Amerikai botrány / American Hustle (2013)
2014. január 17. írta: danialves

Amerikai botrány / American Hustle (2013)

american-hustle.jpgBüszkén jelenthetem, hogy idén már sikerült egy filmet találnom, ami megérdemli a különböző díjátadókon kapott jelöléseket (és azok hiányában a hatalmas hype-ot). Bár David O. Russell A harcossal nem lopta be magát a szívembe, a Napos oldallal már annál inkább, idei alkotását pedig az utóbbihoz tudom csak hasonlítani.

Richie DiMaso FBI-ügynök (Bradley Cooper) legújabb fogásának a politikus Carmine Politot (Jeremy Renner) szemeli ki. Tervének végrehajtásához azonban beszervez két minden hájjal megkent csalót: a kamuhitelekben utazó Irving Rosenfeldet (Christian Bale) és Sydney Prossert (Amy Adams). Azonban az egyre nagyobb és nagyobb halak lebuktatásával kecsegtető játszmában Richie nem tud megállni, Irvingék pedig nem szeretnék, ha végül rajtuk csattanna az ostor.

David O. Russell a Napos oldal után ismét egy humoros és jó hangulatú filmet hozott össze, amely még a klasszikus átverős filmek csavarjaiból is tartogat valamennyit. Ráadásul alkotása kifejezetten kiegyensúlyozott, amit már csak azért is fontosnak tartok megemlíteni, mert tavaly több vígjátéknak is fel kellett rónom, hogy sem minőségileg, sem hangulatilag nem sikerült egy egységes szintet hozni. Rendezőnk azonban jó érzékkel bír, legyen szó a poénok elosztásáról, vagy a humor és a dráma keveréséről. (Utóbbinál azért még kicsit erőtlen, amikor a bántóan egyszerűen felskiccelt karakterek lelkivilágát próbálja boncolgatni.) A korhű zene, ruhák és díszletek pedig tovább erősítik ezt a remek atmoszférát. 

American-Hustle-1.jpgAmi nagyon zavaró lehet, hogy szinte kivétel nélkül az összes jelenet túlírt. (Vagyis a sok improvizáció miatt inkább alulírt, de ez a kidolgozatlanság inkább csak túlbonyolítja a párbeszédeket.) Ez a történet nem feltétlenül indokolna két óra feletti játékidőt, azonban Russell rengeteg szövegeléssel végül mégis felduzzasztja a sztorit. Én pedig önkéntelenül is azt gondoltam, hogy sokszor a cél mindössze az, hogy a színészeit produkáltassa az eleve erősen karikírozott szerepekben, nehogy véletlenül is lemaradjanak valamilyen fontos díjról a következő hetekben-hónapokban. Elvégre a film magyar plakátján is a Golden Globe jelölések több helyet foglalnak el, mint azok nevei, akiknek ezeket a nominációkat köszönheti a produkció. Pedig ezeknek az embereknek nincs szükségük komoly tuningolásra, a zseniális Christian Bale-től kezdve az ismét egy kicsit őrült szerepet kapó Jennifer Lawrence-ig mind kiválóan alakítanak. És akkor még meg sem említettem Michael Penát, az önmagához képest meglehetősen komoly szerepet játszó Louis C.K.-t vagy az egy cameo erejéig beugró Robert de Nirot.

Az idei év elején tehát kaptunk egy olyan vígjátékot, amely jobban sikerült, mint tavaly talán az összes hasonló mű. David O. Russell talán még egy fokkal jobb filmet is készített nekünk, mint előző évben. Az ilyen alkotásokat látva pedig még az olyan ballépéseket is meg tudom bocsátani, hogy ebben egyre inkább a díjszezonos tarolás a fő szempont számára.

8,5/10

(Louis C.K. itt meséli el a jéghorgász sztori végét.)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr945748794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.17. 00:17:10

Nekem a film elejéből hiányzott egy kis lendület. Kb fél óra telt el mire beindult. addig kicsit húztam a számat, bár tetszett, amit látok, de mégis hiányérzet...

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.01.17. 16:43:54

A Napos oldalnál egy fokkal élvezhetőbb volt, de még így is utáltam. A rengeteg sztár mellé nem ártott volna forgatókönyvet is írni vagy legalább kivágni belőle 2 óra dögunalmas szövegelést. 3/10

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.17. 20:34:08

@REMY: Mondjuk kb. minden filmnél fél óra, amíg beindul, mert az szokott lenni a bevezetés. :) (Amúgy értem, amit mondasz, nem csoda, hogy 10 perc után már aludtak rajta a sajtóvetítésen. :D)
@Dr.Jones: Kicsit azért szerintem durva lett volna, ha kivágnak belőle 2 órát, és marad egy 10 perces film. :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.01. 12:09:46

én csak de nirot utáltam benne, nem illet ide, inkább a blöffből kellett volna a fővezér, brick tony?

Dr_utcai_arcos 2014.07.13. 20:08:16

Jó volt ez. Gyönyörű, hogy RdN úgy elmegy egy ilyen filmbe, hogy még a stáblistán se kap helyet. Az mondjuk durva volt, hogy 1ó 11p után ismertem fel Jennifer Lawrence-t... (de ez csak nekem ciki :P ). Jól össze volt rakva na.
süti beállítások módosítása