Star Trek - A mozifilm / Star Trek: The Motion Picture (1979)
2013. április 21. írta: FilmBaráth

Star Trek - A mozifilm / Star Trek: The Motion Picture (1979)

A legújabb, hiperdögös és ultraszexi  Star Trek filmtrailert minden valószínűséggel elnéző mosollyal nézi Gene Roddenberry a túlvilági Enterprise képernyőjén.

Minden világnak van teremtője, a Star Trek univerzumot Gene Roddenberry (1921-1991) álmodta meg. Mivel minden író elméjét a saját tapasztalatai ihletik meg, ezért talán nem meglepő, hogy Roddenberry azért rajongott az űrért, mert repülőgép pilóta volt (harcolt a második világháborúban, majd leszerelt a hadseregtől és egy légitársaságnál dolgozott), de egy borzalmas baleset után (lezuhant a gépe, és sok utas meghalt) felhagyott ezzel a tevékenységgel és rendőrnek állt. Eleinte másodállásban írt tévésorozatokat, majd jöttek a sikerek, és már csak ezzel foglalkozott. Hosszú és Star Trekben gazdag pályája után földi porhüvelyét az űrben helyezték végső nyugalomra, hogy minél közelebb legyen a számára oly kedves csillagokhoz.

A Star Trek sorozat 1966-tól 1969-ig ment a tévében, és nem volt kiemelkedő sikere. A kultikus rajongást az ismételt vetítések hozták meg a sorozat számára, mivel a holdra szállás miatt megnőtt a nézők érdeklődése a világűr iránt. A rajongók befolyása egészen addig terjedt, hogy a NASA az űrsiklót Enterprise-nak nevezte el.

A Star Wars sikere után a producerek úgy döntöttek, ideje van az első mozifilmnek.

A film úgy indul, hogy néhány klingon ragadozómadár (az űrbéli rosszfiúk űrhajója) eltűnik a képernyőről, ezért a Csillagflotta (ők az űrbéli jófiúk) egyik űrhajója elmegy megnézni, hogy mégis mi történt. Egy ismeretlen eredetű energiaforrásba botlanak, amely egyenesen a Föld felé tart, és nem teng túl benne a békevágy. Ki más menthetné meg a Földet, mint az Enterprise csillaghajó, és Kirk kapitány? Na most azért vannak hangyányi problémák, amit meg kell oldani, mielőtt elindulnak szétrúgni a csúnya, rossz ismeretlen valami még ismeretlenebb hátsó felét.  Kirk kapitány időközben admirális lett, vagyis kicsit elszokott már a hajó irányításától, amit egyébként most építettek át, tehát magát a hajót sem ismeri. A legénység nagy része a hajón van ugyan, de még közel sincsenek csúcsformában. McCoy doktort is berendelik a nyugdíjból a gyengélkedőre, amibe némi morgás után beleegyezik. Azonban Spockra nem nagyon számíthatnak, merthogy éppen a Vulkánon akar megszabadulni az utolsó benne megbújó érzelmektől is. Vagyis nem túl biztató a helyzet, de azért elindulnak, és szépen lassan formába lendülnek, és a rajongók legnagyobb örömére Spock is a fedélzetre lép végül (szigorúan tudományos okokból természetesen).

Most, hogy a két órás filmből eltelt már legalább egy óra, és a legénység végre akcióképes állapotban van, ideje megnézni, mivel is állnak szemben. Fogalmuk sincs róla, de a legendás Spockos logika és a Kirk féle intuitív problémamegoldás (=blöff) vegyítése meghozza a sikert, kapcsolatba lépnek az ismeretlen gépezettel, és mindnyájunk nagy örömére egy izgalmas felfedező út veszi kezdetét, melynek során fény derül arra, hogy ki az a Teremtő, akit V'er keres.

 

A forgatókönyv elég harmatos, ahhoz képest, hogy alapvetően a teremtéssel, ha úgy tetszik, Istennel foglalkozik végső soron a film. Vannak nagyon jó pillanatok, főleg a film végén, de alapvetően megmarad a felszínen a történet, a látványra és persze a nagy trióra: a doktorra, Spockra és Kirk kapitányra helyezték a hangsúlyt, a filozófiai mondanivaló eléggé háttérbe szorul. A karakterek fejlődése viszonylag jól van bemutatva, természetesen a kor enyhén dagályos és heroikus stílusában. Kapunk némi ízelítőt Spock és a doktor sziporkázó vitáiból, a három főszereplő barátságának bemutatása sem maradhat el, azonban bennem folyamatosan ott van a hiányérzet: nincs igazi fővonal, filozofálunk, harcolunk, szócsatákat vívunk, ami nem baj, csak nem megfelelő adagolásban.

Viszont a látványra nem lehet panasz, a kor csúcstechnikájával ajándékozták meg a rajongókat, az pedig már filmtörténelem, amikor az Enterprise csillaghajó lassan, méltóságteljesen, szemet szárazon nem hagyó módon (bizony, nekem is megjelent a szemem sarkában az a fránya kis könnycsepp, sohasem növök már fel, ez van) elhagyja a dokkot, és elindul az ismeretlen felé.

A film legnagyobb erénye, hogy megőrizte a tévésorozat hangulatát: a multikulti legénység (a 60-as években volt színesbőrű nő, japán és orosz tagja a legénységnek, azért ez finoman szólva is nem hétköznapi) egymást zrikálja folyamatosan, azonban természetesen minden problémát megoldanak, kíváncsian néznek szembe az ismeretlennel, bátrak és bármi áron megvédik az űr békéjét. A színészek lubickolnak a szerepükben, William Shatner karizmatikusan vezeti a csapatot (hol van tőle az új Kirk kapitány, hol ..), Spock szerepében Leonard Nimoy finom játékkal mutatja be, hogyan lép túl a logikán a rideg, szenvtelen vulkáni tiszt. A doktor szerepében DeForest Kelley rutinosan hozza a figurát. A mellékszereplők közül kiemelkedik az Ilia hadnagyot alakító Persis Khambatta (egyébként indiai szépségkirálynő volt), aki akkor még nem tudta, hogy élete szerepét játszhatta el ebben a filmben: kevés szöveggel, annál több és kifejezőbb arcjátékkal mutatta be a szerelmes hadnagy és a robot kettősségét. És nem mellesleg ő volt az első kopasz nő a filmvásznon.

Összességében tehát elmondható, hogy egy enyhén felszínes, de látványos, szórakoztató film született, amelynek sikere utat nyitott a következő Star Trek filmek moziba érkezésének..

7/10

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr235232841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cucuminator 2013.05.29. 18:09:02

Szerintem szörnyű film. Olyan mint egy elnyújtott sorozatepizód...

Oldfan 2014.05.12. 20:01:36

A bemutatásakor is lassú filmnek számított, ma már pedig még kevesebben vannak, akik elviselik a lassú építkezést, így aztán számos ledorongoló kritikát kap. Az valóban joggal róható fel a mozinak, hogy a történet egyszerűen kevés ahhoz, hogy érdemben kitöltse a vetítés időtartamát. Ugyanakkor képileg és hangulatilag varázslatos részek vannak benne. Részemről kedvelt mozi. Bizonyára a nosztalgia faktor sem elhanyagolható nálam, mert ez volt az első mozi számomra, aminek nézésekor úgy éreztem, szinte igazi űrutazást látok. Ez még az eredeti Star Trek szellemiség és kivitel, ami jó, de bizony már az elmúlt századot képviseli. Azért az igazi "trekiknek" soha nem lesz kukázandó.

FilmBaráth 2014.05.12. 20:53:57

@Oldfan: igazi trekinek tartom magam, tehát ez a film nem kuka:-)
süti beállítások módosítása