Könyvkritika: Mrena Julianna: Harusnya, a fél pár zokni; Julia Donaldson: A csiga és a bálna és Czernák Eszter: Ne szaladj el, csigaház! (2023)
2023. augusztus 16. írta: chipolino

Könyvkritika: Mrena Julianna: Harusnya, a fél pár zokni; Julia Donaldson: A csiga és a bálna és Czernák Eszter: Ne szaladj el, csigaház! (2023)

Szuper gyerekkönyvek a nyári szünetre a Pagony Kiadótól

img_pagony_nyar_blog.jpg

A Pagony Kiadó áldásos tevékenységéről sokszor írtam már – szerencsére ezen a nyáron sem hagynak minket remek újdonságok nélkül. A cikkben szereplő mindhárom könyv gyönyörű kívül-belül, ez az egyik legerősebb nyári felhozatal a kiadótól. Harusnyát boldog-boldogtalannak ajánlgatom, amióta csak becsuktam, a másik két szerző pedig egyébként is annyira népszerű, hogy egészen biztosan sok gyerek kezében megfordulnak ezek a legújabb könyveik is. Bár a kötetek a kiadói ajánlás és szerintem is leginkább az óvodás (Julia Donaldson esetében akár már a bölcsődés) korosztálynak szólnak, én a meseszerető felnőtteket is arra biztatnám, hogy lapozzanak beléjük – hátha leragadnak, és nem tudják majd őket letenni.

harusnya_a_fel_par_zokni_borito_1000px.jpg

Mrena Julianna új szerző a Pagonynál, tavaly jelent meg a kislajháros (nálunk nagyon népszerű) mesekönyve a kiadónál, most pedig a második, Harusnya, a fél pár zokni. Borzasztóan szerencsés a szerző és az illusztrátor, Szert-Szabó Dorottya (ő például a Borsi-sorozat illusztrátora is) találkozása: nekem ő az egyik kedvenc kortárs magyar illusztrátorom, igazi harsány, vidám, mexikói színkavalkádos rajzokat készít, ebben a kötetben szerintem a mezőn heverő, állatokkal, növényekkel körülvett Harusnya a legélettelibb.

A kötet egy szeretetre méltó fél pár zokni kalandjait mutatja be, aki keresi a helyét a világban, ahol elfogadják úgy, ahogy van. Ez egy verses mese, egy olyan verses mese, ami JÓ, így, csupa nagybetűvel! Jók a rímek, kijön a szótagszám, a ritmus, nagyszerűen fel lehet olvasni, ráadásul a történet is kedves, kalandos, humoros és tanulságos. Nagyon régóta keresek olyan igazán jó, kicsiknek való verses mesét, amelyet kortárs magyar szerző írt (és nem Varró Dániel). Fantasztikus ez a könyv, nagyon bízom benne, hogy Mrena Julianna még sok történettel megajándékozza az óvodásokat (és a felnőtteket).

a_csiga_es_a_balna_borito_1000px.jpg

Julia Donaldsont szerintem senkinek nem kell bemutatni, szerencsére a Pagony elkezdte újranyomni a régebbi köteteit, mert már aranyáron voltak csak beszerezhetők – ez is remekül mutatja a népszerűségét. A csiga és a bálna eddig még nem jelent meg magyarul, úgyhogy igazi újdonság, ráadásul nagyon-nagyon jó is. Axel Scheffler rajzai továbbra is nagyszerűek, humorosak és kedvesek (a cápák fogszabályzóért kiáltó mosolya ellenállhatatlan), Papp Gábor Zsigmond fordítása pedig ismét remek; könnyen (fel)olvasható, egyszerű nyelvezetű, találó rímekkel.

A mese főszereplője egy kis csiga, aki szeretne világot látni, és egy óriási bálna farokúszóján beutazza a messzi tájakat. Ráébred, hogy mennyire parányi, ám egy ilyen apró csiga is nagy segítség lehet, ha bajba kerül a barátja. Őszintén meghatódtam ezen a pár oldalas történeten, az üzenete (nem a méret számít, hanem az elszántság, a segíteni akarás és a szív) gyerekeknek és felnőtteknek is nagyon tanulságos és pozitív.

ne_szaladj_el_csigahaz_borito_1000px.jpg

Czernák Eszter igazi nagyágyú az ovisoknak szóló gyerekkönyvek terén (pl. Sárkányovi-sorozat), a Panka-sorozata is nagyon népszerű (az első kötetről cikk itt), amelynek immár a harmadik kötetét tarthatja kezében az olvasó. A Ne szaladj el, csigaház! Panka tengerparti nyaralásának „naplója”, amely egyrészt csodálatosan felidézi a gyerekkori vízparti vakációkat, másrészt pedig felkészíti a gyerekeket az élményekre (és esetleges nehézségekre). „A kötet meséit öröm olvasni, ha mi is utazni készülünk, de képesek arra is, hogy az otthonunkba varázsolják a nyaralások hangulatát (…).”

Panka a szüleivel a tengerpartra utazik, amihez először be kell pakolni a Panka-táskát, aztán egy hosszú autóút következik. A tenger sós, telis-tele van kagylókkal, a parton hatalmas homokvárat lehet építeni, ráadásul új állatfajokkal is megismerkedhetünk. Rengeteg újdonság várja a kislányt, ő pedig a megszokott kíváncsisággal és kedvességgel fordul feléjük. Továbbra is nagy öröm nekem Czernák Eszter békés, nyugodt, egyszerű és szívmelengető elbeszélésmódja. Az egész kötet nagyon szépen van megírva, tartalmilag és nyelvileg is a célkorosztály befogadóképességéhez igazodik.

Tizennyolc történet kapott helyet a kötetben, és mindegyik szép kerek, a végén általában valamiféle „csattanóval”. Ötleteket is kapunk, hogy mi okozhat örömet óvodás gyerekeknek a tengerparton, mi az, amivel esetleg még érdekesebbé tehető a nyaralás (pl. bingó). Az egész könyvből árad a természetesség, Monszport Vivien rajzai bájosak és szeretetteliek, én nagyon ajánlom az egész Panka-sorozatot mindenkinek.

 

10/10; 10/10; 10/10

A köteteket a Pagony Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4418193071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása