Kicsinyítés / Downsizing (2017)
2018. január 11. írta: Kata SWL

Kicsinyítés / Downsizing (2017)

Alexander Payne új filmjének előzetese kapcsán sokan azt hittük, hogy valami egészen egyedit kapunk. Maga az alapötlet, a kicsinyítés is nagyon érdekes, ám a a film során felvetődő kérdések, problémák még inkább azok. Azonban amilyen nagy lehetőség volt Payne új rendezésében, olyan kicsi is maradt.

272741_1512632121_4814.jpg

Mi történne, ha norvég tudósok új megoldással állnának elő az emberiség egyik legnagyobb problémájára, a túlnépesedésre? A megoldás a következő: zsugorítsuk az embereket egy arasznyira, és adjunk 200 évet a teljes globális kicsinyítésnek. Habár ezen személyek fenntartásának, életvitelének költsége jóval olcsóbb, és kevésbé környezetkárosító, azonban visszavonhatatlan. Az emberek lassan rájönnek, mennyivel tovább tart a pénzük egy miniatürizált világban. Egy jobb élet ígérete Paul Safranek (Matt Damon) átlagembert és feleségét, Audreyt (Kristen Wiig) is arra készteti, hogy hátrahagyva stresszes omahai életüket, lekicsinyíttessék magukat, és beköltözzenek a kisméretűek közösségébe. Csakhogy minden máshogy alakul, ahogy azt Paul elképzelte.

A disztópikus dramedy jól indul; nagyon eredeti, ötletes és komikus a kicsinyítés megvalósítása, valamint a több nemzetiségnek is otthont nyújtó mini világ bemutatása, azonban a történet egy idő után lendületét veszti, és nem is nyeri vissza. Paul megismeri szomszédját, Dusant (Christoph Waltz), az öregedő playboy-t, és üzlettársát Konradot (Udo Krier), akik bevezetik a bulizósabb, vidám napjaikba. Itt ismerkedik meg Paul Dusan házvezetőnőjével, Ngoc Lan Trannal (Hong Chau), az amputált vietnami menekülttel. Ahogy Dusan mondja, ha nagyként szegény voltál, itt is szegény leszel, és erről Paul is megbizonyosodik. Amikor elkíséri a nőt a lakására, hogy megjavítsa a műlábát, egy hatalmas elválasztó fal túloldalán lévő bérkaszárnyába találja magát, ahol Ngoc a többi nyomorba süllyedt menekülttel él egy fedél alatt.

A film már korábban feszegeti a határokat: Paul először a híradóban hall a vietnami lányról, akit a kormánya akarata ellenére kicsinyített, majd több társával együtt megpróbáltak egy TV-s dobozban elszökni, de egyedül ő élte túl. A bemondó kihangsúlyozza a migráció, a terroristák határokon való könnyebb átjutásának problémáját, de megjelennek az új bűncselekmények is, és már ugrunk is a következő jelenetre. A szatíra a kicsinyített embereken keresztül tökéletesen mutatja be a társadalmi egyenlőtlenségek, a modern faji szegregáció vagy a fogyasztási kultúra problémáját, de egyiket sem fejti ki rendesen, csak felületesen kapargálja őket egy-egy jelenet, vagy poén kedvéért. A cselekmény előrehaladtával a film rengeteg magas labdát feldob, de nem kezd velük semmit: apró, kibontatlan motívumként elvesznek. A mű annyi fontos témát, kérdést felmarkol, hogy nem tudja/nem akarja egyiket sem teljes mértékben megválaszolni. 

272741_1512632129_9172.jpg

Ebben rejlik a film legnagyobb hibája: rengeteg jó ötlet bukkan fel folyamatosan, és a néző okkal lehet dühös, amikor a rendező ezeket sorra eldobja, vagy egy poénnal lezárja a szinte meg sem kezdett válaszát. A Kicsinyítés az egyik legtöbb kiaknázható, eredeti témalehetőséget felvonultató mű, ami lustasága miatt egyszerű szórakoztató romantikus vígjátékká degradálódik. Sajnos a túl átlagos karakterekkel is hasonlóan elbánik az alkotás: a színészek többsége remekel, igyekeznek kihozni a legtöbbet az általuk megtestesítendő félig-meddig megalkotott figurákból, amik többsége szinte csak jelen van. Matt Damon nagyon hiteles a hétköznapi, kissé megtört ember szerepében; Hong Chau mesterien vegyíti és váltogatja a humort, a drámát, illetve a pátoszt; mellettük pedig Waltz alakítása kiemelkedő, aki élettel és humorral tölti meg a vásznat. 

Végül a Kicsinyítés a saját labirintusában téved el; mint szatíra nagyon jó, a metafora - a kis emberek társadalom és hatalom általi még kisebbé tétele -  is nagyon aktuális, azonban a mély, kifejtést érdemlő gondolatok tömkelegének csak a felszínét kapargatja. A dramedy elemei, az abszurd jelenetek, a poénok többsége jól működik, azonban Paulék útjával (ami a férfi önismereti útja is egyben) a történet ellaposodik, majd kaotikussá válik, és már nem is igyekszik meggyőzni minket. Összességében egy olyan elgondolkodtató művel van dolgunk, ami amellett, hogy nagyon ügyesen tart görbe tükröt az emberiség arca elé, tartogat pár nagyon emlékezetes és eredeti poént, érdekes ötleteket és fontos kérdéseket lebegtet előttünk. Kár érte, sokat mondhatott volna, ahelyett, hogy csak beszélt.

7/10

A Kicsinyítés teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6313564961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.01.16. 12:19:24

Össze jött a feministák 30 ezres petíciója Démon ellen ?
És felakasztják, vagy csak kasztrálni fogják, erről tud valaki ? :)
süti beállítások módosítása