Könyvkritika: Iványi Orsolya: Mindent a változókorról (2023)
2023. november 06. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Iványi Orsolya: Mindent a változókorról (2023)

Hiánypótló könyv a menopauzáról

menopauza_1.jpg

Hiánypótló könyv a menopauzáról. Nagyon kellett már egy ilyen. A menopauza a mai napig tabutéma, pedig ez egy olyan állapot, amellyel minden nőnek szembe kell néznie. Jómagam 47 éves nő vagyok, még innen a menopauzán, de már vastagon benne a perimenopauzában. Elkezdtem hízni, hullik a hajam, és a menstruációmmal is meggyűlt a bajom. Nem könnyű szembenézni az öregedéssel, de ha már így alakult, célszerű felkészülni arra, hogy mi vár ránk a következő években. Ebben a könyvben megkapjuk a válaszokat a kérdéseinkre, legyen szó a hormonpótlásról, a diétáról vagy bármiről, nincsenek tabutémák. Iványi Orsolya neve a garancia arra, hogy valóban érdemi információkat kapunk a témakörben, hiszen évek óta vezet egy nagyon sikeres blogot és alaposan beleásta magát a témába. Jó ideje követem a munkásságát, és nagyon vártam már ezt a könyvet, hiszen nagyon is érintett vagyok, és bár innen-onnan igyekeztem információkat szerezni a menopauzáról, azért mégiscsak jobb, hogy egy helyen mindenről szó esik. Mert döbbenet, hogy mennyi nőt érint a téma, mégis tabunak számít, nagyon fontos, hogy beszéljünk erről, hiszen ez nem magánügy, nemcsak a nőt érinti, hanem a családtagjait, a kollégáit, mindenkit, akivel kapcsolatba kerül. A menopauza nem szép, nem jó, de fel lehet és kell is készülni rá, hiszen jó eséllyel évekig kell majd együtt élnünk a közismert tünetekkel, vagyis a hőhullámokkal, a kialvatlansággal és megannyi más problémával, amelyek megkeserítik az életünket. A szerző nem árul zsákbamacskát, őszintén beszél mindenről, még arról is, hogy bizony csökken a libidó, amivel foglalkozni kell, ahogyan minden egyéb tünettel, nem legyinteni kell rá, hanem utánaolvasni, és felkészülni rá lélekben, jobb tudni, hogy mivel állunk szemben. Ez egy nagyon jó könyv a témakörben, mindenkinek ajánlom, aki a menopauza környékén jár, vagy már részese az életének.

Hajhullás, hízás, fáradtság, hangulatingadozások - ha 45 körül jársz, és ezeket a tüneteket észleled magadon, akkor bizony lassan kezdhetsz megbarátkozni a gondolattal, hogy érkezik a menopauza. Megijedni nem kell, ezen minden nő átesik, de célszerű tájékozódni a témáról, már csak azért is, hogy megtudjuk, hogyan enyhíthetjük a tüneteket.

Nincsenek jó híreim, hölgyeim, ezt bizony nem fogjuk megúszni, kemény évek várnak ránk és a családtagjainkra is, hiszen ez nem magányos sport, a szeretteinknek továbbra is együtt kell élniük velünk, márpedig mi nem kicsit fogunk megváltozni. Hangulatingadozásaink lesznek, fáradtak, depressziósak leszünk, meghízunk, elkezd hullani a hajunk és akkor a hőhullámokról még egyetlen szót sem szóltam. A tünetek sajnos megmaradnak, de a jó hír az, hogy lehet rajtuk enyhíteni. Nincsenek csodaszerek, diétával és sporttal tehetünk a legtöbbet önmagunkért és pozitív gondolkodással. Mindenkinek a saját döntése, hogy igénybe veszi-e a hormonpótlást, ezt mindenképpen érdemes orvossal egyeztetni, hiszen magas a rizikófaktor, erről is sok szó esik ebben a könyvben. Vannak természetes gyógymódok, amelyeket igénybe lehet venni, a vitaminokra is oda lehet figyelni, összességében nagyon fontos odafigyelnünk az egészségünkre, hiszen mi vagyunk a felelősek saját magunkért.

Iványi Orsolyánál tényleg nincsenek tabutémák, őszintén beszél arról, hogy ő milyen tüneteket tapasztalt magán a menopauza kapcsán, és milyen módszereket alkalmaz a tünetei enyhítésére. Teljes körűen körbejárja a témát, a legfrissebb tudományos kutatásokba is beletekinthetünk, mégsem lesz száraz a leírás, nagyon is közérthetően ír a szerző. A közösségének tagjait is megszólaltatja a könyvben, jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal. Mindenki másként éli meg ezt az állapotot, van, akinek enyhébbek a tünetei, van, akinek erősebbek, de kivétel nélkül minden nő átesik a menopauzán, és szerintem jobb tudni, hogy mi vár ránk, és ehhez rengeteg segítséget tud adni ez a praktikus alkotás. Mert nagyon gyakorlatias a megközelítés, mindenki számára érthetően fogalmazza meg a problémákat a szerző, körbejárja a témaköröket, minden fontos dologról szó esik, alapdarab a menopauzáról.

Nem lettem boldogabb attól, hogy elolvastam ezt a könyvet, de már sokkal tisztább a kép, tudom, hogy mi vár rám, és azt is, hogyan tudom valamelyest enyhíteni a tüneteket. Az információ szerintem nagyon fontos a témakörben, hiszen valóban tabuként kezelik a menopauzát, pedig voltaképpen egy természetes folyamat, amely minden nőt elér egyszer. Nem jó szembenézni az öregedéssel, de muszáj, már csak azért is, hogy a következő évtizedeket egyrészt méltósággal, másrészt lehetőleg minél egészségesebben éljük meg. Igen, változik a bőrünk, a testünk, a hangulatunk, az agyunk, a hormonjaink és sok minden más, és igen, jönni fognak a hőhullámok, nem fogunk tudni aludni, de nem szabad kétségbe esnünk, hanem fel kell készülnünk erre az időszakra, informálódnunk kell, és ehhez tökéletes segítséget nyújt ez a könyv. Talán kicsit eklektikus a témakezelés, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, összességében egy nagyon hasznos olvasmányról van szó, amit mindenkinek el kellene olvasnia, akit érint a menopauza.

9/10

A könyvet a Jaffa kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8218233653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása