annyira be volt csiccsentve, hogy mellészúrt a késsel,és nemhogy az ujját levágta, de még a fél falut le is mészárolta, hangsúlyozom EGYETLEN szúrással...

I <3 Édesapám!!!

ui.: Remélem megértettük egymást, tisztelt "Sir August, a daliás"!!!
süti beállítások módosítása