Villámkritikák - Hős (2002); Az ördög ügyvédje (1997)
2013. január 20. írta: danialves

Villámkritikák - Hős (2002); Az ördög ügyvédje (1997)

Hős (Ying Xiong)

Elég sokszor éreztem azt, hogy nehéz áthidalni a köztem és a távol-keleti kultúra között tátongó rést, és emiatt nehezemre esik meglátni egy hasonló film értékeit. Azonban úgy gondolom, hogy ez a mű nemcsak az én ízlésvilágomnak, hanem az egész filmművészetnek is egy komoly megerőszakolása. A történet bár alapvetően jól van felépítve, a rendezés amellett, hogy ázsiai módon borzalmasan hatásvadász, gyönyörű és akár még működne is, ha éppen nem röhögtetné ki saját magát.  A levegőben zsinóron húzva kardozó főszereplők láttán és a mindenféle fizikai törvényt meghazudtoló, gusztustalanul giccsesen művészkedő jelenetek alatt nem egyszer kellett visszafojtott nevetéssel ülnöm. A film üzenete sem sokkal szerencsésebb, de azt kiválóan megmutatja, hogy a távol-keleti emberek mennyire önfeláldozóan képesek magukat alárendelni egy eszmének.

Az ördög ügyvédje (The Devil's Advocate)

Mondhatnám egyszerűen azt is, hogy így kell filmet készíteni. Nehéz lenne bármi olyat is írnom erről a műről, anélkül, hogy ne társítsam pozitív jelzőkkel. Kiváló forgatókönyv, karakterfejlődés, rendezés, üzenet, operatőri munka, hangulat, zene, színészi alakítások (Al Pacino zseniális, mint mindig, Charlize Theron pedig élete egyik legjobbját nyújtja), az alkotás utolsó harmada pedig utánozhatatlan élmény. Az egyetlen dolog, ami rossz szájízt hagyott bennem, hogy a természetfeletti erőltetése végül kicsit elveszi az egész filmnek az élét, és gátolja azt, hogy emberközeli tudjon maradni. De ettől még továbbra is mestermű.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr944982816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ttibike 2014.01.11. 17:09:49

Szerintem meg, tiszteletben tartva a posztoló véleményét, de egyet nem értve vele, a hős egy igen jó film. És ha valaki nem ismeri fel hogy mi a szerepe a filmben az eltúlzott, "giccsesen művészkedő" jeleneteknek, az nem a film hibája. Kíváncsi lennék mit írna a poszter a tigris és sárkány című filmről. Hacsak nem írt már róla, de akkor megkeresem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.11. 17:12:27

@ttibike: Nem írtam róla, mert azt kb. 20 perc után kinyomtam, amikor láttam, hogy ugyanez lesz belőle.
Amúgy a giccsesen művészieskedő jeleneteknek van egyáltalán értelmük úgy általánosságban?

ttibike 2014.01.12. 00:39:57

Nos, a tigris sokkal rosszabb film, ha a hajmeresztő ugrálásokat nézzük benne, mégis kapott még oscart is, ha jól emlékszem.
Kérdésedre válaszolva: olyan jeleneteknek nem sok értelme, de az én véleményem szerint azok nem giccsesen művészkedő jelenetek amikre én gondolok. Segítene ha elmondanád szerinted melyek azok?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.12. 00:58:37

@ttibike: "mégis kapott még oscart is, ha jól emlékszem."
Jó, de ez engem annyira nem érint. :)
"az én véleményem szerint azok nem giccsesen művészkedő jelenetek"
Ez már így más azért. Így egy év távlatából kicsit nehéz felidézni, konkrétan mire gondoltam, de pl. ennek az első 1 perce kimeríti a giccs fogalmát:
www.youtube.com/watch?v=EMlH5UrPr8c
Vagy a falevelek forgószelében lefolytatott harc is ilyen volt:
www.youtube.com/watch?v=G67O1951C20

ttibike 2014.01.31. 22:58:30

Sajna nem tudok egyetérteni. Nekem ez nem giccses, de persze ízlések és pofonok... mindenesetre a leveles jelenet az egyik kedvencem, ahol, mint ahogy az egész filmben, a színeknek fontos jelentősége van. Láttam már giccses filmet, de ha mondani kell olyat, biztos nem a hős fog beugrani. Művészkedőt jelzőt rá lehet fogni itt ott, de inkább ilyen művészkedés, mint egy tarr béla film, ugye?
Szerintem nem fogunk összeveszni.
süti beállítások módosítása