Duplakritika: Robotzsaru / Robocop (1987)
2017. február 18. írta: danialves

Duplakritika: Robotzsaru / Robocop (1987)

Ha egy filmet kéne megneveznem, amiben tökéletesen jelenik meg a VHS-korszakot jellemző felmagasztalt igénytelenség, akkor egyértelműen a Hegylakót mondanám, de trónkövetelőként szorosan ott állna mögötte a Robotzsaru. Ironikus módon - hasonlóan pl. a Rémálom az Elm utcában-hoz - itt is éppen elég megnéznünk a rajongók által ócsárolt (és kiemelkedőnek vagy emlékezetesnek valóban nem mondható) remake-et, hogy tucatnyi téren mutatkozzon meg az eredeti hiányossága. Ugyanakkor az is tény, hogy egy tekintetben semmiképpen nem érhet fel a 2014-es verzió az 1987-eshez (ebben pedig meg is kaptunk utóbbi sikerének minden magyarázatát): a kamaszos vérszomj kielégítésében.robocop_5.jpg

A Robotzsarunak ugyanis alapvetően két üzemmódja van: vagy röhejesen teátrális vagy kínosan erőltetett. Előbbivel, a Bolondos dallamokból szalajtott, kéjgáztól betépett gonosztevőktől az elefántként a porcelánboltban pusztító főszereplőig egy kiskamasz fiú menőség-érzetére játszik rá, utóbbival - mint például az igazgatósági ülésen kipróbált droid vagy a WC-ben hangosan felettesét ócsároló alelnök - pedig a forgatókönyvírói agymunka szükségét igyekszik minimalizálni. Egy-egy jelenetben nem kell sokat várnunk, hogy szereplőink elkezdjenek direktben a néző felé kibeszélni a vászonról, amikor pedig nem ez történik, akkor színpadias összecsapásokat és egysorosokat figyelhetünk.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy ez az ízléstelenség legalább akkora mértékben Verhoeven sara, mint íróié, mégiscsak neki köszönhető, hogy a végeredmény viszonylag nézhető: dinamikus hosszú beállításai, a korhoz képest meglepően hiteles akciójelenetei és a korszak védjegyévé vált kendőzetlen brutalitás megadja azt a stílust és élvezeti értéket a produkciónak, amin már el tud evickélni. Persze tagadhatatlan, hogy sokszor ez is rettentő öncélúan valósul meg (micsoda szerencse, hogy az elhagyatott gyártelepről senki nem távolította el a veszélyes hulladékot!), de az effajta kegyetlenség legalább illik a mű disztópikus hangulatához, ellentétben a gyerekes motivációkkal és dialógusokkal.robocop-guns_1.jpg

De még ha ezektől el is vonatkoztatok, akkor is iszonyatosan vékony a Robotzsaru narratívája: főszereplőnk robotszerű bosszúja képtelen megadni a megfelelő érzelmi köteléket, az ellenfelek, illetve a köréjük épített összeesküvés mintha szándékosan nem akarná valódi próbatétel elé állítani (gondoljunk csak bele, hogy legyőzésüket olyan véletleneknek köszönheti, mint hogy az ED-209 nem tud lépcsőzni vagy hogy a komplett bűnbanda képtelen eltalálni őt a robbanótöltetekkel), az ezek köré fogalmazott anti-korporatív gondolatvilág pedig ma már inkább megmosolyogtató kordokumentum, mint szellemes látlelet.

Koncepció szintjén is eleve gyenge lábakon áll tehát a Robotzsaru, amely lábakat a röhejes és kifejezetten buta hatásvadászata rendre ki is rugdossa alóla. Ha nincs Verhoeven, még egy B-film mércéjét sem ütné meg, azonban neki hála legalább a kiskamaszok igényeit megüsse - olyannyira, hogy ők még láthatóan felnőttként is kiemelkedő filmként emlegetik.

5/10

(danialves)

------------

A nyolcvanas évek egyik legmenőbb akcióhősének nem volt olyan fényes a páncélja és dögös a szövege, mint Vasembernek, mégis simán kenterbe veri még ma is az éppen regnáló képregényhősöket. A Robotzsaru nemcsak igazi időutazást jelent a 80-as évekbe annak, aki akkoriban volt gyerek, úgy, mint én, hanem egy meglepően intelligens sci-fi akciófilm, amelynek olyan jó volt a forgatókönyve, a főszereplője és a rendezője, hogy messze ki tudott emelkedni az akkoriban fénykorát élő zsánerből. Verhoeven nem restellte meglovagolni az akkoriban tomboló Terminátor-lázat, azonban hozzá tudta adni azt a bizonyos pluszt ehhez a filmhez, amitől több lett egy szimpla B-filmnél: olyan társadalomkritikai éllel rendelkezik, hogy ennyi év távlatából is megdöbbentő. A média hatalma és az óriásvállalatok lelketlensége fájdalmasan realistán mutatkozik meg a képsorokon, nem csak a vérben tocsogunk, hanem egy nem éppen szépre kozmetikázott korrajzot is kapunk a 80-as évek Amerikájáról.robocop201.png

Kevés akciófilm mondhatja el 30(!) évvel a születése után, hogy még mindig pörgős és érdekes, ez az alkotás azonban ebbe a kategóriába tartozik. A látvány is zseniális, csak nem abban az értelemben, amit manapság egy CGI-remektől elvárnánk. Ez a film ugyanis még stop-motion technikával készült, és igen, nagyon látszik rajta, hogy ez a technika már elavult, de ez lényegtelen, mert olyan stílusa van ennek az alkotásnak, ami még ennyi év után is átragyog az időnként avíttosnak tűnő jeleneteken. Mert Robotzsarunak olyan tartása és méltósága van, amelyet nem sok akcióhős mondhat el magáról, ez egyrészt Peter Weller-nek, másrészt pedig a kiválóan felépített történetnek köszönhető. Nem csak az akciójelenetekre figyelt oda ugyanis a rendező (azért ezen a téren sem kell szégyenkeznie a filmnek, ma már elképzelhetetlenül brutálisan véres jeleneteknek lehetünk tanúi, ld. pl. a droglabor gazembertelenítése), hanem arra is, hogy felkeltse és fenntartsa a néző érdeklődését. Nem sok időt vesztegetünk az előjátékra, viharsebesen eljutunk abba a fázisba, hogy emberünk kiborgként ébred fel, amelyet mi is az ő szemével nézhetünk végig. A robot szuperzsaru első feltűnése a színen is mestermunka, először csak távolról látjuk, egyre kíváncsibbak leszünk rá, míg végül végre szembetalálkozunk vele,és teljesen le vagyunk nyűgözve, pedig még el sem kezdte üldözni a bűnt. És az igazán dögös jelenetek csak most következnek, azt a lelki folyamatot is teljes mértékben átérezhetjük, ahogyan a kiborg lassan visszaemlékezik emberi életére, rádöbben, hogy elveszítette a családját, és már soha nem kaphatja vissza őket (felhívám a figyelmet arra a zseniális képsorra, amikor a régi házába belépve újraéli az emlékeit, rengeteg érzelmet árasztanak ezek a jelenetek, úgy, hogy egyáltalán nem közhelyesek).

Na de mégicsak az lenne a lényeg, hogy főhősünk jól szétrúgja a rossz fiúk hátsó felét, ami meg is történik annak rendje és módja szerint, igazi oldschool módon, brutálisan és nem túlbonyolítva, ahogyan azt kell. A Robotzsaru nem puffogtat olyan örökbecsű egysorosakat, mint a Terminátor, de mindvégig méltóságteljesen, hivatásához méltó komolysággal teszi a dolgát. A robotruha nyilván nem olyan dizájnos, mint amit mostanában megszoktunk a képregényfilmekben, viszont iszonyat menő,az összhatás és Peter Weller olyan remekül játszotta a szerepét (gondoljunk bele, milyen nehéz helyzetben volt, gyakorlatilag csak a testével játszhatott, de kiválóan megoldotta a feladatot), hogy kétségünk sincs afelől, hogy egy igazi hőshöz van szerencsénk, akinek az a védjegye, hogy minden kiborsága ellenére meg tudta őrizni az emberi mivoltát.robocop-10-saint-pauly-wtf.jpg

Az ikonikus sisak levétele csak kevés filmben sikeredett igazán emlékezetesre (ld. Star Wars), de Verhoeven-nek annyira jól sikerült fokoznia a feszültséget, hogy a sokadik újrázás során is le lehet döbbeni a kiborgarc látványán. Vagyis egyáltalán nem egy felejthető tucat akciófilmről beszélünk, hanem egy érzelmekre ható, elgondolkodtató moziról, amiből amúgy az akció sem hiányzik, és a sci-fi vonal sem elhanyagolható. A rendező kihozta a maximumot a történetből, a főszereplő telitalálat volt, a zene zseniális, nem véletlenül lett gyerekkorunk kedvence ez az alkotás. A sötét oldal is méltóképpen képviseltette magát, Kurtwood Smith és Ronny Cox émelyítően remekül gonoszkodtak, ők is hozzájárultak ahhoz, hogy igazi filmélményt tudjon nyújtani a Robotzsaru a harmadik X-be lépve is.

Manapság, amikor futószalagon készülnek a tökéletesen felejthető akciómozik, igazi felüdülés egy ilyen régi kedvenc újrázása, mert még mindig fel lehet benne fedezni újabb kis nüanszokat, amelyeket eddig még nem vettünk észre benne, rá lehet csodálkozni arra, hogy igazából csak a kreativitás különbözteti meg a B-kategóriás akciófilmet az emlékezetestől, a jó film nem pénz kérdése, a tehetség sokkal fontosabb. Igen, megrágta egy kicsit  az idő vasfoga ezt az alkotást, de a korral csak nemesedett, nem avult. Megunhatatlan!

 9/10

(FilmBaráth)

A Robotzsaru teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7312252890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2017.02.18. 11:42:27

"micsoda szerencse, hogy az elhagyatott gyártelepről senki nem távolította el a veszélyes hulladékot!"

Ezt akár tavalyelőtt nálunk is leforgathatták volna. (Illatos utcai eset ugye) :D

Amúgy Verhoeven sci-fi szatira trilógiájának pont az a szépsége, hogy egyaránt működnek a felszínen szimpla (B kategóriába hajló) akciófilmként, és társadalom kritikaként. Ám, mivel szerintem sosem veszik magukat véresen komolyan, sőt inkább szándékosan over the top karikatúrák (ez amúgy leginkább a Starship Troopersen érződik, az a legkomolyanvehetetlennebb épp ezért találta meg legkésőbb a közönségét. A Robotzsaru-t pedig ugye a Dredd bíró képregények ihlették, amelyeket csak a 12 évesek gondolnak komolyan vett cool-ságnak, a felnőttek látják a mögötte lévő ironikus társadalomkritikát). Nem hiszem, hogy pl.: Verhoeven reklámkritikája ma nem lenne ugyanolyan aktuális. boingboing.net/2017/01/09/paul-verhoeven-on-medias-nor.html (Persze a corporate kritika lehet, hogy egyszerűségében - gonosz elvtelen üzletemberek - megmosolyogtató, de attól még érvényes.)

Én rajongó vagyok, viszont nem ócsároltam a remaket. Sőt kifejezetten korrekt munka lett, azon kevés újrázások egyike, ami nem csak szolgaszerűen másolja az eredetit (vagy nosztalgikusan kacsint rá), de igyekezett aktualizálni az alapanyagot. Ebben a kockázatkerülő hollywoodi stúdió közegben kétlem, hogy ennél jobban elsülhetett volna. Ám a Robotzsaru igazán csak Verhoevennél működik, és amint ő kikerül a képből (folytatások, TV sorozat, Rajzfilm az istenszerelmére, mert egy R kategóriás filmmel nem lehet figurát eladni) és a Robotzsaruból csak a felszíne marad meg, komolyan vett akciófilmként sokkal kevésbé hatsásos. (Na meg azért is, mert a folytatók kevesebb pénzből és tehetségből dolgoztak).

laced78 2017.02.18. 16:33:32

Látom vezet a gyermekkort visszaidéző családapák párás tekintete, ha meghallják a Robotzsaru kezdő soundtrackjének kezdő taktusait...ja, én is FilmBaráth kritikájára szavaztam

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.18. 17:54:08

@The Man Who Laughs: Én tényleg őszintén kérdezem, a Robotzsaru szatíraként miből és hogyan űzne gúnyt? Mert hogy az tök egyértelmű, hogy over-the-top, de az maximum műfaji reflexióra jó, annyival meg nem megy túl az akkori standardeken. (Látod, hogy a Last Action Hero-nak sem volt elég ennyi.)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2017.02.18. 18:50:58

@danialves: Mondjuk Amerika izomautó fétiséből (ugye a Sux autóreklám), az idióta Tv műsorokból, a fasizálódó igazságszolgáltatás, a megbukott amerikai büntetés végrehajtási rendszer, persze ezek főleg nem mint a cselekmény részeként, hanem a háttérben lévő "világépítés kellékei". (De mint írtam is a Starship Troopersben sokkal erősebb, lényegi a szatira elem.) Sajnos elég rég láttam már, pedig biztos tudnék sokkal okosabbakat írni. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.18. 20:23:21

@The Man Who Laughs: Pedig pont valami olyat vártam volna, ami megmagyarázza, hogy a szexuális erőszaktevők (vagy igazából bármelyik bűnöző) miért röhögnek úgy, mint egy rajzfilmkarakter és társai. :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.02.19. 01:37:17

danialvesnek nem esett le hogy ez egy szatíra, de ha leesett volna neki akkor is mindegy, mert szerinte egy szatíra nem lehet jó

amúgy ha béna zsé kategóriás filmet akarunk elővenni a nagy dicsőített klasszikusok közül, a legtökéletesebb választás... az emlékmás...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.19. 09:32:08

@endike: Hát nem te lettél az első, akinek sikerült kitalálnia, mit gondolok, azért még próbálkozz nyugodtan. Viszont már zavarba ejtően tendenciózus, hogy nekem csupa olyan dolog nem esik le, amit elmagyarázni valahogy soha nem sikerül, csak pökhendi kinyilatkoztatásokat építeni rá. :(
(Mondjuk azt talán kicsit erősnek tartom, hogy ezt pont egy olyan ember süti el, aki múltkor még az én mondataimban rejlő jelentéstartalommal is meg kellett, hogy küzdjön...)

Lacy27 2017.02.19. 22:33:53

Hát danialves izlése nem tömegizlés.
Tipikus kritikus. sose hallgass rá, mert csak azért ír, hogy feltűnőskedhessen.
Inkább nézz meg egy őszintétlen előzetest. Többre mész vele.
Az ilyenek miatt nem olvasok kritikákat, mármint előre.
Utólag is csak azért, hátha lemaradtam valamiről.

AldoWinnfield 2017.02.20. 08:48:25

@Lacy27: De azért a nagy fikázás közepette csak nem veszed észre azt, hogy DUPLAKRITIKA a cikk, és találhatsz a saját ízlésednek megfelelő írást is. Az nem számít, csak az, hogy fikázni lehessen. Gratulálok.

Terézágyú 2017.02.20. 09:54:37

Az elhagyott gyártelepeken mindig van áram is... :)

Serrin 2017.02.20. 10:32:41

Érdekes, hogy még senki sem írta le, hogy ezek tulajdonképpen cyberpunk filmek. A CP minden eleme megvan bennük (még egy kiberzombit is kapunk) és ráadásul a CP csúcsidőszakában készült (80-as évek).

lemez 2017.02.20. 14:06:20

danialves: "micsoda szerencse, hogy az elhagyatott gyártelepről senki nem távolította el a veszélyes hulladékot!"
Igen, az ELHAGYATOTT telepeknek ez a sajátossága.
danialves: "gondoljunk csak bele, hogy legyőzésüket olyan véletleneknek köszönheti, mint hogy az ED-209 nem tud lépcsőzni vagy hogy a komplett bűnbanda képtelen eltalálni őt a robbanótöltetekkel"
Te most megpróbálsz belekötni abba, amit a filmek nagyjából 99%-ban elsütnek. Igen, a főhős sokszor a szerencsének köszönheti hogy nem lesz belőle macskaeledel. Robotzsaru esetén macskaeledel és kicsivel több autóalkatrész.
danialves: "az ezek köré fogalmazott anti-korporatív gondolatvilág pedig ma már inkább megmosolyogtató kordokumentum, mint szellemes látlelet."
A google és a facebook világában ilyet leírni elég nagy botorság.
Az igazgatósági ülésen kipróbált droid jelenettel (többször végiggondolva) sem értem hogy jutottál el a "kínosan erőltetett ami a forgatókönyvírói agymunka szükségét igyekszik minimalizálni." Valószínű én értek félre valamit, de kérlek ezt bontsd ki egy kicsit jobban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.20. 17:31:18

@lemez: "Igen, az ELHAGYATOTT telepeknek ez a sajátossága. "
Hogy hirtelen megjelenik rajtuk egy hatalmas tartálynyi veszélyes hulladék? Mert azzal nem fogsz megetetni, hogy egy működő gyártelep az egész komplexum kellős közepén tárolja a veszélyes hulladékát, majd miután már az egész szétrohadt, az még mindig ott csücsül szépen a helyén...

"Te most megpróbálsz belekötni abba, amit a filmek nagyjából 99%-ban elsütnek"
Szóval amit a filmek 99%-ában elsütnek, az már nem lehet marhaság. Gondolom, ha filmek 99%-ában lepattanna a golyó a főhős mellkasáról csak úgy, akkor hirtelen az is tök értelmes lenne.... De azért érdemes lenne értelmezni azt is, hogy ez kifejezetten annak kontextusában röhejes, hogy a Robotzsaru kapcsán külön ki van hangsúlyozva, hogy mekkora überkirály gyilkológép lenne, aztán ehhez képest egy belassult bádogdoboz, aki csak az ellenfelek irreális bénasága miatt nem nyiffan ki már a legelején. (És ugyanez a helyzet az ED-209-cel, nagyon menő egy olyan harci robot, amin egy lépcső már kifog...)

"A google és a facebook világában ilyet leírni elég nagy botorság."
Hát akkor ajánlom, tájékozódj egy kicsit a Szilícium-völgyi cégvezetők vallotta értékekről, maradjunk annyiban, hogy Mark Zuckerberg vagy Elon Musk nem egészen az a kategória, aki embert is ölne és ezrek életét nyomorítaná meg +5% profitért ;)

Amúgy kibontom neked jobban, szóval eleve ott kezdődik a dolog, hogy ezeket a fejlesztés során is szokás prezentálni, nem csak így előhúzni a kalapból. De akkor eleve tuti egy 100%-ra tesztelt droidot hozok az igazgatóság elé és nem egy vezetőn próbálom ki, arról nem is beszélve, hogy azt semmiképpen nem viszem fel a tárgyalóba, hanem kontrollált körülmények között mutatom be (pl. egy videofeeden). Azért szép is lenne, ha mondjuk a Richter Gedeonnál is úgy mennének a dolgok, hogy "kész van az új ebola-gyógyszerünk, már csak egy igazgatósági tag kell, akinek beadjuk az ebolát, hogy megmutassuk, milyen hatásos". Viszont ha én íróként egy huszárvágással meg akarom indokolni, hogy miért éppen Robotzsarut akarok ED-209 helyett és utóbbit látványosan ki akarom csinálni, ja meg amúgy kell egy jó kis véres jelenet is a filmembe, akkor pont egy olyat fogok írni, mint amit itt láthattunk.

Lacy27 2017.02.20. 23:00:06

@AldoWinnfield: Ugyanmár. Annyira nem volt fikázós. :)

HellsAngel 2017.02.21. 02:24:06

Egybkent en az olyan Robotzsaru kritikakat szeretem, amik elmennek a verkfilmben taglaltaknak az iranyaba (lasd Flesh + Steel - The making of 'Robocop'), megha az alkotok egy kicsit tul is toltak a kokot, marmint amikor arrol beszelnek/irnak, hogy ez vegul is egy kultikus mozi, Robotzsaru tulajdonkeppen egy amerikai Jezus, es ez a keresztre feszites es a feltamadas elmeselese. Hogy Robotzsaru tulajdonkeppen egy magasabb erkolcsi minoseget kepvisel, mert o nem korrupt, mint a letrehozoi, es emiatt ez egy teologiai tortenet. Szerintem meglepoen sokat sikerult a muveszi szandekokbol atmenteni a vegso produktumba.

Az, hogy ED-209 nem mukodik valami fenyesen, az igen, az a szatira. De egy olyan vilagban, ahol a VW autoi kicsit kevesebb karosanyagot kezdtek el kibocsatani a fekpadon, a Tesla autopilotaja meg lefejezte a sofort talan erdemes belegondolni, hogy mindig 100%-osan mukodo termekek hagyjak-e el a gyartopadot. Hogy vajon ha tenyleg fel akarna egyszer valaki epiteni Delta cityt Detroit helyen es ehhez a rendorseg privatizalasa adna egy jogi kiskaput, akkor vajon nem-e raknak tele a teruletet halaldroidokkal, hogy gyorsabban megszabaduljanak a szegenyektol. (Es ha ehhez a vallalat vezetoje tul jovialis, nem-e volna egy kisinas, aki csendben leszervezne a dolgot.) Vajon hanyadik szempont a termekek minosege a listan a hajpolt szarok vilagaban. Vajon mi a fontosabb, hogy Elon Musk jol brandelje magat, vagy hogy tenyleg az legyen, mint amit irnak rola az ujsagok.

Az ilyen gondolatokrol a moziban csak kepi nyelven lehet irni, azok meg sokszor tulzasok. A defibrillator azonnal visszahoz a flatline-bol, az Alienben a sav meg rogton ateszi a padlot (meg ha ez kemiai keptelenseg is). Ha az ED 209 mukodne es le tudna gyozni a Robotzsarut, akkor a szep vallalati vilag is tudna emberi minoseget letrehozni, es semmi ok nem lenne a rettegesre, tehat ennek ellenkezojet kell tulzasokkal bemutatni. A Robotzsaruban amugy is minden rettenetesen el van tulozva - pl. a legtobb szereplo olyan keptelen mertekben kozonyos es el van szakadva a valosagtol, hogy az meg az Y es Z generacirol innen nezve is eszmeletlen.

A Robotzsaru "idotallosaganak" egyik zaloga egyebkent, hogy a benne taglalt gondolatok sajnos meg ma is aktualisak. Ha maskepp tortennek a dolgok, lehet, hogy nem volna ennyire jo nezni. Az meg szerintem kulon szomoru, hogy ma mar errol nem keszulnek filmek, vagy ha igen, akkor gagyik. (Bezzeg az Alapitonak emleket kell allitani, hogy milyen szep is a torokatharapos kapitalizmus.)

Mindenkeppen ki kell emelni a Robotzsarurol, hogy tokeletes utemezesu es felepitesu iparosmunka, marmint itt nincs uresjarat, elvarratlan szalak, benazas, minden jelenet mond, bemutat, tanit valamit, mint pl. a hirado az elejen. Nem kell egy ket oldalas szoveget kiirni arrol, hogy micsoda fasisztoid kormanyzat regnal, vagy tiz percig helikopterrol kamerazni a kiirtott erdoket es megmergezett folyokat. Eleg egy pillantas a hirekre hogy mindenki erezze, hogy nagy a baj:). Vagy nem kell bemutatni, hogy hu, a droglabor milyen egy eroditmeny, eleg, hogy Robotzsaru kicsit doromboljon az ajton.

A Robotzsarut nem konyv vagy kepregeny alapjan keszult, ket geek butacska szkriptjekent jart kezrol kezre, egy rendezo se akarta leforgatnii es aztan Verhoeven bacsi szabta meretre. B-mozi a B-mozisag klasszikus ertelmeben (marmint vasarnapi matinefilm lett kek galleros proletaroknak, a rendorok szerettek, szepen teljesitett a mozipenztaraknal). Minden folytatasi es utanzasi kiserlete csufos kudarc lett muveszi ertelemben, egyszeri es maganyos alkotas.

(Azt csak utolag jutott eszembe, hogy a szatirak emberek altali meg nem ertesere a Csillagkozi invazio egy meg jobb pelda a rendezo eletmuvebol. Tenyleg inkabb a Transzformereket a moziba, azokat senki nem erti felre.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.21. 06:40:52

@HellsAngel: Mondjuk a VW-nél tudatosan csalnak, a Teslánál meg el lett mondva, hogy az autopilot nem azt jelenti, hogy te hátradőlve Harry Pottert nézel (mint az ominózus sofőr), hanem neked ugyanúgy figyelni kell, pont azért, mert nem tud kezelni minden forgalmi helyzetet. Szóval a maguk funkcionalitásában ezek 100%-osan működő termékek, csak az egyik esetben a cég olcsóbbnak látta nem megfelelni a szabályozásoknak (és szép sorban derül ki, hogy kb. senki nem tud átmenni ezen a szűrőn), a másik esetben meg az emberek hülyék. Ennyit a Robotzsaru aktualitásáról. (Abba már bele sem kezdek, hogy mekkora nonszensz az állam részéről pont az erőszakmonopóliumát átengedni a privát szektornak, és ebben a tekintetben is eléggé erőltetett a Robotzsaru univerzuma.)

"Ha az ED 209 mukodne es le tudna gyozni a Robotzsarut, akkor a szep vallalati vilag is tudna emberi minoseget letrehozni, es semmi ok nem lenne a rettegesre, tehat ennek ellenkezojet kell tulzasokkal bemutatni."
Pont erről van szó, hogy a film konkrétan hazudik azért, hogy a saját üzenetét sulykolhassa. Mert hogy 1987 óta kőkeményen a fujjcsunyagonosz vállalatok eredményeiből élünk, gondolom, te sem egy manufaktúrában termelt telefonról vagy gépről írod ezt a kommentet.

" (Bezzeg az Alapitonak emleket kell allitani, hogy milyen szep is a torokatharapos kapitalizmus.)"
(Mondjuk ha ez jött át Az alapítóból, akkor igazán nem neked kéne arról panaszkodni, hogy az emberek mennyire nem értik a filmeket. ;) )

lemez 2017.02.21. 10:35:47

danialves: "Mert azzal nem fogsz megetetni, hogy egy működő gyártelep az egész komplexum kellős közepén tárolja a veszélyes hulladékát"
Rá van írva a tartályra, hogy "Toxic vastes". Tényleg annyira elképzelhetetlen egy gyárban átmenetileg veszélyes anyagot tárolni? Ha meg elhagyatott az a gyár tényleg elképzelhetetlen a hátrahagyott cucc? Nem értelek.
"Szóval amit a filmek 99%-ában elsütnek, az már nem lehet marhaság. Gondolom, ha filmek 99%-ában lepattanna a golyó a főhős mellkasáról csak úgy, akkor hirtelen az is tök értelmes lenne...."
Dehogynem, lehetne marhaság. Én csak azt mondom, hogy a véletlen nagyon sokszor kihúzza a szarból a filmek főhőseit, itt Murphy-t is. Robotzsaru pedig csak a marketingdumában volt eladva "überkirály gyilkológépnek". Az ember/gép keresztezés terén az ocp gyerekcipőben járt. Nem is tudták nagyon megismételni, ahogy az a robotzsaru 2-ben is látható volt. Ha te ebben a gyilkos vállalati környezetben amit felvázol a film el akarsz adni valamit és rákérdeznek hogy tudja-e majd a 120%-ot hozni, akkor azt mondod hogy nem, 150%-ot fog teljesíteni miközben tudod, hogy kurvára nem biztos hogy nem fog összeomlani az egész 80%-nál. Még egy 100% gépnél se biztos hogy minden menni fog hátmég ha belerakják az emberi tényezőt. Na sokat pofázok mellé. A lényeg, hogy pont az emberi tényező miatt IS érthetőek/magyarázhatóak a "hibák". Az ED-209-nél részben egyetértünk. Azért részben mert tényleg "nagyon menő egy olyan harci robot, amin egy lépcső már kifog" de azt a robotot nem arra tervezték. Szabadtéri rendfentartó és nem lépcsőmászó. Ott viszont egyet értek, hogy egy olyan gépben amiben rakéták meg gépágyuk vannak és engedélye van gyilkolni abban a mesterséges inteligencia azért legyen már annyira minimálisan megírva hogy nem lép olyan területre (lépcső) amin nyilvánvalóan nem fog boldogulni. Még a kis lábujjacskáját is mozgatja hogy jaj nem idomul a lépcsőhöz, nem baj azért rálépek. Viszont kurvajól nézett ki ahogy legurult :D :D :D

"Hát akkor ajánlom, tájékozódj egy kicsit a Szilícium-völgyi cégvezetők vallotta értékekről, maradjunk annyiban, hogy Mark Zuckerberg vagy Elon Musk nem egészen az a kategória, aki embert is ölne és ezrek életét nyomorítaná meg +5% profitért ;)" Itt én a ma is meglévő mindent átszövő és irányító EGY cég meglétére utaltam. Oké ma még nem egy uralkodik és ha jól emlékszem az OCP sem egyeduralkodó volt a világon de szóval cégszerkezet, ami ellen lehet lázadni. Nyilván a robotzsaru nem harcolhatott az ellen hogy a Facebook automatikusan elindítja a videókat az idővonalon, vagy hogy a Google reklámot rak be a videók elejére. A vallott értékek szépek. A dolgok kis lépésben adagolása meg egy másik szép dolog.

"...szóval eleve ott kezdődik a dolog, hogy ezeket a fejlesztés során is szokás prezentálni, nem csak így előhúzni a kalapból. De akkor eleve tuti egy 100%-ra tesztelt droidot hozok az igazgatóság elé és nem egy vezetőn próbálom ki, arról nem is beszélve, hogy azt semmiképpen nem viszem fel a tárgyalóba, hanem kontrollált körülmények között mutatom be (pl. egy videofeeden)."
Akkor az nem elképzelhető hogy az a robot egymiliószor le volt tesztelve, tehát tökéletesen meg tudja különböztetni a fegyver leesését mindenféle aszfaltfajtán, homokon, kavicson márványon de a tanácsteremben a vezér a múlt héten japán folyami sóderrel kevert gumihatású gránitot rakatott le mert szeret azon járni mivel egy kicsit a gyerekkorára emlékezteti és ezen az anyagon ha bármit eldobnak az másként hallatszik? Ugyan már. Bármit letesztelhetsz egymiliószor akkor is beüthet bármiféle gikszer. Emlékszel még a windwos 98 bemutatójára a nagyközönség előtt? Szép kék halál volt a vége. Pedig gondolom egymilliószor letesztelték előtte. Basszameg az pedig csak egy szoftver ez meg egy kétlábon járó fegyver (ami mellesleg kurvajól néz ki). Nem a tárgyalóban kellett volna bemutatni? Hát nem, de a főnököt le kellett nyűgözni és számomra simán belefért ez a filmbe nem bűzlött róla (pláne tinédzserként) hogy öncélú és forgatókönyv egyszerűsítés. Ugye azt is tudjuk hogy nem véletlenül annak a vezetőnek a kezébe adta a fegyvert Dick Jones.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.21. 20:28:14

@lemez: "Tényleg annyira elképzelhetetlen egy gyárban átmenetileg veszélyes anyagot tárolni?"
Azért egy ekkora böhöm nagy tartály messze nem átmeneti tároló, és egyébként pont azért nem tudom átmenetileg sem elképzelni, mert az ilyet nem rakod be a gyárteleped kellős közepére, ahol ilyen balesetek történhetnek. Ha pedig szétrohad a gyár, akkor ez a cucc is már rég belefolyt a talajvízbe. De egyébként megint csak ott tartunk, hogy erről nem hulladékkezelés-elméleti vitát kéne folytatni, mert egyszerűen az a röhejes, hogy pont valami ilyen undorítóan kegyetlen halált eredményező dologba sikerül belefutni. Nyilván ki lehetett volna találni azt is, hogy állatkert volt az egész és van ott egy krokodilokkal teli medence, annak megvan a maga logikája, az eredményen nem változtat.

"Én csak azt mondom, hogy a véletlen nagyon sokszor kihúzza a szarból a filmek főhőseit, itt Murphy-t is. Robotzsaru pedig csak a marketingdumában volt eladva "überkirály gyilkológépnek"."
Hát ne haragudj, de nekem úgy tűnt, hogy a film elég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa, hogyan számolja fel egy személyben a bűnözést, és azért messze nem az a klasszikus csupaszpisztolyos hangulat jött át, hogy a főhős egy balfasz, csak mindig szerencséje van. Mondom még egyszer, azzal sincs semmi baj, csak nem ebben a kontextusban. A Die Hard is szánalom lenne, ha McClane-nek mindig csak mákja lenne.

A cégeknél pont arról beszélek, hogy a mai korporatív kritika teljesen más, mint amit a Robotzsaru megfogalmaz és amitől retteg. Ma már maximum a harmadik világban meg Kínában fordulat elő, hogy egy vállalat a legaljasabb módszerekkel éri el a céljait és mindenkin átgázol, ehelyett mi már amiatt is keresztre feszítjük a Facebookot, ha elindul a videó az üzenőfalunkon. Ráadásul sokszor nem is kell, hogy igaz legyen az ügy alapja, ld. amikor 70 ezer 9gagest sikerült egy magyar srácnak a Nescaféra uszítani egy olyan nyereményjáték miatt, amiről amúgy tök jogosan diszkvalifikálták. A 80-as években a fogyasztók és a munkavállalók rettegtek a vállalatoktól, ma már pont fordítva (pl. a lélekölő, aktatologató munka + szemét főnök is egy tipikus motívum, ehhez képest ma már ott tartunk, hogy a cég próbál lekenyerezni csocsóasztallal meg masszázzsal, nehogy otthagyd őket fél év után), emiatt nem működik nálam a Robotzsaru gondolatvilága. Ma ha nem vagy fair trade kávézó, akkor jóformán leköpnek, hol van ehhez képest az OCP?

