Lélegzés / Atmen (2011)
2015. szeptember 19. írta: FroG

Lélegzés / Atmen (2011)

A filmet a CineFesten volt lehetőségünk megtekinteni.

atmen2.pngMindig érdekes a szomszédságunkban készült filmeket vizsgálni és összemérni őket a hazai terméssel. Sajnos Ausztriából egészen kevés alkotás jut el Magyarországra, a mozikba pedig még kevesebb, így mondhatni kimaradunk a sógorok művészetének ezen szegletéből. Ez pedig az olyan filmek miatt fájó, mint a Lélegzés, amely úgy meséli el egy fiú férfivé válását, hogy közben nem felejt el a társadalom problémáival foglalkozni.

Roman a fiatalkorúak nevelőintézetében nevelkedik, egy gyilkosság elkövetése miatt. A büntetése előtt sem volt arany élete: anyja pár hónapos korában eldobta magától, így lényegében árvaházban töltötte gyermekkorát. Roman óriási vizsga előtt áll, hisz állást kap a bécsi temetkezőknél és férfivá kell válnia ahhoz, hogy rendezni tudja életét.

Karl Markovics filmje egy rendkívül érzékeny kérdéskört fejteget: lehet-e valakiből úgy jó ember, hogy sosem voltak körülötte olyanok, akik megmutatták volna, hogyan lesz valaki igazán emberséges? A forgatókönyv végig atmen1.pngerre a kérdésre keresi a válaszokat és közben Roman érzékenyen kidolgozott karakterén keresztül egyre inkább magához ragadja a nézőt, hogy végül a döntést a nézőre bízva véget érjen a film.

A kissé kérdéses befejezés első látásra kellemetlennek hathat, azonban Markovics képes olyan jól kidolgozni a sztorit, hogy mindenki teljes mellszélességgel tudja megválaszolni a történet által felvetett kérdéseket, a saját "szája íze" szerint. Továbbá a Lélegzés attól sem riad vissza, ha a mondanivalójának megalkotásához naturalista képekkel kell dolgoznia, így a premier plánban mutatott „tragédiák” tovább mélyítik a sztori drámai ívét.

Összességében tehát a Lélegzés egy olyan alkotás lett, amely megrázó képsoraival, néha kissé túl nyers, ám ezzel együtt emberi képsoraival és tehetséges színészi játékaival mindenkinek tud mondani valami újat az életről, a felnőtté válás súlyáról, a halálról, valamint arról, hogy miként kellene cselekednünk ahhoz, hogy valóban jó emberek legyünk. Ugyanakkor fájó pont, hogy ezt gyakran eléggé csetlő-botló mozdulatokkal teszi.

7/10

A Lélegzés teljes adatlapja a MAFAB oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr807787396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása