A sárkány útja / Meng long guo jiang (1972)
2015. május 31. írta: FilmBaráth

A sárkány útja / Meng long guo jiang (1972)

sarkany.jpgBruce Lee vagy Chuck Norris? Csak ez volt a kérdés a Kung Fury megtekintése után. Mert nekem ők jutnak először eszembe a kungfu-ról. Előrebocsátom, hogy soha nem gyakoroltam semmilyen harcművészetet (nem is tervezem), az egyetlen élményem a nuncsakuval annyi volt, hogy jól orrba vágtam magam vele, amikor kipróbáltam valamikor gyerekkoromban. Mert igaz, hogy a Sárkány a születésem előtt 3 évvel kurtán-furcsán eltávozott az élők sorából, de a legendája máig él. A tragédia úgy látszik családi karma lehet Lee-éknél, mert a nagyon szép karrier előtt álló fia, Brandon is tisztázatlan körülmények között halt meg a mára már kultikussá vált A holló forgatása közben. Chuck Norris-ról csak annyit, hogy isten státuszban leledzik nálunk (apukám kedvenc színésze John Wayne után). Úgyhogy nagyon nem lett volna könnyű választani a két ikon közül, de szerencsére van egy film, amelyben mindketten színre lépnek, sőt egymás ellen küzdenek. És hol? Ha nem vágod rá azonnal, hogy a Colosseumban, akkor viharsebesen pótold ezt az alapművet!

Tang Long (Bruce Lee) azért érkezik Rómába, hogy segítsen Chen Ching - nek (Nora Miao), aki összetűzésbe keveredett a helyi maffiával az étterme miatt. Egészen addig eredményesen tették tönkre a rosszfiúk az üzletet, amíg fel nem idegesítették a Sárkányt. Mivel nem boldogulnak vele, egy amerikai kungfu mestert szerződtetnek ellene, Colt (Chuck Norris) személyében...

Annyira régen láttam már ezt a filmet, hogy csak a végső verekedésből emlékeztem néhány részre, ezért sikerült jól meglepődnöm azon, hogy mennyire humoros ez az alkotás. Azért lett legendás ez mozi, mert ez volt az első igazi kungfu film, amelynek ázsiai volt a főszereplője. Ehhez képest tényleges akció nagyon kevés jelenetben fordul elő, de az annyira ütős lett, hogy sok évtizeddel később is etalonként emlegetik a műfajban, méltán. És ennek ellenére nem unalmas a film, amelyet már eléggé megrágott a kegyetlen idő vasfoga, de Bruce Lee annyira erős személyiség volt, hogy az még ma is átjön a vásznon. 

Mindannyiunk kedvenc Sárkánya sajnálatosan rövid, de nagyon is különleges életet élt. Ő volt az első ázsiai, aki más nemzet fiait és lányait tanított kungfuzni, ami addig elképzelhetetlen volt. A tabudöntögetés nagyon ment neki, ugyanis fehér lányt vett el, ami akkoriban hatalmas merészségnek számított. A semmiből küzdötte fel magát a filmiparban, ahol nyilvánvaló tudása és tehetsége ellenére sem kapott főszerepet, így végül ő lett a rendezője, az írója és a főszereplője ennek az alkotásnak, amelyről ő maga sem gondolta, hogy ekkora siker lesz. Nem utolsósorban neki köszönhetjük Chuck Norrist, hiszen a sokszoros bajnok harcművésznek ez volt az első filmszerepe. És még valami: a két híres harcos élesben tolta az akciót a forgatáson (ami percre ki volt számolva, hiszen csak rövid ideig forgathattak a Colosseumban), nem véletlenül lett igazodási pont ez a pár perces jelenet a műfajban!

Meglepően jó színészi alakítást nyújt Bruce Lee ebben az alkotásban (már ugye ahhoz képest, hogy egy kungfu filmről van szó), de azért lássuk be, azt szeretjük a legjobban, amikor előveszi a harcművész énjét és látványosan szétrúgja a rosszfiúk hátsó felét. De főleg Chuck Norris-ét, akit ebben a filmben győztek le először és utoljára hosszú pályafutása során. Ezen túl nekem két abszolút kedvenc jelenetem van: amikor félmeztelenül gyakorol (Lee nagyon magas szinten foglalkozott testépítéssel, még az osztrák tölgy is tanult tőle néhány szakmai fogást, ez meg is látszott a külsején - kevésbé szofisztikáltan fogalmazva: nagyon durván jól ki volt gyúrva), illetve amikor szavak nélkül a maffiafőnök tudtára adja, hogy hagyja békén a lányt. A történet elég jól vezetett, csak kevés üresjárat található benne, a karakterek sem felszínesek. Kár, hogy a nagy bunyó után a film végére elfogy a szufla, a tragikus végkifejlet pedig eléggé érthetetlen és felesleges, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Összességében egy nagyon dögös kis filmről van szó, amelyet bármikor újra lehet nézni.

sarkany2.jpgBruce Lee nagyon jó karaktert írt saját magának, amit nem meglepő módon jól adott elő, és egészen jól eldirigálta saját magát ebben a filmben. A kungfu népszerűsítése volt a legfőbb célja ezzel az alkotással, de azt valószínűleg ő sem gondolta volna, hogy ekkora sztár lesz belőle. Chuck Norris debütálása a filmvásznon pedig olyan jól sikerült, hogy nagyon sokáig ott is maradt, valószínűleg ő maga sem gondolta volna, hogy túl a sokadik X-en beugrik még Sly-ékhoz egy cameora. Nora Miao bájosan volt felejthető, Robert Wall jól hozta saját magát.

Vannak legendás filmek, amelyeket egyszerűen látni kell, ez az alkotás pontosan ebbe a kategóriába tartozik. Mert a filmművészet része a harcművészeti alkotások műfaja is, ebben pedig megkerülhetetlen klasszikus a Bruce Lee főszereplésével készült mű is, amelyet egyszerűen nem lehet megunni. A Sárkány első nagy sikere, gyerekkorunk kedvence, örök darab!

8/10

 A sárkány útja teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr877505578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fay rodisz 2015.05.31. 15:07:37

A kung-fu-ról Norris jut eszedbe először?

Máskor olvass utána a témának amiről írsz.

FilmBaráth 2015.05.31. 15:12:59

@fay rodisz: lány lévén engem annyira nem hoz lázba a kung fu, és igen, nekem Lee és Norris jut eszembe róla először, nyilván azért, mert az első filmélményeimet ebben a műfajban hozzájuk kötődnek:-)

fay rodisz 2015.05.31. 15:35:39

@FilmBaráth:

Látom nem néztél utána, miért volt marhaság amit írtál és még tetézed is.
Segítek, karate a kulcsszó.

2015.05.31. 16:49:51

@fay rodisz: Lee-ről speciel nekem is a kung-fu jutna először az eszembe.. amúgy meg elég nagy baromság abba belekötni, hogy kinek miről ki jut eszébe

Alick 2015.05.31. 17:30:25

Harcművészet... whatever style...

2015.05.31. 17:34:32

@fay rodisz: ne játszd már az eszed baszki... Többszörös karate világbajnok. Lee meg elsősorban kung-fuval illetve a saját maga által létrehozott harcművészeti irányzattal foglalkozott... és akkor most valaki akinek saját bevallása szerint fogalma sincs a kettő közötti különbségről leírja, hogy a kung-furól ők jutnak eszébe akkor mi van? Leírta, hogy milyen jó a film, nem kezdte el részletesen elemezni a harcművészeti stílusukat, nem tett okoskodó kijelentéseket max csak kedvet csinált azoknak akik még nem látták.. te meg nyekegsz meg játszod itt az agyad mint valami idióta...

2015.05.31. 17:35:20

@fay rodisz: írd le gyorsan 50-szer kommentbe, hogy Chuck Norris karatézott és akkor megnyugszol.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.31. 18:11:15

@fay rodisz: Gondolkodtam, hogy honnan ismerős ez a faszkalap stílusod, aztán rájöttem, hogy te voltál az, aki iszonyúan beégett, amikor megpróbált kioktatni remake-ekből. Úgy néz ki, azóta csak a nick változott, az arc nem lett kisebb...

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.05.31. 19:12:38

Kellemes film (igaz leginkább a végső bunyó miatt maradt emlékezetes, annélkül, azért sokat veszítenne) de az Enter the Dragon-t, a James Bondos/kém ponyvás sztorija miatt jobban szerettem (ideje lenne újranézni).

A Részeges Karatemester is hatalmas film, viszont szerintem a második rész sokkal jobb. Jackie Chan egyik legjobbja.

kutyanyolc 2015.05.31. 19:44:18

@fay rodisz:
szerintem te meg rohadj meg...

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.05.31. 20:06:56

Én minden Bruszlis filmet szeretek. A Fist of fury meg a Big Boss sokkal kegyetlenebbek, sokkal véresebbek. Különben a gonosz szakács ebben a filmben szintén gonosz szakács a Fist of Furyben. De abban japán és a mellbimbójáról azonosítják be.
Imádom ezeket a filmeket. Bruszli annyira durván tolta a műfajt hogy be kellett lassítani a jeleneteket amiket csinált, asszem 50 fps-sel kellett felvenni mert 24-en visszajátszva már lehetett látni mi történik. Mondták is neki, hogy figyelj Lee, rúgjál meg üssél lassabban, de ő mondta hogy olyat nem tud. Tényleg kis sárkány volt a fickó. Mondja is a filmben amikor leveri a mamlasz digókat, hogy " the dragon whips his tail..." és pofán rúgja fordulásból a krapekot.

egy igazi barom vagy mária 2015.05.31. 22:33:22

"Azért lett legendás ez mozi, mert ez volt az első igazi kungfu film, amelynek ázsiai volt a főszereplője. "
Na ennek fuss neki még egyszer.
Csak Lee-nek ez volt a harmadik filmje.. Bár lehet, hogy azok nem igaziak, vagy nem kungfuk voltak, vagy Lee akkor még néger volt.

alien 2015.05.31. 23:44:36

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: a fa nem üt vissza a kedvencem (persze nem ebből) meg a vesztették carl miller és ezzel berúgja a gonoszt a szekrénybe
ja és karam abdul 62 es lábnyoma?

teddybear01 2015.06.01. 02:10:42

@fay rodisz: És te tudod hogy kiféle Chuck Norris?

Különben meg először koreai stílusokat tanult, amikor ott volt katona. Abból is a dél-koreaiakat, szóval nem a taekwondo-dóval kezdett. Ezért is üt inkább, a lábát kevésbé használja, és csak ritkán ugrik.
Később, amikor már gyakorlottabb lett, persze mást is tanult, kung-fut is. Több stílusban is fekete övet szerzett.

Amúgy a hatvanas-hetvenes évekbeli KO-bajnokságok meglehetősen kemények voltak. Nem volt súlykorlát, stílusmegkötés, csak egy szabvány bokszring. Védőfelszerelésről még csak nem is hallottak.
Bárki kiállhatott bárkivel, a dél-kínai 50 kilós majom kung-fus a másfél-két mázsás japán szumóssal is, és csak annyi volt a kikötés, hogy harapni, karmolni, szemet kikaparni tilos. Ha véletlenül meghalt az egyik, hát ez van. Azt mondták, nem volt elég jó.
Itt győzni és évekig megőrizni a bajnoki címet, nem volt semmi teljesítmény.

Egyébként Chuck Norris nem ebben a filmben lépett először kamera elé. Az 1969-es The Wrecking Crew(Bontóbrigád) című filmben szerepelt elsőnek, Dean Martinnal a főszerepben.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.01. 05:07:47

@fay rodisz: Minek okoskodsz? Ez egy filmről szól. Nekiálljak MMA szempontból szétszedni a filmet? Értelmetlen. Akkor, a maga korában egy csúcs film volt és felesleges belekötni hogy ki milyen stílust űzött.
Egyébként ahogy leírták Chuck Norris rengeteg stílussal foglalkozott.
A film pedig a kungfu filmek egyik alapvetése és az hogy valaki filmkritikát írjon róla, ahhoz nem kell ismernie a harcművészeteket.

RobertThorn_ 2015.06.01. 05:35:24

Bruce Lee vagy Chuck Norris?
Becsapós a kérdés, mert a Colosseumos jelenetben egyértelműen a kismacska viszi a prímet! :DDDDD

Zsíros Bödön 2015.06.01. 08:07:54

@fay rodisz: gecis szájú redvás picsájú buzi állat vagy

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.06.01. 09:58:35

Egyébként bocsi,de a filmben is karate mesterként jön Chuck Norris,úgy emlékszem.
Sajnos csak 3 Lee filmhez volt szerencsém,ez volt az egyik.

borosnyuszi 2015.06.02. 16:42:34

Szerintem nem ez volt az első Lee film (ill volt egy tv sorozata is) de ez semmit nem von le a film értékéből. Nemrég újráztam én is. A legnagyobb videómegosztó portálon fenn van a teljes film és remekül szórakoztam. Főleg a mellszőr kitépés mint harcitechnika mosolyogtatott meg:)))
süti beállítások módosítása