Vadászat a Vörös Októberrre / The Hunt for Red October (1990)
2014. május 08. írta: FilmBaráth

Vadászat a Vörös Októberrre / The Hunt for Red October (1990)

vadászat a vörös októberre.jpgTrükkös Iván. Mi az? Nem, nem egy őrült cár, hanem egy haditengerészeti szakkifejezés. A szovjet atom meghajtású tengeralattjárók időnként megálltak, miközben a tengerben úsztak, és körbefordultak, azért, hogy lássák, nincs - e a környékükön ellenség. Nem csak ezt lehet megtudni ebből a filmből, hanem azt is, hogyan kell jól összerakni egy dögös tengeralattjárós thrillert.

A hidegháborús években járunk. Elkészül a szovjet haditengerészet legnagyobb büszkesége, a Vörös Október. Csúcstechnikájával képes arra, hogy eltűnjön az ellenséges radarok elől, vagyis tökéletesen alkalmas arra, hogy észrevétlenül eljusson Amerika partjaira, kilőjön egy torpedót, és ezzel kirobbantsa a harmadik világháborút. A szovjetek a legtapasztaltabb parancsnokra, Marko Ramiusra, (Sean Connery) bízzák a hajót. Nem volt túl jó ötlet, a kapitány ugyanis úgy döntött, hogy átadja azt az amerikaiknak. Ezt csak ők nem tudják, ezért ellenségként tekintenek a Vörös Októberre, azonban egy okos elemző, Jack Ryan (Alec Baldwin) rájön a kapitány szándékára, meggyőzi a vezetést, hogy adjanak neki egy esélyt. Az események azonban  kicsit elfajulnak, ennek eredményeként a teljes szovjet és amerikai haditengerészet hajtóvadászatot indít a tengeralattjáró ellen...

Létezik annál hatásosabb nyitókép, hogy Sean Connery dögösen belenéz a kamerába, majd kiderül, hogy egy ultrabrutál menő tengeralattjáró tetején áll? Agy eldob, érdeklődés 100%-osan felkeltve, már csak a hátralévő két órában kell elérni, hogy a néző feszülten figyelje az eseményeket, hiszen mégiscsak thrillerről van szó. És majdnem pontosan ez történik: az erős kezdés után kicsit elunjuk magunkat, amíg elindul a Vörös Október első útjára, de utána ez már nem fordul elő, a legutolsó percig izgalmas a film, én annak ellenére feszült figyelemmel követtem az eseményeket, hogy már többször láttam (igaz, nem mostanában). Amikor a legénység a szovjet himnuszt énekli,, azonnal megvan az az alaphangulat, ami ahhoz kell, hogy megértsük, mit jelentett egykor a hidegháború, és miért olyan fontos ez a tengeralattjáró mindkét oldalnak. Nem véletlenül jelölték Oscar-díjra a zenét, kivételesen sokat tesz hozzá a filmhez.

A forgatókönyv jól sikerült, a karakterek jól meg lettek írva. Ramius kapitány felelősségteljes vezető, a legénység vakon engedelmeskedik neki, a legkilátástalanabb helyzetben is megőrzi a hidegvérét, kivezeti a rá bízott személyeket a vészhelyzetből. Azért ő is csak egy esendő ember, de ezt csak az első tisztje tudja róla. Az utolsó szögig ismeri a hajóját, a legénységét még attól is megkíméli, hogy hazaárulást kövessenek el. Jack Ryan közel sem szuperügynök, az esze viszont vág, mint a borotva, és az életét sem fél kockára tenni azért, hogy megakadályozza a harmadik világháború kirobbanását. A főszereplőkön túl a mellékalakokra is megfelelő figyelmet fordítottak az írók, megismerjük a motivációikat, megkedveljük őket, ezért nagyon izgulunk értük, legyen szovjetek vagy amerikaiak. A szöveg ütős, erős, gördülékeny, érzelmekre hat és jellemet ábrázol, sajnos nagyon ritkán szokott összejönni ez a színvonal.

A történet kicsit nyögvenyelősen kezdődik, de  aztán valódi ritmus és stílusváltás következik, a lezárásig teljesen magával ragadja a nézőt a film. Az operatőri munka kiváló, a vágások teljesen rendben vannak, az érzelmek és az akció tökéletesen egyensúlya jellemzi a filmet, miközben tökéletesen betölti a thriller funkciót is az alkotás: izgalmas, érdekes, fordulatos, és persze adunk a haditengerészet romantikájának is. Tökéletes az illúziókeltés, úgy érezzük, mi is ott vagyunk a hajón, és betegre izguljuk magunkat azon, hogyan fogunk kikeveredni ebből a slamasztikából, és persze azt is átéljük, hogy történelmet írunk éppen. Zseniális!

hunt-for-red-october-sean-connery.jpgSean Connery tökéletes választás volt a kapitány szerepére. Tiszteletet parancsoló a megjelenése, bízunk benne, tudjuk, hogy úrrá lesz a nehézségeken. A karakter minden mélységét megmutatja nekünk a kiváló színész, mindenkit lemos a vászonról. Alec Baldwin tud játszani, ha akar, és ezúttal nem maradt meg rossz szokásához híven a felszínen, de azért nem ér fel Connery klasszisához. Sam Neill az első tiszt szerepében rá jellemzően jó, de nem kiváló. Öröm volt látni Scott Glenn -t és James Earl Jones-t, és akkor Stellan Skarsgard-ról még nem is beszéltem, és persze ki ne hagyjam Tim Curry-t sem. Ritka jó színészgárda jött össze ebben a filmben, mindenki magas színvonalon teljesítette a feladatát.

John McTiernan nagyon jó filmmel ajándékozott meg bennünket, feszült thriller, kiemelkedő a műfajában. A színészvezetés kiváló, a jelenetek erősek, a párbeszédek hatásosak. Kár, hogy az eleje kicsit átlagosra sikeredett, de nagyobb bajunk ne legyen.

Kiváló thriller Sean Connery jutalomjátékával, kötelező darab!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr706093168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanek 2014.05.08. 00:35:10

Annyit megjegyeznék, mármint azon kívül hogy remek az írás, hogy a filmzene sajnos nem nyert Oscar díjat. Abban az évben a Farkasokkal táncoló nyert, és bár az messzemenőkig megérdemelte, de nem von le semmit Basil Poledouris zseniális filmzenéjének értékéből, aki a Vörös Október főtémájával valami egészen fantasztikusat hozott létre, és a film végéig megmarad ez a színvonal. Na, ez nem semmi. :)

Flankerr 2014.05.08. 00:42:28

"..eltűnjön az ellenséges radarok elől, vagyis tökéletesen alkalmas arra, hogy észrevétlenül eljusson Amerika partjaira, kilőjön egy torpedót"

Nem radar, szonár. Hullám mindkettő, de mégis más..:)

Nem torpedó, hanem nukleáris robbanófejekkel teletömött rakéta. Ami ellen akkor még nem volt védelem, és igazából még ma sincs. A torpedó ehhez képest nem tétel..:) még ha létezett annak is nukleáris verziója, repülőgép-hordozók ellen szánva.

Ezt az apróságot leszámítva nagyon jó kritika egy jó filmről.

FilmBaráth 2014.05.08. 08:18:17

@zoltanek: Örülök, hogy tetszett az írás. Az elírást javítottam, köszönöm, hogy szóltál, valóban "csak" jelölék Oscar-ra a zenét, az effektekért járt a szobor:-)

FilmBaráth 2014.05.08. 08:19:30

@Flankerr: Örülök, hogy tetszett a kritika, köszönöm a szakszerű információkat:-)

shyboy 2014.05.08. 11:16:32

és a szinkronban "trükkös Iván" nem őrült

FilmBaráth 2014.05.08. 11:43:10

@shyboy: szinkronnal néztem, teljesen igazad van,elírtam, javítottam:-)

Levente B. · combatant.blog.hu 2014.05.08. 13:22:35

Üdv!

Sajna megint javítanod kell:

Won Oscar

Best Effects, Sound Effects Editing
Cecelia Hall
George Watters II

Nominated Oscar

Best Sound

Richard Bryce Goodman
Richard Overton
Kevin F. Cleary
Don J. Bassman

Best Film Editing

Dennis Virkler
John Wright

A Sound a hangra értendő.

Raptor79 2014.05.08. 13:31:54

Remek krituka! Prima film!
A Dr. Strangelove-rol es a Brazil-rol nem irnal kritikakat legyszives?
Kivancsi lennek a velemenyedre, es persze masokera is ezzel a ket szamomra kedvenc filmmel kapcsolatban.
Ps: a vadaszat a votos oktoberre konyvben is kotelezo!!!!!

FilmBaráth 2014.05.08. 13:39:44

@Raptor79: Örülök, hogy tetszett a poszt:-)
Mindkét filmet tervezem megnézni, tehát előbb-utóbb lesz róla kritika:-)

Petrow 2014.05.08. 13:55:30

A filmzene valóban hatalmas - mindmáig az egyik kedvencem. Amit még az előnyére írnék, hogy a szovjetek ábrázolása így huszonpár év távlatából sem válik annyira egysíkúvá, és nevetségessé, mint nem egy másik, hidegháborús témát feldolgozó filmben.

nandras01 2014.05.08. 14:48:21

és ha már kötözködés :)
radar/szonár javítva, pipa
torpedó/rakéta javítva, pipa
ez azonban még javításra vár:
"A szovjet atom meghajtású tengeralattjárók időnként megálltak, miközben a tengerben úsztak, és körbefordultak, azért, hogy lássák, nincs - e a környékükön ellenség."
nem a környékükön, hanem egészen pontosan mögöttük, mert- amint azt a filmben is elég szájbarágósan elmagyarázzák- a tengeralattjáró a környékét igen, de a háta mögött levő terepet nem látja hajócsavartól (és akkor a film, pontosabban a szinkron egy zavaró félrefordítását is helyre kell tenni, ahol a hajócsavart következetesen "légcsavarnak" nevezik)

a film pedig tényleg nagyon jó, de ha valaki igazán jó tengeralattjárós filmet akar nézni, akkor a "das boot"- ot tudom ajánlani. klasszisokkal jobb, mint a "vadászat".

FilmBaráth 2014.05.08. 15:05:35

@nandras01: ha már kötözködünk:-) szerintem ez a film jobb, mint A tengeralattjáró:
smokingbarrels.blog.hu/2013/12/01/a_tengeralattjaro_das_boot

Raptor79 2014.05.08. 15:08:44

Most esett le!
Te neeeeeeem lattad meg azt a ket filmet?!?!? :-)

Tessek azonnal potolni! Mindjart itt a hetvege! Szerintem lazan belefer. :-)

Jaj, es meg valami. Nem ilyen komoly film, de a Meglogtam a Ferrarival cimu film az volt mar, vagy az is lesz valamikor?

Bocsanat az offert!

FilmBaráth 2014.05.08. 15:12:55

@Raptor79: Láttam, de mostanában, tehát ahhoz, hogy kritikát tudjak róla írni, újra kell néznem őket:-)Hétvégén nem, de záros határidővel sor kerül rájuk. A Meglógtam a Ferrarival még nem volt, de egyszer majd az is lesz (azt is láttam, de azt is túl régen ahhoz, hogy most fejből megírjak róla egy kritikát:-)):-)

FilmBaráth 2014.05.08. 15:14:42

@Raptor79: nem mostanában természetesen:-)

Globetrotter2014 2014.05.08. 15:18:41

Mint film nagyon jó és szórakoztató volt, ráadásul érdekes és hihető is.

Ez alapozta meg a Ryan sorozatot. Ford talán jobb volt kockafej íróasztal-james bondnak, FOrdnak ezek a szerepek álltak a legjobban. A többieknek nem ez a legeősebb oldala...

Sose értettem hogy McTierman hogy tudott ennyire változó minőségű filmeket rendezni.

nandras01 2014.05.08. 15:25:20

@FilmBaráth:
nézőpont kérdése :)
nekem a filmművészet egyik csúcsa a das boot.

eplethy 2014.05.08. 19:16:28

Igen, az első Jack Ryan filmesítés. Pár évre rá jött a Férfias játékok, aztán a Végveszélyben (Harrison Ford) majd a Rettegés arénája Ben Affleck-kel. Idén pedig az Árnyékügynök.

vanek ur 2014.05.08. 21:29:06

Emlékezzünk meg a könyvről is. Ami érdekesség, hogy akárcsak a film, könyvben is ez volt az első megjelent Jack Ryan regény. Viszont időrendben megelőzi a Férfias játékok. A könyvben egyébként Bolond Iván a manőver neve. És érdemes elolvasni, mert sokkal teljesebb lesz a kép.
A filmet viszont a hivatalos dvd kiadáson nem szabad magyar felirattal nézni, mert az kritikán aluli.
Ja, és az Árnyékügynök már csak egy Jack Ryan történet, de nem Tom Clancy tollából.

Moin Moin 2014.05.08. 21:36:54

@Flankerr: Már létezik olyan, a szuperkavitációt kihasználó torpedó - igaz, kísérleti fázisban, még rendszerbe nem állítva -, amely ellen szintén "nincs gyógyszer a patikában", mivel a vízbeli hangsebességnél gyorsabban halad a célja felé.

McKinney 2014.05.08. 21:50:55

@Flankerr: na ha már kötözködünk, nukleáris robbanófejből rakétánként egy db. elég lesz.

Flankerr 2014.05.08. 23:16:57

@McKinney: Rakétánként 6-10 MIRV, mindegyikben több robbanófej, egyedi célponttal..
en.wikipedia.org/wiki/R-39_%28missile%29
en.wikipedia.org/wiki/MIRV

Csillámdementor 2014.05.08. 23:17:29

@McKinney: Egy Polaris/Trident/Poseidon típusú hordozórakéta 4-5 nukleáris robbanófejet hordoz, egy Los Angeles osztályú atomtengeralattjáró pedig 16 hordozórakétát. Ha viszont Tomahawk robotrepülőgépről beszélük, ott helytálló az 1 nukleáris robbanófej.
Előbbi testvérek között is 80 város elpusztítására képes. A Crimson Tide /Az utolsó esély/ pontosan arról a már megszüntetett "anomáliáról" szólt, hogy hadiállapotban az amerikai elnök parancsa nélkül is lehetett tengeralattjáróról atomcsapást indítani. A K-19 Özvegycsinálóban meg Harrison Ford lett szovjet kapitány.

nandras01 2014.05.08. 23:40:15

@McKinney:
bár mások már helyretették a kötözködésed tévedését (alaptalanságát), de nem árt a könyvből vett idézet sem:
" A Vörös Október huszonhat SS-N-20 Seahawk típusú rakétát hordozott, mindegyik nyolc, egyenként ötszáz kilotonna hatóerejű MIRV-ből  több robbanófejet különböző célokra irányító hordozóból  állt..."
nem gond, ha valaki kötözködik -én is szívesen megteszem :)-, de érdemes alaposnak lenni, mert a fagyi nagyon könnyen visszanyal :)

MasterCard 5112 7696 3185 4548 2014.05.09. 00:41:56

az volt már, hogy a könyv sokkal jobb, mint a film? meg az, hogy csak és kizárólag eredeti hanggal, és nem szinkronnal?

Nyílméregbéka 2014.05.09. 02:00:49

FilmBaráth, megörököltél egy VHS gyűjteményt, vagy mi ez a retro vonal hónapok óta? :D Mondjuk én csak örülök mert nekem ezek voltak A filmek! Tetszett az írás, kedvet kaptam egy újrázásra, úgy is régen láttam már.

FilmBaráth 2014.05.09. 08:17:06

@Nyílméregbéka: Nem kellett megörökölnöm, helyből hatalmas VHS gyűjteményem van:-)Örülök, hogy tetszett az írás,jó szórakozást a filmhez:-)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.05.10. 18:35:11

Ez az egyik film, amit 1-2 évenként újra megnézek. Nem láttam még eredeti szinkronnal, de a magyar sem rossz azért.
(szemüvegesként mindig borzalmas nosztalgiával gondolok azokra az időkre, amikor az itt is látható nagy bumszli szemüvegekkel jártak-keltek:)

A Ford-féle Jack Ryan filmek nem adták azt a tudós elemző-alkat figurát, talán pont Harrison Ford miatt :)

victor vacendak 2014.05.13. 09:06:09

@vensziνar: az tény, hogy minden filmet eredeti hanggal kell nézni, mert a hang is a színész, akit kedvelünk vagy utálunk, és a szinkron 90%-ban tönkrevágja az egészet. az viszont nem igaz, hogy a könyv jobb, mint a film. Clancy borzasztóan unalmas író. Ez a film egy örökös klasszikus, a könyv meg felejthető tucatregény (a katonai krízis zsánerben sokkal jobb írók vannak Clancy-nél, isten nyugosztalja).

Nyílméregbéka 2014.05.13. 14:10:58

@victor vacendak: "Clancy borzasztóan unalmas író"

Ja, nyilván ezért lett bestseller minden könyve. Kár, hogy a sok hülye ember, akik olvassák, előtte nem kérdezett meg téged, hogy megtudja milyen unalmas regényt olvas. Meg hogy 90%-ban tönkrevágja a szinkron a filmeket? Bírom az ilyen nagyképű, minden valós ismeretet nélkülöző kinyilatkoztatásokat, jókat lehet rajta röhögni. :D

victor vacendak 2014.05.13. 15:35:00

@Nyílméregbéka: a Szürke 50 árnyalatából is best seller lett. Az Alkonyatokból is best seller lett. Egyenes arányban van ez a minőséggel? Clancy dokumentum stílusban ír, minden hülye apró katonai részlet a helyén van, de a karaktereket nem tudja megfelelően tálalni. Mindez múlt időben, sajnos. Ez az én véleményem. Téged sem kérdez meg senki, felteszem...:-D
A szinkron meghalt valamikor a múlt század végén, azóta összecsapott munkák, és borzasztó orgánumú színészek dolgoznak. De nem is ez a lényeg. Ahogy írtam, de bezzeg ezt nem sikerült felfogni, értelmezi esetleg személyeskedés nélkül lereagálni: a színészhez hozzá tartozik a hangja is. Tudom, olvasni, nyelvet tanulni qurva nehéz. Arról már ne is beszéljünk, hogy mondjuk egy DVD ide-oda kapcsolgatva az eredeti hang és a szinkron között az atmoszféra/zene sáv minősége is nagyon megsínyli a magyar stúdiók beavatkozását...

Nyílméregbéka 2014.05.13. 16:53:31

@victor vacendak: Na ja, "ez a véleményed".., nincs ezzel semmi baj, ha nem úgy kezded a kommented, hogy "az tény..." Érzed a különbséget? Az egyikben elmondod a véleményed, a másikban egy nagyképű barom vagy, ez a különbség! :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.08.27. 15:20:29

@Csillámdementor: A LA osztályon nulla darab ICBM van. LA-nél van torpcsőből indítható Tomahawk és a későbbi hajókon VLS indítási lehetőség.
süti beállítások módosítása