Könyvajánló: Csiffáry Gabriella: Akiktől más lett a világ - Magyar találmányok, felfedezések és újítások (2023)
2024. március 18. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Csiffáry Gabriella: Akiktől más lett a világ - Magyar találmányok, felfedezések és újítások (2023)

Tudósok és felfedezések

akiktol_mas_lett_a_vilag.jpg

Tudósok és felfedezések. Egészen pontosan 50 találmányról tudhatunk meg mindent, amelyek között nem csak olyan közismertek szerepelnek, mint Eötvös torziós ingája (amelyről bevallom, eddig nem tudtam, hogy mire való) vagy Jedlik Ányos dinamója, hanem az is kiderül, hogy a holdjárót is egy honfitársunk tervezte, egészen pontosan Pavlics Ferenc. Olvashatunk Nobel-díjas tudósokról, és olyanokról is, akiknek a tanulmányai nem tisztázottak, a közös bennük az, hogy a saját szakterületükön valami rendkívülit alkottak. Széles a paletta, az űrkutatáson át a bányagépekig terjed, hamar bele lehet feledkezni ebbe a remek könyvbe. Csiffáry Gabriella neve garancia a minőségi tudományos ismeretterjesztésre, elsősorban miatta döntöttem úgy, hogy elolvasom ezt a kiadványt, mert így biztos lehettem benne, hogy színvonalas összefoglalókat fogok kapni a témáról. Nem is csalódtam, közérthetően, mégis tudományos igénnyel magyarázza el a szerző, hogy miben állt az újítás, amellyel beleírta a nevét a tudománytörténetbe az adott tudós. Jó érzés egy ilyen különleges kötetet olvasni, mert értékes emberekről és érdekes felfedezésekről szól, ami elemel a hétköznapoktól, és bepillantást enged a tudományba, amelynek eredményeit sokszor használjuk a mindennapjainkban (én például vonaton olvastam azt a részt, amely Kandó Kálmánról szól, aki feltalálta a fázisváltós villamos mozdonyt). Itt nincs helye bulvárnak, ez szigorúan egy tudományos igényű könyv, amely a tudósok szakmai munkájára koncentrál, és amelyből röviden képet kaphatunk a tanulmányaikról is. A szakleírások időnként kicsit szárazak, de jól követhetőek, még az olyan laikusok számára is, mint például én, akit közgazdászként finoman szólva is hidegen hagy pl. a fizika. Jól szerkesztett, igényesen megírt és nagyon érdekes kötetről van szó, amelyet mindenkinek ajánlok, akit érdekel a tudomány, mert egészen biztosan sokat fog tanulni belőle több tudományágra vonatkozóan.

Semmelweis Ignácot, az anyák megmentőjét mindenki ismeri, de azt tudtad, hogy Bárány Norbert orvosi Nobel-díjat kapott 1915-ben?  Jedlik Ányos szódavize közismert, de hallottál már Saxlehner András keserűvizéről? Tudtad, hogy Szebehely Győző volt az Apolló Űrpogram egyik pályaszámítási tervezője? És ez csak néhány példa...

Érdekes, hogy amíg Szent-Györgyi Albert nevét mindenki ismeri, addig Szentágothai János, az agy tudora nem szerzett szélesebb körben ismertséget, vagy amíg Teller Edéről mindenki tudja, hogy kicsoda, addig Wigner Jenő, a világ első nukleáris mérnöke (nem mellesleg szintén Nobel-díjas) számomra legalábbis nem volt ismert. Egyetlen nőként Telkes Mária került be a kötetbe, aki a napenergiával foglalkozott és rengeteg találmánya volt ezen a téren. Értékesebbnél értékesebb szakmai életutak és érdekesebbnél érdekesebb találmányok és felfedezések sorakoznak a könyvben, amelyet viharos gyorsasággal olvastam el, annyira belemerültem a különböző tudományágakban való kalandozásba. Mert itt bizony a csillagászattól kezdve az orvostudományon át egészen az energiáig szerezhetünk széleskörű ismereteket. Volt néhány számomra is ismert tudós és felfedezés, de a nagy részüket nem ismertem (pedig a történelem szerelmeseként többükről hallottam már, de ennyire részletes leírást nem olvastam még róluk), ezért óriási kíváncsisággal fordultam a témakörök felé, amelyek olyan címeket viseltek, mint pl. "akik legyőzték a távolságot az égben", "akik a világűrt uralták". Számomra a legérdekesebb minden téma közül a világűr volt, amelynek keretében olyan tudósokat ismerhettem meg, mint Hell Miksa, vagy Gothard Jenő (a csillagászati fényképezés úttörője). 

Nagyon remélem, hogy lesz folytatás, mert szerintem nagyon fontos az ilyen típusú tudományos ismeretterjesztés, hiszen rengeteget lehet tanulni ezekből a rövid leírásokból, megismerhetünk a saját szakterületükön fontos felfedezéseket tett tudósokat, és egyáltalán nem mellesleg felfedezhetjük, hogy vannak nekünk Nobel-díjas szakembereink is. Jó volt megmártózni ebben a közegben, amelyben mindenki azért dolgozott, hogy előrébb menjen a világ, a saját eszközeikkel és tudományos kutatásaikkal nagyot alkottak, sokuknak sajnos mégsem ismerjük a nevét, ideje volt ezen változtatni. A sztártudósokon kívül megismerhetjük a kiváló szakembereket, akik között található mindenféle személyiség, volt, aki meggazdagodott a  találmányából, volt aki nem, volt, aki Nobel-díjat nyert és volt olyan, akinek a neve feledésbe merült. Felemelő érzés volt végigolvasni ezeket a különleges szakmai életrajzokat, érzékelni a rengeteg tanulást és a töretlen szorgalmat, amelyek elvezettek addig, hogy megszülessenek ezek a kivételes életutak.

Mi volt ezeknek az embereknek a titka? A szakmájuk végtelen szeretete, sok tanulás és kísérlet, és az a bizonyos plusz, ami kiemelte őket tudóstársaik közül. Tényleg kivételes szellem árad ezekből a sorokból, nagyon sok érdekességet tanulhatunk, miközben rengeteg értekes embert ismerhetünk meg. A tudósok különlegesek, most egy kis bepillantást nyerhettünk az ő egyedi világukba, amelynek középpontjában a tudomány áll, amely nagyon sokféle lehet, legyen szó repülőgépekről vagy akár a híres T-modellről, vagy akár Bánki Donát vízturbinájáról. Felsorolhatatlan minden tudós neve és munkássága, ezt a könyvet tényleg el kell olvasni az elejétől a végéig, egyetlen percre sem fogunk unatkozni, ha nyitottak vagyunk a tudomány világára. A leírások néha kicsit szárazak, de végülis nem a szórakoztatás a cél, hanem az ismeretterjesztés, és annak tökéletesen eleget tesz ez a remek kötet. Reménykedem a folytatásban, kíváncsian várom a szerző következő könyvét, ezt pedig mindenkinek ajánlom, aki egy különleges szellemi utazásra vágyik.

9/10

A könyvet a Corvina kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6418312349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása