Könyvkritika: Timothy Snyder: A szabadság felszámolása (2019)
2019. június 03. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Timothy Snyder: A szabadság felszámolása (2019)

Brutálisan elgondolkodtató könyv, amelytől kirázza a hideg az olvasót

timothy_snyder.jpg

Minden nap irgalmatlan mennyiségű információ zúdul ránk, nem könnyű kisilabizálni az adathalmazból az összefüggéseket, ráadásul túlságosan könnyen befolyásolhatóak vagyunk. Aztán jön néhány nagyobb sokk, és elkezdünk gondolkodni, hogy vajon hogyan történhetett mindez? Ilyen volt mostanában a brexit népszavazás vagy Trump elnökké választása. Timothy Snyder történész ebben a remek könyvben kristálytisztán levezeti nekünk, hogy ezekben bizony az oroszok keze van. Mert miután a Szovjetunió összeomlott, Oroszországnak szembe kellett néznie azzal, hogy oda a birodalom, túl kicsi már ahhoz, hogy érdemi fenyegetést jelentsen az EU-nak és Amerikának, azonban ártani nagyon is tud neki. Főként informatikai eszközökkel (hackerkedés, internet általi befolyásolás) ugyan, de ne felejtsük el, hogy a Krímet katonai eszközökkel ragadta magához, amivel éppen elég feszültséget tud okozni a térségben. Amerikában pedig ott van Trump, akire ugyan hivatalosan nem tudták rábizonyítani, hogy az oroszoknak köszönhetően lett elnök (viszont azt sem mondták ki, hogy ártatlan), de aki végigolvassa Snyder elemzését a témáról, annak nem nagyon maradnak kétségei. Kemény könyv ez, végigkövethetjük benne Putyin és Oroszország történetét. Megismerkedhetünk Ivan Iljin filozófiájával, amely mély benyomást tett Putyinra, lényege az örökkévalóság politikája, vagyis az, hogy a szép jövő nem létezik, az egy állandó veszélyforrás, amelytől csak egy erős vezető tudja megmenteni a népet. Továbbá azt is megtudjuk, hogy a szükségszerűség politikája az az eszme, hogy nincs eszme, és ebből következik az örökkévalóság. A szerző részletesen kifejti a könyvben ennek a filozófiának a tartalmát, amely nem könnyű olvasmány, de érdemes átrágni magunkat rajta, mert ezután már megértjük, mi mozgatta Putyin tetteit attól kezdve, hogy hatalomra került, egészen napjainkig. Brutálisan elgondolkodtató könyv, amelytől kirázza a hideg az olvasót.

Ivan Iljin 1883-ban nemesi családban született, első nagyobb filozófiai műve 1916-ban jelent meg, 1922-ben száműzetésbe vonult, Berlinben majd Svájcban élt 1954-ben bekövetkezett halálig.  A Szovjetunó összeomlása után könyve új kiadásokban kezdett terjedni, amelyet Putyin is elolvasott. A többi, ahogyan mondani szokták, már történelem…

Snyder nem finomkodik, beletolja az olvasó pofijába a tényeket, miközben bemutatja nekünk a közelmúltban történt eseményeket. Kapunk egy összefoglalót a cári rendszer bukásától a Szovjetunió összeomlásáig tartó időszakról is, de  elsősorban a putyini évekre koncentrál az elemzés. Végigkövethetjük, hogyan került hatalomra, majd szilárdította meg azt, és miként próbálta meg befolyásolni az európai és amerikai eseményeket, annak érdekében, hogy gyengítse ellenfeleit, ha már legyőzni nem tudja őket. Ebbe beletartozik a skóciai függetlenségi népszavazás, a brexit, Ukrajna és a Krím kérdésköre és persze Trump győzelme.

Számomra a legátütőbb téma Ukrajna és Trump volt, mert valóban minden részletre kiterjedően elmagyarázza az összefüggéseket a szerző. Emberünk stílusán látszik, hogy „civilben” gyakorló tanár, mindvégig fenn tudja tartani az olvasó érdeklődését, miközben rengeteg ismeretet ad át. Tudományos alapossággal megírt elemzés, amelyben mindvégig közérthetően fogalmaz Snyder, egyáltalán nem száraz a leírás, mégis tényszerű. Megtudhatjuk, mi is történt pár éve a Krímben, és azt is, mi vezetett odáig, hogy Trump lett az elnök (sok érdekességet megtudhatunk az amerikai választási rendszerről, illetve a társadalmi problémákról).

Nem ítélkezik a szerző, tudományos távolságtartással, ha úgy tetszik, hideg fejjel közli velünk a tényeket, amelyekben nincs kirívóan nagy szenzáció, hiszen a nagy részüket eddig is tudtuk, az igazi nóvum az összefüggések filozófiai alapjainak bemutatása. Nem árt tisztában lennünk a nagypolitikai összefüggésekkel, ezért a hozzám hasonló történelem rajongókon kívül mindenkinek ajánlom, akit érdekel a téma. Elgondolkodtató és fontos könyv, amelytől biztosan lesznek álmatlan éjszakáink, de érdemes végigolvasni, mert egyetlen pillanatra sem unalmas és teljes mértékben letehetetlen.

10/10

A könyvet a 21. Század Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

 

A könyv beszerezhető itt:

https://21.szazadkiado.hu/a-szabadsag-felszamolasa-timothy-snyder?keyword=p%C3%A1n

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr614868724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása