Könyvajánló: Kordos Szabolcs: Egy város újabb titkai (2023)
2024. február 19. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Kordos Szabolcs: Egy város újabb titkai (2023)

Egy újabb kiváló könyv Budapest titkairól

kordos_szabolcs.jpg

Egy újabb kiváló könyv Budapest titkairól. Az első rész nagy kedvencem volt, ezért nem volt kérdés, hogy a folytatást is el fogom olvasni, és nem csalódtam, ismét egy remek kiadványhoz volt szerencsém. Megint nagyon érdekes sztorikat kapunk, a régmúlt elfeledett mágnásai és ismert személyiségei jelennek meg előttünk, akiknek megismerhetjük sokszor tragikus sorsát. Vagyonok születtek, és enyésztek el, paloták épültek és váltak mára teljesen más funkciót ellátó épületté, rejtélyek és titkok tárulnak fel előttünk, érdemes belevágni ebbe a kalandba mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel a történelem. Döbbenet, hogy mennyi érdekességet rejtenek azok az épületek, amelyek mellett nap, mint nap elmegyünk, bele sem gondolunk, hogy milyen történetük lehet. Kordos Szabolcs nem volt rest, ismét utánajárt jó néhány régi sztorinak, melynek eredményeként többek között megtudhatjuk, hol lakott a 60-as években a sztárok nagy része, hol született Neumann János, és megannyi más érdekességre derül fény az oldalakon. Számomra a történelem szerelmeseként a régmúlt időkben gyökeredző történetek voltak a legérdekesebbek, mágnások, arisztokraták életét eleveníti fel ez a kötet, közül is a legérdekesebb szerintem Saxlehner Andrásé, aki keserűvízből szerzett milliárdokat. Nem kispályázik a szerző, akad itt még atombunker is, néhány frivol történet is említésre került, de egy gyönyörű kertet is megismerhetünk, és akkor még nem is beszéltem az eraviszkuszokról, vagyis nagyon széles a paletta, mindenki megtalálhatja az érdeklődésének legmegfelelőbb témát ebben a lenyűgöző várostörténeti kiadványban. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne elmerülni Budapest múltjában, kár lenne kihagyni az életünkből ez a remek könyvet.

Mágnás Elzáról film is készült, de most megismerhetjük tragikus sorsát, ahogyan azt is megtudhatjuk, milyen szép házasságban élt egy gróf és amerikai milliárdos örökösnő felesége, de arról is tudomást szerezhetünk, hová temették Batthány Lajos miniszterelnököt a kivégzése után. És ez csak egy kis ízelítő az érdekességek sorából...

Huszár Dávid gyönyörű fotóinak köszönhetően nagyon igényes kiadvány készült, a történelmen kívül igazi budapesti sétát is tehetünk a képei segítségével. Sok helyszín, sok érdekes történet, még több fordulatos sors, az egyetlen közös bennük az, hogy minden szereplő hozzátett valamit a városhoz, amelynek történelméről ezeket a sztorikat biztosan nem ismertük. Nagyon érdekes helyeken járunk, akad olyan palota, ami ma már ismét régi fényében tündököl, de akad olyan is, amelynek már csak a múltja dicső, jólesik elkalandozni ezekbe a legendás időkbe. A legtöbb palotát mágnások vagy arisztokraták építették, nyilván az ő sokszor tragikus sorsuk a legütősebb a könyvben, azonban az olyan helyek története is érdekes, mint a Mézes Mackó vagy a Balaton kávéház. Egy letűnt korban tehetünk sétát a könyv segítségével, felfedezhetünk kis és nagy titkokat, olyan baljós helyen is járhatunk, mint az egykori ÁVO tornya, ahogyan egy atombunkerbe is beleshetünk, ami ráadásul ott található, ahol sohasem keresnénk. Nagyon változatosak a témák, de a legmegkapóbbak az emberi történetek, végignézhetjük, hogyan épít fel valaki egy egész életművet, hogy aztán sokszor elveszítsen mindent. Szerencsére boldog történetek is találhatók a sok dráma mellett, ezért nem annyira rémisztő a könyv hangulata.

Örkény Istvánról nem köztudott, hogy nemcsak gyógyszerészi, hanem vegyészmérnöki diplomája is volt, ahogyan Neumann Jánosról sem közismert, hogy már gyerekkorában ógörögül viccelődött, és még számos hasonló érdekességről szóló információval áraszt el bennünket a szerző. Megidéződnek olyan híres személyiségek, mint Puskás Tivadar, Batthány Lajos vagy Rejtő Jenő. Olyan legendás helyekre is bepillantást nyerhetünk, mint a Somossy Orfeum - amely a mai Operettszínház épületében működött -, vagy a budai Disneyland, vagy a szabadkőművesek épülete. Szó esik egy régen elfelejtett népről, az eraviszkuszokról, de Csontváryról, Latinovits Zoltánról, Ruttkai Éváról és Korda Györgyről is, és akkor Bajor Giziről még nem is beszéltem. Végeláthatatlan sorban kerülnek a szemünk elé az érdekesebbnél érdekesebb sztorik, letehetetlen a könyv, amely úgy osztja meg velünk a történeteket, hogy soha nem megy le a bulvár szintjére.

Volt olyan épület, amelyre egy Malév-gép zuhant, volt olyan, amelyet mágnás vagy arisztokrata épített, de megemlítésre kerül a Körszálló is, és még számtalan érdekes helyszínen járhatunk a könyv segítségével, amelynek nemcsak a múltját, hanem a jelenét is megismerhetjük. Viharsebesen bele lehet veszni a történetek tömkelegébe, rengeteg érdekes információval leszünk gazdagabbak, irányul rá a figyelmünk olyan helyszínekre, amelyeket előbb-utóbb feltétlenül fel kell keresnünk. A legérdekesebbek mégis az emberek ebben a kötetben, akiknek a sorsát megismerhetjük, félelmetes, hogy mennyire feledésbe merült még egy olyan név is, mint Hopp Ferencé, aki nyolcvan évesen indult el utolsó Föld körüli útjára. Nagyon változatos az épületek sorsa, de az biztos, hogy nagyon érdekes történeteket rejtenek a falaik, érdemes megismerkedni velük. Elsősorban a történelem szerelmeseinek ajánlom ezt a fantasztikusan szép kivitelű kiadványt, de mindenkinek, akit érdekel Budapest története, ez egy jó könyv, érdemes rászánni az időt, sokat gazdagodhatunk általa.

9/10

A könyvet a 21. század kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1918304917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása