Better Watch Out (2016)
2017. november 02. írta: Werewolfrulez

Better Watch Out (2016)

Reszkessetek betörők! - vérmocskosra facsarva

betterwatchout-levimillerandoliviadejonge-103.jpg

A véresen vicces The Babysitterrel kb. egy időben vált hozzáférhetővé az interneten a Better Watch Out című amerikai-ausztrál thriller. A két alkotás igen erős párhuzamosságokat mutat: mindkét filmben egy-egy sajátos mentalitású kisfiú marad összezárva egy vérgőzős éjszakára a felettébb dekoratív bébicsőszével, és mindkettő produkció viszonylag egyedi irányba viszi el ezt az alaphelyzetet. Amíg McG a The Babysitterrel egy jól sikerült, harsány horrorvígjátékot hozott létre a slasher klisék ügyes kifordításával, addig a nem túl ismert Chris Peckover egy olyan szatirikus, gonosz fekete humorral átitatott horror-thrillert tett le az asztalra, ami egyrészt a Reszkessetek betörök! alapvető motívumait (karácsony, gyerek vs. betörők) csavargatja véresmocskosra, másrészt egy kifejezetten fordulatos és feszült történetet produkál egy hitelesen pszichopata szereplővel. Más-más megoldás jellemzi a két filmet, de a minőség közel azonos.

A produkció kapcsán a történetet nem érdemes jobban kibontani, mivel a sztori ismerete erősen rombolhatja a befogadói élményt, tekintettel arra, hogy a mozi hatásmechanizmusa igencsak épít a játékidő során bekövetkező, egyre kegyetlenebb fordulatokra, amelyek mindig újabb lendületet adnak a filmnek. Maradjunk annyiban, hogy a produkció egy fura kisfiú és a bébiszittere balul sikerült éjszakájáról szól... ennyi pont elég is kezdetnek.

A Better Watch Out egy kifejezetten kényelmetlen film. Kényelmetlen a véresre taposott karácsonyi hangulata miatt, kényelmetlen a normalitást tökéletesen felrúgó, ám mégis a hihetőség talaján maradó amerikai "kispolgári" mentalitása okán, plusz azért, mert a legfiatalabb generáció tagjait manipulatív koraérett rohadékoknak ábrázolja, és végül, de nem utolsó sorban speciálisan a központi karaktere miatt is.

Először csak az tűnik fel, hogy a főszereplő kisfiút, Luke-ot alakító gyerekszínész, név szerint Levi Miller milyen furcsán játszik. Olyan természetellensen művi a játéka, mintha álcát viselne... és ez nincs is olyan messze az igazságtól. A film igen nagy mértékben az ő karakterére alapoz, és így, a vége főcímtől visszatekintve megállapítható, hogy igen jó munkát végzett a fiú. Miller mellett a  filmben feltűnő többi színész gyakorlatilag labdába sem rúghat, pedig a kevés szereplőt mozgató színészgárdából senki nem nyújt rossz alakítást, egyszerűen csak a rendező nem oszt nekik elegendő lapot.

Minden olyan filmben, ahol egy gyermek fizikailag szembesül felnőttekkel, felmerülhet a nézőben a kétely, hogy a valóságban esélye sem lenne egy gyermeknek ilyen helyzetben. Ezt a furcsa lélektani gátat a Better Watch Out nagyszerűen cselezi ki. Luke fizikailag tényleg gyenge (egy ponton simán le is verik), ám olyan ötletes, és nem utolsó sorban gátlástalan, ami hitelessé teszi őt igazi ellenfélként. Érdekes, hogy a komikus és a félelmetes között milyen vékony a határ: ami a Reszkessetek betörők esetében még vicces volt, addig itt, valódi fizikával dedikáltan sokkal véresebb eredményekhez vezet.

better-watch-out-1.jpg

A film további nagy pozitívumát jelenti a különleges és ellentmondásos főszereplőn túl még az is, hogy teljes mértékben - és viszonylag hihetően! - kiaknázza a rendelkezésére álló teret. A sztori egyetlen helyszínen, egy karácsonyi díszítéssel ellátott házban játszódik, amelyet a szereplők nem is igazán tudnak elhagyni - ebben az aspektusában, és az izgalmi faktorában a mozi a tavalyi Hush című filmmel rokonítható, ahol a süketnéma szereplőnek egy, a háza körül ólálkodó gyilkossal kezdett megküzdenie. A Better Watch Out esetében azonban nem ilyen egyszerűen összefoglalható események történnek az épületben.

