Szerkesztőségi pillanatok: egy kezdő filmblogger sirámai
2013. június 22. írta: FilmBaráth

Szerkesztőségi pillanatok: egy kezdő filmblogger sirámai


girl_blogging1.jpgHogy az a ... a Mások vinnék el ezt a képfeltöltő programot, már megint nem sikerült elsőre menteni a posztot.

Este 10 óra van. Boldogan mondanám, hogy habos-babos kis ágyamban fekve olvasgatom azt a könyvet, amire már régen készülök, vagy végre az újabban teljesen elhanyagolt kutyusommal játszunk egyet, avagy csak simán nézek ki a fejemből pihenés gyanánt, de nem. Itt ülök a számítógép előtt és próbálok rájönni, hogy mi a gond a képfeltöltéssel. Ötven fokban képes voltam megnézni egy Meryl Streep filmet, felment az agyvizem azon, hogy milyen rossz volt, néhány perc alatt bepötyögtem a posztot, több, mint fél órát eltöltöttem azzal, hogy az imdb-n mindent ellenőrizzek, amit leírtam, mert vagy a szerkesztők, vagy az olvasók leszedik a fejem, ha valami nem stimmel, percekig kerestem azt a két képet, ami tökéletesen illeszkedik a film és a poszt hangulatához, büszkén nézegettem, hogy milyen pofás kis cikk született ilyen késői órán, erre tessék..

Néhány hónappal ezelőtt egyáltalán nem így néztek ki az estéim, de egyáltalán nem sírom vissza azokat az időket, sőt! Mindig is filmőrült voltam, elég erős a kritikai vénám, na és írni is szeretek. Kézenfekvő lett volna, hogy hamar elmerülök a blogvilágban, azonban technikai antitalentum lévén sokáig ódzkodtam ettől. Aztán belevágtam egy gasztroblogba, és a bloggertársak segítségével meglepően gyorsan elsajátítottam a blogolás alapjait. Aztán a húgommal közösen hirtelen felindulásból összedobtunk egy kis családi blogot, amelyben az általunk olvasott könyvekről és filmekről írunk saját örömünkre. Őszintén mondom, meg sem fordult a fejemben, hogy komolyabban foglalkozzam a filmkritikákkal, azonban egy nap belefutottam egy bűnrossz posztba a facebookon, és felforrt az agyvizem, hogy ennél én sokkal jobbat tudok írni. Aztán görgettem lefelé a híreket, és megláttam a jelen bloghoz tartozó aznapi kritikát (már tényleg nem tudom, melyik volt az..), ami viszont tetszett, és oldalra fordítva fürtös fejecskémet láttam, hogy éppen tagokat keresnek. Nem sokat hezitáltam, ott helyben, azonnal küldtem az e-mailt, melyhez csatoltam néhány filmről írt kritikámat. Kaptam egy kedves levelet, hogy köszönik a jelentkezést, majd szólnak, hogy mi lesz.  

Aztán másnap kaptam az örömteli értesítést, hogy felvételt nyertem. Jól meglepődtem, de nagyon örültem a hírnek. Nagyon kedvesen fogadtak, pedig azonnal szembesültem a technikai problémákkal: a blog.hu teljesen új felület volt nekem, vért izzadtam, amíg rengeteg segítséggel technikailag összeállt az első poszt. De sikerült! Ő volt az. Tetszett az olvasóknak, kedves kommenteket kaptam, nagyon örültem.

Aztán jött az első sokk. Úgy jött ki a lépés, hogy rám maradt a GI Joe kritika. Beültem a filmre, jól felhúztam magam rajta, és ahogy hazamentem, percek alatt beírtam a kritikát, Másnap zűrös napom volt, délben néztem csak rá a facebookra, és teljesen ledöbbentem: bedugult a levélfiókom, az ismerőseim sorra gratuláltak az index címlaphoz, Aztán elkezdtem olvasni a kommenteket, és teljesen kiakadtam egy-kettő stílusán. Először szembesültem a kritikával (amit egyébként paradox módon nagyon rosszul viselek), és hát nem esett túl jól. Aztán mikor kimérgelődtem magam, rájöttem, hogy ez így van rendjén, meg kell szokni, ez van. Még ma is le tudok döbbenni egy - egy beszóláson (az, hogy velem ízlésről csak pofozkodni lehet, már tényleg klasszikussá lett), de alapvetően már helyén tudom kezelni a kommenteket.

shakespeareblog.jpgGondolom, mindenki azt hiszi, hogy a családom büszkén olvasgatja a posztjaimat és simogatják a buksimat. Nos, egyáltalán nem. Apukám a legfőbb kritikusom, olyan még nem volt, hogy azt mondta volna, hogy na ez jó volt, ellenben hosszan sorolni szokta, hogy mi az, ami nem volt jó. A húgom a legritkább esetben ért egyet velem, általában a sárga földig le szokott hordani a véleményemért. Azért egy blog miatt nem veszünk össze, jókat szoktunk nevetni, igazi fénypont ez a családi életünkben (keveset írtál John Wayne-ről, ez a James Bond lista úgy rossz, ahogy van, nem igaz, hogy tetszett a Halálos iramban 6. stb.).

Eleinte teljesen fejből írtam a posztokat, meg nem fordult a kis fejemben, hogy valamit rosszul vagy nem jól tudok. Aztán egy-két komment és néhány szerkesztői dörgedelem ráébresztett arra, hogy a saját érdekemben jobb, ha mindennek utána nézek az imdb-n a poszt véglegesítése előtt. Ennek következtében éppen most fedezem fel a nevezett weboldal szolgáltatásait, jobb később mint soha alapon. 

A számítógépes tudásom hónapok alatt klasszisokat fejlődött, ennek örömére most szemezek életem első okostelefonjával (soha nem mertem venni, mert biztos voltam benne, hogy nem tudom kezelni), a munkahelyemen az informatikusok és a kollégáim a csodámra járnak. Már nem rémisztenek a számítógépek, inkább egyre kíváncsibban fedezem fel ezt a világot. Már emiatt is érdemes volt belevágni.

És annyi év halasztás után végre rászántam magam a kreatív írás tanfolyamra (melyen egyértelműen közölték velem a tanáraim, hogy gyorsított ütemben takarodjak el egy forgatókönyvíró suliba, meg írhatnék amúgy regényt is, mert tehetséges volnék, vagy mi a szösz..), melynek folyományaként egyre több ötletem van a posztokhoz, és hát az írási kedvem csak többszörözödik, úgyhogy a továbbiakban sem ígérhetem, hogy visszafogom magam..

Nem változott a véleményem a filmekről alapvetően, viszont teljesen más szinten foglalkozom velük, mint korábban, sokkal naprakészebb vagyok, (na jó, időnként egy éves késés előfordul :-)), naponta szembesülök vele, hogy mennyi mindent nem tudok, milyen sok a tanulnivaló. De imádom, úgyhogy családom nagy derültségére maradnak az éjszakába nyúló filmnézések, posztírások, szegény szerkesztő folyamatos nyaggatása technikai kérdésekben. 

Remélem, ez még sokáig így marad!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr565368438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.06.22. 12:40:52

Hát, csak így tovább, én sem kezdtem túl rég és van egy csomó jó dolog, amit ennek köszönhetek. Persze mocsok kemény munka (főleg úgy, hogy ez a szabadidőmből megy el), hiszen én hetente 9 filmről írok újabban (az alsó hangon is 27 óra filmnézés+írás/hét).

A számítógépes ismeretek tényleg nem ártanak, most például rosszul linkeltél az első posztodra :D

De jah, nincs is annál jobb, ha olvassák az embert :)

FilmBaráth 2013.06.22. 16:21:56

Köszi!
Nem linkeltem rosszul, csak valami technikai ok miatt nem hozza be a linket a net. Taszítom a technikát :-)
A heti 9 film tényleg sok, elismerésem!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.22. 16:39:32

@FilmBaráth: Azért, mert rossz volt a link ;) (javítottam)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.22. 18:29:21

Én év elején próbáltam a napi 1 kritikát megírni, de rájöttem, hogy ezt nem tudom egyedül csinálni, mert ha közbejön a suli, vagy bármi más, és nem teszek ki egy adott nap kritikát, akkor az sokkal rosszabb, mintha ritkábban, de folyamatosan csinálja az ember.

Így átálltam arra, hogy minden 2. nap lesz kint írásom, mert ez bőven vállalható, és a közte lévő napokra meg beteszek egy trailert, vagy posztert. Attól függ, mikor mi aktuális.

Nehéz egy bloggernek, ha egyedül dolgozik, de ha sikereket ér el, akkor szerintem édesebb :D (persze ez már egyéni dolog)

deansam 2013.06.23. 03:55:11

Szia
Tetszik a blog. En is irogatok neha. Kozosen a levelezotarsammal neha posztolunk. En konyvekrol es filmekrol,sorozatokrol posztolok. Ha gondolod erdekel irj ram. keresekkonyvek@gmail.com
Szivesen irogatnek, posztolgatnek.:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.23. 07:54:07

nem is voltak olyan durvák azok a joes kommentek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.23. 12:46:23

@doggfather: Én is ezt mondtam, de hát bele kell szokni az embernek ebbe is :D Én már hozzá vagyok edződve az ilyen hozzászólásokhoz

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.06.23. 13:25:43

@danialves: Hát, azért általában mindig én kapom a fekete levest :D.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.23. 15:47:37

@FroG: Csak szeretnéd :P Azt hiszem elég nyilvánvaló, h én vagyok a blog legutáltabb személyisége, annak a néhány szállóigévé vált kommentnek a nagy részét is én kaptam

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.24. 08:42:15

@FroG: @danialves: utálunk mindkettőtöket, ez nem verseny. :D:D

(de a komment csak vicc volt)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.06.24. 10:09:18

@doggfather: Ejj-ejj, pedig pont most akartam egy Penge-hétvégét rendezni, de így már átgondolom :D :D.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.24. 10:34:22

@FroG: sejtettem, hogy jönnek a retorziók. :)
süti beállítások módosítása