Tűzgyűrű / Pacific Rim (2013)
2013. július 24. írta: FilmBaráth

Tűzgyűrű / Pacific Rim (2013)

pacific-rim04_1.jpgJaeger vadászpilóta akarok lenni! Hogyan, gyerekes lennék? Persze, hogy az vagyok, egyébként mit kerestem volna a moziban, amikor ezt a filmet adták?

Döbbenten olvastam a fanyalgó kritikákat a filmről. Tényleg én lennék az egyetlen ember, aki azért ment el a moziba, mert azt látta az előzetesben, hogy cool robotok látványosan aprítják egymást? Nem drámára, nem vígjátékra, nem romantikus filmre, hanem egy látványos blockbusterre váltottam jegyet, és pontosan azt kaptam, amit vártam, se többet, se kevesebbet.

Már a kezdő képsorok sem hagynak kétséget afelől, hogy del Toro az utolsó fillérig kihasználta a látványra azt a nem kevés pénzt, amit a filmre kapott. Ultrabrutál CGI effektek  kíséretében megtudjuk, hogy néhány irtó ronda szörny, a kaijuk egy törésvonalon keresztül (hogyan jöttek át? érdekel valakit? engem nem igazán, itt vannak és kész) betörtek békés világunkba, elkezdték szétzúzni a nagy világvárosokat, erre az emberiség végre összekapta magát, összefogott, és megalkotta a jaegereket, a nagyon cool robotokat, akiknek az az összes dolguk, hogy irtsák a szörnyeket  (nem lett volna egyszerűbb rájuk szabadítani a Föld teljes légi és vízi haderejét? Költői kérdés volt, bocs). Ezek a robotok úgy működnek, hogy két pilótát mentálisan összekapcsolnak, és ők mozgatják a szerkezetet az összehangolt mozdulataikkal. A jaeger pilótáknak szoros kapcsolatban kell lennie, azaz jól kell tudni driftelni. A Becket testvérek, az ifjú, forrófejű Raleigh (Charlie Hunnam), és megfontolt bátyja, Yancy (Diego Klattenhoff) nagyon jók együtt, azonban egy bevetésen az idősebb fiú meghal, ezért öccse soha többet nem akar jaagert látni belülről. De természetesen beüt a krach, a szörnyek bedurvulnak, és egyre többen lesznek, ezért Pentecost parancsnok (Idris Elba) ráveszi Raleight, hogy újra csatasorba álljon új partnere, a fiatal lány, Mako (Rinko Kikuchi) oldalán. És most, hogy mindenki a fedélzeten van, végre elkezdődhet a végső harc a jaagerek és a kaijuk között..

Nem, ezt a történetet nem lehet komolyan venni és igen, ez a film a gyerekeknek és a gyereklelkű felnőtteknek szól. Ha a mozi bejáratánál ott felejted a felnőtt éned, nagyon jól fogsz szórakozni, ha ez nem megy, akkor tényleg csak a fanyalgás marad. A döntés a tiéd. 

Elmesélem, mi történt a moziban: a közönség (magamat is beleértve természetesen) együtt lélegzett a filmmel, ha dráma volt, síri csend volt, a humoros részeknél zengett a nevetés, az akciórészeknél csillogtak a szemek, és röpködtek a megjegyzések. Vagyis a film nem üres látványt jelentett a nézőknek, hangosan szurkoltak a jó fiúknak, szidták a rossz fiúkat. Utoljára a Star Trek filmnél volt ilyen hangulat a moziteremben, tehát nem egy átlagos blockbuster sikeredett a filmből.

pacific rim.jpgÉs ez egyvalakinek köszönhető: a rendezőnek, Guillermo del Toronak. Aki látta a Hellboyt (nálunk forgatták Etyekwoodban, a saját szememmel láttam a nagy zöld izé maradványait a díszletben). vagy A faun labirintusát, az tudhatta, hogy lenyűgöző látványvilágba fog kerülni, ugyanakkor a karakterek nem lesznek felszínesek, a párbeszédek nem lesznek laposak, az intenzitás a film nagy részében ki fog tartani.

Most sem történt másként, bár a forgatókönyv sokkal gyengébbre sikerült, mint a korábbi del Toro filmeknél, a karakterek kissé felszínesebbek lettek a szokásosnál, azonban a dráma, az érzelmek, és akció adagolása nagyon jó ritmusban sikerült. Bár tele volt logikai bukfencekkel a történet, és néhol közhelyekkel dobálóztak a szereplők, de összességében egy jó iparosmunkának minősíthető a forgatókönyv. Del Toro nagyon jól összefogta a filmet, a letaglózó látványt meg tudta tölteni tartalommal, volt itt minden, kicsit talán túl is bonyolították a karaktereket.  

Mivel a büdzsé nagy része a CGI-ra ment el, ezért a szereplők kevésbé ismert tévésztárok közül kerültek ki. A főszereplő, Charlie Hunnam elég harmatos volt, nem igazán tudta élettel megtölteni a karakterét (pedig nem volt túl bonyolult a feladat..), Rinko Kikuchi kritikán aluli teljesítményt nyújtott, a többiek két szereplő kivételével teljesen felejthetőek voltak. Idris Elba a parancsnok szerepében mindenkit (pontosabban minden élő személyt) lesöpört a filmvászonról, a jellemábrázolás tökéletes volt, a karakter minden színét megmutatta nekünk. Ron Perlman (Hellboy, ugyebár) rövid epizódszerepében sokkal maradandóbbat tudott nyújtani, mint a főszereplő. 

Vagyis összességében egy egyáltalán nem tökéletes, azonban teljes mértékben szórakoztató blockbustert kaptunk, del Toro ismét remekelt, és..

Elnézést, de most kaptuk a riasztást, hogy egy ötös kaiju közeledik San Fransisco partjai felé. Megint áttörtek, amíg a tudósok találnak valamilyen megoldást, addig mentünk megvédeni az emberiséget.  Jaeger pilóták, indulhat a kaiju vadászat! Zúzásra fel!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr865420314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valakiatömegből 2013.07.24. 17:17:10

Végre valaki, aki nem utálta. Én már nagyon vártam és érdemes volt megnézni. Igen, látványos film, robotcsatákkal. Akinek nem ez kellett, miért ment el megnézni? Trailert nem szokása nézni?

Kelta6725 2013.07.24. 19:04:07

Nem mintha kötözködni akarnék, de ha kritikát írsz (véleményt) akkor legalább a filmről írj :):)

idézlek:

1: "Tényleg én lennék az egyetlen ember, aki azért ment el a moziba, mert azt látta az előzetesben, hogy cool robotok látványosan aprítják egymást?"

nos, egy cool robot sem írt másik robotot benne...

2: "emberiség végre összekapta magát, összefogott, és megalkotta a jaegereket, a nagyon cool robotokat, akiknek az az összes dolguk, hogy irtsák a szörnyeket (nem lett volna egyszerűbb rájuk szabadítani a Föld teljes légi és vízi haderejét?"

a film elején mondta a narrátor, hogy nekiment az első dögnek, az egész légierő, meg földi hadsereg, de 4 napig tartott mire kinyirták, többszáz tankba meg repülőbe, és vagy 40e emberbe...ezért!! készítették a jaegereket.

3: "De természetesen beüt a krach, a szörnyek bedurvulnak, és egyre többen lesznek"

nem lettek többen vagy 10 évig mindig egy azaz 1 jött át, azt kinyírták, és várták a következőt..csak a film vége felé jött kettő..

4: "Pentecost parancsnok (Idris Elba) ráveszi Raleight, hogy újra csatasorba álljon új partnere, a fiatal lány, Mako (Rinko Kikuchi) oldalán"

A parancsnok pont hogy ellenezte hogy Mako oldalán menjen csatázni..végig ellenezte, egész mást akart partnernek...de aztán nem volt választása...

Látszik mennyire figyeltél a filmre...egyébként is, dráma??? humor?? WTF????? melyik filmet nézed??

csak közhelyek voltak, oltári lenyúlások, több filmből is, nulla szintű színészi játék, a logika mint olyan nem létezett a filmben..:)

látványos színes marhaság, nulla agyi értékkel..ülsz bámulod, mer látványos marhára....aztán kb ennyi...mint egy tűzijáték, de azt is megunod 20p után...

nagyon gyenge :) de látványnak jó volt :):)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.22. 15:03:16

hát ha valami hát ez folytatásért kiállt!

Máshogy fogalmazok: Akárhány részt megnéznék még.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.22. 15:51:36

@doggfather: Most újráztam, és én sem tudok mást mondani, talán még annyit, hogy kár a szinkronért, mert így csak másodszorra derült ki, hogy Idris Elba milyen jó Samuel L. Jackson :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.22. 19:30:07

@danialves: hogy mi? nem is hasonlít a hangjuk ha jól emlékszem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.22. 19:55:04

@doggfather: Szerintem baromira, ráadásul az egész megjelenésük pont ugyanolyan tiszteletet parancsoló. Az akcentusuk más, mondjuk ez nem is csoda.
www.youtube.com/watch?v=Z1_jkDBWUNU
www.youtube.com/watch?v=rkvRYg2ZmY0

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.12.22. 20:44:34

@danialves: Idris Elba Heimdallként volt iszonyatosan kemény felállású, engem nagyon letaglózott, amikor először megláttam a Thor első részében. A Pacific Rim pedig sajnos nem sikerült túl jóra, ott már nem volt akkora élmény, de ő ettől függetlenül még ugyanolyan komoly arc maradt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.22. 21:00:17

@danialves: szóval mindketten nagydarab fekák karcos hanggal?! LOl. :D Ilyen azért van még egy pár. ;)

@NY124 (Darvas Tamás): a thorban fel se ismertem. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.22. 21:07:46

@doggfather: Megjelenés alatt nem a fizikumot értem ;) Azért is linkeltem a két videót.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.12.22. 21:16:48

@doggfather: Pedig ott még karizmatikusabb és jellegzetesebb volt. ^_^

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.22. 21:17:55

@danialves: a megjelenés, a fizikum, nem?!

Az általad linkelt videóban hasonló az öltönyük is erre gondolsz. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.22. 21:19:04

@doggfather: Fellépésük, karizmájuk, kisugárzásuk stb.?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.22. 21:19:06

@NY124 (Darvas Tamás): de annyi jelmez volt rajta, hogy tényleg nem tűnt fel első blikkre, hogy ő az. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.22. 21:20:52

@danialves: hát azok azért messze nem összetéveszthetőek azért.

Azért írtam ironikusan, hogy mindketten feketék, és karcos a hangjuk. ;)
süti beállítások módosítása