Good Will Hunting (1997)
2013. december 07. írta: NY124

Good Will Hunting (1997)

Good-Will-Hunting-1997-4.jpgA kritika eredetileg a FilmDROID.hu oldalon jelent meg, 2013. március 08-án.

Matt Damon, Ben Affleck és Robin Williams. Három filmtörténeti figura, akik méltán ismertek és elismertek Hollywoodban. Nagy utat jártak be és karrierjük egyik fontos állomása az 1997-es Good Will Hunting. Damon és Affleck gyerekkoruk óta legjobb barátok, és karrierjük nagy áttörését ennek a filmnek köszönhetik. A forgatókönyvet ketten írták meg, amiben segített nekik Rob Reiner, William Goldman és Kevin Smith is. Damon ezek után a színészi pályán aratott, sorra kapta a jobbnál jobb felkéréseket. Affleck is emellett döntött, de kudarcait követően visszatért az írói/rendezői székbe, a közelmúlt eseményeit tekintve (az Argo-akció Filmakadémiai elismerése) ez volt a helyes döntés. Robin Williams pedig megkapta a pszichológus eljátszásáért az Oscart, megkoronázva immáron több, mint 30 éves filmes pályafutását.

A sztori Will Hunting (Matt Damon) történetét meséli el, aki takarító egy bostoni egyetemen. Egy nap, Lambeau matematika-professzor (Stellan Skarsgård) felír egy feladatot a diákjainak a táblára, amit egyedül Will old meg, névtelenül. Ezek után pedig egy még nehezebb feladvány esetén is sikerrel jár, amit a tanárnak két évébe tellett bizonyítani. A 20 éves zseninek egyenes útja lehetne a gazdagsághoz és hírnévhez, de a rendőrség lecsukja, de Lambeau kihozza, de cserébe agyturkászhoz kell járnia. Az alapszituáció igencsak egyszerű, de nagyszerű. A történet remekül van megírva, méltán zsebelte be a második Oscart a szkript. A középpontban Will sorsa áll, nyomon követjük, hogyan fordul meg a kocsmában a haverokkal iszogató csóró srác körül a világ, hogyan kell megbirkóznia az életével. A személyiségébe, problémás múltjába is erős bepillantást nyerhetünk a más karakterekkel való beszélgetések során, főleg Dr. Maguire (Robin Williams) terápiájának köszönhetően (de a film sokkal több egy pszichológiai szövegelésnél).

Már itt is szembetűnő, hogy egy szálon futó cselekményre mennyi különböző réteg épül: Will és a többiek nagyon mélyen kidolgozottak, mindenki rendelkezik előre megírt háttérrel, önálló jellemmel. A film során nem csak Hunting változik meg gyökeresen, hanem kivétel nélkül mindenki, akit megismer. Mindenkinek van egy fejlődéstörténete, valami problémája. Tényleg úgy érezzük, csak egy epizódot láthatunk az életükből és biztosak vagyunk abban, hogy a film előtt és utána is tovább folytatódik életük fonala.

Egy ennyire sokrétű történethez kiemelkedően hiteles karaktermegformálásra van szükség, és szerintem ez maradéktalanul sikerült. Matt Damon nagyon ügyesen hozza Will Hunting mindkét oldalát, a beképzelt kölyköt és a tanácstalan férfit is. Igazán szerethető az után, hogy túltettük magunkat azon, hogy fiatalon úgy nézett ki, mint egy elkényeztetett ficsúr (Leonardo DiCaprióhoz hasonlóan sokat komolyodott az évek során). A legjobb teljesítmény egyértelműen a Sean Maguire szerepében tetszelgő Williamsé. A mosolygós szemű, bölcs és sebzett professzort egy az egyben ráöntötték, minden megmozdulása és mondata hiteles. Ha kell véresen komoly, ha kell viccelődő. Végig együtt nevetünk és szomorkodunk vele, ráadásul ő és Will adják a mű lényegét. Telitalálat.

Stellan Skarsgård remekül hozza az ambiciózus tanárt, de a jó alakítás mellett volt egy-két jelenet ahol nem tudtam hova tenni. A szerelmi szál női része Skylar, azaz Minnie Driver. Igazán különleges adalék a film mondanivalójához. Affleck pedig Willt formálja meg Chuckie szerepével, csak a számolózseni tehetsége nélkül (Affleck produkciója amúgy itt is felejthető). Mindegyik ember valamilyen módon „harcol” a főszereplőért, mindenki megtestesít belőle egy részt és felvázol előtte egy jövőképet, amelyek legtöbbször konkrétan el is hangzanak a filmben.

A Good Will Hunting a jó írásnak köszönhetően berántja az embert és a két óra simán elrepül felettünk, miközben csodálattal nézzük a fiatal géniusz egyszerre szép és drámai helyzetét. Hiszen lássuk be: nem az alapfelvetés az, ami előtt kalapot kell emelnünk, hanem a ráhelyezett elmélkedő gondolatok tömkelege. Ezektől megfosztva nagyon kiszámítható lenne.

goodwill_l.jpgA rendezői és operatőri munka kifogástalan, remekül van megjelenítve a gazdag értelmiségi és a szegényebb, munkásosztálybeli társadalmi réteg és azok ellentétei, Hunting őrlődése közöttük, illetve az, hogy a professzorok mit kezdenek egy kölyökkel, aki néhány perc alatt lepipálja mások életének munkáját (ehhez a témához pedig csendben beillesztem Beatrix Aruna Pásztor, kiemelkedő magyar jelmeztervező nevét). Emellett a politikusok is kapnak egy csípős kritikát, ezért a rétegért is piros pont jár. Ami viszont a számomra nem volt meggyőző az a zene. Tudom, az alkotás 16 éve készült és akkor is alacsony költségvetéssel, de szerintem amatőr volt és sokszor nem illeszkedett az adott jelenethez a képernyőn. Így talán ez az egyetlen pont, ami valamicskét be tudja árnyékolni a remekmű csillogását.

Summa summárum, a Good Will Hunting az a bizonyos mozgóképi élmény, amibe nagyon nehéz belekötni, mert az egyszerűsége teszi minőségivé. Ebből következik minden pozitívuma. Az ilyen remekül megvalósított forgatókönyvvel megáldott filmek megnézése után csettint elégedetten az ember, nyugtázva magában, hogy egy újabb gyöngyszemet talált a celluloidtengerben.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr415671780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2013.12.07. 00:09:48

9?9?? Ez bizony 10 akárhonnan nézzük!

Dr_utcai_arcos 2013.12.07. 00:14:13

Viszont egy dolog zavar/zavart mindig is. KIZÁRT, hogy Williams karaktere 130-at nyomjon fekve! (Mert fontban vékony lenne, kilóban viszont nem létezik!) :).

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.12.07. 00:17:39

@Dr_utcai_arcos: Kiváló film, igazi különlegesség, ebben egyetértünk, az a lényeg. ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.07. 08:06:43

ez nyugodtan mehetett volna a klasszikus hétbe is, nem?!

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.12.07. 10:31:33

@doggfather: Bizony, be is tettem a "klasszikus" címkét, viszont a háttérmunkák így alakultak. :)

Valóraváltógép 2013.12.07. 20:05:04

8. Legfeljebb.
Nem szeretem.

sunblind 2013.12.07. 21:35:04

A film, de főleg a könyv kitűnő.
Robin Williams itt zseniális.
Matt Damon jellemzően túlértékelt.

2013.12.07. 21:35:55

".. de a rendőrség lecsukja, de Lambeau kihozza, de cserébe agyturkászhoz kell járnia. "

-Te nem olvasod el utólag, amit leírsz? Vagy leszarod?

Razzul 2013.12.07. 23:53:17

@Brandon Frazer: Szerintem direkt írta úgy, vagy ha mégsem akkor is régebbi a bejegyzés.

Amúgy te is elolvashatnád amit írsz mielőtt kommentelsz, mert a stílusod kritikán aluli.

Jblack 2013.12.08. 00:13:31

Szerintem a zene igen is szuper benne! Ahol kell, ott érzelmes. Ahol kell, ott pozitívan vibrál. És nagyon jól kifejezi azt a sivárságot is, amiben Will (Matt Damon) és Chuckie (Ben Affleck) tengetik életüket. Chuckie minden reggel megy a lepukkant autójával felvenni Willt a lepukkant háznál, hogy elmenjenek melózni. Szóval itt is minden a helyén van zeneileg.

Danny Elfman-re nem lehet azt mondani, hogy amatőr! Top zeneszerző:-) Persze marad az örök közhely: ízlések és pofonok.

Dusan (törölt) 2013.12.08. 09:24:25

Ilyen halivúdi giccsszemét helyett nem akartok inkább FILMeket megnézni?

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.12.08. 10:45:50

@Dusan: Magyarázd már meg kérlek, hogy miért van az, hogy a Te és a hozzád hasonló kommentelők mindig többesszámban beszélnek egy kritika alatt a szerkesztőkről?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.08. 11:15:11

@FroG: Miért, mi talán nem halivúdi giccsszemetet nézünk FILMek helyett? :D
Semmi értelme ezekkel leállni vitatkozni, hadd legyen egy jó napja.

Dr_utcai_arcos 2013.12.08. 16:49:46

@danialves: Bocs, ha lehet csak a saját nevedben! Én csakis amiatt nézek ilyen vackokat, hogy itt is hozzá tudjak szólni! Egyébként csakis olyan szerzőktől nézek filmeket, akikről ti vájtfülűek még csak nem is hallottatok. Azon kívül meg csak Natgeot, Discoveryt és Hisory channelt -in English of course! Dusan for president!!44 (Láttátok már a Megashark vs Mechashark előzetest :DDD? (Bár ezt inkább @FroG: -tól kéne megkérdeznem :) ))

2013.12.09. 21:45:32

@Razzul: Miért is lenne az? Ennyi bőven belefér. Legalább nem hívhatnak képmutatónak.:D. (vagy érted, vagy nem. vagy akarod érteni, vagy nem.)
süti beállítások módosítása