Arábiai Lawrence / Lawrence of Arabia (1962)
2014. február 04. írta: FilmBaráth

Arábiai Lawrence / Lawrence of Arabia (1962)

lawrence of arabia.jpgA sivatag csendje és tisztasága lenyűgöző. Pontosan olyan, mint amilyennek David Lean megörökítette az örökkévalóságnak ebben a filmben, akárcsak a természet ezen lenyűgöző alkotásának egyik legnagyobb szerelmesének nem mindennapi alakját. Thomas Edward Lawrence lenyűgöző személyiség volt, az előző század elejének kiváló brit polihisztora: író volt, régész, katona és kalandor, egy igazi 007-es, őfelségének egyáltalán nem titkos ügynöke, aki meghatározó szerepet játszott az 1916-18-as arab nemzeti felkelésben. Jól megköszönte a korona a neki tett szolgálatokat: egy erősen gyanús motorbalesetben vesztette életét. Korabeli hírnevét Lovell Thomas amerikai újságíró róla forgatott filmjének és A bölcsesség hét pillére c. önéletrajzi ihletésű könyvének köszönheti, mi pedig Lean klasszikus alkotásából ismerhetjük.

Egy motoros száguld az utcán, majd végignézhetjük, hogyan veszíti életét egy balesetben. A hatásos kezdés után természetesen azonnal kíváncsiak leszünk, hogy kinek a tragédiájába csöppentünk, és már benne is vagyunk a történetben, amelynek során megismerhetjük Lawrence hadnagyot (Peter O'Toole), akit a brit hadsereg azzal bíz meg, hogy legyen segítségére Fejszál hercegnek (Alec Guiness) a törökök elleni harcok során. A nem kicsit idealista katona elindul hosszú útjára a sivatagban, amely örök életére rabul ejti. Megismeri az arab törzsek életét, barátra lel Aliban (Omar Sharif), aki nagy segítséget nyújt abban, hogy ideiglenesen egyesítse az arab törzseket, annak érdekében, hogy visszafoglalják a török kézre került nagyobb városokat, ezáltal megvalósítva az arabok szabadságát. Azonban az események a kezdeti sikerek után nem túl szívderítő fordulatokat vesznek...


Mai szemmel nézve időnként kicsit unalmas David Lean 7 Oscar díjjal kidekorált klasszikusa, a forgatókönyv sem volt éppen világraszóló alkotás, azonban a lenyűgöző látvány és a színészi alakítások mindezt feledtetni tudják, kár lenne kihagyni az életünkből ezt a filmet.

Természetesen csak alapnak használták az írók Lawrence valódi történetét, erősen dramatizált és idealizált képet festettek róla, melynek során az emberi gyengeségeit sem rejtették véka alá. Azonban a film igazi erénye az arab világ, a sivatagi nomádok életének epikus erejű bemutatása. David Lean vágóként kezdte a karrierjét, ez látszik is a filmen, nyomokban sem fedezhető fel bármilyen ezzel kapcsolatos probléma benne, ennek és a csodálatos operatőri munkának köszönhetően a néző képtelen szabadulni a film hatása alól. Ez sajnos az film utolsó harmadára nem igaz, nem sikerült az arab nemzeti felkelés és Lawrence hanyatló korszakát érdekesen és tartalmasan bemutatni, de azért ezekben a részekben is találhatóak technikai értelemben véve felejthetetlen pillanatok.

lawrence-of-arabia-894527l-imagine.jpgA főszerepet eredetileg Marlon Brandonak szánták, ő azonban a Lázadás a Bountyn című filmet választotta helyette, így Peter O'Toole játszhatta el benne élete szerepét. Soha többet nem tudta ezt a sikert megismételni, mégis elég volt ahhoz, hogy a filmek szerelmesei a szívükbe zárják. Minden túlzás nélkül tárta elénk Lawrence alakját, megmutatva annak erős és gyenge oldalait is, a nagyon jól megírt karakter minden árnyalatát megmutatta nekünk. Anthony Quinn a zsoldosvezér szerepében lenyűgöző, akárcsak  Alec Guiness  Fejszál herceg szerepében. Omar Sharif hozza saját magát, Anthony Quayle Brighton ezredes szerepében figyelemreméltó alakítást nyújt.

David Lean filmjének legnagyobb ereje az operatőri munka, csodálatosan fényképezett képek sorozatán csodálhatjuk a sivatagot, ezáltal megérhetjük, miért ejtette rabul ez a világ a teljesen kívülálló angol katonát. Maurice Jarre csodálatos zenéje is rengeteget tesz hozzá a filmhez, akárcsak a kosztümök, a vágás. Méltán járt a rengeteg Oscar díj (ami akkor még ért is valamit), kár, hogy a forgatókönyvre nem fordítottak elegendő figyelmet, és a film vége nem sikerült jobban.

Lenyűgöző utazás egy szép, de kegyetlen világba, egyáltalán nem üres történelmi tabló, kötelező darab!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr995709480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2014.02.04. 12:20:39

Sokszor hivatkozok erre a filmre. Jarre zenéje, és Lean képei ma napig ütnek. Valahogy ez a képi világ ma nem jön össze a filmeknél.
Másrészt annyira klasszikus casting, igazából nem lehetett hibázni.
Más,én nem találtam forrást, hogy a Prometheusban miért Lawrence-re akar hasonlítani az android.
Plusz Sharif is megérne egy összegzést, hiszen kevés ilyen hosszú ideje filmező veterán él még.

FilmBaráth 2014.02.04. 13:37:24

@Mr.Treeger: Igen, ez a film sikerre volt ítélve minden szempontból.
Omar Sharif nagy kedvencem (Dzsingisz kán, Doktor Zsivago stb.), csak idő kérdése és ő is sorra kerül:-)

Wilfridur 2014.02.04. 21:51:36

Lawrence nem volt az 1917-18-as események előtt "teljesen kívülálló angol katona". Diákként és fiatal kutatóként bejárta a török birodalom közel-keleti részét, dolgozott is ott(ásatások), majd mint katona, hírszerző, hasznosította az addigi tapasztalatait. A sivatagban sem mozgott ezért idegenül 1916-17-ben, és nem is akkor ejtette rabul, ez ki is derült a filmből.

nigara 2014.02.05. 10:51:46

Most volt valamelyik csatornán, fantasztikus hangulatú film - kár, hogy az amúgy sem rövid filmből a hülye reklámok miatt nagyon hosszú lett... és most a posztot olvasva jöttem rá, hogy nem emlékszem a végére....(vagy nem bírtam végignézni? de szerintem végignéztem) Szóval mi lett a vége?

FilmBaráth 2014.02.05. 11:16:52

@nigara: Lawrencevisszatér Angliába, ahol életét veszti egy motorbalesetben.

nigara 2014.02.05. 11:22:31

@FilmBaráth: ezek szerint tényleg nem néztem végig.... Köszi :)
süti beállítások módosítása