Könyvajánló: Deanna Raybourn: Bérgyilkosok veszélyes korban (2023)
2024. március 11. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Deanna Raybourn: Bérgyilkosok veszélyes korban (2023)

Ne becsüld le az idős bérgyilkost!

bergyilkosok.jpg

Ne becsüld le az idős bérgyilkost! Meglepődsz, hogy mire képesek ebben a korban azt ezt a foglalkozást űző hölgyek. Igaz, hogy már nem olyan ruganyosak, mint néhány évtizeddel ezelőtt, mégsem félnek az akciótól, a szellemi képességük pedig egyszerűen lenyűgöző, hihetetlenül profik és rendkívül veszélyesek. Bevallom őszintén, a borító keltette fel az érdeklődésemet, kíváncsi lettem, mire lehetnek képesek az élemedett korban lévő bérgyilkosok, hiszen ebben a szakmában nem lehet könnyű nyugdíjasnak lenni. Egy rendkívül szórakoztató könyvhöz volt szerencsém, amelyből nem hiányzik a kaland és az akció, azonban az igazi zamatát ennek a történetnek az adja meg, hogy a főszereplők idősek, és nem is akarnak fiatalnak tűnni, ugyanakkor minden tapasztalatukat beleteszik abba, hogy kikeveredjenek egy rendkívül veszélyes helyzetből. A kötet nem feszeget erkölcsi kérdéseket, adottságnak tekinti, hogy bérgyilkosokról van szó, nincs ezzel kapcsolatban moralizálás, ez nem egy dráma, hanem egy rendkívül szórakoztató alkotás, amely tökéletesen ki tudja kapcsolni az olvasót a mindennapokból. A sztorinak megvannak a maga mélységei, mégsem fekszi meg a gyomrot, viharsebesen bele lehet feledkezni a történetbe, amely fordulatos és akciódús, tényleg döbbenet, hogy mire képesek az ő korukban a főszereplők. Nem hiányzik az önirónia sem, a hangulat egyáltalán nem gyászos, nagyon is életszerető hölgyekről van szó, akik nem restek bevetni mindent, hogy mentsék magukat, nagyon lehet szurkolni nekik, még akkor is, ha nem válogatnak az eszközökben. Ez egy jó könyv, amelyet mindenkinek ajánlok, akik szeretnének jól szórakozni, nem akarnak moralizálni, egyszerűen csak ki akarnak szakadni a szürke hétköznapokból.

Billie hatvan éves, és bérgyilkos. Egy Múzeum nevű szervezetnek dolgozik három hölgy társával együtt már hosszú évtizedek óta. Éppen a nyugdíjba vonulásukat ünneplik egy hajón, amikor rájönnek, hogy meg akarják őket gyilkolni. Nem vesztegetik az időt, a rájuk küldött bérgyilkost kiiktatják, és nyomozni kezdenek, hogy kinek lehetnek az útjában...

Bérgyilkosnak lenni nem életbiztosítás, a hölgyek azonban profik és mivel egy elit szervezetnek dolgoztak egész életükben, tökéletesen tisztában vannak a képességeikkel. Megismerhetjük a múltjukat is, megtudjuk, hogyan képezték ki őket, mi volt az első esetük, és ahogy egyre jobban megismerjük őket, egyszerre csak azon kapjuk magunkat, hogy szurkolunk nekik. A történet fordulatos, nem kiszámítható, az utolsó pillanatig lehet izgulni azon, hogy vajon célt érnek-e az immár nyugdíjas főszereplők, vagy elbuknak. Billie szemszögéből nézve követhetjük figyelemmel az eseményeket, talán érdekes lett volna, ha a másik három hölgy gondolatait is megismerjük, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Összességében egy szórakoztató alkotásról van szó, nagyon olvastatja magát a könyv, egyetlen percre sem lesz unalmas a történet, akcióban sincs hiány, dacára annak, hogy a hölgyek túl vannak már az első fiatalságukon. Mert bár már nem engedelmeskedik nekik a testük, úgy, mint régen, a szellemük tökéletesen ép, és kiválóan átlátják a helyzetüket, és a sok-sok év tapasztalattal a hátuk mögött nem félnek belevágni abba, hogy szembeszálljanak a Múzeummal.

Rendkívül izgalmas az az alapállás, hogy bérgyilkosokról van szó, ez adja az igazi zamatát ennek a könyvnek, egyáltalán nem erkölcsi oldalról közelíti meg ezt a szakmát a szerző, abszolút a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt. Tényleg döbbenetes, hogy milyen akciókra képesek a hölgyek, a korukat meghazudtolóan csökkentik az ellenfeleik számát, de mégsem ebben a legerősebbek, hanem a tervezésben és a gondolkodásban. Előnyükre fordítják a tapasztalataikat, az elmaszkírozási képességeiket, a tökéletes végrehajtásra vonatkozó ismereteiket, valamint a szervezési tudásukat. A végeredmény egy vérprofin végrehajtott akciósorozat, amelynek eredményeként meg tudják valósítani céljaikat, de azon még ők is megdöbbennek, hogy mi lesz a történet végkimenetele. Érdekes sztori, jól megírt karakterek, kiválóan szőtt történet, mi kell még egy jó könyvhöz?

Manapság népszerű a nyugdíjasokról szóló könyv, azonban ez az alkotás teljesen egyedi módon lovagolja meg a divathullámot, újat tud mutatni, saját hangot üt meg, mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, kiváló szórakozást nyújt. Az egyetlen hibája talán az, hogy néha egy picit leül a történet, de összességében egy rendkívül érdekes kötetről van szó, amelynek nem hétköznapi bájt kölcsönöz, hogy bérgyilkosokról szól. A borító nagyon jól kifejezi a mű hangulatát, aki egy jó sztorit vár, az nem fog csalódni. Ez nem egy dráma, a hangsúly a kalandon, na és a csavaros nyomozáson van, nagyon gyorsan bele lehet feledkezni ebbe a jó kis könyvbe. Nem menti fel a hölgyeket a foglalkozásuk miatt a szerző, egyszerűen adottságként kezeli, hogy mi a munkájuk, nem feszeget erkölcsi kérdéseket, szórakoztatni akar, és ezt tökéletesen véghez is viszi. Mindenkinek ajánlom ezt a kötetet, aki nem riad vissza a bérgyilkosok világától, nem fél az öniróniától, szereti a kalandokat és az akciót.

9/10

A könyvet az Agave kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4818323055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása