Könyvkritika: Laura Barnett: Ajándékok (2023)
2023. december 18. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Laura Barnett: Ajándékok (2023)

Tökéletes karácsonyi ajándék

ajandekok_1.jpg

Tökéletes karácsonyi ajándék. Mert egy szívet melengető kötet mindig jól jön a fa alá. A NIOK decemberi könyve abszolút megfelel ennek a kitételnek, simogatja a lelket, elönti az olvasó lelkét a szeretet, utat tör magának a karácsony az olvasása közben. Jómagam racionális közgazdászként alapvetően nem rajongok az ünnepért, de úgy látszik öregszem, mert azonnal rabul ejtett a hangulat, amelyben nincs semmilyen cukormáz, sőt, nagyon is nehéz élethelyzeteket ismerhetünk meg benne, mégis összességében tökéletesen hozza a karácsony varázslatát. Nem klasszikus értelemben vett regény, inkább afféle novellafüzér, amelyben azonban minden karakternek megfelelő idő jut, gyönyörűen szövi egybe az egymáshoz látszólag csak nagy lazán kötődő történeteket az írónő. Nem habos-babos sztorik gyűjteménye, mégis az Igazából szerelem című film jutott eszembe róla, mert pontosan ilyen hangulata volt, gyakorlatilag semmilyen romantika sincs benne, maga az élet az, amit az arcunkba kapunk, tokkal-vonóval, nehézségekkel és szép pillanatokkal, mégis kimondhatatlanul jó érzés volt olvasni ezeket a sorokat. A kötet gyönyörű - nagyon szép a Libertine könyvesboltos borító - , azonnal beleszerettem, amikor megláttam, az ember lányának azonnal megjön a kedve az olvasáshoz tőle, még akkor is, ha lélekben nehezen hangolódik rá a karácsonyra. Az eleje picit döcögősen indul, de aztán annál gyorsabban szippant magába a történet, vagyis a történetek, amelyek látszólag nem nagyon kapcsolódnak egymáshoz, de az írónő eléri, hogy szépen lassan összeérjenek a szálak, a szereplők részesei lesznek egymás életének, miközben észrevétlenül beférkőzik a bőrünk alá a karácsony. Nem tolakodóan és reklámízűen, hanem szívből, belülről jövően. Akinek ettől a könyvtől nem jön meg a kedve az ünnephez, az teljesen reménytelen eset.

Maddy egy könyvesboltot vezet, és azon gondolkodik, milyen ajándékot vásároljon Peternek, egy régi iskolatársának, akivel mostanában egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Peteren keresztül megismerkedünk a lányával, Chloéval, aki szintén ajándékot keres a nagymamájának, aki nem meglepő módon azon morfondírozik, hogy mivel ajándékozza meg ápolónőjét, és így tovább...

Miközben gyűlnek az ajándékok a karácsonyfa alá, bennünk is elkezd pislákolni a karácsony fénye, hogy aztán egyre fényesebben ragyogjon. Mire a könyv végére érünk, már kitaláltuk, hogy mit vegyünk az ünnepre szeretteinknek és barátainknak, gondolatban már feldíszítettük a fát, és a menün gondolkodunk. Vagyis tökélesen a karácsony hatása alá kerülünk, és ezt úgy éri el az írónő, hogy egyetlen szirupos mondatot sem ír le. Talán pont ebben rejlik ennek a kedves kötetnek a varázsa, hogy nem akar cukormázas lenni, a karácsonyi ajándékok csupán ürügyet szolgáltatnak arra, hogy emberi sorsokat ismerjünk meg, akad közöttük reményteljes és már tönkrement élet, van, aki előtt még ott áll minden, másnak még van választási lehetősége, megint más pedig már élete utolsó harmadában jár. Sokféle embert ismerhetünk meg a legkülönfélébb élethelyzetekben, mindenki rátalálhat arra a történetre, amelyik a legjobban rímel a saját mindennapjaira. De nemcsak a hozzánk legközelebb álló sztorit kedvelhetjük meg, hanem mindegyiket, annyira egyszerű szavakkal mutatja be őket a szerző, amelyek sokszor mégis szívig tudnak hatolni, pont azért, mert nincsenek túlírva és nincsenek bevonva giccses csomagolópapírral.

Nem könnyű jó karácsonyi történetet írni, mert hamar túlzásokba lehet esni, amivel ellenkező hatást lehet kiváltani, az olvasó lelke nehezen nyílik meg, mert ilyentájt minden az ünnepről szól, mégis nagyon nehéz megtalálni a valódi karácsonyi varázslatot. Ebben a könyvben megvan az a bizonyos plusz, amitől megrebben az olvasó szíve, bearanyozódik tőle a hangulat, pedig tényleg nincs benne egyetlen olcsó hatást kiváltó mozzanat sem, itt emberi sorsokról van szó, nem magáról az ünnepről, mégis minden egy irányba mutat, hogy aztán a végén csak kicsurranjon egy könnycsepp még egy hozzám hasonló racionális közgazdászból is. A jól szőtt szavak varázslata ez, hiszen az egymáshoz lazán csatlakozó történetek önmagukban egyáltalán nem örömteliek, mégis érződik rajtuk, hogy a szereplőknek mennyire fontos az a személy, akinek ajándékot akar venni, amitől magunkra ismerhetünk, hiszen mi is minden karácsonykor sokat gondolkodunk azon, hogy mit vegyünk szeretteinknek és barátainknak.

Még sohasem jártam a Libertine könyvesboltban, de egyrészt már régen tervezem, másrészt pedig ettől a borítótól megjött a kedvem ahhoz, hogy körülnézzek a sokak által kedvelt kis ékszerdobozban. Tökéletesen illik a könyv hangulatához ez a gyönyörű borító, azonban a vonzó külcsíny tartalmas belbecset fed, ilyenkor karácsony táján nagyon is érdemes elolvasni ezt a kötetet, amelytől garantáltan ünnepi hangulatba kerülünk. Nincs semmi eget verő mondanivaló ebben az alkotásban, nem rágja a szánkba, hogy milyen fontos a szeretet, ellenkezőleg, néha nagyon súlyos élethelyzeteket mutat be, mégsem fekszi meg a gyomrot a tartalom, pontosan ez és így kell ahhoz, hogy utolérjen bennünket a karácsony varázsa. Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki egy szép ajándékot keres, és akit még nem érintett meg az ünnepi hangulat, mert ettől garantáltan megjön a kedvünk ahhoz, hogy nekiálljunk az előkészületeknek. Jó könyv, amelytől megtelik a lelkünk szeretettel és sokat megtudunk azokról a láthatatlan szálakról, amelyek összekötnek egymásnak látszólag teljesen idegen embereket. Olvassátok és szeressétek!

9/10

A könyvet a Libertine kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4218282361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása