A 10 legjobb Steven Spielberg-film
2014. április 25. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Steven Spielberg-film

Ide jutottunk. Csak egy halvány félmosolyra tellett tőlem, amikor bejelentették, hogy Spielberg és Tom Hanks újra együtt fog dolgozni. Pedig a kiváló rendező ennél sokkal többet érdemel, hiszen fantasztikus filmeket alkotott korábban, azonban őt is utolérte Hollywood rákfenéje: a pénz. Egykor újító volt, ma már csak az Oscar díjra hajt, ebből következően semmi izgalmasat nem vár tőle a néző, maximum egy korrekt filmet. Valahol a Világok harcánál csúszott félre a történet, azóta csak szomorúan nézi az egykori rajongó, hová süllyedt gyermekkora kedvenc rendezője, a szobrocskák ugyan még  mindig menetrendszerűen érkeznek, de már inkább az életműnek szólnak, nem az aktuális alkotásnak. Tavaly a Lincolnnal sikerült visszaszerezni a rendezői reputációt, de inkább a produceri munka felé fordult az egykori rendezőzseni (Lucas és Spielberg ez a két rendező határozta meg sokáig a mozi világát, az utódok - pl. Nolan  - már bontogatják a szárnyaikat, de a trónus még üres), ezért ma már nem róla szólnak a hírek. Pedig zseniális alakja a filmművészetnek, nagyon sok kiváló alkotást és szép pillanatot köszönhetünk neki. 

A lista teljes mértékben szubjektív, és összeállítása során sajnos konstatálnom kellett, hogy nálam is telik az a csúnya idő,  gyermekkorom nagy kedvenceit kellett kihagynom, nagyon fájt értük a szívem  de hát ez csak egy 10-es lista, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket.

10. Különvélemény / Minority Report (2002)

különvélemény.jpg

Spielberg kellett ahhoz, hogy megnézzek egy Tom Cruise filmet, és nagyon örülök, hogy megtettem, mert maradandó élményt nyújtott ez a különleges atmoszférájú sci-fi, amelyben természetesen nem Cruise nevéhez fűződik a legemlékezetesebb alakítás, hanem Samantha Mortonhoz. A történet is nagyon érdekes volt (a jövőben a telepatikus képességekkel rendelkező lények segítségével megelőzhetőek a gyilkosságok, de mi van akkor, ha valaki kételkedni kezd a jóslatok igazságtartalmában, pláne, ha saját magáról van szó), de a film sikeréhez még kellett a kiváló rendező egyedi látásmódja is.

9. Bíborszín / The Color Purple (1985)

bíborszín.jpg

Spielberg komoly témához nyúlt a sok közönségfilm után, melynek meg is lett az eredménye: 11 Oscarra jelölték a filmet, és Whoopi Goldberg világsztár lett. A szegény, csúnya néger asszony, Celie életét követhetjük figyelemmel, aki végül minden hátráltató tényező ellenére megáll a saját lábán. Danny Glover játéka is felejthetetlen, sőt Oprah Winfrey is felbukkan a filmben. Csontig hatoló, szép, erős dráma, aki még nem látta, sürgősen pótolja!

8. Kapj el, ha tudsz / Catch Me If You Can (2002)

kapj el, ha tudsz.jpg

Igaz történet alapján készült ez a kiváló film, melyben megismerhetjük a nagystílű szélhámos, Frank Abagnaie (Leonardo DiCaprio, aki természetesen ezért a szerepét sem kapott Oscart, igaz, hogy nem is jelölték) történetét, akit egy FBI ügynök, Carl Hanratty (Tom Hanks) bármi áron el akar kapni. A fogócska bemutatása brilliánsra sikeredett, Spielgberg ebben a műfajban is emlékezetest tudott alkotni.

7. Harmadik típusú találkozások / Close Encounters of The Third Kind (1977)

harmadik típusú találkozások.jpg

Zsigmond Vilmos ennek a filmnek az operatőri munkájáért kapott Oscar díjat, feltűnt benne a kultikus rendező, Francois Truffaut, és akkor a történetről még nem is mondtam semmit. Hatalmas film volt ez annak idején, nagyon jól  (látványosan, de egyáltalán nem üresen) dolgozta fel a földönkívüliekkel történő kapcsolatfelvétel kérdését, a zene, amellyel kommunikáltak  az idegen lényekkel szintén nagyon emlékezetesre sikeredett. Érdemes újra felidézni ezeket a szép pillanatokat, kötelező darab!

6. Ryan közlegény megmentése / Savin Private Ryan (1998)

ryan közlegény megmentése_4.jpg

A kritika itt olvasható.

A normandiai partraszállás legnaturálisabb filmes bemutatásával indul a történet (én sokkot kaptam annak idején, gondolom, nem voltam ezzel egyedül), de a következő közel három óra sem unalmas, holott ott már nem a látványon van a hangsúly, hanem a Ryan közlegény megmentésére induló csapaton belüli lelki folyamatokon. Azért persze a látványos végjáték nem marad el, de ennek ellenére elsősorban egy nagyon erős dráma, amely máig az egyik legjobb háborús film. 

5. Jurassic Park (1993)

jurassic park.jpg

Beájulás a köbön, te jó ég,élethű dinók a filmvásznon! Óriási volt a hype, hatalmas sikert aratott a film, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy akkor ebben a filmben alkalmazták a digitális technikát a leglátványosabban. Tátott szájjal ültünk a moziban, megnéztük ötször, tízszer, százszor, aztán a 20 éves évfordulón tavaly ledöbbentünk azon, hogy mennyire hétköznapivá vált az egykori csodavilág a filmvásznon. Azért persze a történet is jó volt, a színészek szintén (Jeff Goldblum forever, na és persze Richard Attenborough), de azért a dinóké volt a főszerep. Nem lehet elégszer megnézni! Miért kellett folytatni, miért? (igen, a pénzért, de akkor sem ért a közelébe az eredeti filmnek a sorozat többi része). 

4. Az elveszett frigyláda fosztogatói / Raiders of the Lost Ark (1981)

 indiana jones.jpg

Harrison Ford egy piac közepén áll, vele szemben egy katona kardos kunsztokkal ijesztget, mindnyájunk kedvenc Indianája megunja, és unott képpel lelövi. Kedvenc jelenetem eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben, egy improvizáció eredménye, ami olyan jól sikerült, hogy benne maradt a filmben, így legenda lett belőle. Ahogyan vég nélkül tudnánk sorolni az emlékezetes képeket és szövegeket, máig nem felejtettük el ezt az A kategóriás kalandfilmet, amelyben a látványon túl a történet is nagyon jól össze lett rakva, ami egyértelműen Spielberg érdeme. A második rész nekem annyira nem tetszett, a harmadikat imádtam (Sean Connery!), a negyedik után sokáig borogattam magam, az ötödiket némileg szkeptikusan, de azért várom.

3. E.T. A földönkívüli / E.T.- the Extra - Terrestrial (1982)

et.jpeg

Van ember, aki nem sírta el magát a végén kiskorában? Lehetett nem imádni azt a kis lényt, aki mindenáron haza akart menni, és azt a kis piros szívét, azt a puszit, ami Drew Barrymore kapott tőle és persze a felejthetetlen jelenetet, amikor levegőbe emelkedik a biciklivel a kisfiúval? A Spielberg-féle recept (látvány + jó forgatókönyv) most is működött, szeretjük szörnyen a szép kicsi szörnyet.

2. Cápa / Jaws (1975)

cápa.jpg

20 évig tartott, amíg sikerült megnéznem ezt a filmet. Nagyon kicsi voltam, amikor először elkezdtem nézni, és annyira megijedtem, hogy csak nagyon sok év múlva volt bátorságom újrázni, és akkor is végigrettegtem az egész filmet. Mindezt úgy, hogy már az összes technikai trükköt ismertem, mégis teljesen magába szippantott a történet, immár felnőtt fejjel, vagyis Spielberg kiváló rendező, aki egy nagyon egyszerű történetből készített filmklasszikust. Kötelező darab!

1. Schindler listája / Schindler's List (1993)

schindler-s-list-original_1.jpg

Az én korosztályomnak ez "a" holokauszt film. Ez volt az első A listás film, amely bemutatta a második világháború szörnyű eseményeit ebből a szempontból, hatalmast ütött abban az időben. A Bíborszín ellenére Spielberget mindenki a látványos közönségbarát filmekkel azonosította, hatalmas váltás volt ez az alkotás ezekhez képest. Katartikus élmény, a mai napig nem felejtem, hogy meg sem tudtam mozdulni a döbbenettől a moziban, észre sem vettem, hogy folynak a könnyeim, és a végén suttogni azt a kérdést, amit üvölteni akartam:: ez tényleg megtörtént? Számomra nagyon meghatározó ez a film, ezért nem kérdés, hogy ezen a listán csak ez lehet az első.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr745852324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetsu 2014.04.25. 12:27:55

A nap birodalma valahogy kimaradt....Pedig az egyik legjobb filmje.

Nyílméregbéka 2014.04.25. 13:33:10

10. Kapj el ha tudsz
09. Különvélemény
08. Harmadik típusú találkozások
07. Világok harca
06. Lincoln
05. A cápa
04. Ryan közlegény megmentése
03. Indiana Jones (1-3)
02. Jurassic park
01. Schlindler listája

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.25. 18:25:51

Schindler jobb mint a Jurrassic Park, vagy a Jones???? Haggyuk már. Ez már csak azért sem igaz, mert utóbbi kettőt legalább tízszer láttam, a Schindlert egyszer alig bírtam három nap alatt végigszenvedni. Fel kéne már hagyni ezzel a sablonnal, hogy állandóan ezt a szart pakolja valaki előre amikor egy Spielberg toplistát állít össze. Meg az ET???? Mi az isten jó abban az unalmas, bugyuta baromságban????

Hol van az Utolsó Kereszteslovag, Meg a TinTin? A Világok Harca?

nandras01 2014.04.25. 19:23:22

és a "párbaj" hol marad?
szerintem a legjobb spielberg film, aminek a minőségét, a feszült atmoszférát, de leginkább a súlyos tartalmat egyetlen későbbi filmjével, még megközelíteni sem tudta.
ha soha, egyetlen más filmet sem rendez spielberg, a párbajért akkor is a legnagyobbak között lenne a helye.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.25. 19:35:48

@scal: Nálam a Jurassic nyert. Egyértelmű, egyszerűen zseniális, aztán Indiana Jones 1-2-3 (egyben, nálam ezt nem lehet szétszedni)

3 - Ryan közlegény
4 - ET
5 - Cápa
6 - Schindler listája
7 - Lincoln
8 - Kapj el, ha tudsz!
9 - Harmadik típusú találkozások
10 - Párbaj

Julot 2014.04.25. 20:39:52

Ryan Közlegény megmentése?! Amikor egy sima önjáró lövegre azt mondták hogy egy tigris?! Röhej! Arról nem is beszélve, hogy majd' minden filmjéből ömlik a zsidó öntudat...

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.04.25. 20:55:43

@scal: A Schlindler listája a legvégét leszámítva eszméletlen jó: szinte a legvégéig tartani tudja azt a távolságtartó szenvtelen stílust, amiben Spielberg verhetetlen (nagyon bánom, h a Nap birodalmát nem így készítette el, mikor adta volna magát, hiszen a regénynek is pont ez volt a stílusa). Szó se róla, én sem akarom soha többé megnézni, de nem azért mert nem jó, hanem túlontúl az.
A Világok harca azonban mindenképp befért volna, mondjuk a Bíborszív helyett (ami 1 nézhetetlen giccs).
@Julot: Hú, ez már aztán a filmesztétika magasiskolája.

FilmBaráth 2014.04.25. 20:56:57

@nandras01: a párbaj nekem is nagy kedvencem, de ez sajnos csak egy tízes lista:-)

FilmBaráth 2014.04.25. 21:00:47

@MolnarErik: A Világok harca nem rossz film, de szerintem a Bíborszív azért jobb, "nézhetetlen giccs" mivolta ellenére is:-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.25. 21:56:00

@REMY: hát azért a Jones 1-3 meg a 2-es közt elég nagy a rés :D

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.25. 22:10:05

listámba se a jurrasic park, se a schindler listája nem férne bele, azt hiszem

AnnaKarenina 2014.04.25. 22:13:01

A Párbaj mindenképpen hiányzik az első 3-ból, a Jurrassic Park, de még ET is kihagyható.

MaCS_70 2014.04.25. 22:14:40

A Párbaj nálam is ott van az abszolút kedvencek között -- hihetetlen, hogy a pályája legelején készítette. (Állítólag a Cápa beállításait ezen tesztelte.)
A Bíborszínnek egy nagy baja van: nem tudta befejezni, legalább 30 perc felesleg van a végén.

Üdv: MaCS

nandras01 2014.04.25. 22:23:55

@FilmBaráth:
mondjuk, éppen befért volna az első helyre :)
spielberg mindjárt az első filmjével megugrotta a csúcsot, és ennek azóta sem ér még a közelébe sem. a pénztárcája biztosan kipofásodott attól a sok szeméttől, amit a párbaj óta elkövetett, de a szakmai reputációját sikerült tökéletesen eljátszani.
azt hiszem erre mondják, hogy van az a pénz, amiért korpás a haj...

Anselmo 2014.04.25. 22:40:41

A Jurassic számomra egy szórakoztató, enyhén komikus limonádészerűség. Picit se féltem a dinóktól. Spielberg nem művész. Lehet hogy régen az volt, most nem az.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.25. 22:51:17

@nandras01: Azért kezeljük a helyén azt a filmet, elsőfilmes próbálkozásként nagyon jó darab, technikailag simán egy évtizedet vert a kortársaira, de az egész egy nagy erőlködés, hogy abból a semmilyen sztoriból valahogy kijöjjön legalább egy másfél óra. Spielbergnek szerencsére azóta ettől csak erősebb koncepciók voltak az alkotásai mögött. (A legutóbbiakat leszámítva.)