A produkció remekül bizonytalanítja el a nézőt annak kapcsán, hogy az adott pillanatban éppen kinek is kellene szurkolnia. Hol a főszereplő kisfiú, hol szerencsétlen ellenlábasai mellett tesszük le a voksunkat, és többször is a feje tetejére áll a dolog. E játékos (már ha az egyre halálosabbá váló eseményeket a "játékos" szóval lehet jellemezni) váltások teszik egyedi élménnyé a filmet... na meg az egészet belengő éjfekete humor, amin nevetni nem lehet, csak arra elég, hogy egy leheletnyit tompítsa a sztori horrorisztikus élét.

Spoilerek nélkül nehéz ennél jobban körülírni a filmet, és bizony így visszaolvasva elég kuszák is a soraim. Mindegy, egy kaotikus érzéseket keltő filmhez kaotikus kritika dukál, szóval a lényeg, hogy a Better Watch Out egy egyedi, ügyes horrorfilm, zavarba ejtően finom, sötét humorral. Eddig az év legjobb horrorjainak egyike, már ha nem a jumpscare-ek számában és a kiontott vér litereiben méritek a minőséget, hanem a film nézőre gyakorolt hatásában.

8/10


A Better Watch Out teljes adatlapja a MAFAB oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6912990894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.11.02. 13:12:04

SPOILER a biztonság kedvéért
"A produkció remekül bizonytalanítja el a nézőt annak kapcsán, hogy az adott pillanatban éppen kinek is kellene szurkolnia."
Én ezt igazából kicsit bajnak éreztem, mert szerintem maga a film sem tudta, hogy kinek a nézőpontját szeretné képviselné, mit kéne igazán nekünk nézőként éreznünk. De az biztos, hogy ettől függetlenül is izgalmas, feszült minden egyes jelenet, szerintem is egy nagyon hiteles ábrázolása pszichopátiának, ami messze nem csak a vérfolyatásra értendő. Szóval nekem is nagyon bejött, alapvetően egyet is értek a kritikáddal.

Father Merrin 2017.11.03. 22:18:48

SPOILER!
Akkor most én leszek az ünneprontó.:)
Az előzetest nem láttam, de Babysitter után, valahogy belebotlottam a filmbe; viszonylag pozitív vélemények, Netflix - fussunk neki!

Az első fél óra még úgy ahogy oké volt, de amikor rájöttem, hogy végeredményben hová akar kifutni a film, teljesen elment a kedvem az egésztől. A rendező valahogy lavírozni próbált a komolyabb hangvétel és a viccesebb, amolyan "véres Reszkessetek, betörők!" között, de nem éreztem az, hogy ez sikerült volna. A horror-vígjátékhoz túl komoly volt, egy komolyabb, nyomasztó gyerekhorrorhoz meg túl vicces. A főszereplő srác engem személy szerint idegesített és azzal se nagyon tudtam mit kezdeni, hogy az idősebb karakterek újfent teljesen életképtelennek bizonyulnak két 13 éves gyerekkel szemben.

Számomra csalódás volt. Ha maradnak a trailerben ígért felállásnál és mondjuk azt viszik el vagy a vígjáték vagy egy komolyabb, nyomasztóbb irányba, szerintem sokkal több is lehetett volna belőle.

Esetleg láttátok már a Különös erődöt (Arch Nicholson, 1985)?
www.imdb.com/title/tt0091069
Sunyi és alattomos ozploitation, én viszont pont ezért szeretem. Valami hasonlót vártam volna a Better watch out-tól is.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.11.04. 08:42:48

@Father Merrin:

" A horror-vígjátékhoz túl komoly volt, egy komolyabb, nyomasztó gyerekhorrorhoz meg túl vicces. A főszereplő srác engem személy szerint idegesített és azzal se nagyon tudtam mit kezdeni, hogy az idősebb karakterek újfent teljesen életképtelennek bizonyulnak két 13 éves gyerekkel szemben." - ezek mind-mind felmerültek bennem is a film nézése közben. Folyamatosan lengett bennem az értékmérő, hogy emiatt a műfaji a lavírozás miatt, plusz a sajátos főszereplő miatt most épp szeressem vagy ne ezt a mozit, de végül arra jutottam, hogy a Better Watch Out pont emiatt a tulajdonságai miatt egyedi.

"Esetleg láttátok már a Különös erődöt (Arch Nicholson, 1985)?
http://www.imdb.com/title/tt0091069" - még nem, viszont egy cikkben már olvastam róla korábban, és most a BWO hatására (és végső lökésként az ajánlásodra) tuti megnézem!
süti beállítások módosítása