Pofázunk és végünk / Ride Along (2014)
2014. március 19. írta: danialves

Pofázunk és végünk / Ride Along (2014)

ride-along-kevin-hart-ice-cube-3.jpgKezdem azt gondolni, hogy a buddy cop filmek annak idején egy eléggé egyszer használatos poént lőttek el. Ugyan a Női szervek egy inkább hangulatos, mint vicces vígjátékként hozta a szintet, az általam nem látott 2 kaliber is hasonló "erős közepes" kritikákat kapott, valahogy mostanában nem igazán sikerül ennél a szintnél jobbat hozni, és én nem is látom egy kiemelkedő alkotás lehetőségét ebben a zsánerben. A szóban forgó darabunk pedig jócskán ráerősített erre a véleményemre.

Ben (Kevin Hart) egy iskolában biztonsági őr, azonban minden vágya, hogy egyszer rendőr lehessen. Éppen ezért nagyon boldog, amikor kiderül, hogy felvették az akadémiára, ugyanis ezzel azt reméli, hogy menyasszonya (Tika Sumpter) bátyja, a nyomozóként dolgozó James (Ice Cube) is végre el fogja fogadni. James megbecsülését azonban ennél egy kicsit nehezebb kivívni, és hogy ez sikerüljön, Ben egy nap erejéig beáll James mellé rendőrnek. De nem elég, hogy leendő sógora csak alaposan meg akarja szívatni főhősünket, a páros még az egyik legkeményebb helyi bűnöző útjába is kerül.

ride-along-kevin-hart-kid.jpgEgyetlen dologban biztosan egészen lenyűgöző ez a produkció: hogy hogyan tudtak ennyi klisét másfél órába belezsúfolni. Legyen szó a buddy cop filmek összes kötelező köréről, a forgatókönyvírók fejében élő afro-amerikai sztereotípiákról, vagy a Pofa be! klasszikus alapfelállásának lenyúlásáról, a szkript mindent megtesz azért, hogy egyetlen eredeti elemet se tartalmazzon. Sajnálatos módon a humor is ezekből a sablonokból kellene, hogy fakadjon, így aztán talán még pozitívum is, hogy szereplőink nem igazán igyekeznek poénokat elsütni.

Sőt, tulajdonképpen akció-kriminek sokkal jobb ez a darab, mint vígjátéknak, ugyanis a fő nyomozás szolgáltatja az egyetlen érdekes aspektusát, és tulajdonképpen ez ad egy egészen értelmes keretet a rengeteg klisének. Furcsa módon a kerettörténet volt az, ami miatt nem fulladt teljes unalomba a film, és még a harmadik harmadra egészen élvezetessé is vált. Csak sajnos a sztori a játékidő nagy részében erősen a háttérbe szorul, így aztán a két főszereplő kiszámítható konfliktusán, az erőltetett poénokon és a többi gyengeségen keveset tud már csak kozmetikázni.

Röviden összefoglalva, ha láttál már életed során buddy cop filmet, esetleg olyat, amiben a karakterek feketék voltak, akkor semmi nem fog kimaradni az életedből, ha kihagyod ezt a darabot. Ráadásul mivel az összes poén benne van az előzetesekben, azzal a maximum 2-4 perccel simán ki lehet váltani az egész alkotást. És annál több időt nem is igen érdemel.

5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr915866959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.03.19. 07:44:12

A 2 kalibert érdemes megnézni. Amolyan fapados Halálos fegyver, de egyáltalán nem rossz.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.19. 09:20:02

@Sparrow: Nem szeretem az ilyen "nem rossz", meg "egynek elmegy, de semmi extra" filmeket, ha egy produkciót utálnak, még azt is szívesebben megnézem, mert legalább csinál valamit. De ez ilyen tipikus biztonsági játéknak tűnik. (Ettől függetlenül nem kizárt, hogy megnézem, csak az ilyen típusú filmek nagyon a sor végén vannak nálam.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.19. 12:29:12

vazz, nem ice-t, hanem ice cube játszik a filmben. ez azért elég durva hiba.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.19. 12:42:16

@doggfather: Mindig is kevertem őket, köszi, javítva.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.19. 12:50:49

@danialves: hogy keverhetted őket? se arcra, se hangra, se testalkatra se semmiben nem hasonlítanak. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.19. 12:57:04

@doggfather: Feka-feka, rapper-rapper, Ice-Ice? Ráadásul kettejüktől összesen nem láttam sztem 5 filmet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.19. 13:14:15

@danialves: ezekre az érvekre szavaim sincsenek. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.19. 13:31:45

@doggfather: Ezek mikor voltak érvek? Megkérdezted, hogy hogy keverem őket, én meg leírtam. Nem is kell semmit írnod rájuk ;)
Mondjuk azt majd egyszer leírhatnád, hogy a különböző rapperek beható ismerete mióta az alapműveltség része, főleg így a New Yorktól keletre eső kultúrákban...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.19. 13:46:39

@danialves: nem is kell, hogy érvek legyenek, de szakadtam tőlük. :D

Nem kell, hogy az alapműveltség rész legyen véletlenül se. Nem is kell őket ismerni se hangról se képről, de keverni őket azért még vicces. Te is nevetnél a Matthew Mcconaughey-t bárki valamelyik másik Matthew-val (perry, broderick stb), keverné, mondván, hogy matthew matthew, fehér fehér, színész színész, nem? Mert az se alapműveltség része, hogy akár 2-3 színész életrajzát is ismerje bárki is NY-tól keletre.

Egyébként tekintetbe véve, hogy mindkét rappernek van több filmje is, ami értékes, jó, közkedvelt, díjazott, hivatkozott film (ha kell példát is írok mindegyik jelző mellé) egy filmes blogon ne keverjük már össze őket. Főleg, hogy évtizedek óta vannak benne a filmbiznyicben, nem csak színész, de rendező, sőt producer, forgatókönyvíróként is. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.19. 14:01:00

@doggfather: Azért talán az, hogy egy filmes blogon valaki ne legyen tisztában egy Oscar-díjas színésszel, vagy hogy összekeveri két rapperből színésszé avanzsált és a fentihez hasonló filmekben alakító ember nevét, nem feltétlenül ugyanaz a kategória. ;)
De alapvetően jól mondod, mondjuk Michael Shannon és Michael Sheen összekeverése lehet, hogy még nekem sem tűnne fel elsőre, pedig azért kicsit kiválóbb művészek, mint a két Ice.

Amúgy várom a példákat. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.19. 14:55:45

@danialves:

Elöljáróban annyit, hogy 20 év szakmában eltöltött idő után hagyd már ezt a "rapperből színésszé avanzsált" jelzőt, nem 50centről beszélünk akinek volt vagy egy tucat zs filmje miután a zenei karrierje laposodott hanem 2 olyanról akinek igencsak ment a zenei karrierjük mikor a filmezésbe belekezdtek. Olyanokról akik legalább annyi időt töltöttek el már színészi pályán, mint a zenein, és legalább annyi pénzt kerestek filmekkel, sorikkal, mint zenészként.

Akkor egy kis FILMtörténeti "lecke" (SZIGORÚAN jóindulatúan se trollkodni, se kioktatni nem akarlak, remélem nem úgy veszed):

Ice-T: Vicces tény, de az első filmje hamarabb jelent meg, mint az első lemeze, ergo már nem biztos, hogy rapperből lett színész. ;)
Vele van "nehezebb dolgom", mert elsősorban sorozatokban játszott/ik, de jelölték image, és mtw awards-ra is többször, kétszer nyert is, mint drámai szereplő(!) szóval a díjazott pipa. ;)
A hivatkozott már nehezebb, mert ebben az esetben kicsit csalnom kell a breakin elsősorban hiphop kultúráról szóló doku film, ott megkerülhetetlen, de ezt nem feltétlenül kell ismerni. Mondjuk fél pipa esetleg? Vagy a másik példa a tank girl, mint az "egyik legrosszabb képregényfilm", de hivatkoznak rá. ;)
Közkedvelt filmje a New Jack City, erre igaz nem az ő, hanem wesley snipes karrierje okán többször hivatkoznak is egyébként, díjat is nyert vele. Ismét pipa, de ezzel lehet vitatkozni fogsz. ;)
Közkedvelt, ide ismét egy fél példa a 14 éve futó Különleges Ügyosztály című sorozata, mondjuk fél pipa?
Értékes. Hát erről nem foglak tudni meggyőzni, mert ez igen személyes, de a díjazott, közkedvelt metszete valahol kábé, nem?

Neki egyébként a filmográfiája tele van zs vagy az alatti filmekkel, szóval azt, hogy mekkora, meg milyen jó színész én se mondanám rá, de azt se, hogyne lenne színész.

Lássuk az aktualitása miatt most számunkra fontosabb Ice Cube-ot:
Vele sokkal könnyebb dolgom lesz, a pipa is több lesz. ;) Több díja is van, és majdnem az első filmje óta jelölgetik ilyen olyan díjakra folyamatosan.

Jó: Játékosok klubja (írta és rendezte is) ennek az OST-ja díjat is kapott. Sivatagi cápák, Anakonda. Pipa?
Közkedvelt a friday trilógia. A folytatásra évek óta vár a közönség, animációs verzió is készült belőle. Ezeket írta, és producerelte is. A birkanyírást is folytatták, sőt spin off is készült belőle meg egy sori is. A tor túra című családi vígjátéknak is készült 2. része utána sorozatverziója. Ez tuti pipa. :)
Díjazott (nem Cube, a filmek): fekete vidék (ezt még oscarra is jelölték), megoldatlan egyenletek. Szintén have to pipa.
Hivatkozott: Amiket John Singleton rendezett az mind (fekete)filmtörténeti klasszikus. Legbiztosabb pipa.
Értékes: ld felljebb. ;)

Cube 5 különböző díjat kapott, és 15x jelölték is. ÉS ő is szerepelt olyan filmben amit mára ő is letagadna, és van amit el se készítene (mars szelleme pl). :)

Hogy húdemekkora formátumú színész azt rá se merném mondani, de tisztességes iparos ő is az biztos. Sőt annál kicsit több is PROFI filmszakember nyugodtan állíthatjuk.

VÉLETLENÜL se szeretném még csak sugallni SE, hogy ne lennének rapperből színésszé avanzsált hiphop figurák akik legalább olyan rosszak a vásznon,m int a zenetvben, rádióban, de pont ők ketten nem ilyenek.

És a végére azért csak jegyezzük meg, hogy pont Cube, pont ezzel a filmmel (premier) eladási csúcsot döntött, olyat ami vagy 10 éves csúcs volt. Persze az se mindegy, hogy az év melyik hetének csúcsát, de valamit csak megdöntött. ;)

Boyzndahood 2014.03.19. 15:04:07

@doggfather: nem alapműveltség része, de ha írsz egy filmről nem ártana tudni ki szerepel benne. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.19. 15:15:29

@doggfather: Azért elég durva hiba az MTV Awardsot "MTW Awards"-nak írni.
Nem az alapműveltség része, de azért amikor írsz egy színészről, nem ártana tudni, milyen díjra jelölték.

Amúgy reagálhatok rá részletesen is, csak gondoltam, ha már szőrszálhasogatás, legyen szőrszálhasogatás. ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.19. 15:28:32

@danialves: ;) ott a pont, van benne elütés egy pár most így újra elolvasva. ;)

Nem tok írni nah. :) De sose állítottam az ellenkezőjét.

Szőrszálhasogatás? Hogy olyat írtál aki nem szerepelt a filmben? ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.19. 15:30:33

@doggfather: Nem az, hanem hogy még mindig erről beszélünk ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.19. 15:51:16

@danialves: jaja, a filmről majd csak a 7 végén tudok, még nem láttam. :)
süti beállítások módosítása