November Man / The November Man (2014)
2014. október 14. írta: FilmBaráth

November Man / The November Man (2014)

the november man.jpgPierce Brosnan a kedvenc James Bondom, az ő főszereplésével készült Goldeneye örök kedvenc, nagyon nehezen nyugodtam bele, hogy az ő elegáns játéka helyett az ősmacsót egyébként nagyon hozó Daniel Craig-et kell néznem őfelsége legszexisebb ügynökének szerepében. Mióta nyugdíjba vonult 007-esként, nem igazán örvendeztetett meg egykori kedvencem maradandó alakítással (a Mamma mián konkrétan majdnem sírógörcsöt kaptam, annyira illúzióromboló volt a totál hamisan éneklő Brosnan), de a szép emlékek miatt azonnal megdobbant a szívem, amikor láttam, hogy annyi év után újra kémszerepben láthatom. Nem tartott sokáig az öröm, nagyon gyorsan rá kellett jönnöm, hogy ez a film talán a tévében elmegy matinénak, de komoly akciófilmként nem állja meg a helyét.

Devereaux (Pierce Brosnan) a CIA egykori ügynöke, magánéleti okok miatt beleavatkozik egy akcióba, de sajnos nem tudja megmenteni gyermeke anyjának az életét. Természetesen nem hagyja megtorlatlanul az esetet, csak egykori tanítványát, Mason- t (Luke Bracey) hagyja futni. Nem biztos, hogy jó ötlet volt, mert őt küldik a nyomába, miközben próbálja megmenti egy fiatal lány, Alice (Olga Kurylenko)  életét...

Brosnan még mindig meggyőző tud lenni a szuperkém szerepében, nyugdíjas korban is nagyon jól áll neki az akcióhős szerepe, Roger Donaldson sem utolsó rendező, előző közös projektjük, a Dante pokla nagy kedvencem volt sok évvel ezelőtt (ma már persze nem homályosítja el a szememet a rajongás, látom, hogy elég közepes film, de ettől még rongyosra néztem annak idején), így ha nem is vártam csodát, de azért egy B-kategóriás Bond-mozit nagyon is. Csalatkoznom kellett sajnos, pedig az alapelképzelés jó volt, itt nincsenek CGI-trükkök, ez egy igazi, oldschool akciófilm, amelynek vannak szép pillanatai, de a forgatókönyv, a karakterek és a színészi játék gyengeségei miatt tökéletesen felejthető lett a végeredmény.

Nem indul rosszul a történet, de miután mester és tanítvány nagyon hatásosan szembe néz egymással, nem sikerül emelni a tétet, dögunalom a sztori, tele hiteltelen és felesleges karakterekkel. A fordulatok előre láthatóak és kicsit viccesek (tényleg nem tűnt fel senkinek, hogy Devereaux-nak van egy lánya, miközben a tanítvány kb. egy perc alatt rájön? és hosszan lehetne folytatni a sort). A szöveg sem mondható frenetikusnak, kimerül annyiban, hogy telefonon jól beszólogatnak egymásnak a főszereplők, miközben fékezett habzású akciójelentekbe keverednek. A karakterekre nem sok figyelmet fordítottak, így fordulhatott elő, hogy a bérgyilkosnő figurája az ígéretes kezdet után ellaposodik, bukása pedig fájóan dicstelen. A végjáték nagyon szirupos, a történet logikai bukfenceit inkább hagyjuk. De az igazi probléma az, hogy nem sikerült a mester-tanítvány ellentétet érdemlegesen bemutatni, egyetlen pillanatra sem gondoljuk, hogy ez az egyébként nagyon dögös fiatalember komoly veszélyt jelenthet Devereaux számára. Innentől kezdve pedig tényleg semmi érdekes nincs a filmben.

the november man2.jpgPedig lett volna szufla a történetben, Brosnan figurája sokkal színesebb, mint James Bond alakja, nem mindig viselkedik igazi angol úriember módjára, profi, aki felett időnként átveszik az érzelmei az irányítást, de a film közepe felé sajnos ő is kezd beleszürkülni a sima akcióhős alakjába, akinek természetesen van egy lánya, akit ki kell menteni az ellen karmaiból, és még természetesebben egy fiatal lányt is szárnyai alá kell vennie. Mason vérszegény alakja nem sok vizet zavar, és ráadásul érdemleges főgonoszt sem sikerült prezentálni a történethez, ezért a lány alakját próbálták felturbózni, de nem nagyon sikeredett ez a törekvés sem, így maradt nekünk a nosztalgia, mert Brosnan még ebben a rémesen gyenge filmben is meg tudja idézni a Goldeneye hangulatát időnként, de sajnos nem elég ahhoz, hogy egymagában elvigye a filmet a hátán.

Pierce Brosnan beleadott apait-anyait, nem az ő hibája, hogy ilyen halovány lett a végeredmény, annál inkább a rendezőé. Roger Donaldson kapott egy jó főszereplőt, egy alapvetően nem rossz történetet és egy szégyenletesen gyenge, tévéfilmnek talán elmenő, halálosan unalmas akciófilmet sikerült összehoznia. Luke Bracey tökéletesen felejthető, Olga Kurylenko-nak sem sikerül élettel megtöltenie a karakterét. Sajnos nem sikerült Liam Neeson nyomdokain haladva új életet lehelnie a karrierjébe Brosnan-nak, pedig nála alkalmatosabb személyt keresve sem lehetne találni a sármosan idősödő akciósztár szerepére. 

Unalmas, felejthető akciófilm, amelyet Pierce Brosnan miatt érdemes egyszer megnézni.

5/10

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr536787229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lauro 2014.10.14. 16:07:55

Az jó, ha egy alakítás egészen konkrétan "belemarja" magát az agyunkba, de te itt biztos "maradandó" és nem "marandó" alakításra gondoltál. :-)
Egyébként szerintem Brosnannak vannak remek alakításai. Jó a Próbatételben, A szellemíróban, a Serphim Fallsban pedig szerintem éppen az említett Neesonnál is jobb. Én jobban szeretem, ha egy színész e tekintetben méltósággal öregszik, és az akciózást mellőzi. Brosnan jól választ szerepeket.

FilmBaráth 2014.10.14. 19:22:10

@Lauro: Valóban elírtam, javítottam, köszönöm!:-)
Valóban vannak jó alakításai, de azért szerintem Neeson egy klasszissal jobb színész. Én értékelem, ha a dögös idősödő színészek akcióznak:-)
süti beállítások módosítása