Könyvkritika: Markovics Botond: Felfalt kozmosz (2023)
2023. október 23. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Markovics Botond: Felfalt kozmosz (2023)

Mit tennél, ha tudnád, hogy eljött a világvége?

felfalt_kozmosz.jpg

Mit tennél, ha tudnád, hogy eljött a világvége? Kétségbeesnél vagy keresnéd a kiutat vagy belenyugodnál? Nagyon izgalmas téma ez, hiszen létezésünkről tesz fel nagyon kényelmetlen kérdéseket, melynek mélységeit még ebben a szórakoztató formában is átélhetjük. Markovics Botond nem akarja megúszni a szembenézést ezzel a témakörrel, nagyon is sokféle szempontból járja körül, egy család életén keresztül ismerkedhetünk meg ezzel a súlyos történettel, amely minden, csak nem hétköznapi sci-fi. Olyan erkölcsi-filozófiai kérdéseket feszeget, mint  a szabad akarat, az Univerzum végessége, a halhatatlanság vagy a társadalmak működése. Nem könnyű olvasmány ez a 490 oldal, elsősorban erősebb idegzetűeknek ajánlom, mert elég durva, időnként horrorba hajló dolgok vannak benne, ugyanakkor a tudomány és a fantasztikum is keveredik benne, sci-fi a javából, szórakoztat, de ugyanakkor el is gondolkodtat. Letehetetlen, mert egy nagyon érdekes történetet mesél el, jól megírt karakterekkel, kár, hogy a végén néhány szál nem kerül elvarrásra, ezért az igazi katarzis elmarad, de összességében egy nagyon jó könyvről van szó. Markovics Botondra a Xeno kapcsán figyeltem fel, ami nagyon tetszett, ezért nem volt kérdés, hogy ezt a sztorit is el fogom olvasni, és azt mondom, hogy nem bántam meg, mert bár egy árnyalattal gyengébb, mint a Xeno, mégis nagyon érdekes és értékes alkotásról van szó, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből. A Kozmosz titkaival mindig különleges dolog foglalkozni, főleg ilyen szinten, ahol a tudománynak is nagy szerepe van, hiszen az emberiség természetesen nem adta fel, megpróbált kiutat találni abból a zsákutcából, amibe került, tudósok százai próbáltak megoldást találni a helyzetre, nagyon sokat tanulhatunk a csillagászatról, ha belevágunk ennek a könyvnek az elolvasásába. A cím rendkívül találó, hiszen összefoglalja annak a problémának a lényegét, amellyel az emberiség szembetalálja magát, ugyanakkor frappáns és figyelemfelhívó. Rendkívül elgondolkodtató alkotás, hiszen, miközben viharos gyorsasággal zajlanak az események, rengeteg időnk van arra, hogy nagyon fontos erkölcsi kérdéseken töprengjünk. Érdekes utazás ez az univerzumban, amelyben megvan minden, ami egy jó könyvhöz kell.

A távoli Tanzer bolygón a Schroeder család észlel az égbolton felragyogó kozmikus jelenséget, amely egyre csak növekszik. Hamarosan kiderül, hogy lassan, de biztosan fel fogja falni a kozmoszt, a család szétválik, de az évszázadokon átívelő történet során többször is találkoznak a családtagok, hogy aztán újra elveszítsék egymást, miközben az emberiség kétségbeesetten keresi a kiutat ebből a csapdahelyzetből...

A Schroeder család története átfogja azt a helyzetet, amelybe az emberiség került, hiszen a vég elkerülhetetlennek látszik, ugyanakkor hisznek a tudományban, és abban, hogy lesz elég idejük megtalálni a megoldást, mielőtt végképp elnyeli őket az örök fény. A reménykedés nem hiábavaló, hiszen Emily Schroder vezetésével valóban mindent megtesznek a tudósok, hogy megtalálják a megoldást, és érnek is el sikereket, azonban ezzel csak időt nyernek, előbb-utóbb szembe kell nézniük a sorsukkal. Mert ami jön, az egy másik univerzum, amellyel Kaito szembenéz és később prófétaként próbálja felkészíteni rá az emberiséget. Mi legyen, meneküljünk, vagy készítsünk egy pajzsot, ami megvéd bennünket a pusztulásról? A válasz természetesen az, hogy mindkettő, hiszen a lehetőséget nyitva kell hagyni arra, hogy a két módszer együtt idővel megoldást hozhat a mindent elemésztő problémára. Közben telik az idő, generációk nőnek fel annak tudatában, hogy az idejük véges, és bár tudják, hogy mi vár rájuk, ha odaér hozzájuk a fény, mégis borzalmas szembenézni azzal, hogy az Univerzum így vagy úgy, de el fog pusztulni, és nekünk meg kell tanulnunk teljesen ismeretlen szabályok szerint élni. A család sorsán keresztül megismerhetjük, milyen nehéz ezt a helyzetet megélni emberként, hogyan bomlanak fel a kapcsolatok, és hogyan tud mégis megmaradni a szeretet ebben a kegyetlen világban. 

Miközben az emberiség keresi a tudományos kiutat a helyzetből, a társadalma teljesen átalakul. Két nagy hatalom jön létre, amelynek vezetői gyakorlatilag halhatatlanok, és megszokták, hogy ők irányítják a világot. Az embereket elnyomják, diktatúrához hasonló társadalmak jönnek létre, amelyekkel szemben a fényhívők jelentik az alternatívát, akik azt hirdetik, hogy szembe kell nézni az új univerzum új törvényeivel, amely mindenképpen jobb lesz, mint az, ami kialakult a Földön. Nem túl szép jövőt fest le az író, pedig olyan jól indult minden, hiszen a klímaprobléma megoldása után egy eszményi társadalom kiépítése volt a cél, azonban ez végül nem sikerült, valami teljesen más sült ki belőle. Sokat foglalkozik a könyv a szabad akarat kérdésével is, egyéni és univerzális szinten egyaránt, hiszen mindenkinek van döntése, de vajon nem látszat ez csupán, nem rendeltetett-e eleve minden? Sok minden történik, amelyek kapcsán elgondolkodhatunk ezen, a végére választ kapunk erre a kérdésre, azonban addig nagyon sok lehetőségünk van arra, hogy ezen a témán töprengjünk.

A Schroeder család tagjai nagyon különbözőek, teljesen más életutat járnak be, mégis összetartja őket a szeretet, még akkor is, amikor már azt hisszük, hogy ez csupán illúzió. Emily élete a tudományról szól, Kaito túléli a találkozást a másik univerzummal és próféta lesz belőle, Diali pedig táncosból bérgyilkos lesz. Sorsuk egymástól távol zajlik, időnként azonban mégis találkoznak, hogy aztán teljesen megváltozzanak az események ennek köszönhetően, az életük összekapcsolódik az univerzum sorsával. Nagyon összetett problémákat fejt ki az író szórakoztató köntösbe csomagolva, ugyanakkor mindvégig megmarad a történet súlya, hiszen az univerzumról és a saját életünkről van szó, nagyon komoly kérdésekről esik szó benne. A tudományos fantasztikum sem hiányzik a történetből, van itt minden, csillaghajótól kezdve tachionokon keresztül egészen jövőszellemekig, mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést a szerző, kár, hogy pont a vége sikeredett egy árnyalattal haloványabbra. Nem varródik el minden szál, nem kapunk minden kérdésünkre választ, azonban éppen elégre ahhoz, hogy úgy érezzük, egy tartalmas kötetet tarthattunk a kezünkben.

9/10

A könyvet az Agave kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3218225445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása