Elrabolva 2 / Taken 2 (2012)
2014. június 04. írta: FilmBaráth

Elrabolva 2 / Taken 2 (2012)

taken2_1.jpgVan az a pénz, amiért Liam Neeson hajlandó vesztegetni a tehetségét egy jó film harmatgyenge folytatásában. Amikor az Elrabolva váratlanul hatalmas sikert aratott - amúgy nem volt annyira meglepő, Neeson miatt sokan megnézték, gyorsan elterjedt, hogy jól összerakott thriller, ezért mindenki látni akarta. Várható volt, hogy lesz folytatás, Neeson szemérmetlenül nagy összeget kapott a főszerepét, amiért nem ítéletem el, mindenki pénzből él, miért ne fogadta volna el, ha ért ez ennyit a producereknek, ráadásul nem kente oda a filmet - igazi színész nem tesz ilyet, még a leggyengébb filmbe is belead apait-anyait- , és még akcióhőst is játszhatott, ami az ő korában nem sokaknak adatik meg ebben a szakmában. A film viszont tipikus második rész lett: erős utánérzés, látványos, de üres akicóorgia, amit kizárólag Liam Neeson miatt érdemes egyszer megnézni.

Bryan Mills (Liam Neeson) élete kezd jól alakulni, egyre szorosabb a kapcsolata a lányával, és ráadásul a volt feleségével, Lenore - nal  (Famke Janssen) is fokozatosan egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Közel tehát a családi idill, amikor Kim és Lenore meglepik az Isztambulban dolgozó Bryan-t. Ámde pont ekkor csap le rájuk az előző részben megölt albán bűnöző apja, Murad (Rade Serbedzija), aki a változatosság kedvéért most a szülőket rabolja el, Kim szerencsésen megmenekül, és a segítségével Bryan kiszabadul, biztonságba helyezi a lányát, majd visszamegy a volt feleségéért, így a nagy leszámolás nem marad el.

Annyira tetszett az első rész, hogy azonnal megnéztem a másodikat. Kár volt, mert végigdühöngtem. Gyakorlatilag le akarták másolni a sikerreceptet, vagyis fogták ugyanazt a forgatókönyvet, kicsit csavartak a történeten, kicsit felturbózták az akciókat, kicsit több teret kapott Kim karaktere és Murad, viszont kihagyták belőle a feszültségkeltést, az izgalmat, így egy tökéletesen érdektelen folytatást sikerült összehozni.

Mintha az első rész néznénk újra, a film eleje szintén nem túl izgalmas (apuka most éppen azt nem tudja elviselni, hogy a lányának barátja van), addig, amíg a szülőket el nem rabolják, igazából semmi érdekes nem történik. Csak az a probléma, hogy ez után sem indul be a film, persze Liam Neeson nagyon dögösen aprítja az ellent és szabadítja ki a családot a bajból, de egyáltalán nem ragad magával a fim, mert sajnos eléggé klisés és hiteltelen a film. Már az a jelenet, amikor Bryan felhívja a lányát, hogy éppen most rabolják el, és most azonnal kezdjen el meglépni a bűnözök elől, annyira hihetetlen (a bűnözök egyrészt, szófogadóan fogják rá addig a pisztolyt, amíg telefonál, másrészt pedig mintha senki nem hallották volna, hogy mit mond), hogy a néző azonnal tudja, hogy esélye sincs arra, hogy az előzőhöz hasonlóan érdekes és izgalmas filmet fog látni. Azon már meg sem lepődünk, hogy Kim apuka telefonos utasításait követve simán nekiáll akciózni Isztambul háztetőin, gránátokat robbantgat, majd, miközben apuka mellette ül a kocsiban, kaszkadőrmutatványokat hajt végre, úgy, hogy még jogosítványa sincs. Tényleg dühítően hiteltelen a film, ráadásul egyetlen izgalmas fordulat sincs benne, még a főgonosz alakját sem sikerült érdekesre írni, csak egy átlagos albán bűnöző lett belőle. 

Az első rész zseniális kamerabeállításai is bántóan hiányoznak a filmből, az akciójelenet vágása finoman szólva hagy maga után némi kívánnivalót, a zene sem olyan hangsúlyos, mint korábban. Összességében egy közepes akciófilm, amely nem is lett volna olyan rossz, ha nem az első részhez méri mindenki. Mert ahhoz képest harmatgyenge, ráadásul már forgatják a harmadik részt, ami valószínűleg még ennél is rosszabb lesz. És ami a  legrosszabb: biztosan meg fogom nézni, mert Liam Neeson - nak tényleg nagyon jól áll az akcióhős szerep.  

taken3.jpgLiam Neeson természetesen tökéletesen hozta a karaktert, ez neki ujjgyakorlat, láthatóan megtetszett neki az akciósztárság, amit annyira nem bánok (lányból vagyok én is, lehet rám hatni a jó értelemben vett macsósággal), ha mellette drámai szerepben is láthatom az általam nagyon kedvelt színészt. Rade Serbedzija jó színész, azonban ezúttal nem sikerült életet lehelnie nem túl jól megírt karakterébe, Maggie Grace továbbra is bájos, Famke Janssen továbbra is teljesen felejthető.

Olivier Megaton nem egy Pierre Morel, a közelében sincs a tehetsége, a forgatókönyv sem volt olyan jó, mint az első résznél, de ez még nem magyarázat a gyenge operatőri munkára és a lehelet halvány történetvezetésre. Bele sem akarok gondolni, mit fogok dühöngeni a harmadik részen (merthogy a rendezőt nem váltották le természetesen..).

Látványos, de üres akciófilm, harmatgyenge folytatás, amit csak Liam Neeson miatt érdemes egyszer megnézni.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr786178971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.06.04. 20:59:13

Na most egyetértünk! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.05. 08:47:08

szerintem ez a film jobb lett, mint az első rész.
Már nem kell az elejére az a felettébb kínos "mindenkit bemutatunk" rész csupán minimális intro és mehet a gyilok.

Az a kérdés meg nagyon érdekes, hogy a bosszúállás köre vajh véget tud e érni valaha.

Nyílméregbéka 2014.06.05. 11:30:53

@doggfather: Még soha senkitől sem hallottam ezt. Persze szokták mondani, hogy ízlések és pogonok, de itt akkora minőségi különbség van a két rész között, hogy nem is jut hirtelen eszembe még egy olyan film, ami ekkorát romlott volna a második részre. Talán a Cápa vagy a Csilliagközi invázió... Remélem csak vicceltél!

Nyílméregbéka 2014.06.05. 11:32:59

* pofonok (rohadt iPad billentyűzet!)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.05. 19:39:28

@Nyílméregbéka: nem tényleg nagyon tetszett az alapötlet, a bosszúkör.
süti beállítások módosítása