Elliott, a sárkány / Pete's Dragon (2016)
2016. augusztus 18. írta: AldoWinnfield

Elliott, a sárkány / Pete's Dragon (2016)

pd-ew-exclusive.jpg

A sárkányokat mindenki szereti. Ha jól belegondolunk, az emberi kultúra fontos részét képezik. Napjainkban talán a Game of Thrones sorozat kapcsán beszélnek sokat ezekről a csodás lényekről. Elliott, a film egyik kiemelt szereplője azonban kicsit sem hasonlít napjaink talán legnépszerűbb szériájának vad, félelmetes állataira. Ő inkább a mi Süsünk rokona lehet. Bár magyar fajtársával ellentétben nem él az emberek között, de amikor egy tragikus sorsú, szüleit autóbalesetben elvesztő kisfiú betéved az erdőbe, szárnyai alá veszi őt és hat évig neveli. Míg más filmek nagy hangsúlyt fektetnének erre az időszakra, a Pete's Dragon gyorsan átugrik rajta, s az igazi bonyodalom csak akkor kezdődik el, amikor a srác végül visszakerül az emberek közé. A kisfiú akarva-akaratlanul is megszereti az őt befogadó családot, mégis visszavágyik régi barátjához. A kisváros hétköznapi életét pedig teljesen felborítja az addig csak legendának hitt állat felbukkanása.

petes-dragon-movie-disney-2016.jpg

A Disney ezúttal egy 1977-es film feldolgozását küldte a mozikba. Az eredeti verziót én nem láttam, de az előzetes alapján túl sok köze nincs egymáshoz a két alkotásnak. Mindenesetre az új változat célközönsége egyértelműen a legkisebb korosztály lehet, bár felnőtt fejjel is bőven élvezhető film kerekedett ki a sárkány és a kisfiú történetéből. A rendező mindvégig kínosan ügyelt arra, hogy kerülje a túlzottan megrázó részek erőteljesebb bemutatását: míg például a The Lion King hatásos drámát kerekített Mufasa meggyilkolásából, itt a lehető legkevésbé megterhelő bemutatását választották az autóbalesetnek. Ez a felfogás kíséri végig a 90 perces játékidő minden pillanatát, kifejezetten kellemes, visszafogott, mégis sok elemében varázslatos mese a Pete's Dragon. Varázslatos, igen, már csak azért is, mert történetvezetésében, felfogásában olyannyira hagyománytisztelő a film, hogy sok kellemes emléket idézhet fel a nézőben régi gyerekkori kedvencekről, anélkül hogy erőltetetten utalna ezekre.

6906e520-40ab-0134-3dfe-0ad17316e277.jpg

Az előzményekhez képest kicsit túlhúzott finálé nagyjából az egyetlen igazán feltűnő elem a CGI használata és a színészek mellett, ami arra utal, hogy egy 2016-os darabról beszélünk. Ez a szemlélet pedig egyben az egyik erőssége, illetve gyenge pontja is a Pete's Dragonnak. A gyors egymásutánban ellőtt közhelyek nem fájnak ugyan, de nem is engedik szárnyalni a filmet. Minden a helyén van, de a rendezés annyira óvatos, hogy tényleg csak egy szerethető, aranyos mozgókép kerekedik ki a Disney üdvöskéjéből, semmi több. Mindez azonban nem probléma, mert ha volna gyerekem, jó szívvel ülnék be vele újra a vetítőterembe. Sőt, azt hiszem ez egy olyan alkotás, ami tökéletes első moziélménynek. Benne van minden, amiért kedvelni lehet az egeres cég égisze alatt készült filmeket, nem terheli meg túlságosan a kicsiket (a Zootopia pl. kicsit tömény lehet nekik), de végső soron elegendő kalandot és izgalmat tartogat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. 

6,5/10

A film adatlapja a MAFAB oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2010414270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.14. 10:41:25

Finoman és udvariasan megfogalmaztad, hogy egy ordas nagy közhelytár a film - és még csak 20 percet néztem meg belőle. :) (Többet nem is fogok.)

AldoWinnfield 2016.12.14. 12:31:50

@danialves: Az, de helyes, aranyos film. :)
süti beállítások módosítása