Minden odavan / All is Lost (2013)
2013. szeptember 15. írta: FroG

Minden odavan / All is Lost (2013)

all is lost2.pngA film megtekintésére a Jameson CineFesten volt lehetőségünk.

A Minden odavan egyértelműen a legjobban várt film nálam volt az idei CineFesten, ennek okát nem tudom megmagyarázni, legyen elég annyi, hogy az alapkoncepció egy drámai történettel, és Robert Redford jutalomjátékával kecsegtetett.

Egy névtelen férfi (Redford) hánykolódik az óceánon. Hajója oldala egy konténernek ütközött és léket kapott. A férfi nem is sejti, hogy bár a lyukat betömte, az igazi megpróbáltatás csak ezután következik: viharba keveredik, amelyben nem csak hajóját veszti el, de élete is majdnem odalesz. A mentőcsónakban próbál menekülni, azonban élelme és vize alig maradt.

A Minden odavan-nal elkönyvelhetem a CineFest első komolyabb negatív csalódását. Bevallom őszintén, a film számomra inkább öncélúnak tűnt, mintsem valóban drámainak. Ennek legfőbb oka J.C. Chandor karaktervezetéséből akad: a Krízisponttal sztárrá vált rendező nem igazán tudja érzékeltetni a főhősünk kilátástalanságát, ennek köszönhetően egyre nagyobb és irreálisabb szerencsétlenségekbe sodorja. A legfájóbb pont ugyanakkor Robert Redford játéka, aki látszólag csak keresi magát a vásznon, egy-két valóban elkapott és drámai jelenetén kívül semmi igazán meghatót vagy megrendítőt nem tud mutatni.

A filmnek ennek ellenére vannak elvitathatatlan pozitívumai. Nagyszerűen mutatja be az ember és a természet kapcsolatát, illetve azt, hogy fajunk mennyire kiszolgáltatott utóbbival szemben. A technikai paraméterek is rendben vannak: a kameraképek gyönyörűek, a viharok hangulatosak, a néha felcsendülő zenék pedig nem csak a helyükön vannak, de sokat dobnak az atmoszférán is.

Ugyanakkor a filmben számos olyan lehetőség volt, melynek kiaknázásával egy maradandó emberi dráma születhetett volna. Chandor ennek legtöbbjét elpuskázta, és a Minden odavan inkább egy középszerű monodrámaként funkcionál, mintsem egy egyetemes mondanivalójú embertragédiaként.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr535515002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.23. 19:37:26

Nem tudok mit hozzáfűzni, egész egyszerűen egy ilyen sztoriból csak egy teljesen érdektelen és unalmas filmet lehet összehozni. Úgyhogy az az igazán durva, hogy JC Chandor kihozta a maximumot az alapötletből, csak hát ez egy ennyire életképtelen alapötlet volt.
süti beállítások módosítása