Fűrész-Újra játékban / Jigsaw (2017)
2017. október 27. írta: AldoWinnfield

Fűrész-Újra játékban / Jigsaw (2017)

dress_to_kill_1.png

Ha volna a Smoking Barrels blogon konkrét kritika a Fűrész-sorozat negyedik, ötödik, hatodik vagy épp hetedik részéről (helyette két felvonásos összefoglalónk van:  első, második) egy az egyben bemásolhatnám ide bármelyiket és már készen is lenne ez az írás. Ez a film tök ugyanaz, mint ami az utóbbi négy Saw darab volt, talán csak annyiban változott a helyzet, hogy még a hét évvel ezelőtti 3D-s 'utolsó fejezet" is ötletesebb volt ennél a patika mérlegen kimért, kínzóan sablonos és egyetlen igazán jó jelenet nélkül létező mozinál. Még egy elismerő csettintésre méltó halálcsapda sem akadt, ami kirángathatott volna  a merengésből, hogy mégis mi a fenét keresek én itt, miért nem költöm más, jobb és szórakoztatóbb dolgokra a pénzemet?

jigsaw_201710100246161.jpg

Ezzel együtt érdemes a helyére tenni a dolgokat. Ez a film rossz. De ha valaki elvolt a fentebb már említett részekkel, akkor ezzel sem lesz baja. Ellenkező esetben viszont érdemes messziről elkerülni a vetítőtermeket. Olyan ez, mint a sajtburger: van, aki már halálosan unja, sok gasztronómiai értéke sincs, de időről-időre meg lehet enni... Még ha nem is feltétlenül kellene.

A vetítés alatt az volt a legnagyobb szórakozásom, hogy fejben pipálgattam ki azokat az elemeket, amik minden Fűrész filmben feltűntek és egyre elcsépeltebbnek látszódnak. Ismét itt van az ügyeletes csapdás gyilkos, aki után nyomoz egy rendőrpáros és aki vagy Jigsaw, vagy nem. Ha valaki kíváncsi rá, meg kell néznie ezt a művet és kiderül.  Mindenesetre nagy meglepetésekre nem szabad számítani: a kötelező fordulat is csak felmelegítése az előző részek hasonló csavarjainak,ahogy nagyjából minden más elem is. Talán csak a fényképezés lett tisztább, kevésbé sűrű és 'rozsdás" az atmoszféra, valamint feltűnőbb a CGI. Minden más, a karakterek, a motivációk, a felépítés, a csapdák csak olcsó utánzatai az egykor szebb napokat látott széria korábbi felvonásaiban látottaknak. Én naiv persze azt hittem, hogy ha már készítenek egy új filmet, van valami pofás ötlete a készítőknek a folytatásra. Nem így lett, és láthatóan nem is próbálkoztak kreativitás jeleit adni. Képletesen szólva valahogy így lehettek az egésszel: 'jó lesz a hét napos rántott hús is megmikrózva, na!"  A rendező páros, a két Spierig testvér is pofás választásnak tetszett első blikkre, de ők meg copy paste módon álltak az egészhez és rutinból lenyomták azt, amit az elődeik is. Így meg totál olyanok ezek a filmek, mintha valami gyenge minőségű portékát készítő gyár nyomná ki mindegyiket a szalagon, a szkriptet meg egy nem túl kreatív programkóddal megáldott számítógép írná...

jigsaw_20171010024616.jpg

És igen, akkor itt jöhet a kérdés, hogy 'mit vártál?". Egy meglepő ötletet! Egy másfajta megközelítését a témának! Tisztességes operatőri munkát, néhány direktori ideát, valami picit mást, mint eddig! Ott van példának a Rémálom az Elm utcában sorozat: a színvonal nagyjából végig csökken, de mindegyik részben van valami, ami megkülönbözteti azt az előzőektől. A második szembeköpi az elsőt és testrablóvá teszi a rémet, de a harmadik okosan mélyíti Freddy Krueger mitológiáját és szószátyárra teszi őt. A negyedik szinte akciófilm és nem horror, az ötödik meg hangulatban olyan messzire áll az addigi epizódoktól, mint amennyire távol van Salgótarján Washingtontól. A hatodik rész már-már önparódiába és szappanoperába hajlik, a hetedik meg csúcsra járatta az önreflexivitást. A Freddy vs Jason személyes véleményem szerint egy abszolút alulértékelt versus mozi két remek horrorikonnal. Még a pocsék feldolgozásnak is volt némi kreativitása azzal, hogy a mikroalvásokat beemelte a cselekménybe. Szóval... Valami ilyesmit várnék, hogy nem totál ugyanazt kapom két elem összecserélésével. Nem gondolom, hogy ez olyan nagy kérés lenne.

jigsaw_201710100246162.jpg

Így mindent végiggondolva a Jigsaw egy valamire szuper, de arra nagyon: a perfekcionista gyűjtők hét részt tartalmazó díszdobozába csodásan belerondít. Ha a teljes sorozat kell valakinek, kénytelen lesz megvenni ezt is: nagy anyagi áldozattal persze nem fog járni a dolog. Gyorsabban fog ez a film a 'mert hülye azért nem vagyok" boltban a pár száz forintos DVD turkálóba kerülni, mint amennyi időt töltöttek a forgatókönyv megírásával. Pedig a jelek szerint az sem volt sok...

2/10

A Fűrész: Újra Játékban adatlapja a MAFAB oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9412968495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása