Igaz szívvel / The Normal Heart (2014)
2014. augusztus 04. írta: danialves

Igaz szívvel / The Normal Heart (2014)

zap-the-normal-heart-movie-photos-20140524-004.jpgAz HBO tv-filmjei egy egyre inkább hagyományossá váló receptet követnek: dobjunk be néhány ismert színész tőlük idegen szerepekbe, lehetőleg egy vitás témát feldolgozó filmbe, a minőségi írás és rendezés elvégzi a többit. Ezt a mintát követte például a Dr. Halál vagy tavaly a Túl a csillogáson, és ebbe a sorba illeszkedik az Igaz szívvel is, méghozzá remekül. De semmi több.

1981-ben egy furcsa és gyógyíthatatlan betegség kezd terjedni a New York-i meleg férfiak körében. A később AIDS-ként elhíresült világjárvány első feltűnését csak egy orvos (Julia Roberts) és egy meleg író, Ned Weeks (Mark Ruffalo) veszi komolyan. Miközben végeláthatatlan küzdelembe kezdenek a különböző hatóságokkal, hogy ismerjék el, kutassák és kezeljék a vírust, Ned a saját társaival is konfliktusba kerül: egyrészt szerintük agresszív módszerei ártanak az ügynek, másrészt a promiszkuitást homoszexualitásuk megéléseként értelmező meleg közösség sem hajlandó alávetni magát szexmegvonásnak a megelőzés érdekében.

zap-the-normal-heart-movie-photos-20140524-009.jpgLarry Kramer önéletrajzi ihletésű színdarabjából írta a forgatókönyvet, az a veszély tehát nem fenyegette az alkotást, hogy túlságosan mesterkélt vagy lelketlen lenne. A mű jól adja vissza azt a kétségbeesett és tehetetlen érzést, amit szereplői tapasztalhattak, miközben remekbe szabott párbeszédekkel és a nem különösebben megszerkesztett cselekmény ellenére is magabiztos történetvezetéssel szórakoztatja a nézőt.

A színészek az ilyen alkotásokhoz méltóan parádéznak: Mark Ruffalo-t talán élete egyik legjobb szerepét hozza, viszont még nála is jobban lenyűgözött az eddig csak középszerű blockbusterekben tetszelgő Taylor Kitsch, valamint a semmiből feltűnt Matt Bomer. Mögöttük a Parsons-Roberts-Molina trió már egészen elhalványul, de a forgatókönyvnek hála mindenki megkapja a lehetőséget a kibontakozásra, egy-egy hatalmas érzelmi kitöréssel. Ennek köszönhetően néhány helyen már egészen azt éreztem, hogy ez kezd átmenni a David O. Russel-féle öncélú produkáltatásba, de egy ilyen tragikus történethez egy fokkal azért még jobban passzol, ha minden második jelenetben ordít vagy sír valaki. 

Ugyanakkor ezeknek az érzelmeknek az átadására nem feltétlenül képes a produkció. Hiába dolgozott rajta egy olyan tévés veterán, mint Ryan Murphy (a Kés/Alatt, a Glee és az American Horror Story alkotója), az egyes karaktereket igen nehezen tudja megfogni, ráadásul számomra jó néhány furcsa pillanattal is tudott szolgálni. (Az egyik szereplő halálát például egy leginkább vígjátékokban használt montázzsal meséli el, így a jelenet inkább a fekete humor, mintsem a dráma határát súrolja.)

A HBO-hoz és en bloc a tévés műsorgyártás jelenlegi színvonalához méltóan minőségi darab ez is, de egyszerűen még így is képtelen áttörni azt a láthatatlan határt, ami tévé és mozi között húzódik. Viszont ismét láthattunk néhány remek színészt tőlük szokatlan szerepekben parádézni, egy olyan téma feldolgozását, amellyel maximum Oscar-szezon környékén találkoznánk a mozikban, ennek köszönhetően pedig kellemes és különleges élmény megnézni ezt a filmet.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr906572451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.04. 20:16:52

ezt most adja és nagyon reklámozza az hbo, ezután megnézem meghoztad hozzá a kedvem.

Nyílméregbéka 2014.08.05. 23:15:01

Nagyon tetszett a, film, pár napja láttam az HBO-n. Csak kapcsolgattam, pont kezdődőtt, és egyből odaragasztott a képernyő elé. Remek színészi alakítások, igazi HBO szinvonal. Érdekessége szerintem, hogy több nyiltan meleg színész is, mint Parsons és Matt Boomer, szerepelnek benne, pedig általában meleg színészek ritkán vállalnak ilyen szerepeket. Mozifilmként is megállná a helyét. 8/10

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.05. 23:33:35

@Nyílméregbéka: Nocsak, Bomerről nem is tudtam.
Parsons kapcsán egyébként az az érdekes, hogy milyen minimális változtatások kellettek neki, hogy szociopata kockából meleg aktivistává változzon. :D

Nyílméregbéka 2014.08.06. 00:02:48

@danialves: na ja, Parsons ugyan azt az enyhén aspergeres figurát hozta ebben is : D

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2014.08.06. 16:51:13

Számomra nézhetetlen volt ez a film, kb. 25 percig bírtam. Kevesebb mutatott buzulás talán szerncsésebb lett volna.
(Az meg rohadtul undorító, ha tényleg így történtek a dolgok a 80-as évek elején: mindenki mindenkivel, bevalottan csak a lázadás kedvéért).

Pedig hálás a téma, lehetett volna erről egy jobb filmet is forgatni.

Érdekes, de film közben eszembe jutott maxval kommentelő, a homoklobbi nagy ellensége. Néha az az érzésem, igaza van, kicsit sokat van terítéken a téma manapság...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.06. 18:36:31

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): Pedig még direkt terveztem is valami buzilobbis poént az első bekezdésben, főleg, ha már az előző nyár nagy durranása pont a Túl a csillogáson volt.

Amúgy tényleg rohadt undorító, még szerencse, hogy az erkölcsös heteroszexuális fiatalok nem kurták végig a 60-as, 70-es éveket bevallottan a lázadás kedvéért...
(Halkan jegyzem csak meg, hogy elmondják, hogy egyáltalán nem a "lázadás kedvéért", de például az is köztudott, hogy a homoszexuális férfiaknál eleve igen ritka a monogám kapcsolat.)

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2014.08.07. 16:11:55

@danialves:
a cinizmusod ellenére nekem akkor sem fér bele, hogy pl. a kertvárosban a nyílt utcán a fa tövében feltett lábbal basszák a csávót, még hárman meg sorban állnak (tök mindegy, hogy a heterók a 60-as 70-es években ugyanezt (tényleg ugyanezt?) csinálták) a következő löketre. Az meg hogy ezt feltétlenül meg kellett mutatni a vásznon - okádni tudtam volna.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.07. 16:50:02

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): Mondjuk az szemmel láthatólag nem egy nyílt utca volt, hanem a saját privát területük, a parton sem volt egy lélek sem rajtuk kívül.
De amúgy te még tényleg csak a homokosoktól láttál/hallottál olyan sokkoló dolgokat, hogy a nyílt utcán kúrnak? A hetero emberek a te felfogásod szerint csak ágyban, párnák között, szigorúan maximum ketten szoktak szexelni?

Nézd, enyhén szólva nekem sem arra indul be a nyáltermelésem, hogy két férfi seggbeteszi egymást, de ezt ne akarjuk már megmagyarázni úgy, hogy ezzel mi mindenképpen normálisabbak vagyunk. Nekünk ez nem jön be, nekik a hetero szex a filmek másik 95%-ában, de gondolom ők sem nyomják ki a Trónok harcát ötpercenként, amikor szexjelenet van. De valamiért mi úgy érezzük, hogy két azonos nemű ember szexualitásában feltétlenül van valami gyomorforgató, ahelyett, hogy egyszerűen hidegen hagyna az egész.
süti beállítások módosítása