Villámkritikák: Womb - Méh (2010); Fehér tenyér (2005)
2012. július 31. írta: FroG

Villámkritikák: Womb - Méh (2010); Fehér tenyér (2005)

A magyar filmekkel eddig valahogy hadilábon álltam. Nem tudom miért, de egyik hazai produktumhoz sem volt igazán hangulatom, de a hungarikum rovatunknak köszönhetően behatóbban kezdtem vizsgálni hazánk filmjeinek krémjét. A Hetedik kör (amely a rovat első alanya volt) igazán meglepett, és kedvet adott a magyar produkciókhoz. Azonban a mai két alanyom igazság szerint ismét elvette a kedvemet.

Womb - Méh

A Wombnak hatalmas elvárásokkal vágtam neki, hisz a stáb igencsak kiemelkedő alakokból áll, elég ha csak Fligeauf Bence (akkor még Benedek) vagy Eva Green nevét emelem ki. A produkcióban az a különleges, hogy hiába magyar a készítők nagy része, a film tulajdonképpen teljesen külföldön forgott, valahol az Északi-tenger térségében. Az alapok tehát meg voltak, viszont elképesztő csalódással kellett felállnom a film után. Ez nem feltétlen azért van, mert egy rossz produktumhoz volt "szerencsém" egyszerűen csak rosszabb volt az, mint amire először számítottam. A legnagyobb hiba a hangulat, pontosabban annak hiánya, vagy tévútra vezetése. A film ugyanis végig rendkívül rideg, és bármennyire szép a fényképezés, ez a alkotás legélesebb koporsószöge. A színek ugyanis fakók, a képek többnyire csendesek, ezért tulajdonképpen egy cseppnyi érzelem sincs a filmben. Pedig kellene lennie, hisz a színészek rendkívül jól adják elő a románcukat, Eva Green és Matt Smith is kielégítően alakít, azonban a hangulat zordsága miatt mégsem éreztem át szenvedélyes kapcsolatukat. A film amúgy technikailag hibátlan, a tájak nagyon szépek, a vágások és a zenék is rendkívül jók, Fligeauf pedig érdekes szimbólumrendszerrel dolgozik. A Womb tehát közel sem rossz film, csak fájó hogy sokkal érzelem teljesebb és átütőbb lehetett volna, ha Fligeaufék nem ragaszkodnak a puritán színekhez.


Fehér tenyér

Szintén nagy reményeim voltak, akárcsak a Womb esetében, de itt még nagyobbat kellett koppannom. A film ugyanis teljességgel képtelen bármilyen érzést is kicsikarni a nézőből, rendkívül távolságtartó és nyers a teljes játékidő alatt. Pedig itt is adottak voltak a lehetőségek, hisz a diktatorikus-sportkiképzés rendkívül jó táptalajt adott volna egy kiüresedett élet megmutatásához, de a rendezés elszúrja az egészet. Bármennyire is játszik jól Hajdú Zoltán Miklós és a gyerekszínészek is, a karakterük megközelíthetetlen perspektívából tálalt, hogy csekély együttérzést sem tudtam tanúsítani a főszereplő Dongóval. Ez pedig hatalmas hiba, hisz ez lett volna a történet magja, erre a szimpátiára épült az egész cselekmény és a produkció mondanivalója is. Közel sem rossz film a Fehér tenyér, csak sajna jellegtelen és átérezhetetlen, de technikailag ez is jónak mondható. Sajnálom ezt a filmet, hisz egy sokkal átérezhetőbb forgatókönyvvel merőben más és jobb lett volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr324688704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.01. 08:26:30

nem tetszett a fehér tenyér??

az utóbbi évek legjobb magyar filmjei között van pedig.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.01. 14:36:02

@doggfather: Nem mondtam hogy nem tetszett, csak hogy sokkal jobbra számítottam, ezért kicsit csalódás volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.01. 15:43:00

@FroG: :D ha csalódás volt akkor nem tetszett, nem???? :D

a zuhanórepülést láttad már az is magyar film, és bár teljesen más, de nagyon jó szintén.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.01. 15:50:03

@doggfather: Nem láttam még, de felírom a kis listámra.

Death/Mortis 2012.08.01. 17:18:51

Kezdj nézni Tart és Jancsót.

Dogfaceboy 2016.01.22. 13:59:24

Erről a posztról az jutott eszembe, hogy 'kapufáról kipattanó', de talán még az sem, hiszen a gólhelyzet gyanúja sem vetül rá. Elfogadom, hogy ez egy szubjektív vélemény, csak éppen inverz a témát illetően. Hát hogy van ez?

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.01.22. 14:52:16

@Dogfaceboy: Hát, 4 éves írással kapcsolatban már nem tudok mit megjegyezni. :D Őszintén szólva azóta teljesen másként gondolkodom mindkét filmről, fiatalabb voltam, voltak dolgok, amiket nem értettem. Csak szerintem suta dolog lenne írni róluk úgy kritikát, hogy már 4 évvel korábban volt.

Dogfaceboy 2016.01.28. 17:47:25

@FroG: Dehogy lenne suta! talán pont ettől lenne még érdekesebb egy reKritik :)
süti beállítások módosítása