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.04.25. 22:52:11

@scal: Ezek szerint az a jó film, amit te végig bírsz nézni, amit meg nem, az rossz film. Oké, értem. LOL

billy reed 2014.04.25. 23:03:44

A Jurassic Park kizárólag a trükköknek köszönhetően lett híres. Minden egyéb benne sajnos nagy nulla.
Én a Schindler-t sem tartom különösebben jó mozinak, egy korrekt iparosmunka, amit a témája és a kiváló színészek visznek el a hátukon.
Abban igaza van a szerzőnek, hogy az ő generációjának ez "A" Holocaust-film.
Általában kevésbé értékelik, de számomra a Végzet Temploma a kedvenc Indy-film /bár én sem szoktam "szétszedni" a három részt/. Jóval darkosabb, mint a másik kettő, és ez nálam talált.
Természetesen ez kizárólag az én véleményem.

Szerintem nincs jó és rossz film, hanem csak olyan, ami tetszik valakinek, vagy nem.

TetraB 2014.04.25. 23:06:08

jó lista, de a Nap birodalma, Párbaj tényleg hiányzik.
nekem amúgy a Világok harca is bejött, de a tízesre talán tényleg nem fér fel.

eßemfaßom meg áll 2014.04.25. 23:20:11

Amy: A necces történet ellenére
nagyon szórakoztató volt.

Sheldon : Necces történet?!

Jaj, Amy!
Olyan kis butuska vagy!

Az elveszett frigyláda fosztogatói
generációnk két
legtehetségesebb filmkészítője,
Steven Spielberg és
George Lucas szerelemgyereke.
36-szor láttam, kivéve a kígyós
meg az arcleolvadós jelenetet,
mert azokat csak világosban
merem megnézni, de...
kétlem, hogy akár egy
problémát is tudsz említeni.

Itt az állam...
ejtsd le!

Amy: Rendben. Indiana Jonesnak
semmi köze a film végéhez.
Ugyanez lenne a vége,
ha nem szerepelne benne.

Sheldon: Már látom, mi zavart meg.
Nem érted a filmet.
Indiana Jones a kalapos
fickó az ostorral.

Amy: Tudom, hogy ki az,
és ha nem szerepelne a filmben,
a nácik ugyanúgy
megtalálnák a frigyládát,
elvinnék a szigetre,
kinyitnák és mind meghalnának.

Ahogy a filmben is.

nandras01 2014.04.25. 23:42:32

@danialves:
"az egész egy nagy erőlködés, hogy abból a semmilyen sztoriból valahogy kijöjjön legalább egy másfél óra"
fogalmazzunk úgy, hogy nem egészen értek egyet veled.
nagyon nem :)

Nyílméregbéka 2014.04.26. 00:21:30

A párbajjal én úgy vagyok, hogy mindig említve van mekkora nagy Spielberg film, meg "illik" értelmiségi, művész körökben magasztalni, emlékszem anno nekem is tetszett, de mégis csak egy tévéfilm, és sajnos az idő is eljárt felette, pár hónapja láttam újra, halára untam magam rajta. Nem fér fel egy top10-es listára, ahhoz túl sok jó filmje volt Spielbergnek.

A nép fia 2014.04.26. 08:21:03

Az ET vérgagyi, régen is az volt, sose tetszett. A Schindler listája nem rossz film, de hatásvadász. Előszele volt annak a stílusnak, ami a 2000-es évek után annyira jellemezte Steven-t.

mutáns csiga 2014.04.26. 08:39:59

Nekem a Párbaj, és a Sugarlandi hajtóvadászat (Sugarland Express)is nagyon tetszett.Mindenestere nálam a Pálmát a Cápa, a Jurassic Park, a Harmadik Típusu talákozások, és az Indiana Jones és az Elveszett Frigyláda, a Jurassic Park, és a Különvélemény viszi el.

♔bаtyu♔ 2014.04.26. 09:09:52

Nálam:
Különvélemény
München
Ryan közlegény
III. típusú találkozások

Az elveszett frigyláda fosztogatói tipikusan USA propagandafilm, legfeljebb saját műfajában jó, mert pld. az Amerika kapitány és tsai még ennél is jóval szarabb.

Cápa nekem nem tetszett, a többit nem láttam, nem is érdekel.

A többit nem láttam és nem is érdekel.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.04.26. 09:28:52

A Párbaj-t én is hiányolom. Valahogy nekem sosem jöttek be Spielberg családbarát sci-fijei, efelől az A.I - Mesterséges értelem a kivétel, az szerintem simán mehetne a 3. Tipusú helyére (hiába klasszikus, szerintem elég uncsi, egy fokkal jobb mint a az E.T, legalább nem gyerekszereplős)

Nálam a legjobb az Indiana Jones 3, Jurrasic Park, Cápa, Párbaj négyesből kerülne ki.

Illetve én a kevésbé közkedvelt Világok Harcát is bírom leszámítva hihetetlenül gejl befejezést (nem a vírusos megoldásra gondolok, hanem a záróképsorra).

Amúgy meg hol van az Columbo (első évad, első rész:Ahogy a könyvben meg van írva), amit szintén ő rendezett? :D

♔bаtyu♔ 2014.04.26. 09:38:22

@The Man Who Laughs: Épp tegnap néztem a Columbo-t és azt hittem rosszul látok, amikor a végén láttam, hogy Spelberg rendezte.

laci_52 2014.04.26. 09:55:34

Eléggé vitatható a sorrend, a Schindler listája nálam csak ötödik-hatodik lehetne. A Párbaj hiányzik, pedig legalább kettőnél jobb volt az itteniek közül. Ryan közlegény és a Cápa nálam az első kettő.

Seigneur 2014.04.26. 09:59:58

Ezzel a mondattal indul a felsorolás:

"Spielberg kellett ahhoz, hogy megnézzek egy Tom Cruise filmet"

Íme a rendezők listája, akik "kevesek" voltak ahhoz, hogy a "filmkritikus" megnézzen egy Tom Cruise-filmet: (vagyis kiknek a filmjeiben játszott Spielberg ELŐTT):

Franco Zeffirelli,
Francis Ford Coppola,
Ridley Scott,
Tony Scott,
Martin Scorsese,
Barry Levinson,
Oliver Stone,
Ron Howard,
Brian De Palma,
Sydney Pollack,
Cameron Crow,
Stanley Kubrick,
Paul Thomas Anderson,
és John Woo.

(Kedves cikkíró: ez több, mint ciki. Kötőjeleket pedig illik használni a szabályok szerint, legalább a címben.)

Le Orme 2 2014.04.26. 10:07:25

Spielberg filmjei filmes szempontból értékelhetetlenek, ezért nincs értelme listázni őket. Az Indiana Jones 1-3 és a Kapj el ha tudsz a cselekmény miatt jó. A többi filmje szar, nem menti meg a cselekmény. A Párbaj? Minden idők egyik legszarabb filmje.

Dr_utcai_arcos 2014.04.26. 10:27:50

A Bíborszínre azt mondani, hogy unalmas??? (Hát, végül is a Kárpátiát is nagy zenekarnak tartja valaki...)

FilmBaráth 2014.04.26. 10:34:27

@Seigneur: Kedves Seigneur!Ironikus értelemben írtam le azt, hogy Spielberg kellett ahhoz, hogy megnézzek egy Tom Cruise filmet, szinte az összeset láttam természetesen, csak finoman szólva sem tartozik a kedvenceim közé a színész.:-)

Seigneur 2014.04.26. 11:03:59

@FilmBaráth: Kedves FilmBaráth! Ennek semmi értelme: helytelenül értelmezi az irónia fogalmát. Ha szinte az összes Tom Cruise-filmet látta, miért azzal kezdi, hogy Spielberg kellet ahhoz, hogy egyet is megnézzen? Ha ironikusan értelmezem a nevezett mondatot, akkor az irónia arra vonatkozik, hogy "Spielberg kellett ahhoz": ez esetben nem is Spielberg kellett hozzá, így már látott Tom Cruise-filmet. Tudom, hogy ez bonyolult, ezért kell jobban mérlegelni írás előtt és közben, és tisztában lenni ezekkel az alapfogalmakkal.
Ezenkívül pedig a Spielberg-film, Tom Cruise-film, de még az Oscar-díj is olyan tulajdonneves összetétel, amit kötőjellel írunk.
Döntse el, hogy hozzászólásom trollkodásnak tekinti-e, és kreténnek tart, vagy tanácsnak veszi, és megfogadja.

mocor2 2014.04.26. 11:32:08

A jurassic parkot inkább olvassátok el. Ég és föld..

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.26. 11:54:30

@nandras01: Bővebben? Vagy "mert csak"?

@mocor2: Pontosan, bár soha nem fog megvalósulni, de jöhetne abból egy R-kategóriás remake, ami kicsit jobban visszaadja a könyv hangulatát.

dr Smittpálelnökúr 2014.04.26. 12:28:33

@Le Orme 2: te filmes vagy? Mert azt írod filmes szempontból értékelhetetlenek a filmjei.
Ha filmes vagy, akkor írd már meg, milyen csodálatos alkotások fűződnek a nevéhez!

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2014.04.26. 13:05:12

Hagyjatok már a Párbajjal! Az egy nulla történetű film, amibe az által sikerült némi feszültséget csempészni, hogy a főszereplő hülyeséget hülyeségre halmoz benne. Spielberg a lehető legtöbbet hozta ki belőle, de azon kívül színtiszta sznobizmus a legjobb filmjei közé sorolni. Én egy percnyi feszültséget sem éreztem közben (kábé húsz éve láttam, tehát még csak nem is mai szemmel ítélve mondom) hanem kábé ötpercenként kiáltottam fel, hogy "most miért ezt csinálod, te fasz???"
Látom a Világok harcát is említik páran, ami szintén a vicc kategória. Ha készített Spielberg valaha szar sci-fi-t, az pont a Világok harca. Nevetséges fordulatok, deus-ex machina befejezés (nem tudom, hogy a regényben hogy volt, de a filmben nevetséges így), egy Spielberg tizes listában semmi helye.
Akik meg azt mondják, hogy az ET-t soha nem szerették, kíváncsi vagyok hány évesek lehetnek. Csak mert a mostani késői húszas, valamint a harmincas és negyvenes korosztálynak kábé az volt A mesefilm. Én még emberrel nem találkoztam, aki gyerekként ne imádta volna. Mai szemmel nézve lehet más a dolog, de egy nyolcvanas évek elején készült filmet olyan ne akarjon már megítélni, aki még gondolat sem volt akkoriban, mert nem fogja megérteni, hogy mitől volt az akkora szám.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.26. 13:19:04

@Giggsy: A regény is ugyanúgy ért véget. (Abban mondjuk inkább ötletesen jött le.) Amúgy valami bántóan középszerű az a film.

nandras01 2014.04.26. 13:36:22

@danialves:
nincs bővebben.
nekem ez a film egyszerűen a top tízben van.
nincs az a horror, vagy trhiller, amelyik ennél egyszerűbb és hatásosabb módon tudná bemutatni a mindenkiben élő félelmet és rettegést az ismeretlentől és nagyszerűbben ábrázolná a győzelmet saját magunk felett.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.04.26. 14:04:06

Meg kell mondjam, rendkívül szórakoztató ennyi butaságot olvasni a kommentelők nagy részétől. :D

Tetszés alapján értékelni egy filmet... meg hogy ki mit tart unalmasnak, és az alapján dönteni el, mi a jó és mi a rossz... ez rendkívül nevetséges. :D

A hozzászólók zöme alapvető esztétikai és formanyelvi fogalmakkal sincs tisztában, az ingerküszöbük pedig addig tart, amíg akciójeleneteket meg trükköket látnak, de azon túl már nem terjed az értelmük. Szánalmas.

Hangosan felröhögtem, amikor azt olvastam, hogy kvázi azért nem jó egy film, mert XY nem bírta végignézni. Nem gondolja az illető, hogy ebben az esetben inkább vele van a gond és nem a filmmel?
Milyen könnyű dobálózni olyan mondatokkal, hogy "minden idők egyik legszarabb filmje", de hogy pontosan miért is, az már meghaladja az illető képességeit.

Nagyon vicces ennyi tudatlan vergődést olvasni. :D

Ja, és én filmes vagyok.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.26. 14:11:45

@nandras01: Az biztos, hogy egyszerű, de ezzel együtt egészen triviális is, akár a karakterfejlődést, akár a történetet nézem. És éppen ezért semmi olyan nincs is benne, amit azóta ne tudtak volna jobb, szórakoztatóbb vagy meghökkentőbb formában megvalósítani.

nandras01 2014.04.26. 14:21:42

@danialves:
talán éppen az a varázsa -legalábbis nekem-, hogy egyszerű és triviális.
ami pedig a "jobb, szórakoztatóbb vagy meghökkentőbb" formákat illeti, itt is igaz a mondás, hogy a kevesebb több.
kedvenc példáim erre pl. az avatar, vagy a gravity, amelyekről, ha lefejtjük a "jobb, szórakoztatóbb vagy meghökkentőbb" formákat, akkor egy faék egyszerűségű közhelyhalmazt kapunk, ami senkit sem érdekelne.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.26. 14:36:37

@nandras01: De ebből miért következik, hogy a faék egyszerűségű közhelyhalmaz önmagában több?
A Gravitynek pont abban rejlik az ereje, hogy a történetét meg tudja támogatni úgy, hogy az kvázi egy szinergia-hatást kiváltva végül egy sokkal nagyobb egészet adjon ki. (Az Avatarra már ezt nem mondanám, de azért minimális szinten ott is működik ez.)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.04.26. 14:51:58

@nandras01: @danialves: Még egy pici megjegyzést engedjetek meg a Gravity kapcsán: alapvetően tényleg faék egyszerűségű a film és az a kevés hibája ami van, valóban ebből következik. Ám a lényege nem a meghökkentésen és a látványosságon van, szerintem, hanem azon a lényegi mondanivalón, háttértartalmon amit az egyszerű sztori mellé szolgáltat. Ez ugye a végén teljesül be.
És bár valóban technikai újítások tömkelegét mutatja fel, a technika ahogy mondtad nandras, lefejthető. Ám a belső tartalom nem. És én azt értékelem nagyra a Gravityben, hogy azon túl, hogy egy filmtechnikai úttörés még okos is. Azt nem lehet róla lehántani. :)

nandras01 2014.04.26. 15:08:39

@danialves:
"De ebből miért következik, hogy a faék egyszerűségű közhelyhalmaz önmagában több?"
mondtam én ilyent?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.26. 15:09:54

@nandras01: "itt is igaz a mondás, hogy a kevesebb több."

nandras01 2014.04.26. 16:12:19

@danialves:
és ez szerinted azt jelenti, hogy "a faék egyszerűségű közhelyhalmaz önmagában több"?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.26. 16:23:56

@nandras01: Mégis mi a halálról szólt akkor a kommented, ha nem erről? :D

eßemfaßom meg áll 2014.04.26. 16:31:12

@Kővári György Márió: "Tetszés alapján értékelni egy filmet... meg hogy ki mit tart unalmasnak, és az alapján dönteni el, mi a jó és mi a rossz... ez rendkívül nevetséges. :D"

Ja, az is milyen már, hogy valaki beül a vendéglőbe és az alapján minősíti a kapott kaját, hogy jó esik-e megenni ahelyett, hogy esztétikai és gasztroentellektüell szempontok alapján elemezné és a végén képes listát csinálni, hogy " ide bemegyek legközelebb is mert jó a kaja ide meg nem mert elhánytam magam attól a mosléktól"

Nem vagyok focista

eßemfaßom meg áll 2014.04.26. 16:35:20

@danialves: szerintem a Gavitynek semmi ereje, a nézőknek van lelki akik nem aludtak be rajta.

@NY124 (Darvas Tamás): Mi volt okos a G-ben? Fájdalmasan butaság volt az egész.

nandras01 2014.04.26. 16:54:18

@danialves:
mondjuk, arról, hogy nem szükséges csicsákkal teleaggatni egy alkotást ahhoz, hogy értse a néző, hogy mi is lenne a mondanivaló- sőt, kimondottan ellenjavallt.
ha egy film/festmény/épület/stb csak azzal tudja felkelteni a figyelmet, hogy csicsás, akkor megette a fene az egészet.
a párbaj pont attól hatásos, hogy nem tartalmaz semmiféle felesleges sallangot, úgy éri el a hatást.

nandras01 2014.04.26. 16:55:28

@eßemfaßom meg áll:
igazad van :)
ez a márió gyerek lehet, hogy filmes, de hogy ezzel a szemlélettel a büdös életben nem fog semmi jelentőset alkotni, az biztos.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.26. 17:01:18

@nandras01: Én hol írtam, hogy "csicsákkal kell teleaggatni egy alkotást ahhoz, hogy értse a néző, hogy mi is lenne a mondanivaló" ?

nandras01 2014.04.26. 17:08:22

@danialves:
azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett.
én mindössze azt próbáltam kifejteni, hogy mit jelent a "kevesebb több".
egyébként ezt konkrétan az általam példának idézett alkotásokra, az avatarra és a gravityre értettem.
(de mondhattam volna a nemzeti színházat, vagy a barokk festészetet is :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.26. 17:23:25

@nandras01: Ez mind szép és jó, de ha egyszer ennek nincs relevanciája azzal kapcsolatban, amit addig beszéltünk, akkor mit kezdjek vele?

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.04.26. 17:24:57

@eßemfaßom meg áll: Nekem tetszett az űr-ember, elidegenedés szimbolika, illetve hogy a földi természeti elemekkel volt mindez ellentétezésbe állítva. De ha ez még nem is fogta meg a nézőt, az utolsó képsorokért szerintem mindenképp megéri megnézni. Én sem dobtam tőle hanyatt, de ritkán látni ennyire jó népszerű blockbustert.

nandras01 2014.04.26. 17:36:08

@danialves:
mit kezdj vele?
semmit, igazad van, semmit...
egyébként pedig emlékeztetnélek arra, hogy polémiánk abból alakult ki, hogy szerinted a párbaj "egy nagy erőlködés, hogy abból a semmilyen sztoriból valahogy kijöjjön legalább egy másfél óra"- szerintem pedig nem.
majd megpróbáltam felvázolni, hogy miért is tartom nagyszerűnek ezt a filmet és ellenpéldának hoztam fel a csicsáktól hemzsegő avatart és a gravityt...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.26. 17:48:08

@nandras01: Majd amikor eljutottunk oda, hogy szerintem vannak "jobb és szórakoztatóbb" formái ennek a történetnek, hirtelen elkezdtél a Gravitációról és az Avatarról beszélni, aminek (mint utólag kiderült) saját bevallásod szerint sem volt semmi köze ehhez a gondolathoz.

nandras01 2014.04.26. 17:54:53

@danialves:
hagyjuk... szerintem váljunk el békében egymástól.
szerinted a párbaj minimum véleményes, szerintem zseniális. a véleményünk erősen eltér, de ettől még nem dől össze a világ :)

Dr_utcai_arcos 2014.04.26. 19:13:25

@Kővári György Márió: bocsáss meg, hogy személyes leszek, de a hozzád hasonló emberek miatt röhög rajtatok a nézők zöme. Azt mindig AZ a néző dönti el, szar e vagy sem. Nem te, nem a Variety, nem a NY Times és nem a Filmszemle. Ha a kolléga az előbb azt mondta, nem bírta végig nézni mert szerinte szar, hát szíve joga. Biztosan fel tudnál sorolni legalább egy tucat filmet, ami valaki/valakik szerint istenkirály, a mozik bevételei alapján meg max egy vicces mosolyt kapnál értük. Szívás ez a popszakma, a néző a jeggyel szavaz...

Le Orme 2 2014.04.26. 19:35:46

@Kővári György Márió: Hülye vagy. Alapvető esztétikai és formanyelvi fogalmakkal sem vagy tisztában, akkor meg miért szólsz hozzá?
Marketing nélkül most nem beszélnénk Spielberg filmjeiről, mert szarok.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.26. 22:50:27

@Kővári György Márió: szerintem egy filmnél elég jó indikátor ha fenn tudja tartani az érdeklődést, régen direkt éjfél után néztem filmet, ha jó, akkor ébren maradok, ha nem, akkor elalszok rajta

MaCS_70 2014.04.26. 23:19:34

@Kővári György Márió: Filmesek között nőttem fel, nem gyengék között. Mondjuk úgy, hogy a magyar filmes-színész elit jelentős része jelentette gyermek- és fiatalkorom társasági környezetét.

Ekkora öntelt baromságot viszont viszont egyikük se engedett volna meg magának, sőt, érdekes módon az volt az egyik rendszeres, visszatérő téma, hogy a legfontosabb témát a legmagasztosabban tárgyaló filmet is megette a fene, ha azt a néző nem élvezi, és a film bizony a nézőknek készül -- ami nem, az legfeljebb tanulmány, dokumentáció, de a film lényege az, hogy érdekes, élvezetes legyen, még ha a témája nem is az.

Üdv: MaCS

MaCS_70 2014.04.26. 23:32:16

@Le Orme 2: Az, hogy te mit csinálsz éppen, és hogy szerinted mi történne marketing nélkül Spielberg filmjei nélkül, és hogy a kettő között mi az ok-okozati kapcsolat, számomra közömbös.
Mások véleménye általában érdekel, a tied azért nem igazán, mert szimpla trollkodásnak tűnik az ex cathedra kijelentésed, mintha nálad lenne a bölcsek köve.
Én Spielberget nagyon nagy rendezőnek tartom és szeretem a filmjeit -- mert magukkal ragadóak, mert remegő lábbal jövök ki utánuk a moziból, mert n+1. alkalommal is elvarázsolnak -- és mert van tartalmuk, van bennük gondolat. (Mondjuk az ET és az AI nem tetszett.)

De semmi bajom azzal, ha valakinek nem jönnek be -- ízlésbeli kérdésekről értelmetlen dolog vitatkozni.

Az viszont talán jelenthet valamit, hogy a fentebb említett nagypályás filmes társaság szintén rendszeresen beszélte meg, hogy mi is a zseniális a Párbajban, a Cápában, a Harmadik Típusú találkozásokban vagy mondjuk az ET-ben. Mégpedig mindez szerintem annyit jelenthet, hogy ezek legalábbis nem olyan nagyon rossz filmek -- a szakma nagyjai, és mint tudjuk a közönség szerint sem. Annyira biztosan nem, mint amennyire te tömören megmondtad a tutit.

MaCS

SteveNo1 2014.05.23. 23:03:23

Spelberg legjobb filmje az Amistad, brutálisan erős képpel kezdődik, hatalmas dráma, a Jurassic Park a nyomába sem ér. A Nap könnyeit is hiányolom másokhoz hasonlóan!
süti beállítások módosítása