Gyilkos emlékek / Extracted (2012)
2014. január 08. írta: danialves

Gyilkos emlékek / Extracted (2012)

extracted.jpgLassan eljutunk oda, hogy már egyetlen műfaj sincs, amelynek keretein belül ne lehetne filmet forgatni minimális büdzséből is. Ezúttal a science-fiction van soron, ugyanis ezen darabunk az emberi elmét tette meg minimalista díszletül, a végeredmény azonban sok tekintetben a legnagyobb sci-fi thrillerekre emlékeztet.

Tom (Sascha Roiz) egy forradalmi technológiát fejlesztett ki: gépének segítségével használója bárhova vissza tud ugrani a saját memóriájában. Kis módosítással pedig valaki máséban is, ugyanis befektetője pont ezt kéri: nézzen bele egy elítélt, Anthony (Dominic Bogart) fejébe, hogy valóban elkövette-e a gyilkosságot, amivel vádolják. Azonban a béta-tesztelés annyira rosszul sikerül, hogy Tom tudata Anthony fejében és emlékeiben ragad...

extracted2.jpgAz alapötlet gyakorlatilag a Robin Williams főszereplésével készült Final Cut című film vegyítése az Eredettel, ennek ellenére az így kialakított világban is van bőven fantázia. A forgatókönyv egy remek sztorival ajándékoz meg minket, azonban kifejezetten következetlen annak végrehajtásában. Rengeteg időt fordít annak a teljesen nyilvánvaló fordulatnak a megalapozására, miszerint Anthony Tom segítségét fogja kérni ártatlansága bebizonyításához, azonban utána szinte villámgyorsan következnek az újabb és újabb események, és a hogyanokat és miérteket szinte nincs is időnk felfogni. Viszont végső soron a szkript jól felépített karakterekkel és egy igazán ígéretes történettel szolgál, éppen csak egy leheletnyi profizmus hiányzik belőle ahhoz, hogy tökéletes legyen.

A rendező munkája tipikus elsőfilmesként bár hatalmas tehetségről tanúskodik, de még kissé bizonytalan. Nir Paniry egyrészt saját forgatókönyvének hiányosságait sem tudja orvosolni a vásznon, másrészt legalább annyi elrontott pillanata van a filmnek, mint zseniális. A fényképezésből csak egy állvány hiányzik, méghozzá szó szerint: az összes statikus beállítás tele van olyan apró, de borzalmasan zavaró belemozgásokkal, amelyek egyértelművé teszik a kézikamera indokolatlan használatát. A színészekre viszont semmi panaszom: az Anthonyt játszó Dominic Bogart által vezetve ők a legprofibb részei a produkciónak.

Egy hatalmas tehetség első lépéseit láthatjuk tehát, ami önmagában is élvezhető és igazán csak azt tudom sajnálni benne, hogy még ennél is jobb film születhetett volna. De mint ahogy Nolan kapcsán is elfelejtettük már a Followingot, Nir Paniryra sem lehet egy szavam se, ha a következő filmje egy Memento lesz.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr585739134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.08. 15:59:35

Így a sztori alapján engem nagyon emlékeztet a Sejtre, de egyébként mindenképp meg akarom nézni a filmet, úgy érzem nekem való. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.08. 17:25:51

@FroG: Sok mindenben nem hasonlít arra a filmre, de tényleg kifelejtettem a párhuzamok közül.

Zebulon10 2014.01.09. 11:46:47

Nem tudom miért gondolják a filmkészítők, hogy a mozgó kamera ad valamit a történethez. Persze egy-egy jelentenél igén, de az egész filmet így megoldani nem szerencsés. Engem baromira idegesít 1,5 perc után.
süti beállítások módosítása