Könyvkritika: Kordos Szabolcs: Egy város titkai (2022)
2023. október 04. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Kordos Szabolcs: Egy város titkai (2022)

Régmúlt idők Budapesten

egy_varos_titkai.jpg

Régmúlt idők Budapesten. Vidékiként mindig nagy örömmel nézek szét a fővárosban, amelynek különleges hangulata van. Ebből a könyvből pedig megismerhetjük jó néhány legendás helyét és lakóját, csak győzze az olvasó befogadni az információk tömkelegét. Akadnak itt írók, mágnások, sőt, még dinoszauruszok is. Ez utóbbiak a lehető legmegdöbbentőbb helyen, konkrétan a Déli pályaudvaron, ahol már rengetegszer jártam, mégsem gondoltam volna, hogy ilyen ősállatok (pontosabban a lábnyomuk) leledzenek ezen a helyen, ha legközelebb arra járok, biztosan meg fogom nézni őket. Ahogyan nagyon sok más helyszínhelyhez is megjött a kedvem, bár eddig is ismertem ezeket az épületeket, most mégis annyi érdekességet megtudhattam róluk, hogy ismét kíváncsi lettem rájuk. Ráadásul nemcsak híres helyszínekre hívja fel a figyelmet a szerző, hanem nagyon érdekes sorsokat is megismerhetünk a leírásokból, ki gondolná, hogy ennyi titkot, rejtélyt, tragédiát és sok minden mást rejtenek ezek a falak. Nagyon változatos épületekbe kapunk bepillantást, amelyek között csak egyetlen múzeum van - az is érdekes, hiszen Liszt Ferencről van szó, őszintén szólva nem is tudtam, hogy neki is van múzeuma, na, de majd megnézem alkalomadtán - , mégis mindegyik mögött nagyon érdekes sztorik állnak. Az én kedvencem az ördöglovas, Sándor Móric volt, akiről kiderült, hogy a palotájában is lovon járt, és nagyon sok egyéb furcsaságot művelt, hogy aztán egy sajnálatos baleset miatt élete végén elmegyógyintézetbe kerüljön. Egy másik híres lovas személyiségről sem mindennapi dolgok derültek ki, Kincsem gazdájáról, Blaskovich Ernőről van szó, aki nem csak a híres paripát tartotta a kastélya falai között, hanem 30 éven át egy polgári származású hölgyet, bizonyos Szabó Karolinát, akit azonban sohasem vett feleségül, a "kék szemű ladyről" azonban bőkezűen gondoskodott, azután is, hogy véget ért a kapcsolatuk. És ez még mindig csak ízelítő ebből a nagyon jó kis könyvből, amelybe nagyon könnyen bele lehet veszni, és képtelenség letenni, az egyetlen hibája talán az, hogy meglehetősen eklektikusan követik egymást a helyszínek, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.

Macskafogós street art és Miss Arizona békésen megfér egymás mellett ebben a könyvben, amely egy nagyon széles körű merítést ad Budapest látnivalóiból és titkaiból. Mára már elfeledett személyiségeket fedezhetünk fel újra, rég letűnt korokra emlékezhetünk, miközben gyönyörködünk Huszár Dávid csodálatos fotóiban.

A történelem szerelmeseként nagyon tetszett, hogy ennyi régmúlt történetet ismerhettem meg, illetve ismert vagy kevéssé ismert személyiségek egykori lakóhelyét fedezhettem fel. Mert nagyon érdekes volt pl. megtudni, hol lakott a Capathia egykori orvosa, dr. Lengyel Árpád, aki igazi elfeledett hős, hiszen ő látta el a Titanic megmenekült utasait  (és ezt a sokkot sohasem tudta kiheverni). Vagy ki gondolta volna, hogy Csáth Géza agya a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kertjében lelt örök nyugalomra. De azt is megtudhatjuk, hogy Antal Imre rengeteg időt töltött a Piroska Vendéglőben, vagy azt is, hogy Karády Katalin meglepően puritán lakásban lakott, de Szendrey Júlia utolsó otthonát is megismerhetjük. Ahogyan bepillantást nyerhetünk Weiss Manfréd villájába, vagy a Törley-birodalom kastélyába, de arról is tudomást szerezhetünk, hogy milyen házban élt Móricz Zsigmond a Fővám téren. És akkor Gábor Zsazsáról és a Kígyó utcáról még szó sem esett.

Tragédiákat is látott Budapest, ezek közül megismerhetjük azt a villát, amelynek ebédlőjében megölték Tisza István miniszterelnököt. A Tabánnak is tragikus volt a története, amelyet nagyon érdekes volt elolvasni. Talán a legfurcsább helyszín egy tisztító volt, amely már hetven éve működik a Palotanegyedben, a Bródy Sándor utca 22-es szám alatt, és ahol nagyon sok híres ember szennyesét mosták tisztára Gobbi Hildától kezdve Kádár Jánoson át Antal Józsefig, sőt, még Sissi gödöllői függönyeire is gondot viseltek. Egy másik nagyon érdekes "helyszín" a könyvben egy legalább 200 éves japánakác, amely a Várban található, és már akkor állt, amikor híres budapesti épületek sora még nem létezett. Azt pedig ki gondolta volna, hogy az Alagútban laknak is, nem is akárki, hanem a hídmester, sőt volt olyan időszak, amikor több hídmester is volt ugyanabban a családban.  Egy szintén szenzációs helyszín pedig egy bunker, ahol egykoron az aranykincset őrizték.

A híres helyszínek közül nem maradhatott ki a Gresham-palota sem, amelynek 205-ös, vagyis királyi lakosztályába nyerhettünk bepillantást, és megtudhattuk, hogy olyan híres lakói voltak a palotának, mint Turay Ida vagy Csortos Gyula, hogy a rengeteg világsztárt meg sem említsük. Számomra a legmegrázóbb a Arizona mulató története volt, azon belül is Miss Arizona azaz Senger Mária tragikus sorsa, aki nemcsak fiát, hanem férjét is elveszítette, mielőtt elindult utolsó ismert útjára. De itt van nekünk a Kék macska kupleráj, ahol megfordult maga az egykori walesi herceg, a későbbi angol VII. Edward angol király is.  És akkor még nem ejtettünk szót a Hatvany-villáról, amely hihetetlenül értékes képgyűjteménnyel rendelkezett, vagy Hofi egykori otthonáról, illetve Pest legzüllöttebb kocsmájáról, a Két Pisztolyról. Nagyon érdekes könyv, kiválóan szerkesztve és kivitelezve, fantasztikus fotókkal és hihetetlen történetekkel. Egy időre megvan a programom, ha legközelebb Budapesten járok, az biztos!

9/10

A könyvet a 21. század Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr118108860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása