The Disaster Artist (2017)
2018. február 26. írta: Kata SWL

The Disaster Artist (2017)

"Not Mickey Mouse stuff."

James Franco új filmje sajnos nem fog az itthoni mozikba kerülni, azonban DVD-n megjelenik, magyar felirattal A katasztrófaművész címmel, így emiatt is fontos említést tennünk róla. Emellett nem kétség, hogy jobb kezekbe nem is kerülhetett volna Tommy Wiseau és Greg Sestero története.

275216_1500417764_3071.jpg

Ha nem is látta, de hallani mindenki hallott a világ legrosszabb filmjének kikiáltott The Roomról, és nagy valószínűséggel idézni is tud belőle. 1998-ban, San Franciscóban Greg Sesterót (Dave Franco) teljesen elképeszti Tommy Wiseau (James Franco) színészi képessége, ezért megkéri, hogy segítsen neki, dolgozzanak együtt, fejlessze és tanítsa. Hamar jó barátok lesznek - annak ellenére, hogy Tommy-ról se a kora, se a származása nem derül ki - ugyanis ugyanaz hajtja mindkettőjüket: az álmaik. Elhatározzák, hogy együtt valóra váltják régi vágyukat: sztárok lesznek. Los Angeles-ben több castingon is részt vesznek, azonban egyikőjük sem jár sikerrel, sőt Tommy többször is kemény kritikákat kap, ezért úgy döntenek, hogy tető alá hozzák első filmjüket, a Tommy által írt The Roomot.

Az igaz történeten és Greg Sestero könyvén alapuló műre sok jelzőt tudok mondani, többek között a beteget, de csakis pozitív értelemben. Újranézve már az első jeleneten kiégtem, de a pizzázóban rögtönzött performansz mutatja meg igazán, hogy mire is számíthatunk, milyen jellegű a humora a filmnek. Azonban nem kell megijednünk, habár a film többnyire rendesen megmozgatja a rekeszizmainkat, mégsem komolytalan (erről részletesen később). James Franco tökéletesen hozza Tommy-t, és főként a forgatás kezdetéig találkozhatunk olyan mondatokkal, amelyek ugyanúgy kultikusak lesznek (vagy már azok), mint a The Room-ból ismert "What a story, Mark". James tökéletesen "lemásolta" a Tommy-ra jellemző akcentust, a mimikáját, a jellegzetes nevetését, mozgását. Dave Francót eddig főként vígjátékokban láthattuk, amelyek kevésbé mutatták meg, hogy mire is képes; itt azonban kibontakozik és remek alakítást nyújt; végre nemcsak a komikus, hanem a drámai és az önfeláldozó, érzékenyebb oldalát is megismerhetjük. Emellett a The Disaster Artistban rengeteg a cameo, Dave mellett feltűnik még többek között Seth Rogen, Alison Brie, Sharon Stone, Melanie Griffith és Zac Efron

275216_1500417821_0656.jpg

A film második része a fogatást mutatja be annak minden apró részletével, és olyan szituációival együtt, amelyek akkoriban teljesen kifárasztották vagy megbotránkoztatták a stábot; ugyanakkor amelyek nélkül ma nem lenne az a The Room, ami: a világ legjobb legrosszabb filmje, igen komoly rajongótáborral. A kultikus jelenetek felvételének bemutatása során néha Franco mintha Tommy paródiájába fordulna át - hiszen maga Wiseau is önmaga egyre tudatosabb paródiája -, de végig szerepben marad. Ami viszont a leginkább lehengerlő a tűpontos másoláson túl, hogy James képes ugyanolyan zavarba ejtő lenni, mint a valódi Tommy, ráadásként pedig nagyon emberi érzelmeket visz a karakterébe, mélységet adva annak. A film végén az eredeti és a Franco-féle jelenetek összehasonlításakor láthatjuk, hogy teljesen azonosak mind dialógus, mind díszlet, kosztüm vagy színészi játék szempontjából.

Habár eddig nem tartottam túl sokra James Franco munkásságát, ez az alkotása tökéletes bizonyítéka annak, hogy mennyire zseniális rendező és színész is egyben. Okkal kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-ot, okkal méltatta a szakma és hullottak az ölébe a díjak az állítólagos zaklatási ügyeinek napfényre kerüléséig, ami sajnos - undorító módon -  az Oscar-nominációra esélyesek köréből automatikusan ki is zárta. Dave Franco a bátyja színvonalát hozza: főként az ő emocionális alakításának, a Tommy iránt érzett végtelen empátiájával és szeretetével hatalmas szívet és lelket ad az egész műnek (a szakállvágós jelenet az egyik legjobb példa erre). Azt gondolnánk, hogy a The Disaster Artist a The Room megvalósításáról szól, de sokkal több ennél: egy igazán emberi történet két férfi küzdéséről a sikerért, az álmaikért és a valódi, igaz barátságról. Mellettük még Seth Rogent érdemes megemlíteni, akinek karaktere a forgatás során pontosan azokat a mondatokat, kérdéseket mondja ki, amik a mi fejünkben is megfordulnak.

275216_1507211511_1791.jpg

Franco új rendezésében a humor ezúttal is a helyén van, frissessége és egyedisége mellett pedig remekül ábrázolja az emberi kapcsolatokat és érzelmeket is, hatalmas szívet adva ezzel művének. A The Disaster Artist több egy vígjátéknál; a színészi alakítás pedig több, mint paródia: vérprofi munka a javából, ami kuriózumnak számít nemcsak témája, hanem megvalósítása miatt is. Mindenkinek ajánlom, akár látta a The Room-ot, akár nem - bőven elég, ha a bizonyos tetős jelenetet ismeri -, érteni fogja a filmet; amiben pedig igazán kiemelkedő James alkotása, ahhoz nincs szükségünk az alapjául szolgáló műre.

9/10

A katasztrófaművész teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7713549299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása