Másodvélemény: Csak Isten bocsáthat meg / Only God Forgives (2013)
2013. július 28. írta: FroG

Másodvélemény: Csak Isten bocsáthat meg / Only God Forgives (2013)

Dani legutóbbi negatív kritikája után most jöjjön az Én jóval pozitívabb hangulatú véleményem a filmről.

ogf1.pngNicolas Winding Refn neve az emberek egy jó részének csupán a két éve bemutatott Drive-ot jelenti, hiszen a dán rendezőzseni kétségkívül azzal a filmmel került fel a legtöbb mozinéző térképére. Nem csoda hát, hogy a Drive után az újra Goslinggal forgató rendezőtől ismét valami hasonló neo-noir feelingű filmet várt a publikum, azonban az már inkább meglepő, hogy a Csak Isten bocsáthat meg jóval másabb film lett, mint elismert elődje.


Julian (Ryan Gosling) testvérével boksziskolát működtet Bankokban; az intézménnyel palástolja drogügyeit. Azonban mikor bátyját bosszúból meggyilkolják, Julian anyja nyomására szintén vendettát esküszik, és vérgőzös akciót indít a város legmélyebb és legsötétebb bugyraiba, hogy megtalálja és megölje testvére gyilkosát.

A Csak Isten bocsáthat meg sokak nézhetetlen produkciónak tituálták, vélhetően a Drive keltette elvárások miatt, valamint az a tény is közrejátszhatott, hogy a filmet inkább érezni, mintsem érteni kell. Az alkotás ugyanis a rendkívül keményvonalas művészfilmek sorát erősíti, azokét, amelyek története csupán egy alibi a belső mondanivaló oltárán. Refn ezúttal – talán túlzottan is – művészi eszközökkel és a nyers brutalitás látszólagos öncélúságával mutatja be az emberi lélek és természet legsötétebb rétegeit.

ogf2.pngA film nem lenne az, ami, ha az operatőri munkát nem egy olyan zseni vállalja magára, mint Larry Smith. Smith már a Bronsonnál is megmutatta, hogy a színek és fények beállításával tűéles atmoszférát tud varázsolni, ezúttal is hasonlóan cselekedik, sőt, Refn korábbi művéhez képest itt jó sok lapáttal rátesz a teljesítményére, és a neonfényes, véres képekkel olyan sötét hangulatot teremt a filmnek, amit az idei év egyik darabja sem tud megugrani eddig. A nagyszerű atmoszféra-magot már csak tetőzik az ismét zseniális munkát végzett Cliff Martinez zeneszerző munkái, aki elektromos zenéit és hanghatásait ismét jól alkalmazza.


Felesleges volna Gosling egyszerű játékáról, a papírvékony történetről vagy a karakterek kibontatlanságáról beszélni, hisz Refn műve sokkal többet próbál átadni egy bosszúsztorinál; látomásaival, naturalista vérengzéseivel és a nagyszerű operatőri munkával az emberi lélek legsötétebb útjaira szeretne vezetni . Ugyanakkor üröm az örömben, hogy néha valóban túl mesterkélten művészi útra terelődik és elveti a súlykot. A film ennek ellenére az idei év egyik legjobb darabja, amely mély hangulatával és egyedi hangvételű megváltástörténetével bennem hatalmas nyomot hagyott.

 

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr305429066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.28. 12:14:04

Ezek a homárban és kaviárban turkáló bloggerek....
Nézzed csak a köldöködet, köcsög.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.07.28. 12:16:49

@danialves: Hogy mersz úgy elítélni, hogy Te még a Bullitot sem láttad? :P

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.28. 12:29:44

@FroG: Aki ezt a szar, fasiszta ripacsot kedveli, azzal ízlésekről csak pofozkodni lehet, szóval részemről téma lezárva.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.29. 10:59:56

"Felesleges volna Gosling egyszerű játékáról..."

pedig végre megérne egy misét, hogy minden filmben csak áll, mint egy balf.sz mégis mindenki isteníti...

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.07.29. 11:10:39

@doggfather: Ebben az esetben felesleges, egyébként szerintem a legtöbb filmjében sajnos eszköztelen, és ott valóban sokat is nyom a latba ez a dolog. Ugyanakkor az első szerepeiben (pl. A hitetlen, Kísérleti Gyilkosság, Maradj!, Szerelmünk lapjai) nagyon jól alakít, a "hanyatlása" a szépfiúvá való avanzsálódásához köthető.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.29. 11:30:20

@FroG: én nem kötöttem semmihez, csak durván szembeötlő, hogy nem csinál semmit csak ott van a filmekben.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.29. 11:47:35

@doggfather: Igazad van, de itt most azért nincs értelme nagyon elővenni, mert ebben a filmben kb. ennyire is írták meg a szerepét, hogy áll, mint egy balfasz. És ha nincs mit eljátszani, akkor nincs mit eljátszani.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.29. 12:04:01

@doggfather: Mondhatjuk így is. De igazából szerepe sincs annyira nagy, a film közepére pl. teljesen eltűnik.
süti beállítások módosítása