"Akkor az nem elképzelhető hogy az a robot egymiliószor le volt tesztelve, tehát tökéletesen meg tudja különböztetni a fegyver leesését mindenféle aszfaltfajtán, homokon, kavicson márványon de a tanácsteremben a vezér a múlt héten japán folyami sóderrel kevert gumihatású gránitot rakatott le mert szeret azon járni mivel egy kicsit a gyerekkorára emlékezteti és ezen az anyagon ha bármit eldobnak az másként hallatszik?"
Pont ezért tesztelem le kontrollált környezetben, mert beüthet bármi ilyen krach. Ráadásul ha tudom, hogy hangfelismerős a rendszer (ami számomra megint csak nettó hülyeség, mert egyrészt a fegyvert eredetileg vizuálisan érzékeli, szóval akkor ezt is úgy kéne, másrészt akkor zajosabb környezetben halomra fogja lőni a bűnözőket?), akkor pont, hogy figyelek erre.

"Ugye azt is tudjuk hogy nem véletlenül annak a vezetőnek a kezébe adta a fegyvert Dick Jones"
Na pont ez a hatásvadász nekem ebben, mert az ellenlábasaid ezerféle megfúrásának módja közül ilyenkor pont a nyilvános kivégzést választja az ember... Ez nekem mesének jó, de komolyan venni egy percig sem tudtam.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.02.21. 22:37:19

@endike: Zs kategória: Cyborg Van Damme főszereplésével...
@danialves: a Robotzsaru mindig egy korszellemet tükrözött. akkoriban (a hidegháboró érzhetően enyhülő fenyegetése után) a nagy amerikai vállalatok aggasztották az kor átlagamerikaiját, pár év múlva japán (lásd Robotzsaru 3).

Terézágyú 2017.02.22. 07:38:17

@danialves:
"a lélekölő, aktatologató munka + szemét főnök is egy tipikus motívum, ehhez képest ma már ott tartunk, hogy a cég próbál lekenyerezni csocsóasztallal meg masszázzsal, nehogy otthagyd őket fél év után"

Ööö... tényleg, ilyen jó a helyzet????..... :-/ Hm.... Nem mondod.

Terézágyú 2017.02.22. 07:44:58

Egyébként számomra a Robotzsaru arról szólt, hogy az emberi agy, az emberi intellektus és érzelem legyőzi a gépeket, mármint azt is, amikor őt magát akarják géppé alakítani.

Nem véletlen, hogy a film utolsó részében a főhős sisak nélkül harcol, hogy látszódjon, hogy ember, látszódjanak az arckifejezések...
És amikor a polgármester (vagy ki) megdicséri és megkérdezi a nevét, akkor ugye nem azt mondja, hogy Robotzsaru QCV123 (vagy mittomén mi vót), hanem annyit mond, hogy MURPHY.

Mellesleg persze a film abban is gagyi, tipikusamcsifilm, hogy valójában a rosszembert csak úgy sikerül kiiktatni, hogy elveszti a fejét, és ő maga fenyegeti a polgármestert... egyébként tán nincs is semmi bizonyíték ellene vagy ilyesmi, egy jó ügyvéddel mindent megúszna...
Hasonló pl. a Beverly Hills-i zsaru: ott sincs bizonyíték a köztiszteletben álló polgár = rosszember ellen, pusztán az történik, hogy a főhős bemegy a házába, ott meg elkezdenek lövöldözni rá meg a nyomozókra...

Terézágyú 2017.02.22. 08:22:36

@Ződ2000:
"a Robotzsaru mindig egy korszellemet tükrözött. akkoriban (a hidegháboró érzhetően enyhülő fenyegetése után) a nagy amerikai vállalatok aggasztották az kor átlagamerikaiját"

Ez már korábban is volt, biztosan filmben is, de pl. Pohl nagyhatású scifije a Vénusz-üzlet az ötvenes években jelent meg...

Ott ez nyilván kézzelfogható, hogy egy vállalaté lesz egy egész város, rendőröstül stb. Mi ezt el se tudjuk képzelni, nálunk egy cég sem volt ennyire hatalmas sosem.
De nyugati scifikben simán megjelenik, hogy egy vállalaté pl. egy egész bolygó, saját gyártású űrhajóik vannak, saját rendfenntartó hadseregük, rendőrségük stb.

Veder1 2017.02.22. 10:15:30

@danialves: "Mark Zuckerberg vagy Elon Musk nem egészen az a kategória, aki embert is ölne és ezrek életét nyomorítaná meg +5% profitért ;)"

Mondjuk Zuckerberg milliok eletet nyomoritja meg naponta a facebookkal, ritka karos egy ember. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.22. 19:03:19

@Terézágyú: Ööö... tényleg ;)

@Vödör: Mesélj nekem kérlek erről :D
süti beállítások módosítása