Könyvajánló: Francois-Guillaume Lorrain: Scarlett (2024)
2024. május 27. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Francois-Guillaume Lorrain: Scarlett (2024)

Legenda születik

scarlett_1.jpg

Legenda születik. Egészen pontosan egy legendás film, az Elfújta a szél keletkezésének körülményeibe avat be bennünket a szerző, roppant hatásosan, abszolút Hollywoodi-asan, olyan, mintha egy jó film forgatókönyvét olvasnánk. Egy klasszikus alkotásról van szó, amelyet láttam és olvastam is, ezért nagyon kíváncsi lettem erre a könyvre, amely azt az ígéretet hordozta, hogy beavat a kulisszatitkokba, megtudom, hogyan született meg a film. Ezt a vállalását teljes mértékben teljesítette is, rendkívül szórakoztatóan, mégsem bulvár színvonalon osztotta meg velünk a szerző a forgatás előkészületeit, egy keveset a forgatásról, illetve a főszereplők és a producer sorsáról is sok mindent megtudhattunk. Döbbenet, hogy csak néhány nappal a forgatás előtt derült ki, hogy ki lesz Scarlett, mennyi pénzt és energiát ölt bele a producer ebbe a filmbe, milyen körülmények között születtek meg a mára mára klasszikussá vált képsorok. Jómagam egyáltalán nem vagyok rajongó, pusztán csak szeretem a jó filmeket, ez pedig az, ezért nagyon kíváncsi voltam, hogyan született meg ez a kiváló alkotás. Közben bepillantást nyerhettünk Hollywood aranykorába, egy mára már letűnt világba, a filmsztárok kívülről csillogó, valójában azonban valahol nagyon tragikus sorsába, ahol egyetlen szerepért hatalmas harcokat kell vívni, és ahol mindennek ára van, ugyanakkor akkoriban még valóban olyan filmsztárok léteztek, akik manapság már nem, szinte félisteni státuszban volt például Clark Gable, a férfi főszereplő is. Egy másik világ volt, más játékszabályokkal, egy gigavállalkozás volt ez a film, amelyre rengeteg pénzt költöttek, és amelynek tízmillió dollárt kellett fialnia ahhoz, hogy behozza a gyártási költségeit, ami a maga korában hihetetlenül magas összeg volt. És ez csak egyetlen szám ebből a legendás alkotásból, amely 10 Oscar - t nyert, és hatalmas nyereséget termelt, azonban a sors furcsa játékának köszönhetően nem a producernek, David O. Selznick-nek, aki mindent feltett erre a filmre, és minden el is veszített. Legendák, dráma és mindent elsöprő siker szerepel ennek a könyvnek a lapjain, amelyet minden filmrajongónak ajánlok.

1917-ben indul a történet, amikor a tizenéves David O. Selznick elkezdi bontogatni a szárnyait a filmiparban, egy Vivien Leigh nevű kislány pedig először lép színpadra. A kettejük élete sok év múlva kapcsolódik össze, amikor az utolsó pillanatban megtalálja a producer Scarlettet, és elkezdődik a forgatás...

Azt is megtudhatjuk, hogyan adták ki Margaret Mitchell könyvét, ez is egy nagyon érdekes sztori, de az igazi izgalmak akkor kezdődnek, amikor eldöntik, hogy filmre viszik a történetet és elkezdődik az előkészítés. Bepillantást nyerhetünk Hollywood boszorkánykonyhájába, hiszen eddig is tudtuk, hogy mennyire nem egyszerű dolog elkészíteni egy forgatókönyvet, pláne akkor, ha egy közönségkedvenc könyvből kell megírni, de itt aztán tényleg megismerhetjük a kulisszatitkokat. Ki gondolta volna, hogy ilyen sokszor kell átírni egy forgatókönyvet, és akkor még szó sem esett arról, hogy mennyi pénzbe kerül az, ha valaki filmre akar vinni egy kosztümös történetet, mennyi szakembernek és statisztának kell dolgoznia rajta, hogy mindent elvarázsoljon a végeredmény. A színes film akkoriban még újdonság volt, óriási technikai bravúr volt ennek az alkotásnak a leforgatása, ezekről is kapunk érdekes sztorikat, de a valóban izgalmas része az előkészítésnek a szereplőválogatás volt. Mert amíg Clark Gable viszonylag gyorsan kiválasztásra került a férfi főszerepre, Scarlett-et nem találta a producer. Pedig még országos válogatást is rendezett, világsztárokkal tárgyalt, hogy aztán végül egy teljesen ismeretlen színésznő mellett döntsön az utolsó utáni pillanatban. A forgatás sem volt hétköznapi történet, hogy aztán a közönség körében elsöprő sikert arasson a film, és akkor az Oscar-esőről még nem is beszéltem.

Nagy erénye ennek a könyvnek, hogy nem csak a csillogást mutatja meg, hanem Hollywood sötét oldalát is, itt bizony gátlások nélkül visszaéltek a producerek a helyzetükkel a színésznőkkel szemben, mindent a pénz és a hírnév diktált, a művészet másodlagos volt, a gigasztárok korában született meg ez a megaalkotás, amely a saját korának legdrágább filmje volt. Sok mindent megtudhatunk a producerről is, aki tényleg mindent megtett ezért az alkotásért, elzálogosította a házát, hogy fizetni tudja a forgatást, és amilyen a sors, hiába lett óriási siker a film, mégsem lett soha olyan sikeres David O. Selznick, mint az Elfújta a szél előtt, tönkrement anyagilag, elvált a feleségétől, és soha nem tudott még egyszer összehozni egy ekkora sikert. Viven Leigh-ről kiderült, hogy beteg, a Mammyt játszó színésznő, Hattie McDaniel korán elhunyt. Érdekes, hogy amíg Clark Gable-ről sok minden kiderül, addig Leslie Howard, aki ugye Ashley-t játszotta a filmben, teljesen háttérbe szorul. De hát ilyen a filmvilág, itt minden a sztárokról szól, az pedig a David O. Selznick-Vivien Leigh-Clark Gable trió volt, ez elsősorban az ő történetük és természetesen a filmé.

Ez egy nagyon jól megírt könyv, remekül olvastatja magát, képtelenség letenni. Bevallom őszintén, engem a borítója fogott meg, mert nagyon szép emlékeket őrzök a filmről, és nagyon kíváncsi voltam arra, hogy zajlott a forgatás annak idején. Mást kaptam a könyvtől, mint amit vártam, magáról a forgatásról viszonylag kevés dolog derült ki, annál több a producerről, David O. Selznick-ről, és Vivien Leigh-ről, valamint arról, hogyan jutottunk el addig, hogy elkezdjen forogni a kamera.  A producer és a főszereplők utóéletébe fájdalmas volt belelátni, itt bizony nem volt happy end. A könyvek szerelmeseként annak is nagyon örültem, hogy magáról a kötet születéséről is sok mindent megtudhattunk, és arról is, hogyan lett az Elfújta a szélből óriási siker. A megfilmesítés folyamatába belelátni nagyon érdekes volt, minden filmrajongó álma egy ilyen könyv, és ez nagyon jól került kivitelezésre, öröm volt olvasni, rekordidő alatt jutottam a végére. Jó volt egy ilyen legendás könyvről és filmről ennyi mindent megtudni, különleges élményt tud szerezni az olvasójának ez a remek könyv.

9/10

A könyvet az Európa kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5318390677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása