A Babadook / The Babadook (2014)
2018. január 29. írta: Werewolfrulez

A Babadook / The Babadook (2014)

The.Babadook.2014.720p.WEB-DL.DD5.1.H264-FGT[21-29-02].JPGA The Babadook című ausztrál horrorfilm simán beilleszthető lenne az Annabelle kapcsán tárgyalt, mostanság divatos "csajhorror" vonulatba, hiszen van benne egy démon (jó, nem kifejezetten démon, de nevezzük annak), amely egy (csonka) családot fenyeget, és megjelenik benne a gyermekét féltő anya figurája, mint az a női princípium, ami összecsap a gonosszal. Azonban hatalmas hibát követnénk el, ha ezt a filmet könnyelműen a James Wan-féle divathorrorok közé sorolnánk. Ez a mozi csak alaphelyzetében emlékeztet az említett filmekre, egyebekben sokkal (SOKKAL!) több, jobb, és érdekesebb azoknál.

A történet első pillantásra valóban nem tűnik különösebben nagy megfejtésnek. Amelia egyedül kénytelen nevelni problémás gyermekét, Samuelt, mivel a férje évekkel ezelőtt elhunyt egy autóbalesetben. A kisfiú folyton rossz fát tesz a tűzre, egyre-másra bajba keveri magát és az édesanyját is. Ha ez nem lenne elég, éjszakánként betegesen retteg a szobája sötét zugaiban lakó mumustól, és emiatt általában csak úgy tud elaludni, ha az anyja mesét olvas neki. Az egyik ilyen meseolvasáshoz készülődve Amelia egy Mr. Babadook című kötetre bukkan a könyvespolcon. A nyugtalanító könyvecske felolvasása után kifejezetten furcsa dolgok kezdenek történni a házban. Lehet, hogy valami természetfölötti erő leselkedik Ameliára és a gyermekére?

The.Babadook.2014.720p.WEB-DL.DD5.1.H264-FGT[21-24-43].JPGA sztori csak az első félórában tűnik átlagosnak. Ahogy halad előre a történet, a néző egyre jobban elbizonytalanodik. A jól ismert és megszokott horrorpanelek egymás után látszanak kicsorbulni. Az eddig főként színésznőként tevékenykedő Jennifer Kent forgatókönyvíró-rendező mesteri módon játszik a nézővel. A gyakorlatilag három főbb alakkal dolgozó film egyik karaktere sem hagyja nyugodni a mű befogadójának fantáziáját. Amelia védi a gyermekét. Biztos? Nem lehet, hogy pont Amelia saját gyermeke iránt érzett elfojtott dühe az a bizonyos Mr. Babadook? Samuel fél a rémtől. De vajon a mumus nem csak az ő képzeletében létezik? Lehet, hogy Samuel olyan téveszmékkel küzd, amelyek még egy ilyen aprócska fiút is halálossá tehetnek? És vajon Mr. Babadook, ha létezik, micsoda? Démon? Szellem? Ha csak a képzelet szüleménye, kinek a képzeletéé?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel tartja fenn a film végig a figyelmet. Ritka manapság az ilyen horror, ami ennyire képes gondolkodásra sarkallni a nézőjét, és ami ennyire tudatosan használja ki a befogadó kíváncsiságát. A remek forgatókönyvet, és a kiválóan megírt karaktereket nagyon jó színészek segítik hozzá a maradandó élmény eléréséhez. Az anyát alakító Essie Davis hihetetlenül széles skálán játszik, de meglepő módon a gyermekszínész Noah Wiseman is ügyesen oldja meg a rá osztott - egyáltalán nem egyszerű - szerepet.

The.Babadook.2014.720p.WEB-DL.DD5.1.H264-FGT[21-23-14].JPGEz a film nem igazán operál jump scare jelenetekkel, és gore szempontjából sem túl erős, mégis iszonyatosan félelmetes. Hogy miért? A The Babadook azon a módon félelmetes, ahogy a "régi nagy" horrorok voltak azok. A sötétségből előmászó árnyékok, a sejtetés, a furcsa zajok, a tökéletes aláfestésül szolgáló zene, a valóban félthető szereplők, magyarul a "klasszikus" horrorisztikus hangulat teszi félelmetessé. Jennifer Kent elképesztő érzékkel formálja meg a film látványvilágát, vizualitása egyszerre hagyománytisztelő és újszerű. Szereplői olyan emberiek, hogy lehetetlen velük nem együtt érezni: Amelia korántsem tökéletes anyafigura, Samuel meg egy kifejezetten engedetlen gyerek, mégis mindketten azonnal megszerzik a néző szimpátiáját. Pont ezen alapul az, hogy egyiküket sem kívánjuk elveszíteni. Azt meg különösen el szeretnénk kerülni, hogy az egyikük gyilkossá váljon...

Mindezen összetevők mellett a film legnagyobb érdeme mégis az, hogy igazi mondanivalója, határozott lélektani értelmezési rétege is van. Katarktikus erejű fináléja kilép a hagyományos horrorfilmes keretek közül, és nyilvánvalóvá teszi azt, hogy Mr. Babadook nem csupán egy rém, de valaminek a szimbóluma is. A film elgondolkodtatóan és rettenetesen találóan szól az emberi lélek legsötétebb kamráiban elrejtett dolgokról.

A Babadook mindezek tetejébe gyakorlatilag fillérekből készült (a Wikipedia alapján 2,5 millió dollárból), melynek egy része (30 000 dollár) egy Kickstarter-kampányból jött össze. Igaz tehát az a meglátás, hogy egy igazán jó horrorfilmhez nem kell sok pénz, csak néhány kiemelkedően kreatív és tehetséges elme. Honfitársaim, a feladat adott, mikor csinálunk már egy ilyen kiváló horrorfilmet?! Vagy legalább valamilyet...

9,5/10

(Az írás eredetileg 2014. november 6-án jelent meg)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr506861341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.06. 11:38:21

Ennyire? Na, most már nagyon várom azt a feliratot :D

Ernoke 2014.11.06. 19:23:16

csak most találtam rá erre a blogra, és rögtön komoly köszönetet kell mondanom. horror-rajongó vagyok, de mostanában nem nagyon találtam olyat, ami érdekes lett volna, egyszerűen nem ugorják meg az ingerküszöbömet. mintha mindegyik a Körből építkezne (ami lehet, hogy felszínes horror, de örök kedvencem), ugyanazt ismétlik újra és újra. de ennél a trailernél gyomorgörcsöm lett, alig várom, hogy megnézzem.:)

shiver23 2014.11.06. 20:22:05

Megnéztem, a kiritkában jók a kérdések, engedi eldönteni a nézőt hogy ő maga döntse el van-e rém afilmben vagy nincs. Szerintem nincs, csak a csonak család elme kálváriáját követhetjük nyomon, ennek ellenére egyszer nézhető, hangulatos film de többszöri nézésre (mint pl démonok között) alkalmatlan.

K.Leslee 2014.11.06. 22:52:17

Tenyleg jobb volt mint a Wan fele iparoshorrorok.

Boyzndahood 2014.11.06. 23:18:10

@Ernoke: A Kör minden csak nem felszínes horror. :)

Ezt a filmet meg minél hamarabb be fogom pótolni, köszi a tippet!

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.07. 20:32:27

@shiver23: azért én majd megpróbálom még többször is megnézni, hátha mégis;)

Gera 2014.11.09. 14:49:47

Megnéztem, tényleg jó volt, köszi.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.26. 00:51:13

Zseniális film, nem is tudok mit hozzáfűzni, talán annyit, hogy most jöttem rá, az igazi profik horrorelemek nélkül is tudnak feszültséget kelteni.
Egyszerűen már az első perctől kezdve úgy építették az anya és a gyerek konfliktusát, hogy engem már attól szétvetett az ideg. És ez borzasztó sokat segít egy rendezőnek is, mert nem kell ellőnie idejekorán a puskaport, mégis működőképes a film.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.26. 09:38:23

@danialves: álmaimban sem számítottam a totális egyetértésedre, szóval ez maga a Karácsonyi CSODA :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.26. 11:52:34

@Werewolfrulez: Jó, hát azért a kissrác szerintem _annyira_ nem játszott jól, szóval tessék. :D De mondjuk egy ilyen korú gyerektől szerintem nem lehet egész komplex mélységeket elvárni karakterábrázolásban, úgyhogy különösebben nem érdekelt.

K.Leslee 2014.12.29. 13:18:43

@danialves: raadasul a film elso 40 perce az altalam valaha latott legunalmasabb, legklisesebb es legrutinosabb horrorfilm felvezetes.
@Werewolfrulez: Merry Christmas!!:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.29. 13:45:24

@K.Leslee: Horrorként lehet, hogy klisés, de unalmasnak biztos nem unalmas, szerintem a történetet baromi jól építette. Amúgy is a Babadook nem attól jó film, mert annyira forradalmi horror lenne, hanem mert végletekig profi akár ebben az aspektusában, akár az általa elmesélt sztori ábrázolásában.

K.Leslee 2014.12.29. 13:58:22

@danialves: egyetertek, csak neha nehez vegigulni a horrorfilmek elejet mivel 90%- ban megegyeznek. Amugy nekem tetszett a film.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.29. 14:01:57

@K.Leslee: Általában a hasonló szerkezetű filmek elejét mindig nehezebb végigülni, mert eleve azért kezded el nézni őket, hogy mi lesz, amikor beüt a krach.
De nálam ez annyira nem horror sajátosság, hogy a JP elejét könyvben és filmben is úgy kellett végigszenvednem, mert mikor szabadulnak már el a dínók... :D
Mindenesetre itt szerintem volt helye az építkezésnek, még ha így egy kissé gyorsan is érkezett rá a finálé.

borosnyuszi 2014.12.30. 11:05:36

Tegnap este rászántam magam és megnéztem. Hát nem estére kellett volna hagyni... Nyugtalanító film még ma is a fejemben van babadook, dook, dook, dook... Az átalakulás amin főhősnő átmegy zseniális és félelmetes. Az a tekintet a hangulatváltozások, beszarás. Sokkal ijesztőbb mint maga Babadook (már ha, létezik egyáltalán) a kisrác is telitalálat. Az Omen óta nem láttam ilyen unszipatikus kisfiút ( a végre azért megkedveltem). Kötelező darab!
süti beállítások módosítása