Adéle élete - 1-2. fejezet / La vie d'Adèle (2013)
2013. szeptember 16. írta: FroG

Adéle élete - 1-2. fejezet / La vie d'Adèle (2013)

adele.pngA film megtekintésére a Jameson Cinefesten volt lehetőségünk.

A Minden odavan után a második legjobban várt alkotás volt nálam az Adéle élete, amely elsöprő kritikai sikert aratva zsebelte be az Arany Pálmát Cannesban. Természetesen számomra ez épp elég arra, hogy rendkívül várjam a filmet, és első adandó alkalommal, szombat este meg is tekintettem a CineFesten.

Az Adéle élete két leszbikus lányról szól (Adele Exarchopoulos és Léa Seydoux) akik útkeresésük közepette egymás karjaiban kötnek ki. Természetesen mindkét fiatal életét felforgatják az események, és mindketten tudják azt is, hogy semmi sem lesz már olyan, mint a kapcsolatuk előtt.

Az Adéle élete egyértelműen a legnagyobb csalódást szolgáltatta az idei CineFesten. Talán az elvárásaim voltak nagyok, de a francia filmdráma egyáltalán nem ugrotta meg azt a lécet, amit előzetesen felállítottam neki. Ez részben annak köszönhető, hogy a filmben egyszerűen túl sok az explicit pornó jelenet, amelyek számomra már modorosan szenvedélyesnek akartak tűnni. Ebből adódóan pedig, a két főhősünk szerelmi kapcsolatából csupán a szex látszik, nem kapunk valódi romantikus jeleneteket, amelyek annyira elmélyítenék a kapcsolatukat, hogy a film végéig szorítsunk nekik. A másik sarkalatos negatív pont az időben ugrálás volt. Rengeteg lélektani mondanivalót ki tudtak volna hozni az alkotásból, ha mutatják például Adéle környezetének reakcióját a lány érzéseire, vagy ha bekerülnek a filmbe az egyik legmeghatóbb és legmélyebb jelenet közvetlen következményei.

Ettől függetlenül a film értékei tagadhatatlanok. Abdellatif Kechiche elképesztő nyitottsággal és őszinteséggel mesél nem csak a két lány kapcsolatáról, de a művészetekről, a társadalomról és magáról az egész világról is. Ez azonban önmagában kevés ahhoz, hogy maradéktalanul és tartalmasan kitöltse a majd’ három órás játékidejét, és ezen a kivételesen naturalista és mesteri színészi játékok sem tudtak segíteni.

Fájó élmény volt az Adéle életének 1. és 2. fejezete. No nem azért mert egy rossz alkotással volt dolgom, csupán a beharangozások és az előzetes lehetőségek miatt valami forradalmian katartikusat vártam. Sajnos nem kaptam meg.

7/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr805516037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.16. 18:00:33

Érdekes, hogy sok esetben azt látni a díjátadókon, hogy egy jó témaválasztással szinte már filmet sem kell forgatni.
Ugye az Oscaron szinte kötelező valami rabszolgás/fekete esélyegyenlőségi mozgalmas film (úgy néz ki idén a 12 Years A Slave lesz ez), most úgy néz ki valami hasonló játszódott le a francia zsűri fejében.

Bicepsz Elek 2013.09.17. 10:00:15

Unalmas, pornoval eladott szoft-homi propaganda!
süti beállítások módosítása